IJsland image

IJsland


Reisgids

IJsland
Europa
Addmissions

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

IJsland-vakantie: je gratis reisgids

IJsland is een vulkanische opwelling van de oceaanbodem, ooit gekoloniseerd door Noormannen en Vikingen met vrijheidsdrang. Dit levert een fantastische combinatie van woeste natuur en een bijzonder slag mensen op. Voor reizigers met een avontuurlijke inborst biedt IJsland eindeloze mogelijkheden. Van raften, klimmen, rijden in een auto met vierwielaandrijving, vissen, wandelen, zwemmen in natuurbaden tot vulkanische sauna’s, skiën en sneeuwscooteren. In IJsland zijn - door de goed aangelegde ringweg en een groot aantal binnenlandse vluchten - alle uithoeken goed bereikbaar.

Bezienswaardigheden in IJsland

IJsland is bij uitstek geschikt voor een rondreis. De route die je langs veel iconische plekken in het land brengt (zoals de watervallen Seljalandfoss en Skogafoss, en gletsjermeer Jökulsárlón) is Route 1. Dit is in feite een ringweg die parallel aan de kust loopt in een cirkel over heel het eiland. De route begint en eindigt in Reykjavik en is ruim 1300 kilometer lang. De uitzichten waar je onderweg op stuit zijn fabuleus. Hierdoor vergaap je je niet alleen aan de hoogtepunt van IJsland, maar valt ook tijdens het rijden je mond soms open van verwondering. Onderweg kom je langs verschillende highlights van IJsland: nationaal park Vatnajökull - met de grootste gletsjer van Europa -, de fjorden van Egilsstaðir en verschillende watervallen zoals de Godafoss, Dettifoss, Skogafoss en Seljalandsfoss. 

Wie de mooiste natuur van IJsland liever niet deelt met hordes toeristen doet er goed aan om eens een afslag te nemen. Niet ver van de welbekende IJslandse Ringweg vind je bijzondere plekken die je met niemand hoeft te delen. Bulderende watervallen, diepe kloven, verborgen grotten en een goddelijk berkenbos vind je in Zuid-IJsland, aan de fenomenale F-wegen. Hoe verder je de Golden Circle achter je laat, hoe schaarser de menselijke invloeden en hoe woester de landschappen worden. Je doet er goed aan om deze wegen enkel met een terreinwagen te betreden. Aan de hand van de F-wegen maak je de mooiste roadtrip door IJsland, weg van de massa.

De Westfjorden, IJslands minst bezochte provincie, is nog zo'n epische roadtripbestemming. Vanuit Reykjavik rijd je in noorderlijke richting, naar het Snæfellsnes-schiereiland als eerste reisdoel. Vervolgens pak je vanuit Stykkishólmur de ferry naar Westfjorden. Veel wegen zijn er niet in Westfjorden, maar als je achtereenvolgens de routes 62, 63, 60, 61 neemt maak je de compleetste loop in deze adembenemende regio.

Reykjavik vormt een prettig begin- en eindpunt van je reis. Voor of na de overweldigende natuur beleef je in de hoofdstad de verrassende IJslandse cultuur. De stad bruist met haar feesten tot de volgende ochtend, haar hippe designers, bijzondere barretjes, lekkere restaurants en natuurlijk de thermale zwembaden.

Ideaal voor

Bergen

Wat zegt de community

(25)
Bekijk reviews >

1. Skip een bezoek aan highlights op traditionele tijdstippen

Ga bijvoorbeeld 's ochtends vroeg of juist later in de avond de 'populaire' bezienswaardigheden bekijken.

2. Sneeuwscooter over de grootste gletsjer

Vatnajökull is een immense ijskap.

3. Bekijk de spectaculaire kloof Stakkholtsgjá

Een twee kilometer lange kloof, met talloze riviertjes die je te voet moet doorkruisen, om tot slot uit te komen bij een verborgen waterval in een grot klínkt haast te mooi om waar te zijn...

Reisinspiratie

Van onze community

Kvernufoss
Kvernufoss
Zuidland
Panoaram
Skogafoss
Skogafoss
IJsland
Panoaram
Hverir
Hverir
IJsland
MarleenvM

Praktisch

 • Icelandair vliegt in drie uurtjes rechtstreeks van Amsterdam naar IJsland. Eenmaal aangekomen is het aan te raden om een auto met vierwielaandrijving te huren. Verzeker je wel altijd tegen schade. IJsland is ruig en het is zeldzaam als je géén steen tegen je lak aankrijgt. Vanwege het korte verhuurseizoen is autohuur op IJsland duur. Je kunt ook met de bus IJsland doorkruisen. De nationale busmaatschappij BSI verzorgt busdiensten over de hele ringweg en daarbuiten. Het gaat langzaam en je komt niet overal, maar het is wel goedkoop. 
 • Check het actuele reisadvies voor IJsland van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van IJsland dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Munteenheid: IJslandse kroon (ISK). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers. Op het platteland vind je weinig pinautomaten, zorg dus voor cash. Er zijn wel pinautomaten in de grotere stadjes. Je kunt overal betalen met je creditcard, ook bij onbemande tankstations.

 • 1 januari Nieuwjaarsdag, maart/april Pasen, April (3e donderdag) Dag van de zomer, 17 juni Onafhankelijkheidsdag, 21 juni midzomerfeesten, 25 december Kerstmis.

 • Stekker type CStekker type F
 • AANTAL INWONERS 338 DUIZEND (2017) 
  GROOTTE 2,5 X NEDERLAND
  TIJDSVERSCHIL 2 UUR VROEGER
  REISDUUR 2 UUR 45 MINUTEN