9
Nederland drents-friese-wold
karinm was hier 01 nov 2019
De regio waar Drenthe, Friesland en Overijssel aan elkaar grenzen is een goed bewaard geheim. Je ervaart rust wanneer je hier verblijft, met een prachtig wandel- en fietsgebied binnen handbereik. Wij verbleven op de grens van Overijssel en Friesland in een alleraardigst tot vakantiehuis verbouwd kerkje, www.westerkerkje. nl Van daaruit hoef je maar de weg over te steken en je bent op Landgoed Eese, waar je op je wandeling grafheuvels vindt die meer dan 30.000 jaar geleden gebouwd zijn. Ook zijn er overblijfselen van karrensporen gevonden uit de Middeleeuwen, die aangeven dat hier een handelsroute was. Iets verder weg kun je heerlijk uitwaaien bij de heidevelden van het Drents-Friese Wold. Parkeer je auto op de parkeerplaats op de Canadaweg bij het Aekingerzand en loop zo de Kale Duinen op, waar je je route deelt met grazende schapen. Vlakbij is ook het museumdorp Orvelte, met oude boerderijtjes en een aantal bijzondere winkeltjes. En ook heel leerzaam om te bezoeken: Museum de Proefkolonie in Frederiksoord, waar verteld wordt over de tijd dat arme stedelingen naar Drenthe werden gehaald om te werken in de veenkoloniën om zo in hun levensonderhoud te voorzien; naderhand kun je een fietstocht of wandeling maken en zo de tijd van weleer beleven.
Regio
  • Gezellig museumdorp Orvelte
  • Leerzaam museum in Frederiksoord
  • Wandelen over de heide
  • Rust en ruimte!
  • Eigen vervoer noodzakelijk
Review geplaatst op 2019-12-29
9
Noorwegen folgefonna-glacier
hamminga was hier 01 jul 2018
In Folgefonna National Park, in de Noorse provincie Hordaland, kun je prachtig wandelen. Voor de beetje geoefende wandelaar is de tocht richting de Botnabrea Glacier een aanrader. Om bij het begin van de wandeling, die zeker 3 uur duurt (enkele reis...), te komen rij je eerst een prachtige route over kronkelweggetjes door een werkelijk schitterend berglandschap. Je waant je hier alleen op de wereld, zo rustig is het. We moeten op de weg alleen oppassen voor overstekende schapen, die je dan brutaal aankijken "wat doe jij hier?". Aan het eind van de weg, bij een electriciteitscentrale (Jukla Power Plant) parkeren we de auto en beginnen vol goede moed aan de tocht. Rugzakje op, proviand mee. In een boek dat in een klein houten kastje op een paal ligt moeten we onze naam schrijven en welke datum we zijn gaan wandelen. Just in case... De wandeling begint vrij vlak, maar als snel wordt de route erg steil en klimmen we sommige stukken op handen en voeten. Het is moeilijk het pad te vinden en we vervolgen de route vooral op gevoel. Onze zoon vindt het prachtig, maar wij vinden het op een een gegeven moment toch wel een beetje gevaarlijk worden. Na 1,5 uur klimmen rusten we uit naast een sneeuwveld, maken een paar mooie foto's, en gaan dan toch maar terug. Helaas hebben we de Botnabrea Glacier dus niet van dichtbij gezien...Maar wat een prachtige tocht! Dus mocht je die kant op gaan: doen en graag een foto van de Botnabrea gletsjer maken voor ons...
Accommodatie Activiteit Wandelroute Fietsroute Highlight Blog Autoroute Natuurgebied
  • Voor de geoefende wandelaar een leuke tocht
  • Avontuur!
  • Je voelt je alleen op de wereld
  • Prachtig berglandschap
  • Het weer kan snel omslaan, let op!
  • De route is best steil en soms lastig te vinden
Review geplaatst op 2019-12-20
8
Oekraïne Odesa
agrotewal was hier 01 jul 2019
De zeven kilometer markt net buiten Odessa, dat was een bezienswaardigheid waar mijn man warm voor liep. Te warm eigenlijk, begin juli liep de temperatuur op naar 40 graden. Geen goede dag om deze markt te bezoeken. Wel was het door de hitte erg rustig, ik heb geen toeristen gezien. Zoals de naam al zegt is het een markt van maar liefst 7 km lengte, zeecontainers vol gestouwd met spullen die voor een koopje van eigenaar wisselen. Veel Chineesspul, snel gemaakt en kwalitatief niet al te best. Het had wat weg van de zwarte markt in Beverwijk, maar dan vele malen groter. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt er verkocht. Sokken, kleding, maar ook potten en pannen. Etenswaren, meubilair etc. Voor een paar uurtjes was het zeker bijzonder. Al zou ik het niet snel aanraden aan iemand. Deze wonderlijke markt kun je vinden ten westen van Odessa nabij het dorpje Prylymanskje. Het wordt goed aangegeven en met de bus schijnt het goed te doen te zijn.
Stad
  • parkeren is ook voor de camper te doen
  • makkelijk te vinden
  • bijzondere setting zo vanuit de containers
  • veel spullen te koop
  • op topdagen meer dan 100.00 bezoekers
  • veel dezelfde producten
  • artikelen uit China
  • niet echt bijzonder
Review geplaatst op 2019-12-16
9
Servië
agrotewal was hier 01 aug 2019
Servie, een parel in Europa. Het nog jonge land is onontdekt door toeristen en dat maakt het reizen hier tot een hele bijzondere ervaring. Mensen zijn nieuwsgierig en maken graag een praatje of nemen een kijkje in de camper. Het platteland is nog helemaal puur met veel houten authentieke huizen en kerken. De natuur is overweldigend en de prijzen zijn laag. Een uitzondering is de hoofdstad Belgrado, daar zijn wel meer buitenlanders te vinden, maar ook maar mondjesmaat. In Servie zijn meerdere NP parken te vinden allemaal met een eigen karakter. Wij hebben gekozen voor het Tara NP in de Dinarische Alpen. Kleine weggetjes slingeren door de bergen. De enige tegenliggers zijn grote vrachtauto's die met boomstammen naar beneden rijden. Midden in het Tara NP is een kunstmatig meer te vinden. Je kunt daar zwemmen en genieten van het heldere blauwe water.
Land
  • overweldigende natuur
  • praktisch geen toeristen
  • het prijspeil is laag
  • zwemmen in het meer van Zaovine
  • wandelen in de bergen
  • de taal kan een probleem zijn
Review geplaatst op 2019-12-13
9
Georgië
KHeijlaerts was hier 01 jul 2017
Een hele unieke plek om naartoe te reizen is de afgelegen bergregio Svanetië. Hier woont het bergvolk de Svaneten, dat een eigen taal en bijzondere tradities heeft. Mede dankzij de geïsoleerde ligging van hun regio en het bouwen van hoge stenen verdedigingstorens (Kosjki genaamd) zijn ze erin geslaagd vreemde overheersers buiten de deur te houden. Ook nu nog tref je in Svanetië een kleine 2000 verdedigingstorens aan. De oudste stammen zelfs uit de 9e eeuw! Het staat op de Werelderfgoedlijst vanwege de Kosjki. Om er te komen moet je helemaal langs de grens van het afgesloten Abchazië rijden. Mestia is als 'hoofdstad' van de regio de uitvalsbasis. Hier zie je daarom ook wel wat toeristische voorzieningen. Maar zodra je buiten dit stadje bent is het rustig. Je kan er prachtig wandelen in de omgeving. Op zo'n 2-3 uur rijden van Mestia vind je Ushguli. Het bestaat eigenlijk uit een paar kleine klustertjes van huizen met een nog grote verzameling Kosjki. Het ligt op 2000m hoogte en is daarmee het hoogste permanent bewoonde plaatsje van Europa. Omringd door bergen is het aanzicht vanuit iedere hoek prachtig! Jarenlang was dit gebied afgesloten voor toerisme, en volledig geïsoleerd. Sinds 2005 toen Saakasjvili het centrale gezag herstelde is de regio veilig om als toerist te bezoeken. Het is prachtig om een rondwandeling te maken door de vallei en de smalle straatjes tussen de huizen en om een van de heuvels op te lopen voor mooie uitzichten.
Land
  • Prachtige omgeving
  • Unieke bouwstijl
  • Nog erg weinig toeristen
  • Engels wordt er niet gesproken dus moeilijk om met mensen een praatje te maken
  • Lange weg er naartoe
Review geplaatst op 2019-12-09
9
Cuba las-terrazas
Dianadm was hier 01 okt 2019
In de heuvels van de Sierra de Rosana ligt het kunstenaarsdorpje Las Terrazas. Het dorp wordt omringd door een enorm natuurreservaat met dezelfde naam (UNESCO) en is vooral bekend om zijn terrasvormige heuvels vol pijnbomen. Het is hier groen, groener, groenst en eco-toerisme is al jaren de belangrijkste bron van inkomsten. De omgeving vraagt om ontdekt te worden. Dat kan op een actieve manier door te hiken, mountainbiken, paardrijden en/of kanoën, maar er zijn ook eenvoudige wandelingen in de omgeving van het dorp uitgezet. Geen zin in iets actiefs? Kom dan tot rust in de natuurlijke baden van Baños del San Juan. Het dorp heeft één hotel (hotel Moka) dat een prima uitvalsbasis is en waar je gerust enkele dagen kunt doorbrengen. Omdat Las Terrazas op de route van Havana naar Viñales ligt, kun je hier ook alleen een tussenstop maken. Bezoek dan vooral de Casa del Campesino, waar je samen met de Cubanen de beste koffie van heel Cuba kunt drinken.
Activiteit Wandelroute Natuurgebied Dorp Highlight
  • nauwelijks andere toeristen
  • makkelijk bereikbaar
  • eco bestemming
Review geplaatst op 2019-12-09
10
Namibië Sossusvlei
SourOnTour was hier 01 okt 2019
Google je op afbeeldingen van Namibië dan zie je voornamelijk foto’s van de oranje zandduinen van Sossusvlei. Het is, ondanks dat het er voor Namibische begrippen druk kan zijn, zéker een must see. Je verblijft in Sesriem en daar is ook de ingang. Die gaat bij zonsopkomst open. Wil je de meute voor zijn? Verblijf dan op de nwr campsite binnen de poort van Sossusvlei. Dan mag je iets eerder naar binnen en kan je zelfs de zonsopgang zien vanaf Dune 45. Dodevlei/deadvlei is ook erg indrukwekkend om te zien. Hiervoor rijdt je helemaal tot het einde van de geasfalteerde weg. Dan moet je door dik zand, waarvoor een 4x4 noodzakelijk is. Heb je die niet, dan stap je hier over naar een 4x4 shuttle. En vergeet niet Big Daddy Dune te beklimmen. De hoogste duin, die je vanzelf wel ziet als je bij deadvlei bent. Ook hier bovenop zal je niet de enige zijn, maar het uitzicht is magisch!
Stad
  • Erg fotogeniek
  • Onwerkelijk mooi
  • Voor Namibische begrippen wat druk
Review geplaatst op 2019-12-02
10
Spanje Andalusie
Imke van der Veen was hier 01 okt 2019
Andalusië heeft mij gepakt als geen andere bestemming waar ik ooit ben geweest. Vooral Sevilla was voor mij over de top mooi. Het was alsof ik thuiskwam en ik hier ook thuis hoorde te zijn. Het landschap in Andalusië is bizar mooi. Overal waar je met de auto rijd kun je genieten van het uitzicht. Ook de steden hebben een bepaalde sfeer in zich hangen, en elke stad is hierin weer anders. Je voelt de geschiedenis van een stad zodra je erin binnenloopt. Ik hoop hier zelf snel weer terug te kunnen keren en ik zou het ook iedereen aanraden!
Regio
  • Mooie landschappen
Review geplaatst op 2019-12-01
8
Chili Valle de la Luna
sidonius was hier 01 nov 2019
Voor de verandering eens een kritisch review over een op zichzelf prachtige bestemming, de Valle de la Luna (maanvallei) in Noord Chili. Het ligt op een steenworp afstand van San Pedro de Atacama, een zeer toeristisch backpackersstadje. In San Pedro vind je ontelbare boekingskantoortjes voor allerlei excursies, waaronder die naar de Maanvallei bij zonsondergang. Ik raad je dat af. Ga op eigen gelegenheid, dat kan zelf met een gehuurde fiets. Als je met een geboekte excursie gaat is het filerijden met busjes vol toeristen. Iedereen wordt op dezelfde highlights afgezet, met strenge tijdslimieten per plek. Rustig je foto´s maken en alles in je opnemen is er niet bij. Er wordt gejakkerd om maar op tijd bij het sunsetpoint te zijn. Ben je dan bij het sunsetpoint aangekomen, tref je daar alle busjes en toeristen in massa aan. En véél te vroeg. Het duurt nog wel een uur voordat de zon ondergaat, je ziet weinig van de belloofde mooi oplichtende rotsformaties vanuit het sunsetpoint. En tot mijn grote frustratie werd iedereen direct nadat de zon achter de horizon verdween weer de busjes in gedreven, terwijl elke fotograaf weet dat de mooie kleuren in de lucht dan juist beginnen! Uiteindelijk moest ik vanuit het busje de prachtige lucht fotograferen met mijn telefoon, wat een deceptie! Conclusie: boek geen excursie maar ga er zelf op uit.
Highlight
  • Fraaie zonsondergang
  • Prachtige rotsformaties
  • Boekingskantoortjes hebben geen verstand van zonsondergangen
  • Massatoerisme
  • Boek geen excursie! Ga zelf.
Review geplaatst op 2019-11-28
10
Argentinië
sidonius was hier 01 nov 2019
Zeg je reizen naar Argentinië, dan bedoel je meestal Patagonië. Of Buenos Aires. Ik wil een lans breken voor het noordwesten van het land, waar geen massatoerisme is maar wel de prachtigste kleurrijke landschappen, verstilde laguna´s, zoutvlakten, slaperige dorpjes en een paar leuke steden. Wij reden de route over (grotendeels) befaamde Ruta 40 van wijnstad Mendoza tot het uiterste noordwesten bij Bolivia en Chili. Door de provincies Mendoza, San Juan en La Rioja. Er zijn een aantal nationale parken die niet onderdoen voor bekendere en toeristische parken elders in de wereld. Zoals het Nationaal Park Talampaya , de Argentijnse Maanvallei provinciaal Park Ischigualasto, de Laguna Brava met een spectaculaire route daarnaartoe met gekleurde bergen en door een canyon. Dit alles in de omgeving van Villa Unión. Ten noorden van het leuke stadje Cafayate tref je twee bijzondere routes: over de Ruta 40 kom je door de Quebrada de Fecha, een gebied met spectaculaire rotsformaties van zandsteen. Een andere route, over de Ruta 68 naar Salta, voert je langs een indrukwekkend rots- en berglandschap met hoofdkleuren rood en groen. En dan zijn we nog maar in Salta. Vanuit Salta volgen we de Ruta nr 9 (de Panamericana) in de richting van Bolivia. Je weet niet wat je ziet qua kleuren en vormen in het berglandschap, en nauwelijks toeristen. In het noordwesten van Argentinië ben je weg van de massa en voel je je nog een pionier. Een aanrader voor wie van avontuur houdt.
Land
  • slaperige dorpjes
  • leuke steden zoals Mendoza, Cafayate, Salta
  • weg van de massa, het toerisme staat nog in de kinderschoenen
  • verstilde laguna´s en zoutvlakten
  • spectaculaire landschappen
  • lange afstanden over soms slechte wegen
Review geplaatst op 2019-11-25
8
Frankrijk Bayeux
aticketto was hier 01 okt 2019
Het middeleeuwse stadje Bayeux staat vooral bekend om het beroemde wandtapijt. Dit borduurwerk van wol met een lengte van 70 meter en een halve meter hoog en gemaakt in de 11e eeuw, vertelt de verovering van Engeland door de hertog van Normandië, Willem De Veroveraar. Maar het is vooral de goed bewaarde charme van deze stad zorgt dat een bezoek zeker de moeite waard is. Het historische centrum, de gotische kathedraal en oude steegjes met oude herenhuizen geven het een levend erfgoed. De stad is tijdens de tweede wereldoorlog gespaard gebleven en is zelfs tijdelijk de hoofdstad geweest. Het is ook ideaal om de stad als startpunt te hebben voor de D-Day stranden, de vele musea en andere belangrijke locaties. Bayeux heeft een sterke verbondenheid met Eindhoven. Beide werden als een van de eerste steden van hun land bevrijd door de geallieerden.
Stad
  • Volop bezienswaardigheden
  • Leuke restaurantjes (voor ieder wat wils)
  • Goed startpunt voor de D-Day stranden
  • Pittoreske straatjes
  • Parkeren kan wat lastig zijn
Review geplaatst op 2019-11-24
8
Chili arica
neretslok was hier 01 sep 2019
Arica en Iquique, twee steden in het noorden van Chili, worden weinig bezocht, maar zijn zeker de moeite waard. Arica (180.000 inw.) is misschien niet direct mooi, maar wel erg prettig. Er zijn fraaie zandstranden en de naam ‘stad van de eeuwige lente’ heeft de plaats niet voor niets: het is er het hele jaar door aangenaam, tussen de 20 en 25 graden, het regent nooit (!), maar (zee)mist kan ’s ochtends nog wel eens voorkomen. Een markant punt in de stad is de rots Morro de Arica, een steile rots die zich 140 meter boven de stad en de oceaan verheft. Boven heb je een schitterend uitzicht over deze stad, de havens en de omringende woestijn. Je kunt tot aan Peru kijken en er staan wat monumenten en een groot beeld van Christus. Als je 300 km naar het zuiden rijdt, richting Iquique, rijd je door de fantastisch mooie Atacamawoestijn. Gemiddeld ligt deze op 1.100 meter hoogte. Het gaat afwisselend omhoog (naar de hoogvlakte) en omlaag, naar de kust. Een van de mooiste kustroutes die ik ken. Je rijdt Iquique (250.000 inw.) ‘van boven af’ binnen. Je hebt een schitterend uitzicht op de stad onder je, met veel hoogbouw. De rit vanaf de 400 meter hoge zandduin naar beneden, de stad in, is spectaculair. Ook in Iquique vind je weer genoeg stranden.
Stad
  • Weinig toeristisch en verrassend
  • Ligt wat afgelegen
Review geplaatst op 2019-11-21
9
Botswana
SourOnTour was hier 01 okt 2019
In oktober 2019 bezocht ik de landen Namibie en Botswana en daar had ik maar liefst vier weken de tijd voor. Eerst ging het door Namibie, waar de wegen nog goed te noemen zijn (gravelwegen), maar door Botswana veranderde dit. Zand, zand en nog meer zand, dus het ging met een slakkengangetje door Chobe en Moremi heen. Maar wat een desolate gebieden zijn dit (tenminste in oktober). Als selfdrivers kom je hier nauwelijks andere toeristen tegen. Wel soms safarivoertuigen van lodges, maar dat is het dan ook wel. In Botswana voel jij je nog een echte ontdekkingsreiziger. Voordat je door Chobe en Moremi rijdt moet je zorgen dat je genoeg water, brandhout, eten en brandstof hebt, want de dagen dat je door deze wildernis rijdt kan je het meeste wel vergeten. Wat een avonturen hebben we hier mee gemaakt. Een olifant die vlak langs jouw campingplekje loopt, een hyena die even komt buurten als het kampvuur net is gedoofd en twee geelsnaveltokken die je ruitenwisser slopen. Ik vond het vooral ook heel bijzonder dat er in tegenstelling tot bijvoorbeeld Etosha in Namibie, geen hekken om de parken van Chobe en Moremi staan. Ik snap dat dat helaas noodzakelijk is om de dieren te beschermen, maar je hebt toch in Botswana meer een wildernis idee. Ik vond het fantastisch om hier doorheen te hebben gereden. We zagen zelfs twee luipaarden en ook een leeuwenfamilie met maar liefst vijf welpjes! Zo gaaf om te mogen meemaken.
Land
  • Weg van de massa
  • Zeer weinig toeristen in oktober
  • Veel wilde dieren
  • Dit is nog échte wildernis
  • Zeer slechte 'wegen'
Review geplaatst op 2019-11-14
10
Verenigde Staten canyonlands-np
martinhectors was hier 01 sep 2016
Canyonlands ligt in het zuidoosten van de staat Utah. Het park wordt door de Colorado River en de Green River verdeeld in drie districten: - het Island in the Sky district - het Needles district - het Maze district. De meeste toeristen beperken zich tot Island in the Sky en the Needles. De afstand tussen de beide toegangen naar deze twee districten bedraagt 110 mijl. Wij hebben beide districten bezocht. The Needles is een gebied dat wordt gedomineerd door de kleurrijke rotspilaren van Cedar Mesa zandsteen. Je rijdt het district binnen via de UT-211. Net buiten het park ligt The Needles Outpost, waar je een kleine winkel en een verhuurbedrijf voor jeeps ed. vindt. Even verder kom je bij het Needles Visitor Center. De parkweg is vandaar uit nog ongeveer 6 mijl lang, en eindigt bij Big Spring Canyon Overlook. Er zijn ook enkele korte zijwegen. Een bezoek aan het Island in the Sky district kan worden gecombineerd met een bezoek aan het vlak voor de ingang gelegen Dead Horse Point State Park. Dit park ligt op een plateau hoog boven de Colorado River, vanwaar uit je een adembenemend mooi uitzicht hebt op de rivier en op het Colorado Plateau. Wij vonden dit een heel mooi park met spectaculaire vergezichten en prachtige natuur.
Highlight
  • Het uitzicht op het Colorado plateau is machtig!
  • Het is relatief rustig om te bezoeken.
Review geplaatst op 2019-11-13
10
Oman Jebel Shams
michellevanweert was hier 01 okt 2019
Als ik deze bergen zou moeten omschrijven in een woord is dit: Waanzinnig! Wat is dit een goede aanrader. De reis er naartoe is al overweldigend mooi maar eenmaal aangekomen wordt duidelijk waarom dit de Grand Canyon van Oman wordt genoemd en terecht. Je kunt hier prachtige hikes (W6 balcony walk) maken. Er zijn een handvol resort waar je kunt overnachten of je kan er wild kamperen. Wijzelf sliepen in het Sama heights resort wat we absoluut kunnen aanraden. Verschillende kamers op basis van half pension. Het ligt op een 15 min rijden van het startpunt van de balcony walk. Deze hike loop je in ongeveer 1,5 uur heen en 1,5 uur terug. En was absoluut een van de hoogtepunten van mijn reis in Oman. Om in jebel shams te komen heb je een goede auto nodig. Onduidelijk voor ons was of je daadwerkelijk een 4x4 nodig had. Dit is niet het geval zolang het niet regent. Zodra het slecht weer is zou ik dit wel aanraden.
Highlight
  • Weinig toeristen
  • Prachtige uitzichten
  • Mooie hikes
Review geplaatst op 2019-11-12