Voor de avonturiers: bouw je eigen slaapplaats image
Lkoedam

Voor de avonturiers: bouw je eigen slaapplaats

Van een iglo bouwen in de Oostenrijkse Alpen tot een vlot maken in het Zweedse merengebied en een camper pimpen in je eigen garage; dit is (buiten)spelen voor volwassenen!


Bouw je eigen vlot in Zweden

De West-Zweedse provincies Dalarna en Värmland vormen samen de ultieme buitenspeeltuin. Je kunt er wandelen en fietsen tot je een ons weegt, en bijvoorbeeld in een kano varen of wild spotten. Maar de leukste buitenactiviteit in Zweden is zonder twijfel timber rafting. Aan het begin van dit raftingavontuur, bouw je (onder supervisie) je eigen vlot van boomstammen en touw, waarna je gedurende een of meerdere dagen de Klarälvenrivier afzakt, vanaf € 148, vildmark.se

Bouw je eigen iglo in Oostenrijk

Je kunt tegenwoordig in tientallen winteroorden slapen in een ijs- of iglohotel. Het nieuwe is er dus een beetje vanaf. Het lijkt ons veel spannender om er zélf eentje te bouwen. Daarom introduceren wij: de IgloExperience. Deze bijzondere vierdaagse excursie vindt plaats in de Oostenrijkse Alpen en wordt begeleid door een gediplomeerde Nederlandstalige wandelgids. De eerste en laatste nacht breng je door in een klein almhutje (zonder stromend water of centrale verwarming), en tijdens de tweede nacht slaap je dus in een zelfgemaakte iglo, vanaf € 749 p.p. all-in (excl. survivalpakket), igloexperience.com


Je eigen iglo bouwen is de ultieme excursie in de Alpen (Foto: IgloExperience.com)

Bouw je eigen camper en reis de wereld rond

Het geeft menig reiziger een idee van ultieme vrijheid: een camper(bus) pimpen en ermee de wereld rondtoeren. Draai jij je hand niet om voor een DIYproject? Dan is dit hoe jij voor een relatief laag bedrag je camperdroom realiseert:

1. Begin met het saaie werk en informeer bij de RDW — de rijksinstelling die zich bezighoudt met de registratie van voertuigen — en belastingdienst naar de eisen waaraan een camper na de verbouwing moet voldoen.

2. 

3. Steek er zo veel mogelijk eigen tijd en energie in, en schakel indien nodig een klusjes- of timmerman en elektricien in. Denk aan het isoleren van je wanden en overweeg de montage van stuurbekrachtiging en de installatie van een zonnepaneel, zodat je op reis zelfvoorzienend bent. Het is ook mogelijk om bouwpakketten met kant-en-klare onderdelen te kopen, camperfixx.nl. Voor een verbouwing ben je gemiddeld € 6000-7000 kwijt.