Polen

Met veertien UNESCO werelderfgoedgebieden, prachtige gebouwen, vele musea en mooie natuur is Polen een hele interessante reisbestemming. Polen staat bekend als een goedkoop en veilig land, met een gastvrije bevolking. Het is al eeuwen de brug tussen Oost- en West-Europa, en ontwikkelt zich tot een modern land terwijl het een duidelijke traditionele cultuur behoudt. Het land kent veel historische steden waar vaak nog gebouwen uit de Barok te vinden zijn. Een belangrijk aspect van de Poolse architectuur zijn de traditionele houten gebouwen. Zo staan de houten kerken van zuidelijk Malopolska op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Verder zijn er veel kastelen en ruïnes te bezoeken, zoals Slot Mariënburg in de stad Malbork of het gotische Wawel kasteel in Krakau. Verder wordt het museum van de concentratiekampen vlakbij de stad Auschwitz vaak bezocht. Hier kan je zelf vrij rondlopen maar een tour met een gids is ook een mogelijkheid.

De studentenstad Krakau is voor velen de hotspot van Polen. Enerzijds is het een bruisende, moderne stad die volop leeft. Anderzijds is er op het gebied van cultuur en historie veel te zien. De voormalige Joodse wijk staat bekend als een artistieke, jonge en hippe buurt. Krakau is tijdens de Tweede Wereldoorlog bespaard gebleven van vernietiging dus er zijn veel historische gebouwen te vinden. Het Rynek Glówny marktplein vormt het middelpunt van de stad. Op de heuvel Wawel bevinden zich verschillende musea en monumenten. Vlakbij Krakau ligt nog een belangrijke highlight van Polen: de Wieliczka-zoutmijn. De mijn is een van de oudste zoutmijnen ter wereld.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de zoutmijn gebruikt als opslagplaats. De productie van zout is er al jaren gestopt en de grot is een toeristische attractie geworden. Er is een kuuroord te vinden en je kan een route lopen langs allerlei standbeelden gemaakt van zout. In Warschau, de hoofdstad van Polen, kan je wandelen door de oude stad, uitrusten in het Lazienki park of genieten van het uitzicht vanaf het paleis voor Cultuur en Wetenschappen. Het stadje Gdansk is leuk om te zien vanwege de bijzondere architectuur.

Polen bestaat voor een groot deel uit laagvlakte met rivieren. In het zuiden is het gebied bergachtig. Er zijn meer dan 9000 meren in het land te vinden en ook rivieren zijn er genoeg. De twee grootste rivieren zijn de Wisla en de Odra. In Polen ligt een deel van het Woud van Bialowieza. Dit stuk natuur bestaat uit ongerept oerbos en is een van de oudste parken en reservaten in Europa. De natuur kan in dit gebied zijn gang gaan waardoor het bij uitstek geschikt is om vele soorten planten en dieren te bewonderen. Hier is de grootste populatie wisenten, Europese bizons, te vinden in het wild. In het woud bevindt zich ook het nationale park Bialowieza. Hier gaan de meeste mensen naartoe om kennis te maken met de prachtige natuur. Toerisme wordt streng gereguleerd dus het is er nooit druk. Hier kan je erg goed fietsen en wandelen. In het nationale park Ojcowski kan je veel grotten en kastelen bezichtigen. Verder heb je nog veel meer nationale parken zoals Slowinski, Biebrzanski, Narwianski en Poleski. 

Informatie over Polen

Alle highlights van Polen

Beste foto's & tips van Polen

'307552' door evo '307552' door evo

PolenKrakau

PolenKrakau

De lege stoelen van.

evo

Deze lege stoelen staat op het Plac Zgody. Vanaf dit plein vonden de deportaties plaats. De lege stoelen zijn een symbool voor het lange staan van de joden, alvorens ze gedeporteerd werden. Het gebouw van de apotheker, de enige niet-jood in het Joodse ghetto staat er nog. Het voormalige Joodse ghetto is nog vrij intact en op diverse plekken kun je dat zien.

'448809' door silly '448809' door silly

PolenKrakau

PolenKrakau

Binnenkant Mariakerk

silly

Dit is de binnenkant van de Mariakerk op het marktplein in Krakau. Het belangrijkste kunstwerk betreft het hoogaltaar van Veit Stoss. Het is het grootste altaar van Europa in zijn soort en werd in de jaren 1477-1489 vervaardigd. Het altaar werd mogelijk gemaakt door een schenking van de burgerij van Krakau. Het Maria-altaar heeft een afmeting van 11 meter breed bij 13 meter hoog. De hoogte van de realistisch weergegeven beelden bedraagt circa 2,7 meter. De constructie van het altaar werd van eikenhout gemaakt, de beelden uit lindenhout gesneden. In geopende stand worden scènes van de vreugdevolle geheimen van Maria getoond, bij gesloten stand zijn twaalf droevige scènes uit het leven van Maria te zien. Openingstijden: ma-za 11.30 – 18.00 zo 14.00 – 18.00. Gesloten tijdens dienst. Entree: 10 z?oty, voor kinderen/studenten 5 z?oty In de zijbeuk hangt in een barok altaar een kruisbeeld van voor 1496, waarschijnlijk eveneens gemaakt door Veit Stoss. Links van het kruisbeeld bevindt zich een indrukwekkend ciborium in de vorm van een kerkgebouw, een ontwerp van de beeldhouwer en architect Giovanni Maria Padovano uit 1552. De Mariakerk heeft een groot aantal barokke altaren.(bron;wiki) Het kleurrijke neogotische interieur werd in de jaren 1887-1891 toegevoegd.

'447851' door silly '447851' door silly

PolenKrakau

PolenKrakau

Zoutmijn kapel

silly

De Wieliczka-zoutmijn ligt in het plaatsje Wieliczka nabij Krakow. De mijn is een van de oudste zoutmijnen ter wereld. Het winnen van zout op deze plek werd voor het eerst vermeld in 1044. De gangen van de mijn zijn in totaal 300 kilometer lang en bereiken een diepte van 327 meter. De zoutmijn kwam voor op de allereerste Werelderfgoedlijst ooit (opgesteld gedurende de 2e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed en daterend uit 1978). Tussen 1989 en 1998 stond het ook op de lijst van bedreigd erfgoed omdat de zoutsculpturen werden aangetast door vocht. Een groot conservatieprogramma heeft dit tij weten te keren. De inschrijving werd in 2013 uitgebreid met de toevoeging van de Bochnia-zoutmijn. Wij werden rondgeleid over een 3.5 km lange route langs standbeelden van historische en mythische figuren, allemaal uitgehouwen in het rotsachtige zout. Verder zijn er een ondergronds meer, een kapel en worden er oude werktuigen getoond ter illustratie van de historie van de zoutwinning. Elk jaar bezoeken zo'n 800.000 toeristen de mijn.Ongelooflijk dat mensen hier jarenlang met hun energie en blote handen aan gebouwd hebben !

Praktische informatie over Polen

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  mei, juni, september en oktober
 • Internet extentie
  pl
 • Hoofdstad
  Warschau
 • Aantal inwoners
  39 miljoen
 • Oppervlakte
  helft van Frankrijk
 • Reistijd
  2:10
 • Talen
  Pools
 • Religie
  rooms-katholiek (95%)
 • Tijdsverschil
  geen
 • Tijdverschil
  geen
 • Telefooncode
  48
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  Nee
 • Aanvlieghaven
  Warschau, (WAW)
 • Nationale feestdagen
  3 mei Dag van de Grondwet, 11 november Bevrijdingsdag
Laat kaart zien
Citytrip: 5x Krakau buiten de gebaande paden

De mooiste historische stad van Polen trekt méér dan genoeg reizigers. Maar waar moet je zijn als je de horden toeristen wilt ontwijken? Deze vijf tips zorgen voor de ideale citytrip naar Krakau, weg van de massa!

De mooiste historische stad van Polen trekt méér dan genoeg reizigers. Maar waar moet je zijn als je de horden toeristen wilt ontwijken? Deze vijf tip...

Poznan - Het grootste stadsgeheim van Polen

Heb je Warschau en Krakau al gezien en wil je een ander Pools stadsgeheim ontdekken? We tippen Poznan, een historische stad met een zinderend uitgaansleven. Online Columbus Communitylid Janna van Eekelen ging je, als winnaar van onze Poznan-lezersactie en diehard Polenfan, voor en deelt haar favorie...

Heb je Warschau en Krakau al gezien en wil je een ander Pools stadsgeheim ontdekken? We tippen Poznan, een historische stad met een zinderend uitgaans...

Warschau - Door de ogen van de locals

Toegegeven, Warschau is op het eerste gezicht niet moeders mooiste. Maar kijk voorbij de betonnen kantoorgedrochten en woonkazernes uit het communistische tijdperk, en je stuit op een van de spannendste (en zowaar gezelligste) culturele hotspots van Europa. Om de bars, galeries en muziekclubs te vin...

Toegegeven, Warschau is op het eerste gezicht niet moeders mooiste. Maar kijk voorbij de betonnen kantoorgedrochten en woonkazernes uit het communisti...