10
Griekenland Peloponnesos
ChristaThieme was hier 31 Jul 2013
De weg is lastig; geen bewegwijzering en een onduidelijke kaart. Onze gekozen weg lijkt dood te lopen in Pletania, maar we rijden toch door over het marktpleintje. De starende blikken van dorpsbewoners zorgen voor een raar gevoel. Gelukkig loopt de weg aan de andere kant toch door en komen we bij een stenen toren. De toren staat bij een klein openluchttheater en een terras, waar de weg vragen. We zijn ong. 1 km van de waterval af. Deze laatste km is een smal zandpad met rotsblokken en de weg loopt met haarspeldbochten erg steil naar beneden! De geschatte 10 min. wordt een half uur maar dan zijn we op een open grindplaats waar je kan parkeren. We stappen uit met onze zwemspullen en starten de wandeling. Over het smalle pad bezaaid met stenen ga je omhoog en omlaag, naar links en rechts met om je heen de beboste bergen. De rivier Neda hoor je de hele tijd stromen en soms kan je er een glimp van opvangen. Na 20 min. komt de waterval in zicht. Erg mooi; een mystieke sfeer, azuurblauwe water en de waterval. Je kan je gemakkelijk voorstellen dat op zo'n plek een mythe geboren wordt. We willen zwemmen en stappen het ijs- en ijskoude water in. Er wordt ook hoog vanaf de rotswand in het meertje gesprongen. Daarna klauteren we via gladde rotsen en door ijskoud water mbv aanwezige touwen naar beneden tot aan de rivier. We lopen we ook een pad omhoog naar een kapel uit rotsen gehouwen en nóg een waterval met meertje. Deze waterval is nog mooier dan de eerste, alleen wat drukker.
Regio
  • Geen toeristen te zien
  • Idyllisch plekje
  • De weg er naartoe voert je door het mooie ruige binnenland
  • Moeilijk te vinden
Review geplaatst op 2016-09-10
8
Swaziland Hhohho
JMoerkens was hier 31 Aug 2012
Mlilwane Wildlife Sanctuary is een wildpark in het kleine koninkrijk Swaziland. Hier vind je geen Big 5, maar toch is het park de moeite van een bezoek waard. Je spot hier eenvoudig allerhande klein wild, zoals zebra's, antilopes en krokodillen, maar ook giraffes, buffels en nijlpaarden. Het landschap is groen en de grootte van het park is relatief gering. Daardoor kun je het mooi in een (halve) dag ontdekken. Er zijn jeepsafari's mogelijk, wandelsafari's en paardentochten. Overnachten kun je in een beehive, een hut gebouwd in traditionele Swazi-stijl. Je betaalt een entree voor het park, maar die is relatief laag en zijn geld meer dan waard. Er zijn wat faciliteiten, maar doordat het kleinschalig en niet extreem druk is, wel minder dan in de bekendere wildparken.
Regio
  • Mooie groene landschappen
  • Eenvoudig wild te spotten
  • Veelzijdige activiteiten mogelijk
  • Relatief rustig qua bezoekers
  • Geen Big 5
  • Niet zoveel faciliteiten als bekende parken
Review geplaatst op 2016-09-09
9
Zweden
JMoerkens was hier 30 Apr 2015
Wanneer je naar Stockholm reist, zul je niet direct een afvink-lijst in je hoofd hebben van alle bezienswaardigheden die je wilt bezoeken. En juist dát maakt de stad leuk. Hier dwaal je gewoon rustig door de kleurrijke (bijna Mediterraan aandoende) straten, bekijk je de etalages van stijlvolle designwinkels, ga je eilandhoppen langs de eilanden waarover de stad gelegen is. De Zweden zijn goed georganiseerd en dat voel je in deze stad. Alles is comfortabel, netjes en geregeld. Een hele fijne stad om even er tussenuit te zijn. De stad heeft een duur imago, maar het valt mee. De entreegelden zijn heel fideel, er zijn best leuke budgethotels te vinden en restaurant hoeven ook lang niet altijd duur te zijn. Eetcafés of Italiaanse restaurants zijn ongeveer gelijk aan Nederlandse prijzen. De alcohol is wel aardig aan de prijs. Het VASA-museum is een must!
Land
  • Rustige dorpse sfeer
  • Kleurrijke straten en panden
  • Goede designwinkels
  • Het kán ook betaalbaar
  • Het VASA-museum!
  • Alcohol is aan de dure kant.
Review geplaatst op 2016-09-09
9
Uganda
Eind van de middag, voor ons steekt een chimpansee over, we gaan naar “Chimps nest”. Gids Frank verdeeld de huissleutels. Onze sleutel heeft, opschrift “treehouse” Twee jongens nemen onze reistassen, volgen maar. We verlaten het kamp, de bomen worden hoger. Hoe lang lopen we, 5 minuten of langer. Het pad gaat over in een smalle steiger, het wiebelt en buigt. Planten groeien er door, we gaan het oerwoud in. Dan hoog in de boom een hutje, we klimmen naar boven. Als buren colobusapen, ze krijsen. We krijgen uitleg, er is een wc en olielamp. Voor donker terug naar de receptie, dan zijn we alleen. We hangen onze muskietennetten op, zaklamp controleren, olie in de lamp, lucifers. We staan op het balkon, de apen verwijderen zich, we horen vogels roepen, verder is het stil. Het is schemerig, we lopen over de gammele steiger. Gelukkig daar is het verharde pad naar de receptie. Dan zijn we er, bijna 15 minuten gelopen, hoe zal dat vanavond gaan? In het pikkedonker onder begeleiding terug naar onze hut. Onder de klamboe liggen we te luisteren, overal geluiden, we vallen in een onrustige slaap. De volgende dag de chimpansees in het Kibale woud gezien, zowel hoog in de bomen als op de grond, wat een ervaring. s’ Avonds met ons tweeën met een zaklampje terug naar onze boomhut. Begeleiding niet nodig, twee stoere Nederlanders die ginnegappend hun weg zoeken in het oerwoud. Deze nacht genieten we van ons slaapplekje in de boom en we realiseerden ons, dit is een bijzondere belevenis.
Land
  • Je voelt je bewoner van het oerwoud
  • Het is spannend en je verlegd je grenzen
  • Goede verzorging door beheerders
  • De chimps zien is een schitterende belevenis
  • Het kan een onrustuge nacht zijn.
Review geplaatst op 2016-09-09
9
Tsjechië
Ik dacht dat ik een sprookje in gelopen was. Het verbaasde gevoel wat de kinderen die door de kast in Narnia stapten en in een totaal andere wereld terecht kwamen gehad moeten hebben had ik toen ik uit mijn trein stapte in Praag. Nou eerlijk gezegd iets later aangezien het donker was, motregende en we nog de weg naar ons hostel moesten vinden. Zonder kaart. Maar toen we eenmaal door de oude, mysterieuze zacht verlichtte straten liepen was dat snel vergeten. Praag was zo mooi! Het was niet erg dat alles wat we vanuit ons piepkleine hostel raampje konden zien grijze containers waren, Praag was adembenemend. Hoewel er veel mis ging- we vergaten onze kamer sleutel, werden bijna betrapt met zwartreizen, liepen per ongeluk een stripclub in en raakte verdwaald onderweg naar een pinautomaat twee straten verderop- heb ik nooit meer genoten dan toen die paar dagen dat alles mis ging. Het maakte niet uit, want elke straathoek die we omsloegen was nog mooier dan de vorige en we keken onze ogen uit.
Land
  • Adembenemend historisch centrum
  • Bruisend nachtleven
  • Heerlijk (en betaalbaar) eten
  • Veel locals spreken alleen tsjegs, geen engels.
  • Regenachtig klimaat
  • Slecht aangegeven routes met onuitspreekbare straatnamen.
Review geplaatst op 2016-09-09
10
Canada
ChristaThieme was hier 31 Jul 2016
Enkele Jaren terug hebben lokale bewoners van Peachland zich verenigd om de leefomgeving van de bedreigde Crimson Coloured Kokanee Salmon, een fel oranjerood gekleurde zalm, in het riviertje Deep Creek te verbeteren. Zo is oa de rivierbedding verbeterd om het springen van de zalmen te vergemakkelijken en zijn er rustplekken in het water gecreëerd. Ook is de natuurlijke beplanting terug gebracht naar de oorspronkelijke staat. Dit heeft er voor gezorgd dat je vandaag de dag met mensen van verschillende gezondheid en leeftijden in 10-30 minuten eenvoudig naar een mooie waterval kan wandelen langs en over het riviertje, terwijl je de zalmen in het water omhoog ziet springen. Het goed onderhouden wandelpad kruist het riviertje meerdere keren. De zalmen zwemmen in Hardy Falls altijd iets eerder dan gemiddeld omhoog, dus zelfs begin augustus heb je kans om de eerste zalmen zien. Aan het begin van de wandeling is een kleine parkeerplaats met toiletvoorzieningen. Het is volgens ons een grote aanrader voor jong en oud, groot en klein, ook geschikt voor mensen in een rolstoel!
Land
  • Gemakkelijk te berieken met auto of camper
  • Voor alle leeftijden geschikt, rolstoelvriendelijk
  • Goed zicht op springende zalmen in de maand augustus - september
  • Weinig tot geen toeristen, voornamelijk locals
Review geplaatst op 2016-09-09
9
Filipijnen
JHurkens was hier 31 Aug 2014
CPDRC (Cebu Provincial Detention and Rehabilitation Center) organiseert een keer in de maand een dans-show. De gedetineerden van de maximum security prison in Cebu voeren dan een fantastische show op! Ze dansen zelf iedere dag, voor hun is het daily exercise wat onderdeel is van een rehabilitation program. Toen het dansen dan eindelijk echt begon, was het een grote verrassing wat er ging gebeuren. Ik had niet gedacht dat het zo leuk zou zijn! Veel dansers genoten er zichtbaar enorm van, ze dansten werkelijk met een big smile. De dansers in zwarte shirts waren net iets beter dan de rest en dansten dan ook op de voorgrond. Ze lieten hun moves zien op ontzettend veel nummers, waaronder Thriller en een hele hoop meer van Michael Jackson, het maar al te bekende nummer “I love Cebu” en meer. We mochten ook nog met ze meedansen bij een van de laatste liedjes. We stonden midden tussen hen in! Wel vreemd om daar zo te staan, want om in een maximum security gevangenis terecht te komen moet je toch wel meer hebben gedaan dan 10 peso's stelen. Maar wat een ontzettend indrukwekkende en gave ervaring, en met een fantastisch mooie show als resultaat!
Land
  • Geweldig om te zien
  • Lastige locatie om te vinden, niemand van de locals lijkt te weten waar het is of hoe laat het begint
Review geplaatst op 2016-09-09
9
Thailand
Gorke was hier 31 Oct 2013
Mae Hong Son ligt aan de Birmese grens en is een waar paradijs voor de rustzoeker en natuurliefhebber. De plaats is de hoofdstad van de gelijknamige provincie die 483 kilometer lang de grens met Birma loopt. Het heeft veel Birmese invloeden die vooral zichtbaar zijn in de tempelbouw. Het is leuk om een wandeling rond het schilderachtige Chong Kham meer te maken en als je tegen de avond de berg Doi Kong Mu beklimt kan je vanaf de tempel genieten van het fraaie uitzicht over het plaatsje en de omgeving. Rondom Mae Hong Son kan je op verschillende plaatsen een tochtje door de jungle maken op de rug van een olifant. Deze tochten zijn veel minder toeristisch dan de olifantentochten in Chiang Mai en Chiang Rai. Ook is het mogelijk om een boottocht over de Pai rivier te maken. In het Nationaal Park Mae Surin kan je een mooie trekking maken. De entree ligt vlak bij Mae Hong Son. In dit kleine park leven zoogdieren zoals de Maleise beer en de Aziatische zwarte beer. Er leven ook veel soorten vogels waaronder de neushoorn vogel. Mae Hong Son is ook een uitstekende uitvalsbasis om een trektocht te maken naar de dorpen in de omgeving. Je maakt een voettocht van enkele dagen door de prachtige natuur, je slaapt in een van de dorpen zodat je het dagelijkse leven in het dorp gade kunt slaan. Maar bovenal is het genieten van de prachtige natuur. De Pha Sua waterval, op 26 km van Mae Hong Son, heeft zes verschillende niveaus je kan er fijn wandelen. De waterval is ongeveer 20 meter hoog en 30
Land
  • Idyllisch
  • Prachtige omgeving
  • Weinig toeristen
  • Leuke nachtmarkt
  • Mooi wandelgebied
  • Geen
Review geplaatst op 2016-09-09
8
Thailand
Gorke was hier 30 Jun 2014
De Maeklong Railway Market is een markt die elke dag gehouden wordt op het spoor van de stad Samut Songkhram. Deze markt is zo bijzonder omdat meerdere malen per dag er een trein dwars door de markt rijdt. Vlak voordat de trein in het stadje aankomt moeten de standhouders hun waren van het spoor halen en de luifels van de kramen terug trekken. Als de trein weer vertrokken is wordt alles weer op z’n plek gezet. Het is werkelijk geweldig om te zien hoe de kraamhouders dit op een rustige manier ondergaan. Marktwaren die net naast de rails liggen blijven gewoon op hun plek. De trein rijd er langs maar het is millimeterwerk en een wonder dat de goederen niet beschadigd raken. De markt bestond al voor de trein er ging rijden. De marktkooplieden wilde echter niet wijken voor de trein en zo is er een compromis gevonden. Probeer een goede plek te vinden om alles goed te zien en eventueel te fotograferen . Je hoort de trein van verre toeteren dus je hebt tijd genoeg om een goede plek te zoeken. Het beste kan je een plekje op de markt zelf kiezen tussen de marktkooplui ( dus niet op het station). Zorg dat je vooraan staat, heb je een beetje lef blijf dan langs de spoorrails staan het is een ware sensatie als de trein vlak langs je voorbij komt. Ben je uitgekeken op de markt en wil je nog wel even in Samut Songkhram blijven ga dan bij de plaatselijke tempel Wat Ban Laem kijken het is een van de meest bekende tempels in de stad.
Land
  • Waar spektakel, Leuke mark, Vlak bij Bangkok
  • Het is niet altijd duidelijk op wel tijdstip de trein passeert
  • Kan erg druk zijn
Review geplaatst op 2016-09-09
9
Mexico Yucatan
Afgelopen zomer heb ik een georganiseerde rondreis gemaakt door Mexico, in het specifiek het schiereiland Yucatan. Tijdens deze reis werd er de afwisseling tussen strand en binnenland gemaakt door veel van alle kanten te zien. Yucatan heeft vele prachtige Maya sites waaronder een van de wereldwonderen Chitzen Itza, maar ook kleinschaligere waar alleen de locals komen zoals bij Becan. De lang gerekte standen versus de jungle is een erg mooi contrast in dit land waarvan ik erg heb genoten. De natuur is in het algemeen onbeschadigd maar ook in de jungle zijn voldoende activiteiten te doen. De mexicanen zelf zijn een erg aardig volk, waarbij je ze soms moet helpen door Spaans te praten in plaats van Engels. Met een paar basic woordjes en de getallen kom je gelukkig een heek eind. Verder is de cuisine erg lekker, het lijkt allemaal op elkaar in eerste instantie maar elk gerecht is totaal anders. Het land en de reis zijn voor mij onvergetelijk, net zoals de bevolking en de historie.
Regio
  • Goede afwisseling qua landschap
  • Vriendelijk volk
  • Goede cuisine
  • Soms taalbarriere
Review geplaatst op 2016-09-09
9
Ierland
Sidonius was hier 31 Jul 2016
Loop Head is een schiereiland ten noorden van de riviermonding van de Shannon. Een schiereiland waar de tijd heeft stilgestaan. Bijzonder om te bezoeken is de Loop Head Lighthouse, een vuurtoren die oorspronkelijk een cottage lighthouse was uit 1670. De vuurtorenwachter woonde er met zijn gezin, Er was nog geen aparte toren, een stenen trap tussen twee kamers leidde naar een platform waar een kolengestookte lamp als lichtbaken diende. Nu wordt de vuurtoren vanaf 1991 automatisch bediend. Hij is te bezichtigen, evenals de cottage, en te beklimmen (5 euro) en dan heb je een fabelachtig uitzicht op de kliffenkust. Die spectacualaire kustlijn is een extra bonus bij een bezoek aan Loop Head. Een smal wandelpad loopt vlak langs de (onbeschermde) kliffenkust en toeristen zal je hier nauwelijks aantreffen.
Land
  • Interessante vuurtoren met een geschiedenis
  • Je kunt de vuurtoren beklimmen met fabelachtig uitzicht
  • Spectaculaire kliffenkust
  • Nauwelijks toeristen
  • Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees
  • Minder geschikt voor een bezoek met kleine kinderen, vooral als het hard waait.
Review geplaatst op 2016-09-09
9
Ierland
Sidonius was hier 31 Jul 2016
Loop Head ligt op het puntje van een landtong dat de noordkant vormt van de rivier de Shannon, die hier in zee uitmondt. Een geweldige plek, die behalve een bijzondere vuurtoren ook nog eens een spectaculaire kliffenkust heeft. Mooier dan de Cliffs of Moher, naar mijn smaak, die bekender en toeristischer zijn. Op Loop Head kom je nauwelijks mensen of toeristen tegen. De vuurtoren (Loop Head Lighthouse) kun je bezoeken en beklimmen (5 euro). Het is van oorsprong een cottage-lighthouse, dat wil zeggen dat de vuurtorenwachter er woonde met zijn gezin. Er was nog geen aparte toren, maar een trap naar een platform waar een kolengestookte lamp voor het lichtbaken zorgde. Langs de kliffen loopt een smal wandelpad (schapenpaadje), zonder hekken of bescherming, dus wandelen op eigen risico. Maar dan heb je ook een fabelachtig uitzicht op de kliffen en de duizelingwekkende diepte.
Land
  • Spectaculaire kliffenkust
  • Interessante vuiurtoren met een geschiedenis
  • Je kunt de vuurtoren beklimmen tot aan de lichtkoepel, fantastisch uitzicht op de kliffen
  • Nauwelijks toeristen
  • Het hele schiereiland is een bezoek waard
  • Voor mensen met hoogtevrees minder geschikt
  • Ik zou er ook niet met kleine kinderen gaan wandelen
Review geplaatst op 2016-09-09
8
Thailand
Gorke was hier 30 Jun 2014
Amphawa is na de Damnoen Saduak de tweede meest populaire drijvende markt nabij Bangkok. De markt is niet zo groot als Damnoen Saduak maar is veel meer authentiek en trekt vooral Thaise bezoekers. Het is een markt die deels op het water en deels op de steigers plaats vindt. Hier kun je echt genieten, je kijkt je ogen uit. De markt is op vrijdag, zaterdag en zondag en begint om ongeveer 16:00 uur. Vrijdag is de rustigste dag, zaterdag de drukste. Op het water vlakbij de Wat Amhawan Chetiyaram tempel liggen bootjes kriskras door elkaar. Het zijn vooral bootjes waarop eten wordt bereid en verkocht. Ook varen er boten voor toeristen je kunt zo de gehele markt vanaf de boot bekijken en fotograferen. Het belangrijkste op de markt is het eten van vis, schaal en schelpdieren die gegrild worden op houten boten die afgemeerd rond de centrale brug liggen. Van ‘s middags tot laat in de avond is de geur van al dat lekkers onweerstaanbaar en is het een drukte van belang bij de talloze eetkraampjes langs het kanaal wat ontzettend leuk is om te zien en te fotograferen.
Land
  • Floating Market hoofdzakelijk bezocht door Locals, Weinig toeristen. Heerlijk eten
  • Vooral op vrijdag er druk
Review geplaatst op 2016-09-09
9
Swaziland
Akerkvliet was hier 30 Sep 2015
Shewula Mountain Camp: Perfect gelegen voor bezoekers die tussen Mozambique en Zuid-Afrika reizen, relatief een 'onontdekte' en biedt een rustige ontsnapping voor natuurliefhebbers. 20 kilometer hobbelen in de auto en dan ben je er ook. Dit prachtige uitkijkpunt, gelegen op een 500 meter hoge gelegen plateau van de Lubombo Mountains en biedt een spectaculair uitzicht over de Swazi lowveld. Shewula is het eerste gemeenschappelijke ecotoerisme project in Swaziland en direct één van de meest succesvolle in zuidelijk Afrika. Het kamp is volledig eigendom van de gemeenschap en is de belangrijkste inkomstenbron voor hen. Het kamp biedt bezoekers accommodatie in zeven rondavels. Er is een boma met gemeenschappelijke keuken. U kunt hier zelf koken maar u kunt ook gebruik maken van de geserveerde traditionele maaltijden, gekookt door de vrouwen die het kamp bestieren. Deze worden gemaakt met groentes die men zelf verbouwt. En ik moet eerlijk zijn het eten was het lekkerste wat ik heb gegeten in Zuid Afrika. Een aantal activiteiten zijn beschikbaar,wandelen, mountainbiken, een bezoek an het dorp, spelletjes met de lokale bevolking, een bezoek aan projecten zoals het weeshuis programma in de gemeenschap en ezelskar ritten. Alles wat ik nog kan zeggen is ga er heen en ervaar het. De rust, de ruimte en houd er rekening mee het is geen resort maar een Camp. Geen elektriciteit en als het donker wordt maak je gebruik van een paraffine lamp. Met recht back to basics.
Land
  • Rust
  • Ruimte
  • Basic
  • Bijzonder
  • Buiten de gebaande paden
  • ten voordele van de Gemeenschap
Review geplaatst op 2016-09-09
9
Thailand Koh Talu
Gorke was hier 30 Jun 2014
Koh Talu is een klein privé eilandje in de golf van Thailand het is een waar paradijs voor de kust van de stad Bang Saphan zo’n 3 uur rijden ten zuiden van Hua Hin. Er worden dagtripjes georganiseerd vanuit Cha-am en Hua Hin, maar je kan er ook overnachten in een van de leuke bungalows. Het is een geweldig snorkel en duikparadijs, met een aantal kleine eilandjes in de buurt.De koraalformaties zijn waanzinnig mooi. Tijdens het snorkelen kan je papegaaivissen, lipvissen, koraalvlinders en de roze anemoon tegenkomen. Het is ook mogelijk om te helpen met het koraal project. Door kleine stukjes koraal in buisjes te doen en deze in de zee te plaatsen groeit het koraal langzaam weer aan zoals het ooit was. Er is op Koh Talu voldoende te doen om je 2 a 3 dagen te vermaken. ’s Avonds is de bar open het is er goed toeven met een biertje in je hand en te genieten van de zonsondergang. Ook kan je een heerlijke massage nemen. En voor de liefhebber van klimmen is het viewpoint een aanrader het uitzicht is adembenemend.
Regio
  • Tropisch, bounty eiland, witte stranden,leuke bangalows, goede keuken, prachtige beachbar, leuke muziek
Review geplaatst op 2016-09-09