Gambia

Gambia is een land gelegen in Afrika met ruim 1,8 miljoen inwoners en grenst aan Senegal en de Atlantische Oceaan. Vergeleken bij Gambia kunnen we Nederland groot noemen, want het land is nog geen 35 kilometer breed. ‘The Smiling Coast of Africa’ wordt het ook wel genoemd, vanwege de altijd maar lachende bevolking. Het klimaat in Gambia is een tropisch savanne klimaat.

In de rustige hoofdstad Banjul kun je de sfeer proeven van het oude Afrika. Bezoek het MacCarthy-plein waar je het oorlogsmonument en fontein ter ere van de kroning van George VI zult tegenkomen. De stad lijkt te slapen, maar komt tot leven op de kleurrijke en chaotische Albert Market. Vergeet Arch 22, de toegangspoort naar de stad, niet. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht over Banjul zelf, de Gambiarivier en de oceaan.

Een riviercruise in een typisch Gambiaans bootje over de Gambiarivier is een aanrader. De Gambiarivier stroomt langs de hele lengte van het land en wordt omringd door jungle. Tijdens het varen heb je dan ook kans om vogels en misschien wel nijlpaarden te zien.

Zeldzame vogels en vissen

Waar Gambia internationaal écht bekend om staat is de vogelpopulatie. Voor vogelliefhebbers is het land dan ook een speeltuin, je vindt er de meest exotische en zeldzame soorten. In het Abuko natuurreservaat kun je vogels spotten. Daarnaast ook slangen, nijlpaarden en krokodillen. Kiang West NP is het grootste park van het land, bestaande uit diverse landschappen zoals savannen en mangrove bossen. Er leven verschillende dieren, waaronder ongeveer 300 vogelsoorten. Het is maar een klein reservaat, maar het Bijilo Forest Park leent zich ook uitstekend om vogels te kijken. Daarnaast kun je verschillende apen zien en genieten van een wandeling van vier kilometer door het mooie natuur.

Ook vissers en zonaanbidders kunnen zich goed vermaken in Gambia. Ga naar het levendige Kololi Beach, waar je mooie stranden hebt, een heldere zee en vele strandtentjes. Het populairste strand is Kotu, waar je palmbomen en een breed zandstrand vindt. Voor nog meer zandstranden kun je naar Paradise Beach gelegen in het zuiden of naar Cape Point (Bakau) waar de Atlantische oceaan de Gambiarivier kruist. Voor rust ga je naar de - nog niet door iedereen ontdekte - Brufut.

Naast zon, zee en strand is er natuurlijk nog veel meer te beleven in Gambia. Ontdek het prachtige binnenland met apen en meer dan 450 kleurrijke vogelsoorten. Ontdek de Afrikaanse cultuur en ontmoet de vriendelijke lokale bevolking.

Informatie over Gambia

Alle highlights van Gambia

Beste foto's & tips van Gambia

'458161' door trudyvermeij '458161' door trudyvermeij

GambiaSerrekunda

GambiaSerrekunda

Uit het boekje

trudyvermeij

Erg warm is het in een compound in Serrekunda en dan is het fijn als je even kunt relaxen op een matje; deze dame wilde graag poseren in haar mooiste kleren.

'462125' door Rhodaxx '462125' door Rhodaxx

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

De rokerij

Rhodaxx

Op het strand in Tanji wordt de vis aan wal gebracht om vervolgens schoongemaakt en verder bewerkt te worden. Hier zijn we in een schuur op het strand waar je de visjes in rij en gelid ziet liggen om gerookt te worden. Het is er donker, warm en het ruikt er naar vis en vuur. Gelukkig komt er ook nog een straaltje licht binnen.

'258942' door scubasheila '258942' door scubasheila

GambiaBanjul

GambiaBanjul

Stories behind the...

scubasheila

Een toer door Gambia is een beleving op zich. Een stroom van kinderen komen je toegemoet rennen als ze de bus al in de verte zien aankomen: kinderen begrijpen dat toeristen geschenken kunnen geven. Het viel me op dat er nooit om geld wordt gevraagd/gebedeld, zoals het wel eens voorkomt in bijvoorbeeld Azië. Voor Gambia is het een tip om schriften en pennen mee te nemen om uit te delen. Deze oudere kinderen duwen kaartjes met hun adressen en e-mail adressen tegen het raam (de foto is dus gemaakt vanachter het raam in de auto met mijn 1e digitale camera) in de hoop dat toeristen hen wil steunen als ze eenmaal thuis zijn gekomen. De jongeren hebben deze kaartjes kant en klaar bij zich en hopen zo een bijdrage te krijgen om hun studies voort te kunnen zetten. Het is hartverscheurend, maar tegelijk realiseer je je ook dat je niet iedereen kan helpen. Ik denk dat dit letterlijk een foto met een verhaal is, want letterlijk al deze kinderen hebben er één. Een rugzakje vol persoonlijke levensverhalen waar ze een eigen draai aan proberen te geven.

Praktische informatie over Gambia

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  november t/m april
 • Internet extentie
  gm
 • Hoofdstad
  Banjul
 • Aantal inwoners
  1,5 miljoen
 • Oppervlakte
  30% van Nederland
 • Reistijd
  6:00
 • Talen
  Engels
 • Religie
  moslim (90%), christelijk, inheemse geloven
 • Tijdsverschil
  1 uur vroeger
 • Tijdverschil
  1 uur vroeger
 • Telefooncode
  220
 • Voltage
  230 Volt
 • Reisadvies
  positief, maar wees waakzaam
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  DTP, Hepatitis A, anti-malaria, gele koorts, cholera-verklaring
 • Aanvlieghaven
  Banjul (BJL)
 • Nationale feestdagen
  18 februari Onafhankelijkheidsdag, 22 juli Dag van de Revolutie, 15 augustus Heilige Maria-dag
Laat kaart zien
Veilig en goedkoop op vakantie!

Het lijkt misschien wel alsof je sinds de uitbraak van de varkensgriep wereldwijd niet meer op vakantie kunt, maar Columbus wist nog een aantrekkelijke én veilige vakantiebestemming te vinden tegen een zeer aantrekkelijk prijsje!

Het lijkt misschien wel alsof je sinds de uitbraak van de varkensgriep wereldwijd niet meer op vakantie kunt, maar Columbus wist nog een aantrekkelijk...