Guatemala

De hoogste vulkanen en de zwaarste aardbevingen, maar ook de oudste cultuur en de meest bijzondere mensen. In Guatemala wonen de meeste rechtstreekse afstammelingen van de Maya’s en je komt de Mayacultuur dan ook overal tegen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de ruïnes van Tikal, een van de grootste steden van de Maya’s, of de markt van de stad Chichicastenango.

Iedere donderdag en zondag is in Chichicastenango de grootste markt van Midden-Amerika te vinden waar vele Maya’s en toeristen op afkomen om bijzondere spulletjes te kopen. Langs koffie-, maïs- en palmolieplantages op de vruchtbare vulkaangronden vind je je weg van de stad Antigua naar de westkust. Antigua is een van de mooiste en oudste steden van Zuid- en Midden-Amerika vanwege zijn bijzondere koloniale architectuur en leuke marktjes.

De stad is zelfs opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Waar ‘birdnerds’ vogels kijken in de mangrovebossen en sportievelingen kilometers kajakken, richten relaxte reizigers zich op de verlaten stranden. De rivier Rio Dulce is een prachtige rivier en daarom een populaire bestemming bij reizigers. Hier kan je goed wandelen of een boottocht maken. Als je naar Guatemala gaat moet je ook zeker het Meer van Atitlán zien. Dit is een schitterend mooi kratermeer omringd door vulkanen. Semuc Champey is ook een prachtige plek om te bezoeken.

Dit natuurreservaat bestaat uit vele helderblauwe poeltjes waar je heerlijk in kan zwemmen.
Het landschap wordt gekenmerkt door grote stukken oerwoud en bossen, waar diersoorten zoals jaguars schildpadden en krokodillen voorkomen. In het tropisch regenwoud van de Petén vind je wel meer dan honderd soorten bomen en honderden soorten vogels. Guatemala kent ook vele paradijselijke stranden en wel 33 vulkanen. Van deze vulkanen is een deel zelfs nog actief. Veel reizigers komen dan ook om de vulkanen te beklimmen. Lokale ondernemers bieden tochten aan van één of meerdere dagen. 

Guatemala is een erg arm land en dat is goed te merken wanneer je door het land reist. Het land is veilig zolang je goed voorbereid op pad gaat en je gezonde verstand gebruikt. Dankzij het uitgebreide busnetwerk is dit land goed te bereizen. Guatemala wordt vaak in combinatie met buurlanden bezocht.

Informatie over Guatemala

Alle highlights van Guatemala

Beste foto's & tips van Guatemala

'495209' door corriedewinter '495209' door corriedewinter

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Processie en salsa in

corriedewinter

Het is 25 juli, de naamdag van Jakobus de Meerdere, een discipel van Jezus. Jakobus is o.a. de patroonheilige van Spanje (Santiago de Compostella), Nicaragua en Antigua, Guatemala, waar we nu zijn. Jakobus werd/wordt aangeroepen door soldaten, ruiters en krijgers, arbeiders, lastendragers, hoedenmakers, bont- en pelswerkers, kousenmakers, bewakers, (ketting)smeden, apothekers en drogisten, dierenartsen en pelgrims (kortom door iedereen) Jakobus zou ook bescherming bieden tegen reuma en artritis, zorgen voor goed weer en de groei van appels en veldvruchten. Zijn symbolen zijn de schelp (hij was visser), hoed, mantel, knapzak en staf. Hier wordt de processie mede gehouden voor de goede voortgang van een wielerwedstrijd. Met een gezegende fiets loopt de ketting er vast niet af. Jaarlijks wordt er een school uitgekozen om in de processie mee te lopen. De meisjes zijn trots dat ze aan de beurt zijn, maar het is behoorlijk zwaar. Antigua is een prachtige stad om rond te kijken, ook als er geen processie is. De kerken zijn prachtig, maar ook het gewone straatbeeld is indrukwekkend.'s Avonds is het heel gezellig. Overal is muziek en je kunt heerlijk salsa dansen of als je dat nog niet kunt, een dansles volgen.

'336287' door corriedewinter '336287' door corriedewinter

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Gezegend door wierook

corriedewinter

Het is marktdag in Chichicastenango en van heinde en verre komt de Mayabevolking naar het stadje om inkopen te doen, maar ook om de rituelen uit te voeren die bij het Mayageloof horen. Deze dame staat op de trappen van de Santo Tomas kerk, waar zowel katholieke als Maya rituelen worden uitgevoerd. Op de trappen van de kerk worden kleine vuurtjes gestookt en wierook gebrand. Binnen in de kerk vind je katholieke en Maya altaren zij aan zij. Op de vloer zitten groepjes gelovigen bij elkaar. Ze steken kaarsen aan en drinken iets met koolzuur erin, zodat ze de kwade geesten uit hun lichaam kunnen verwijderen door te boeren. Vroeg op zondagmorgen bezoeken de leden van lokale broederschappen in hun traditionele kleding de kerk. Deze cofradias zwaaien met wierookpotten. Je ziet de rook nog om het hoofd van de vrouw kringelen. Een bezoek aan de kerk is een aanrader. je mag binnen niet fotograferen.

'176144' door hayhaenen '176144' door hayhaenen

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Goede Vrijdag in...An

hayhaenen

Deze foto is gemaakt 's middags op Goede Vrijdag. Nadat Christus aan het kruis is gestorven is iedereen in het zwart. Hier loopt de processie over een alfombra.

Praktische informatie over Guatemala

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  november t/m april
 • Internet extentie
  gt
 • Hoofdstad
  Guatemala
 • Aantal inwoners
  13 miljoen
 • Oppervlakte
  2,6x Nederland
 • Reistijd
  12:35
 • Talen
  Spaans
 • Religie
  rooms-katholie, protestants
 • Tijdverschil
  7 uur vroeger
 • Tijdsverschil
  7 uur vroeger
 • Telefooncode
  502
 • Voltage
  120 Volt
 • Reisadvies
  positief, maar wees waakzaam
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A, gele koorts
 • Aanvlieghaven
  Guatemala City (GUA)
 • Nationale feestdagen
  15 september onafhankelijkheidsdag
Laat kaart zien
Grootste Mayastad OOIT ontdekt in Guatemala

Meer dan zestigduizend huizen, paleizen, wegen en andere constructies; in de pas ontdekte ‘Slangenstad’ in de Guatemalteekse jungle moeten miljoenen mensen hebben geleefd. Bekijk de eerste laseromgevingsscan hier.

Meer dan zestigduizend huizen, paleizen, wegen en andere constructies; in de pas ontdekte ‘Slangenstad’ in de Guatemalteekse jungle moeten miljoenen m...

7x waarom Guatemala perfect is voor een budget rondreis

De hoogste vulkanen en de diepste meren, maar ook de oudste cultuur én de vriendelijkste mensen. Tel daarbij op de ondoordringbare jungle, eeuwenoude ruïnes en unieke inheemse culturen en je zult met ons eens zijn: dit Latijns-Amerikaanse land is een knaller! 7 redenen om er te gaan rondreizen.

De hoogste vulkanen en de diepste meren, maar ook de oudste cultuur én de vriendelijkste mensen. Tel daarbij op de ondoordringbare jungle, eeuwenoude...

Door: Roeliene Bos
Waanzinnig project: 37 vulkanen in 27 dagen

De Amerikaanse Nico Marceca is geboren in New York, maar werkt sinds een paar jaar als gids in Guatemala. Samen met drie anderen gaat hij een wel heel uitputtende uitdaging aan: aankomende januari gaat hij in Guatemala 37 vulkanen beklimmen in 27 dagen. Niet alleen wordt het een overwinning op zijn...

De Amerikaanse Nico Marceca is geboren in New York, maar werkt sinds een paar jaar als gids in Guatemala. Samen met drie anderen gaat hij een wel heel...