10
Peru Cusco provincie
Ameerakker was hier 30 Nov -1
Vanuit Cuzco Peru kun je een uitstapje maken naar de Rainbow Mountain ook wel Vinicunca of Montana de Siete Colores genoemd. De bus haalt je ’s morgens om 3.30 uur op en brengt je eerst naar Cusipata voor een ontbijt. Vervolgens gaat het dan echt de bergen in en ga je naar een hoogte van 4670 meter in de Andes. Van daaruit kun je te paard of loopt je in een paar uur naar een hoogte van schrik niet 5040 meter. Het laatste stuk is echt zwaar want door de ijle lucht en de steile klim sta je na elke 10 stappen stil om op adem te komen. Maar je wordt beloond. Je ziet dan een landschap van diverse aardlagen met verschillende kleuren in een bergrug. Verder op zie je de besneeuwde toppen van de Andes van boven de 6000 meter. Je kunt met je gids vanuit het uitzichtspunt op de Rainbow Mountain in ca 30 minuten doorlopen naar Apu Labrayani of Montana Roja. Je ziet dan bergen van rood gesteente. Ook dit panorama is de moeite waard. Maar mooi is het om terug te kijken naar waar je vandaan komt. Je ziet dan mensen heel ver weg als mieren tegen een berg omhoogklimmen in een slingerpad met op de achtergrond besneeuwde toppen. Je realiseert je dan pas hoe klein en nietig wij zijn op deze aarde. De bus brengt je om ca 1800 uur terug in Cuzco. Ik heb van die dag 20-02-2020 foto’s geplaatst. Dit was echt een topdag in onze vakantie maar het bizarre van de Rainbow Mountain is dat door opwarming van de aarde de aardlagen tevoorschijn zijn gekomen en nu een toeristische attractie vormen.
Regio
  • Gids gaat mee
  • Zeer fotogeniek
  • Buiten gebaand pad
  • Vereist een goede gezondheid & conditie
Review geplaatst op 2021-03-23
8
Ierland County Offaly
Marjolijn was hier 01 May 2016
Tuinen van Ierland, Birr Castle. Bij Ierland is je eerste gedachte misschien ruige landschappen en steile kliffen, maar er is ook een lieflijker kant. De van oorsprong vaak Engelse landadel legde bij de landhuizen fraaie tuinen aan. Bekende publiekstrekkers zijn bijvoorbeeld de Powerscourt Gardens niet ver van Dublin, en Kylemore Abbey in het westen (Connemara). Zelf was ik ook gecharmeerd van de tuinen van Birr Castle in het hart van Ierland (county Offaly). Er zijn verschillende wandelingen uitgezet door het 40 hectare grote park met meer dan 100 verschillende bomen en struiken. In de lente is er een laan omzoomd met bloeiende kersenbomen, er zijn eeuwenoude hoge buxushagen en een kleine formele tuin. De bewoners, de familie Parsons, graven van Rosse, hadden een zwak voor de wetenschap. In de tuin staat dan ook een telescoop uit plusminus 1840, gebouwd door William Parsons, derde graaf van Rosse. In de oude stallen van het kasteel is een museum gevestigd, het Historic Science Centre, met onder meer de donkere kamer van Mary, de echtgenote van William. Aanvankelijk wilde zij vooral het werk van haar echtgenoot vastleggen, later verlegde ze haar aandacht naar andere thema’s.
Regio
  • op 1 dag te combineren met Clonmacnoise
  • (bescheiden) horeca
  • doka in museum
  • leuk science museum
  • beroemde telescoop
  • folder met wandelingen
  • mooie landschapstuin
  • het weer in Ierland
Review geplaatst op 2021-03-17
8
Iran Yazd
Gillian was hier 12 Oct 2018
Zo'n 75 km. onder de woestijnstad Yazd ligt de Zein o-Din karavanserai. Karavanserais maakten vroeger deel uit van een netwerk van overnachtingsplekken voor karavanen langs handelsroutes om een veilige overnachtingsplek te bieden voor reizigers en hun dieren. Vrijwel alle karavanserais in Iran verkeren in vervallen staat. De Zein o-Din karavanserai echter is in zijn oude functie hersteld en het is mogelijk om daar de nacht door te brengen. Wij keken hier naar uit, temeer daar de karavanserai afgelegen in de woestijn zou liggen. Dat afgelegen viel wel mee, er was inderdaad in mijlen ver niets te vinden, maar de weg tussen Yazd en Kerman lag slecht op 200 meter afstand. Het is overigens wel leuk om daar te overnachten om een beetje een idee te krijgen van zo'n vroegere overnachtingsplek aan een handelsroute. Te beleven valt er niet veel, je kunt vanaf het dak genieten van een prachtige zonsopkomst of zonsondergang en 's nachts genieten van een heldere sterrenhemel. De slaapplaatsen liggen aan de open binnenplaats of in nissen aan de rondgang rond de binnenplaats. Je slaapt op dunne matrasjes op de grond, dus weinig comfortabel en de nissen zijn open, dus je hoort 's nachts alles als je een slechte slaper bent. De badgelegenheid is gemeenschappelijk en eenvoudig, maar goed schoon. Het eten was prima, ruim voldoende. Als je genoegen neemt met een harde slaapplaats en een nacht wat minder slapen is dit een heel leuke ervaring om te overnachten.
Stad
  • bijzondere overnachtingsplek
Review geplaatst op 2021-03-16
7
Portugal Porto
Gillian was hier 22 Jun 2017
Als je een stedentrip naar Porto in gedachten hebt, is het de overweging waard rond 23 juni te gaan. Dan barst namelijk het Sao Jao feest los, een van de grootste feesten van Portugal. De hele stad is versierd en staat in het teken van feest met vele leuke tradities. Bij zonsondergang start dit feestelijke spektakel. Overal worden buiten de sardines en paprika's gegrild om met vrienden en familie met een lekker wijntje op te eten. Vervolgens trekt men naar het oude centrum waar overal live muziek is en gedanst en feest gevierd wordt. En hierbij is het heel gewoon dat je door iedereen vrolijk op je hoofd getikt wordt met een plastic hamertje. Meestal zijn de hamertjes voorzien van licht en geluid wat de boel extra feestelijk maakt. En met wat pech krijg je ook nog een stinkende prei aan een stengel voor je neus te hangen. Overal worden warme luchtballonnen opgelaten die door de lucht zweven. Tegen middernacht trekt iedereen naar de oevers van de Douro waar om 12 uur een spetterende vuurwerkshow losbarst vanaf pontons op de rivier en vanaf de Ponte D. Luis I daalt prachtig vuurwerk naar beneden. Vervolgens wordt het feest tot in de kleine uurtjes voortgezet. Terug bij ons guesthouse rond twee uur in de nacht was daar het feest nog volop in de gang. Druk....?? Ja, maar een prachtig leuk feest met veel leuke en rare rare tradities en de volgende dag heb je Porto vrijwel voor jezelf alleen. De meeste bewoners moeten dan al of niet met een kater bijkomen van de feestelijkheden.
Stad
  • Bijzonder feest
Review geplaatst op 2021-03-08
8
Verenigde Staten California
Monique reist was hier 05 Jan 2017
Borrego Springs in Anza-Borrego Desert State Park is totaal niet overlopen: we zagen er bij ons bezoek niet één buitenlandse toerist. Maar het is er prachtig. In de woestijn vind je talrijke huizenhoge beelden van cortenstaal. Het rood van het staal steekt zo scherp af tegen het woestijnzand eronder en de blauwe lucht erboven, prachtig! Ik heb er een foto van geplaatst ook. Pas wel op voor zandstormen, wij maakten er één mee.Je kunt hier zalige wandelingen maken in een heel bijzonder landschap met kreken tussen rotsen door en met palmen begroeide wanden van bergen. Bijzonder dat een woestijn er zo uit kan zien. Ook kun je er met een beetje geluk dikhoornschapen aantreffen. Ons verblijf hier was in een soort van westerndorpje, waanzinnig mooi aangelegd: Palm Canyon Hotel & RV Resort. Hier neem je een heerlijke duik in het zwembad na je inspanningen in de natuur en ontbijt je op het terras. Erg fijn want Borrego Springs zelf is klein, wel kun je er overheerlijk Mexicaans eten bij Pablito's (for the best food & margarita's in town ;-)
Regio
  • bijzonder verblijf
  • indrukwekkende beelden
  • prachtige natuur
  • rustig
  • geen
Review geplaatst op 2021-03-07
10
Noorwegen Noordkaap
Wisseschout was hier 30 Nov -1
Niet ver onder de Noordkaap ligt het kleine vissersdorpje Skarsvåg. De meeste mensen rijden door naar de Noordkaap zelf maar het is zeker de moeite waard om de afslag naar dit dorpje te nemen. Vlak voor je het dorp inrijd zie je bij de kerk een bordje staan met " Kirkeporten" Een rondwandeling van 1.5 uur brengt je eerst flink omhoog met uitzicht op de Noordelijke ijszee en dan stijl omlaag naar de " Kirkeporten " een uit de rotsen ontstane natuurlijk boog. Als je tijdens de middernachtzon hier om 2 uur 's nachts staat zie je de zon precies door de boog. Wij waren er in september dus dat hebben we niet gezien, maar wel kun je vanaf hier de Noordkaap zien. Het dorpje zelf is klein met veel rondlopende rendieren en een restaurantje/ winkeltje. Helaas was alles door de Corona gesloten. Bij de afdaling naar de "kerkpoort" waren we blij met onze wandelstokken. Glad en stijl.
Regio
  • Prachtige rit ernaar toe
  • Mag met je camper aan het haventje overnachten
  • De wandeling
  • De rendieren die bij de huizen scharrelen
  • Lekker rustig
  • Niet kunnen ontdekken
Review geplaatst op 2021-03-03
9
Canada Peter Lougheed Provincial Park
Saskiahamminga was hier 28 Jul 2018
Tijdens onze rondreis door de Rocky Mountains verbleven we ook een aantal dagen in prachtig en ruig Peter Lougheed Provincial Park. Dit is een minder bekend gebied in de Rockies, en dus ook een stuk minder druk. Je komt hier vooral Canadezen tegen, en beduidend minder Europeanen. In dit gebied staan avontuur en outdoor-activiteiten centraal. Peter Lougheed Provincial Park is een van de grootste provinciale parken in Alberta. Het ligt in Kananaskis Country op zo'n 90 kilometer ten westen van Calgary. Er zijn een aantal mooie en ruime campgrounds, je kunt er vissen op onder meer Upper en Lower Lake, je kunt er meerdaagse wandeltochten maken, kanoën, mountain-biken en paardrijden. Tijdens een van onze wandelingen zagen we zelfs 2 jongens met ski's op hun rug de berg op klimmen, richting een van de gletsjers. Ook qua wildlife is het hier genieten; je kunt hier zwarte beren, grizzlies, elanden, herten, cougars, berggeiten en wolven tegenkomen. Wij hadden het geluk zelfs oog in oog met een laplanduil te staan. Een absolute aanrader tijdens een bezoek aan dit gedeelte van Canada!
Regio
  • Mooie ruige natuur
  • Veel mogelijkheden voor outdoor activiteiten, zoals wandelen, kanoen, vissen en paardrijden
  • Mooie ruime campgrounds (staatscampings)
  • Veel wildlife
  • Minder druk dan de 'gebaande paden' in de Rockies
  • Mocht je van campgrounds houden met veel faciliteiten en een restaurant; dan moet je hier niet naartoe gaan ;-)
Review geplaatst op 2021-02-28
6
Nederlandse Antillen Klein-curacao
ManonVerijdt was hier 08 Dec 2018
Klein Curaçao, het kleinere broertje van Curaçao, is het Caribbische voorbeeld van een hagelwit strand zoals je in de film ziet. Helaas is het niet zo verlaten en onontdekt als in zo'n zelfde film, maar mijn ervaring is wel het benoemen waard. Ben je namelijk in Curaçao, dan raad ik je zeker aan om deze ervaring niet mis te lopen. Ja, het is bekend onder toeristen en is bij ieder bedrijf te boeken, maar het is ook een speciaal dagje uit waarbij je zeker leuke ervaringen kunt opdoen. Ten eerste heb je al de keuze voor een type boot. Ga je voor een 'normale' boot of ga je toch voor een catamaran? Wij kozen voor die tweede, omdat ik ooit gehoord dacht te hebben dat deze stabieler in het water zouden liggen. Dat had ik even verkeerd onthouden, kwamen we al snel achter. Bij aankomst konden we een aantal dingen gaan doen; luieren op het strand, over het eiland wandelen, naar de oude vuurtoren, naar een scheepswrak of snorkelen met de zeeschildpadden. Vooral de oude vuurtoren en het scheepswrak zijn het bekijken waard. Toch wel heel bijzonder dat die vuurtoren ooit heeft gewerkt. Het snorkelen met de schildpadden is geweldig. Kanttekening daarbij is wel dat de zeeschildpadden exact weten dat de boten vaak resten eten overboord gooien, wat hun wilde karakter en eigenschappen niet ten goede komt. Het is zeker bijzonder om in hetzelfde water te zwemmen als deze dieren, maar het is ook goed om te weten wat er letterlijk, achter het oppervlak schuilgaat.
Accommodatie Activiteit Wandelroute Fietsroute Highlight Blog Zee Strand Natuurgebied Eiland
  • Zwemmen met zeeschildpadden
  • Mooie plek
  • Zeer toeristisch
  • Zeeschildpadden zijn inmiddels gewend aan het gevoerd worden
Review geplaatst op 2021-02-27
9
Verenigde Staten Utah
Henneke was hier 27 Apr 2018
Wie een rondreis maakt door West-Amerika kiest vanzelfsprekend voor bekende parken en gebieden. En terecht, zo veel moois op betrekkelijk korte afstand van elkaar. Maar om juist het onbekende hier te ontdekken maakt de reis speciaal. Little Egypt is zo'n onbekend pareltje. Aan de route 95, ca 25 mijl ten zuiden van Hanksville wijst een klein bordje je de weg naar dit bijzondere gebied. Via een onverharde weg bereik je een kleine parkeerplaats en zie je de eerste sculpturen al. Vreemd gevormde rotsen met een witte band van ander gesteente er doorheen. Door erosie ontstaan deze rotsen, die soms niet meer lijken dan een paar op elkaar gestapelde hompen klei. Het gebied is niet groot, je kunt het prima als tussenstop bezoeken. Paden zijn er niet, dus heerlijk dwalen door deze bijzondere formaties, waar de fantasie met je op de loop gaat. Ik ontdekte een 'dinosaurushoofd', Mickey Mouse, een krokodillenhoofd enzovoort ;-) Ten tijde van ons bezoek zijn we niemand tegen gekomen. Wel werden we door 2 prachtige vossen aangestaard. Het is vergelijkbaar met Goblin Valley, een veel bekender park ten noorden van Hanksville, echter het grote verschil is de witte band die hier horizontaal door de formaties loopt. Het is ook veel kleiner en vrij toegankelijk. Ben je in de buurt, bijvoorbeeld na een bezoek aan Capitol Reef, neem eens de moeite om dit leuke gebied te bezoeken!
Regio
  • Makkelijk als tussenstop in te plannen
  • Geen paden, lekker zelf dwalen
  • Bijzondere formaties van rotsen
  • Heel stil, nauwelijks bezoekers
  • Niet kunnen bedenken
Review geplaatst op 2021-02-25
8
Verenigde Staten Asheville
GroetenTitia was hier 01 Aug 2020
THE GREAT SMOKY MOUNTAINS Toen ik laatst over de heide liep en de zon tussen de bomen zag glinsteren moest ik terugdenken aan onze tocht door de The Smokies. Het meest bezochte Nationale Park van Amerika.. en toch een plek die maar weinig Nederlanders aandoen op hun reis door Amerika. De bijna constante nevel boven de bergen is de basis van de naam van dit park op de grens van North Carolina, Georgia en Tennessee. Het lijkt alsof de bergen de vredespijp roken met de indianen uit de regio. De Cherokee-stam komt hier vandaan. In de zomermaanden wordt in het gelijknamige dorp, een openlucht theaterstuk opgevoerd over de strijd tussen de Cherokee en de Yankees. Helaas geen vrolijk verhaal maar wel een hele leuke manier om de geschiedenis te leren. Een absolute must-do. Het hele verhaal over deze trip lees je op; https://groetentitia.nl/verrassing-the-great-smoky-mountains/
Stad
  • Leuk te combineren met de muzieksteden
  • Indianen geschiedenis
  • Na elke tunnel een verrassend uitzicht
  • Prachtig licht tussen de bomen
  • Natuur
  • Geschiedenis
  • Geen
Review geplaatst op 2021-02-24
8
Japan Nara
GroetenTitia was hier 02 Mar 2020
TODAJIJ TEMPEL.. Het begint harder te regenen en we vragen ons af waar gids Emi ons mee naar toe neemt. Emi vertelt iets over de mooiste tempel van Japan en we lopen verder.. We kijken of we ergens koffie kunnen krijgen en de lucht wordt donkerder. En daar rijst hij op, de Todajij Tempel. Groots en gelegen op een ruim terrein maakt hij al indruk. We lopen langzaam verder en ik ben benieuwd waar onze gids zo enthousiast over is. We beklimmen de trap en ik kijk omhoog. Voor mij staat een immens Boeddhabeeld. De Daibutsu in het centrum van het Tōdaiji-complex is het meest indrukwekkende boeddha beeld van geheel Japan. Hij meet 16,2 meter en weegt 500 ton. Ik raak ontroert van de pracht. Je voelt de geschiedenis. Ik wandel rond, tel mijn zegeningen, doe een wens en ervaar een geluksmomentje die reizen mij vaak geeft. Leuk weetje; In de 8ste eeuw vormden Nara en de Tōdaiji het eindpunt van de Zijderoute. Het hele verhaal lees je op https://groetentitia.nl/rond-reis-japan-met-12-reisadviseurs/
Stad
  • Groots
  • Rijke geschiedenis
  • Overweldigend
  • In het hoogseizoen druk
Review geplaatst op 2021-02-24
8
Finland Helsinki
Agrotewal was hier 27 May 2019
Helsinki, is een stad die me aangenaam verrast heeft. Het is een moderne stad, met veel mooie gebouwen en zeker in de lente en zomermaanden een gezellige stad. Zo wordt er iedere eerste vrijdag van de maand een automarkt georganiseerd op het marktplein met veel oldtimers. Er zijn dagelijks markten met veel eetkraampjes. Ook dit is op het marktplein. In de maand juni is er het Samba Carnaval en staat de stad in het teken van dansen en muziek, met een hele grote optocht. Bij de Uspenskikathedraal, ( een Russisch Orthodoxe kerk ) aan de haven staat een Reuzenrad waarbij je een machtig mooi uitzicht hebt over de Finse Golf en de stad. Helsinki ligt verspreid over een aantal eilanden en het is voor een gering bedrag mogelijk om een boottochtje te maken. Voor kinderen is het gratis. Een ander leuk uitje met kinderen is het bezoeken van de dierentuin, dit kan met de boot. De Zoo ligt op een eiland, verbonden met een brug aan het vaste land. Op datzelfde eiland hebben wij overnacht met de camper. De stad ontdekken met de fiets is heel goed mogelijk, op veel punten in de stad zijn dockingstations waar je voor 5 euro per dag een fiets kunt huren. Fietspaden zijn er in overvloed. Toen wij er waren werden er ook heel veel elektrische steps te huur aangeboden. Helsinki staat volgens statistieken bekend als één van de veiligste steden van de wereld.
Stad
  • evenementen rond de Domkerk op een gigantisch plein
  • excursie mogelijk naar Sint Petersburg en Tallinn
  • een mix van Russische en Scandinavische invloeden
  • Schoon en gezellig
  • In de winter koud en donker.
  • de stad is niet goedkoop, maar vergelijkbaar met Amsterdam
Review geplaatst op 2021-02-16
10
Peru Machu Picchu
Ameerakker was hier 30 Nov -1
Machu Picchu staat bij elke reisgids als een highlight te boek maar is dat ook werkelijk nog zo want het is geen locatie meer buiten de gebaande paden. Vanuit Cuzco hadden we een 2-daagse trek geboekt. De trein naar Aqua Caliente stopt een aantal kilometers voor ‘t stadje in de jungle waar je moet uitstappen. Je gaat met een gids de bergen in en komt bij een aantal Inca nederzettingen. Het dringt respect af om te zien hoe de Inca’s tegen steile hellingen nederzettingen en terrassen hebben aangelegd en hoe ze door hun manier van bouwen de muren aardbevingproof hebben gemaakt. Onderweg krijg je goede informatie en kun je genieten van uitzichten. Aan het einde van de dag bereik je Machu Picchu. Direct valt de spectaculaire locatie op. Machu Picchu ligt op een plateau (2600m) in een U bocht aan de Urubamba rivier maar de rivier zie je niet, want die ligt 400 meter lager. Links en rechts gaat het stijl naar beneden. In de knie van de U bocht achter de ruïnes torent een gigantische rots omhoog. Ik heb daar staan kijken en de zon onder zien gaan. De volgende ochtend om half vijf uit bed want om zes uur gaan de poorten open. Ik ben teruggegaan naar de plek van de dag ervoor. Je ziet na zonsopkomst licht en schaduw verschuiven over Machu Picchu en omliggende bergen. Ik heb daar ruim een uur staan genieten. Daarna aangesloten bij de rondleiding en op tijd weg toen de massa met busladingen kwam. Zeker een highlight maar kom vroeg. Wel hadden we geluk met 2 dagen strakblauwe lucht.
Highlight
  • Interessante rondleiding gehad
  • Indrukwekkend landschap
  • Top locatie
  • Erg vroeg opstaan is een must om de massa voor te zijn
  • Erg druk van af 10.00 uur
Review geplaatst op 2021-02-11
10
Portugal Alentejo
ManonVerijdt was hier 23 Feb 2020
Op zoek naar een eco-accommodatie in een warmer land, kwam ik terecht bij CorkShack Marvaõ. Deze accommodaties staan midden in een dorp, maar geven je het gevoel dat je aan het einde van de wereld zit. Doordat de accommodaties tussen twee rotsgebergten in staan, zie je 's ochtends de rode gloed van de zon schijnend op de rotsen. CorkShack Marvaõ is de perfecte plaats voor stellen die een luxere manier van overnachten willen ervaren, in een gebied waar voor de rest weinig luxe te vinden is. Ik bracht er zelf, in mijn eentje, 3 nachten door. Verwelkomd met een fles rode wijn, lokale kaas en nootjes, een heerlijk bed en perfecte inrichting. In de regio van Escusa (de naam van het dorpje waar de CorkShacks staan) is het vooral voor wandelaars en overige actievelingen goed vertoeven. Zo kun je er meerdere trails lopen, zowel makkelijk als uitdagender. In veel omliggende dorpen (allen al minstens op 5 kilometer afstand) zijn kastelen te zien én te bezoeken. Ook voor de cultuurliefhebber is hier dan ook van alles te zien en te bewonderen. Hoewel ik het zelf na 3 dagen allemaal wel gezien dacht te hebben, zou ik er graag nog eens terug gaan in de zomer om te genieten van warmer weer, een mountainbiketocht en een (of meerdere) zonsopkomsten en -ondergangen. Marvaõ is een plek waar je nog echt alleen kunt zijn, je kunt verwonderen over de manier van leven en soms zelfs met handen en voeten moet communiceren (wat de ervaring des te rijker maakt).
Highlight
  • Prachtige regio
Review geplaatst op 2021-02-10
10
Noorwegen Fjord Noorwegen
Wisseschout was hier 30 Nov -1
De beklimming van de Molden is er eentje die een diepe indruk achterlaat. 8 km aan goed gemarkeerde paden brengt je naar 1116 meter hoogte met uitzicht onderweg over de Sognefjord en eenmaal boven de Lusterfjord / Gaupnefjord en de besneeuwde bergen van Breheimen. De kleuren van het water zijn betoverend in alle kleurschakeringen blauw. De klim is goed te doen maar ook niet te onderschatten. Eerst slinger je door een bos [ wilde frambozen en bramen ] en kom je bij een eerste uitkijkpunt. Vervolgens veel over loopplanken omdat het erg drassig kan zijn en dan verder klimmen over de rotsen. Boven is een heel groot ruim plateau met aan alle kanten uitzicht. Neem voldoende water, eten en laagjes kleding mee. De start is op het parkeerterrein [ daar stonden ook tentjes en campers om te overnachten ] Krossen. Neem afslag Mollandsmarki net voorbij Hafslo.
Regio
  • Afwisselende route
  • Goed aangegeven
  • De uitzichten
  • Je moet stevig klimmen :)
Review geplaatst op 2021-02-02