9
Sri Lanka Centraal hoogland
Jacomien was hier 31 May 2012
De voor mij allermooiste rotstempel heb ik een paar jaar geleden al ontdekt en daarna gezien en verder ontdekt. De " Fa-Hsien Cave " is een rotstempel die pas sinds 2008 toegankelijk is voor publiek en nog niet in reisprogramma's opgenomen is. Je kunt het beste zelf op ontdekking uit gaan en deze rotstempel ontdekken. De tempel is een van de grootste rotstempels die ontdekt is in Azie. Er wordt gezegd dat Fa- Hsien, een Chinese Boeddhistische reiziger, als pelgrim op weg was naar "Adams Peak", een pelgrimsoord in Sri Lanka. Hij heeft een aantal jaren in de grot gewoond. Hij was daar in de 4e eeuw. De tempel is naar hem vernoemd. De tempel bood ook onderdak aan pre-historische bewoners van het gebied. Dat lieten de recente opgravingen zien. Die opgravingen zijn nog in volle gang zijn. In de grottempel zijn resten van 37.000 jaar geleden gevonden die goed bewaard zijn gebleven. De "Fa Hsien tempel" is de grootste natuur en rotstempel van Sri Lanka zegt men. Via een oude stenen trap, die nodig aan vernieuwing toe is, loop je door een prachtig stuk (regen)woud met schitterende begroeiing in ongeveer een uur tijd naar boven. In een klein gebouwtje dat er niet als een tempel uitziet maar wel zo genoemd wordt zie je een grote gouden Boeddha liggen. Ook zijn daar resten te vinden van muurschilderingen. De tempel is te vinden in Yatagompitiya. De weg er naar toe is schitterend. Juist omdat de tempel nog nauwelijks ontdekt is wordt het extra aantrekkelijk om er naar toe te gaan!
Regio
  • nauwelijks ontdekt
  • geen toeristen, wel locals
  • prachtig wild natuurgebied
  • ontdekkingstocht
  • misschien lastig te vinden
  • staat niet duidelijk aangegeven
Review geplaatst op 2016-09-11
8
Filipijnen
Bohol is niet voor niets één van de populairste eilanden in de Filipijnen, maar je merkt hier niet veel van. Veel mensen kiezen er namelijk voor om op het buureiland Panglao te verblijven. Het eiland heeft iets voor iedere reiziger. Het heeft prachtige stranden, kerken, eco toerisme, diverse bossen, mangroves, glooiende zwarte heuvels (de Chocolate Hills), schattige Tarsiers (spookdiertjes) en veel mogelijkheden voor activiteiten zoals duiken, snorkelen en met een zipline abseilen. Het eiland is niet zo groot en prima te bereizen met een scooter of maak gebruik van een van de vele fietstaxis. Een avontuur op zich! Bohol is nog niet overspoeld door het massa toerisme (behalve Panglao). Anda Beach in het zuidoosten is eigenlijk mooier en iig een stuk rustiger, maar wel met groot aanbod aan activiteiten. Op de Loboc rivier is het leuk om een river cruise te doen. Klinkt heel toeristisch maar ook veel Filippijnen varen mee. Het is een soort varend restaurant en waar eten is, zijn Filippijnen te vinden. Alhoewel hun eigen keuken niet is om over naar huis te schrijven, mits je van heel erg veel zoet houdt. Onderweg wordt er gezongen en traditionele dans opgevoerd. Het klinkt afgezaagd, maar het enthousiasme is hartverwarmend en aanstekelijk! Het is ook een leuk idee om een eilandje vlakbij de kust te bezoeken. Huur een boot en ga op zo'n klein eilandje lekker barbecueen en relaxen. Bezoek bijvoorbeeld het kleine maar erg mooie Balicasag Island, met prachtige koraalriffen.
Land
  • De natuur
  • Divers aanbod activiteiten
  • Prachtige stranden
  • Mooi weer hele jaar rond
  • Prijsniveau
  • Men spreekt veelal Engels
  • Culinair niet super, hou het bij BBQ
Review geplaatst op 2016-09-11
9
Ecuador
Door de ligging aan de Stille Oceaan en in het meer dan 6000 meter hoge Andesgebergte heeft het land bijna net zoveel klimaatzones als er op aarde zijn. Dat betekent wisselende landschappen met verschillende natuur. Maar ook de bevolking is divers. Mestiezen, laag- en hooglandindianen, Afro-Amerikanen en blanken hebben hun eigen cultuur en dat levert fotogenieke elementen in overvloed op. Wij bezochten het allemaal. We lagen aan het strand, dreven op binnenbanden over een junglerivier, bezochten koloniale steden, mengden ons op lokale markten als enige Europeanen tussen de kleurrijke en met hoeden getooide indianen en wandelden op 4000 meter hoogte in nationale parken. Absolute topper was de afdaling per mountainbike vanaf 4800 meter hoogte op de flanken van de Kolos van de Andes, de vulkaan Chimborazo, die tot aan het eindpunt in Riobamba het landschap domineerde. Tenslotte brachten we ook nog een bezoek aan de unieke Galápagos eilanden. Deze eilanden, waar je werkelijk struikelt over de zeeleeuwen en de zeeleguanen naast natuurlijk de vele schildpadden waar de eilanden hun naam aan te danken hebben, voegde weer een andere dimensie toe aan onze toch al afwisselende reis. Toen we na drie weken aan een strandje uit lagen te rusten met de majestueuze fregatvogels boven onze hoofden realiseerden wij ons dat wij - als ervaren reizigers - eigenlijk nog nooit in één vakantie zoveel afwisseling hebben meegemaakt. Het fotoverslag bleek zelfs teveel voor één fotoboek!
Land
  • Afwisselend
  • Veel fotogenieke onderwerpen
  • Veel verschillende natuur
  • Unieke flora en fauna
  • Verschillende culturen
  • Veel klimaatzones, van stranden tot hooggebergte
  • Als het al een minpunt is: de accomodaties zijn veelal eenvoudig of ietwat gedateerd. Houd je van luxe dan is de keuze beperkt
Review geplaatst op 2016-09-11
8
Birma
Een klein plaatsje waar je even terug in de tijd gaat. Er zijn hier geen echte highlights te vinden, maar het is heel leuk om de omgeving te verkennen per fiets of lopend. Er zijn veel rijstvelden, en je kunt het echte dagelijks leven van de bevolking zien. De mensen zijn heel vriendelijk en maken graag een praatje met je.
Land
  • Niet toeristisch
  • Vriendelijke bevolking
  • Weinig faciliteiten
Review geplaatst op 2016-09-11
9
Nicaragua
RobHoekstra was hier 31 Aug 2006
Voordat ik mijn reis naar Midden-Amerika plande, kende ik Nicaragua eigenlijk alleen van de mooie postzegels die ik vroeger verzamelde. 15 jaar later, op mijn 25ste, had ik er een week of twee te besteden tijdens een overland trip van Mexico naar Panama. Het land beviel me zo goed dat ik er langer verbleef dan gepland. Het heeft geen bekende Maya complexen als Tikal in Guatamala of Chichen Itza in Mexico. Het heeft/had ook niet de Caraïbische party stranden zoals in Mexico of Costa Rica. Het land heeft echter wel de prachtige natuur waar Midden-Amerika bekend om staat. Vulkanen, regenwouden en tal van wilde dieren. Ook heeft het Granada, een heerlijk koloniaal stadje wat zich wat mij betreft prima kan meten aan zijn bekendere neefje Antigua in Guatemala. De badplaats San Juan del sur aan de Grote oceaan zou destijds het "Cancun" van Nicaragua moeten zijn maar voelde voor mij eerder aan als een verlaten badplaats waar je per persoon honderd meter strand tot je beschikking had. Dit was naar mijn mening typerend voor het land. Ze hebben de mooie plekjes net als hun buurlanden maar dan alleen zonder hetzelfde aantal bezoekers. Een pareltje vond ik ook het eilandje Isla de Ometepe in het meer van Nicaragua. Hier heb je de mogelijkheid om twee vulkanen te beklimmen en op zoek te gaan naar het exotische dierenleven van het eiland. Ik weet niet hoe de situatie nu is maar destijds voelde ik me er ook veilig. Nicaragua, een aanrader.
Land
  • Prachtige natuur
  • Mooie koloniale steden
  • Vriendelijke bevolking
  • Flor de cana rum
  • Relatief goedkoop
  • Weinig bezocht
  • Slechtere infrastructuur dan buurlanden
  • Niet boeiende hoofdstad Managua
  • Fine dining staat er nog in de kinderschoenen
Review geplaatst op 2016-09-11
10
Indonesië Flores
Keunings76 was hier 31 Aug 2015
Vanuit Ruteng op het sunda eiland Flores stappen we in een truck en rijden we naar Denge daar overnachten we in een basic Lodge gerund door Wae Rebo mensen. De volgende ochtend Starten we de wandeling door het manggarai-gebied door de bergen naar Wae Rebo, daar waar de mensen nog authentiek hun leven voortzetten. Na ongeveer 4 uur bergopwaarts te hebben gewandeld komen we eindelijk aan op de plaats van bestemming. Meteen krijg je de neiging om je camera uit te pakken en te beginnen met foto's maken. Maar ze hebben ons op het hart gedrukt dat dit hoogst ongepast is en dat we moeten wachten tot het dorpshoofd ons welkom geheten heeft. Na het welkomst ritueel wordt ons de overnachtingsplek gewezen, dit is in een authentieke hut (woning) waar we op bamboe matten de nacht door moeten brengen. 's Avonds kregen we een eenvoudige maaltijd voorgeschoteld, prima te eten. En de volgende ochtend keerden we weer bergafwaarts de normaal bewoonde wereld in. Het is zo mooi om te zien en mee te maken hoe mensen nog zo geisoleerd hun bestaan kunnen leiden. Voor iedereen met een goede conditie is dit bezoek een echte aanrader als je naar Flores gaat.
Regio
  • Zien hoe mensen nog authentiek leven
  • Je kunt er overnachten
  • Prachtige wandeltocht door de natuur
  • Tijdens de wandeling weinig vogels en dieren te zien
  • Heenweg alleen maar berg op lopen
Review geplaatst op 2016-09-11
10
Indonesië Sumatra
Dianadm was hier 30 Jun 2015
Tangkahan is de tegenhanger van het meer bekende Bukit Lawang in het Gunung Leuser NP. Het dorp ligt aan de rand van het NP en is omgeven door tropisch oerwoud. Het is niet eenvoudig om er te komen, zowel met de bus als auto doe je er vanaf Medan minstens 6 uur over. De tocht gaat over extreem slechte wegen, het is daarom niet vreemd dat hier (nog) nauwelijks toeristen komen. In de omgeving kun je jungletreks doen (met een grote kans om wildlife te spotten), met een tube de rivier afzakken en olifanten wassen. Ook is het een prima plek om bij de rivier te relaxen of te zwemmen bij watervallen of hotsprings. Overnachtingen kun je ter plekke regelen bij één van de drie guesthouses, die allemaal van natuurlijke materialen zijn gebouwd. De accommodaties zijn vrij basic, maar goed te doen. Er is een restaurant waar je goed en goedkoop kunt eten. Hier vind je ook de gidsen die activiteiten voor je kunnen regelen. Tangkahan is één van de mooiste plekken die wij tijdens onze reis door Indonesië hebben bezocht.
Regio
  • Avontuur
  • Ongerepte jungle
  • Wildlife
  • Nog niet overspoeld door toeristen
  • Eco-bestemming
  • Bereikbaarheid
Review geplaatst op 2016-09-11
9
Sri Lanka Noord Sri Lanka
Jacomien was hier 31 Mar 2013
In het Noord Westen van Sri Lanka ligt een smalle strook land: het schiereiland Mannar. Het aantal inwoners van het eiland is 50.000 De lengte van het eiland is ongeveer 40 kilometer. Aan de Zuidkant van het schiereiland ligt de Golf van Mannar en aan de Noordkant ligt de baai van Palk. Talaimannar is het plaatsje aan het uiterste puntje van het schiereiland. Hier zijn lange aflopende zandstranden met vele kleine eilandjes, koraalriffen, ondiepe plaatsen en wandelende zandbanken. 30 kilometer verderop ligt India. Geologisch lagen India en Sri Lanka aan elkaar vast. Verbonden door de "Adams Bridge". Bij het plaatje Mannar op het begin van het eiland is een Fort gebouwd door de Portugezen en later de Hollanders: het "Dutch Fort". Ander cultureel erfgoed: de Hindoe tempel, de Madhu kerk Ik bezocht het schiereiland in 2013 en wil mijn ervaringen graag delen. Het eiland is nog nauwelijks ontdekt. Er wordt hard gewerkt aan herstel na de verwaarlozing tijdens de burgeroorlog in Sri Lanka. Het is een bijzonder en mooi eiland juist omdat het nog zo puur is. Ook de visserij en de kleine dorpjes geven een echte weergave van het leven in Sri Lanka. Talaimannar, in het uiterste Westen van het eiland biedt boottochten aan in die omgeving. 's Nachts kun je van daaruit de vuurtoren van India zien(30 km verderop) Als je openstaat voor nog niet ontdekt en voor ontdekken en zelf gaan doen: Gaan!
Regio
  • puur, nog niet ontdekt
  • kleinschalig
  • natuur rondom
  • cultureel aantrekkelijk
  • vriendelijke bewoners
  • je kunt het nog zelf ontdekken
  • geen
Review geplaatst op 2016-09-11
10
Argentinië
EWitlox was hier 31 Jul 2015
In een lokaal gehuurde 6-persoons voor slechte wegen geprepareerde camper 4 weken door het noorden van Argentinië gereisd. I.c.m een aantal dagen in de mooie en gezellige stad Buenos Aires een top reisbestemming. In ons geval met 3 kinderen.
Land
  • Afwisselend
  • Veilig
  • Genieten van natuur/cultuur/lekker eten
  • Niet goedkoop
Review geplaatst op 2016-09-11
9
India Karnataka
WouterDenHeijer was hier 31 Jul 2016
In de zomer van 2016 hebben mijn vrouw en ik met onze kinderen van 5 & 7 door India gereisd. Onze reis hadden we op eigen houtje geregeld en kwam langs Mumbai (waar we 7 jaar geleden gewoond hadden), Jaipur, Agra, Karnataka en Goa. Over Mumbai, Goa, Jaipur en Agra is genoeg geschreven, maar over Karnataka is wat minder bekent. We vlogen vanuit Dehli naar Bengalore (3,5 uur vliegen), waarna een autorit van 5 uur ons bij het Kabine Waterlodge Resort bracht. Dit is dan ook het grootste nadeel, het kost wat moeite om er te komen. Maar als je er dan bent dan heb je wat. Je komt echt ver van de drukke steden waar het plattelands leven nog volop leeft. Veel herders met hun kudde's, boeren die hun gewassen oogsten, vrouwen in kleurrijke sari's met kannen water op hun hoofd en dat alles in een fantastisch landschap. In het hotel zijn mogelijkheden tot het doen van safari's. Aangezien wij in de monsoon waren werd er wel gewaarschuwd dat het moeilijker is door de dichte begroeiing dieren te zien, vooral de tijgers zouden lastig zijn. Dat kopte, we hebben geen tijgers gezien (een anderen auto wel), echter wel olifabten, panters, verschillende apen soorten, verschillende antilopen soorten en nog meer dieren. Kortom erg mooi en de moeite waard. 's avonds na genieten bij het kampvuur langs het prachtige Kabini meer in combinatie met de frisse schone lucht geeft je het gevoel ver weg te zijn van het bekende drukke en vervuilde India. Karnataka is de moeite waard!
Regio
  • Waanzinnig mooie natuur
  • Redelijk makkelijk wildlife te zien
  • Goeie resorts beschikbaar
  • Lastig te bereiken, ver van vliegveld
Review geplaatst op 2016-09-11
9
Uganda
Danielleopreis was hier 30 Jun 2016
Uganda is dé bestemming voor reizigers die de perfecte balans zoeken tussen wildlife spotten en genieten van een prachtige natuur. Een dag doorbrengen tussen de berggorilla's in Bwindi Impenetrable Park is alleen al een hele goede reden om Uganda te bezoeken maar er is meer, veel meer. In Murchisson Falls N.P. zijn er diverse mogelijkheden om wild te spotten. Per jeep, boot, te voet... alles kan en je wordt zeker niet teleurgesteld. Verwacht weelderige groene landschappen wat prachtige plaatjes oplevert. Niet het droge Afrika dat je wellicht in gedachten hebt. Uganda is vruchtbaar. Breng vooral ook een bezoek aan Sipi Falls in het oosten. Groene bergen, spectaculaire watervallen, koffieplantages en een zeer vriendelijke bevolking. De perfecte omgeving om mooie wandelingen te maken. Voor de avonturiers onder ons: je kunt heel goed raften op de Nijl of wat dacht je van abseilen langs een honderd meter hoge waterval? Spectaculair! Eventueel is het ook goed te doen met kinderen als je een auto met chauffeur (aanrader) huurt en goede guesthouses boekt. Kortom: een vruchtbaar, divers land met voor ieder wat wils.
Land
  • prachtige, groene natuur
  • wildlife spotten
  • Berggorilla's
  • nog niet heel toeristisch
  • weinig cultuur
Review geplaatst op 2016-09-11
10
India
Op de allereerst dag in New Delhi wordt mijn vriendin beroofd door straatkinderen. Het is de bekende truc; vijf kinderen die duwen en vragen om geld, waarbij je niet merkt dat de zesde je berooft. ALLES is weg: paspoort, visum, geld, camera. De rondreis van een week tussen New Delhi, Agra en Jaipur wordt voortgezet, en de laatste dag gaan we naar de ambassade in New Delhi en buitenlandse zaken van India. Achteraf was dit nogal een gok. De ambassade van NL gaf snel een noodpaspoort, maar buitenlandse zaken was een geval apart. In de ruimte zaten allemaal buitenlanders verveeld te wachten op hulp, en er waren zo'n 15 Indiërs aan het werk. Wat ze deden was ons niet duidelijk. Om een beeld te schetsen: een man had als taak het dossier op zijn tafel van links te pakken, even door te bladeren en vervolgens rechts in een bakje te leggen. 10 ambtenaren gevraagd naar de voortgang maar niemand die het wist. Echter toen na 3 uur nog niets gebeurde stapte ik naar een willekeurige man en vroeg zeer beleefd waar ons dossier was aangezien we toch echt moesten vliegen. Mijn vriendin had de tranen in haar ogen en ineens gebeurde er wat. Na lang zoeken bleek: het dossier lag ergens in het gebouw op een muur, een vrouw ging aan het werk en een minuut voor sluitingstijd hadden we het visum. De andere buitenlanders waren nog geen stap verder. Onze Indische gids was stomverbaasd dat het ons in 1 dag was gelukt: een unicum! Uniek om mee te maken en we zijn nog steeds gek op India
Land
  • de aardige mensen
  • het vegetarische eten
  • de Taj Mahal, mooiste dat ik ooit heb gezien
  • de daklozen die je beroven als je niet oppast
  • de ambtenaren en politie die niet van administratie houden
Review geplaatst op 2016-09-10
10
Verenigde Staten Hawaii
Ga je naar Hawaii, bezoek dat het Eiland Maui! Hier vind je de slapende vulkaan Haleakala binnen het gelijknamige Nationaal Park. Als je van avontuur houd wordt je hier werkelijk weggeblazen van verbazing. Ga midden in de nacht met je huurauto vanuit het hotel naar de top op 3055meter! Zorg dat je hier warm aangekleed met extra dekens van het hotel om uiterlijk 04:00 aankomt zodat je makkelijk een parkeerplek vind (rijd de eerste voorbij en helemaal door naar de top) Bekijk vervolgens de hele zonsopkomst die je alle kleuren laat zien, goud, groen, oranje, geel tot dat ene moment dat je de eerste zonnestraal op de gevoelige plaat vastlegt. Let op het is ijskoud met een stevige wind dus denk aan je vingers bij het bedienen van de camera, handschoenen!! Na dit fantastische spektakel kun je de kraters al goed zien liggen en bij helder weer zie je de Mauna Loa & Mauna Kea van het Naastgelegen Big Island! Rijd vervolgens iets naar beneden waar je bij het Informatiecentrum verschillende Hikes kan starten. De temperatuur loopt snel op richting 30 graden in de volle zon (schaduw niet aanwezig) dus kleding kan kan de auto of de rugzak achterblijven. Zorg dat je veel snacks en liters water meeneemt. Je wandelt naar beneden dus voor elk dalend uur heen geld de dubbele tijd terug om hoog! Wandel zeker tot een kruispunt op ongeveer 10km voor de mooiste uitzichten. Bepaal daar zelf of je terug gaat of verder rechtdoor, bij rechtdoor moet je liftend terug naar de auto Conclusie OVERWELDIGEND
Regio
  • Avontuur
  • Maanlandschap
  • Once in a Lifetime
  • Extra warme kleding mee voor de zonsopkomst
Review geplaatst op 2016-09-10
9
Botswana
Geert was hier 28 Feb 2014
Savuti is een extreem droog gebied binnen het Chobe Nationaal Park, met enkele geweldige lodges, maar ook de mogelijkheid zelf te kamperen. Als tussenstop voor een self-drive met een 4x4 door Botswana een must-see. Bijzonder veel wildlife waaronder de olifanten-killers: leeuwen die zich hebben gespecialiseerd in het doden van de hier in te grote aantallen voorkomende olifanten (130.000 in Botswana hetgeen grote invloed heeft op de fauna en daarmee op andere diersoorten.) Hoogtepunt van Savuti is het moerasgebied waar in de droge tijd al het wild zich verzamelt. Je struikelt over de vogels en (roof)dieren).
Land
  • zeer veel wild in het moerasgebied
  • ruig
  • mooie 4x4 bestemming
Review geplaatst op 2016-09-10
9
Japan
MarleenvM was hier 29 Feb 2016
Een rondreis door Japan plannen, dat valt nog niet mee kan ik je inmiddels vertellen. We willen niet de geijkte route volgen en ook stadjes aandoen die wat minder bekend zijn. Matsumoto is zo'n stad die meestal overgeslagen word en in eerste instantie ook geen stad die echt onze interesse wekt. Toch heeft Matsumoto wel veel te bieden lezen we, dus wordt deze stad in onze route toegevoegd. Het hoogtepunt van de stad en centraal gelegen is het Kasteel van Matsumoto met de bijnaam Zwarte Kraai. Met een lentezonnetje, die goed zijn best doet om het hooggelegen stadje op te warmen, lopen we door het park. De eerste bloemen van de kersenbomen laten zich inmiddels zien en met de zwanen die in de gracht zwemmen maakt het plaatje idyllisch. De sfeer is gemoedelijk en er zijn weinig toeristen, slechts een handjevol geïnteresseerde die naar hartenlust foto's kunnen maken. Het kleine stadsmuseum dat vlakbij de ingang van het kasteel ligt is ook zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. We wandelen nog door het Nakamachi District met oude huisjes waarin tegenwoordig nijverheids- en souvenirswinkeltje gevestigd zijn. Echt genieten is het bij een klein cafeetje op het terras waar we de bedrijvigheid van de lokale bevolking aanschouwen. Kinderen, gehuld in schooluniformen, zoeken elkaar op zodra de school uit. De verkoopwaar van de winkeltjes gaan langzaamaan naar binnen want sluitingstijd nadert. Graag hadden we nog een dag hier gebleven....
Land
  • Nog niet overspoeld door toeristen
  • echt helemaal geen
Review geplaatst op 2016-09-10