Rusland image

Rusland


Reisgids

Rusland
Europa
Peeky

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Rusland ligt op twee continenten; Europa en Azië. Politiek gezien hoort Rusland meer bij Europa, aangezien hier de belangrijkste steden liggen en ruim 70 procent van de bevolking hier woont. In totaal wonen er meer dan 142 miljoen mensen. Het land grenst met meer veertien landen, waaronder: Oekraïne, Wit-Rusland, Polen en China. Tot 1991 maakte Rusland deel uit van de Sovjet-Unie. Na het ineenstorten van deze communistische staat werden veel deelrepublieken onafhankelijk. Heel langzaam vervaagt Lenins invloed een beetje en wordt Rusland meer westers.

In het enorme land kan je veel grote steden bezoeken, om te beginnen met de hoofdstad Moskou. Het is een moderne stad met indrukwekkende cultuur, architectuur en fascinerende geschiedenis. Het Rode Plein met als eyecatcher het kleurrijke Pokrovkathedraal is niet te missen. Aan het plein vind je ook het Nationaal Historisch Museum, waar je de geschiedenis van het land kunt leren kennen. Loop rond binnen het Kremlin waar vele kathedralen en paleizen staan evenals het Russische Parlementsgebouw. In het Oespenski kathedraal kun je verschillende voorwerpen en muurschilderingen bewonderen. Ook interessant zijn de graftombes van voormalige Russische leiders die je in het Aartsengel Michaël kathedraal kunt zien. Als je even een pauze wilt nemen van alle cultuur, ga dan naar het Gorkipark, waar je lekker kunt wandelen, fietsen of een vaartocht maken over het meer. Op ongeveer zeventig kilometer van Moskou ligt Sergiev Posad, thuisbasis van de middeleeuwse Trinity klooster van St. Sergei.

Wil je verder het land in, dan is een voor de hand liggende optie om met de Trans Siberië Express het 8000 kilometer lange traject van Moskou naar Vladivostok af te leggen. Met de trein reis je door Rusland, een van de fascinerendste manieren een andere kant van het land te ontdekken.

Wat zegt de community

(9)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Wolkbreuk in St. Petersburg
Wolkbreuk in St. Petersburg
Sint Petersburg
BjornSnelders
Lenin Mausoleum , Rode Plein, Moskou
Lenin Mausoleum , Rode Plein, Moskou
Moskou
John Heeneman

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Rusland van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Rusland dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Aanbevolen vaccinaties voor Rusland:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Rusland kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: roebel (RUR). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  23 februari – Dag van de verdediger van het vaderland
  Herdenkingsdag en eerbetoon aan veteranen en alle personen die in dienst zijn en strijden voor het vaderland. Omdat Rusland alle mannen als verdedigers beschouwd is het een feestdag voor alle mannen.

  12 april – Dag van de Kosmonaute
  Herdenking van de dag dat in 1961 Yuri Gagarin de eerste mens was die naar de ruimte ging. Verder draait de dag om andere ruimtehelden en gesneuvelde ruimtevaarders.

  1 mei – Dag van de arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers. Er vinden ook grote militaire optochten plaats.

  9 mei – Dag van de Overwinning
  Feestdag ter ere van de overwinning van Rusland op Nazi-Duitsland in 1945.

  12 juni - Onafhankelijkheidsdag
  Herdenking van de dag dat Rusland onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie.

  15 augustus – Hemelvaart Maria
  De dag dat Maria naar de hemel gaat en wordt herenigd met Jezus.

  4 november – Dag van de Eenheid
  Viering van de dag dat in 1612 het leger van Polen uit Moskou verdreven werd.

  6 december – Sint Nicolaas
  Herdenking van de sterfdag van de heilige Sint Nicolaas.

 • Stekker type C
 • Tijdsverschil: 1 tot 11 uur later
  De hoofdstad van Rusland is Moskou.
  Het oppervlak van Rusland is 25x zo groot als Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Russisch.