Birma

Birma of Myanmar is een land gelegen in zuid-oost Azië en telt ruim 53 miljoen inwoners. De officiële benaming van het land is in 1989 veranderd van Birma naar Myanmar. Omdat de grootste bevolkings groep de Birmezen worden genoemd, wordt Birma vaker gebruikt als landsnaam. Sinds 2005 is de hoofdstad Naypyidaw.

Het overgrote deel van het land heeft te maken met een tropisch klimaat en is te verdelen in drie seizoenen: het regenseizoen, het koele seizoen en de hete seizoen. Zo’n 60% van het land bestaat uit bergen en jungles. Veel van deze gebieden zijn niet voor toeristen toegankelijk, tenzij je er een speciale vergunning voor hebt. Het centrale gedeelte van Birma bestaat uit laagland en wat lage heuvelgebieden. In dit gebied wonen de meeste mensen en hier zijn ook de belangrijkste boeddhistische tempels en kloosters. Als je graag de bergen in wilt, blijven er echter genoeg plekken over waar je wel mag komen, zoals het grote meer in Shan State. Niet al te ver daar vandaan kun je ook een trektocht door de bergen maken. Voor de echte avonturiers heeft het land veel te bieden, maar goede voorbereidingen zijn noodzakelijk.

Het land zit vol met gouden stoepa’s en tempels, daarom wordt het ook wel 'Land van Gouden Pagodes' genoemd. Het centrum van cultuur en religie wordt gevormd door de stad Mandalay. Bezoek de Boeddhabeelden en tempeltjes die je uiteindelijk naar de top van de Mandalayheuvel voeren. Aan de zuidelijke kant van de heuvel vind je de grote, zittende, marmeren Boeddha. Mocht je de thuisblijvers willen verrassen met een leuk souvenirtje, loop dan over de Zegyomarkt. In de omgeving van de stad is ook van alles te zien en te beleven. Wandel langs de rivier waar je waterbuffels kunt spotten of neem een bezoekje aan verlaten steden zoals Amarapura of Sagaing.

De koloniale Britse architectuur, tabaksverkopers met de grote Birmese sigaren zijn kenmerkend voor de voormalige hoofdstad Yangon. Het hoogtepunt van de stad is de Shwedagon pagoda, bekleed met glinsterend goud. Kloosters en drijvende marktjes vind je op het Inle Lake, waar je ook een boottocht over kunt maken. Je ziet ook boeren langs hun tuintjes varen terwijl ze met hun benen roeien. De Intha-bevolking woont op dit gebied. Zij leven van de visvangst en hun groenteteelt op drijvende tuinen.

Birma heeft een lange kustlijn. Door de enorme delta in het middelste gedeelte hebben grote delen van de kust troebel water. Verder verwijderd van de delta vind je goede stranden. Witte zandstranden en palmbomen vind je op Ngapali Beach en Ngwe Saung. Het land heeft ook nog wat eilandjes, zoals het weinig bezochte Myeik Archipels, waar duikers graag heen gaan.

Ontdekt zelf het lievelingsland van Boeddha!

Informatie over Birma

Alle highlights van Birma

Beste foto's & tips van Birma

'1474' door Ilse '1474' door Ilse

Birma

Jonge monniken op pad

Ilse

Elke dag gaan de jonge monnikken al vroeg op pad om hun voedsel op te halen. Zij krijgen de aalmoezen van de lokale bevolking in hun van lakwerk gemaakte potten. Meestal krijgen zij het eten van dezelfde families.

'1486' door Ilse '1486' door Ilse

Birma

Tempel ruïnes bij...I

Ilse

Rondom Inle Lake vind je prachtige verlaten tempel ruïnes. Waar je ook maar kijkt, dichtbij en ver weg, alleen maar tempels en stupa's. Helaas wordt er niets aan onderhoud gedaan en worden de oude ruïnes niet eens beschermd of bewaakt. Je ziet dan ook vaak dat de buddha beelden zijn meegenomen.

'1488' door Ilse '1488' door Ilse

Birma

Ossenkar

Ilse

Tijdens een rit door de bergen richting Kalaw zagen we deze man met zijn ossen. Het dichtsbijzijnde dorp was nog kilometers ver weg. De kar met ossen is een veel gebruikt vervoersmiddel in Myanmar, vaak volgeladen met rijst, groenten, mensen en dieren. Ook het land en de rijstvelden worden geploegd met de ossenkar.

Praktische informatie over Birma

 • Officiele website
  [url="http://www.myanmar-tourism.com" target=_blank]www.myanmar-tourism.com[/url]
 • Beste reistijd
  half maart tot half april & oktober tot half december
 • Internet extentie
  mm
 • Hoofdstad
  Naypyidaw
 • Aantal inwoners
  46 miljoen
 • Oppervlakte
  Even groot als Frankrijk
 • Reistijd
  12:30
 • Talen
  Birmaans
 • Religie
  boeddhisme
 • Tijdsverschil
  5,5 uur later
 • Tijdverschil
  5,5 uur later
 • Telefooncode
  95
 • Voltage
  220
 • Reisadvies
  positief, maar wees waakzaam. Daarnaast hebben een aantal provincies een negatief reisadvies.
 • Visum
  Visum verplicht en moet vooraf geregeld worden
 • Douane
  Visum verplicht en moet vooraf geregeld worden
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A, gele koorts, buiktyphus indien langer dan 2 weken
 • Aanvlieghaven
  Yangoon (RGN)
 • Nationale feestdagen
  4 januari Onafhankelijkheidsdag, 13 t/m 16 april Thinguan Waterfestival

Kaart van Birma en omgeving

Dit moet je weten over de genocide in Myanmar

Sinds Myanmar zich vanaf 2011 mondjesmaat openstelde voor toeristen, is het Aziatische land populair dan ooit. Maar terwijl backpackers en rondreizigers genieten van al het moois, is aan de andere kant van het land een complete bevolkingsgroep – de islamitische Rohingya – op de vlucht voor het milit...

Sinds Myanmar zich vanaf 2011 mondjesmaat openstelde voor toeristen, is het Aziatische land populair dan ooit. Maar terwijl backpackers en rondreizige...

0 BirmaRakhine
Wat een sprookje: Dronebeelden van Myanmar

Wat een magische bestemming, Myanmar. De tempels van Bagan reiken zover als de horizon. Kijk zelf maar hoe adembenemend deze omgeving is!

Wat een magische bestemming, Myanmar. De tempels van Bagan reiken zover als de horizon. Kijk zelf maar hoe adembenemend deze omgeving is!

0 BirmaBagan