Topblog van de Week: Osaka op z'n best image
Lkoedam

Topblog van de Week: Osaka op z'n best

In een metropool als Osaka raak je niet zomaar uitgekeken. Al helemaal niet als je het Topblog van de Week hebt gelezen. Communitylid Nick weet in geuren en kleuren te vertellen hoe jij je zoet kunt houden in de bruisende Japanse stad. 

"
Neonstad Osaka (Foto: Alexander SmaginUnsplash)

Topblog van de Week geschreven door communitylid Nick_VL

Tijdens een uur durende treinrit van Nara naar Osaka, ontpopt het eens zo rustige landschap tot een waar walhalla van neonlichten. Osaka is een beduidend drukkere stad dan bijvoorbeeld Nara en Kyoto. Wij maakten dan nog de fout om net tijdens een Chinese feestdag, of zeg maar liever week, hier naartoe te komen. De drukte van een Japanse grootstad is sowieso overweldigend, maar de aanwezigheid van duizenden Chinese (dag)toeristen, waan je jezelf in een dagelijkse Black Friday toestand. Dit belooft wat voor de metro dachten we bij onszelf, maar dit viel al bij al heel goed mee. Het is natuurlijk niet te vergelijken met de metro van Antwerpen. Er zijn in totaal negen lijnen, maar in principe heb je er maar echt twee nodig. De Midosuji-lijn en de Chuo-lijn brengen je overal waar je moet zijn. Uit eigen ondervinding neem je het best een prepaid metrokaart zoals Icoca of Pasmo, dit bespaart je een hoop tijd tijdens rush hour. Normaal zou ik afraden om tijdens spitsuur te reizen, maar eens in je leven moet je dit hebben meegemaakt in Japan. Zo merk je pas echt hoe georganiseerd en stipt het openbaar vervoer is in Japan. 

Dotonbori - Zodra je het meest bekende reclameboard van Osaka, de Glico running man, ziet, weet je dat je op Dotonbori zit. Dit is Osaka’s meeste levendige plaats. Duizenden toeristen poseren per dag voor de Running Man, dus reken op een korte wachttijd als je hetzelfde idee hebt. Nog een typisch icoon voor deze plaats is het gele reuzenrad van Don Quixote. Hoe kitcherig het ook mag zijn, voor maar ¥600 heb je schitterend zicht over de stad. Naast het kanaal heb je een Riverwalk waar je alles wat deze bruisende buurt te bieden heeft kan ontdekken, van straatmuzikanten tot het alom bekende streetfood. Als er ellenlange rijen staan aan te schuiven voor een minuscuul kleine toog bij Kukuru buiten, weet je dat dit de beste plek is om Takoyaki te eten. In een klein steegje achter het kanaal kwamen we langs een klein koffiebar dat zo klein was, dat de eigenares (een typisch oud Japans vrouwtje met weinig kennis van de Engelse taal) elke keer langs de achterdeur naar buiten moest met onze bestelling om dan terug langs de voordeur naar binnen te komen om ons te kunnen bedienen. 

Indien je even de drukte van de stad wil ontsnappen, is er een tempel verborgen in de achterstraten van Namba. Hozen-ji heeft een beeld dat volledig bedekt is onder het mos, dat ondanks de drukte van de stad steeds kalm en vredig blijft. Een ideale plaats om even te pauzeren. 

Vlak bij Namba station, kwamen we uit bij een Yakitori restaurant met de naam Yumedori. Net zoals vele restaurants in Japan, kan er net nog geen tien man binnen zitten. Gedurende onze tijd in het restaurant, merkten we dat de eigenaar en de drie andere klanten steeds naar ons aan het kijken waren, wat we ondertussen al wel gewend waren omwille van onze tatoos. Na een tijd kwam de eigenaar dan toch af voor een kort gesprek, ook al was de taal een groot struikelblok. Niet veel toeristen vonden hun weg naar zijn restaurant, hij zei dat wij de eerste Belgen waren die hier kwamen eten. Na afloop van een heerlijke maaltijd, vroeg hij tenslotte of hij met ons op de foto mocht, waarbij nadien ook de resterende klanten niet konden ontbreken op een foto. 

Om een dag in Osaka af te sluiten, hadden we een whiskey/cocktail bar gevonden die gespecialiseerd was in Japanse whiskies. Als je van luide muziek houdt, is dit zeker niet de plek voor jou. Er is nauwelijks plaats voor vier man en de eigenaar probeert je genoeg informatie te geven over de whiskies die hij serveert. 

Cultuur - Om de juiste dosis cultuur op te snuiven en om wat meer bij te leren over de geschiedenis van de stad/land, is een bezoek aan Osaka Castle nodig. Indrukwekkend hoe een gebouw van deze proportie en historische waarde, nog steeds zijn mannetje staat tussen de hoge flatgebouwen in een moderne stad. Net deze dag regende het, maar het waren net deze regendruppels die het kasteel tot zijn recht lieten komen. We namen de lift naar de vijfde verdieping, waar een hele tentoonstelling over Hideyoshi Toyotomi, de oprichter van het kasteel, was gepresenteerd. Via verschillende artefacten kwam je te weten hoe het leven er uitzag in de 16e eeuw. 

Voor verdere informatie over het culturele erfgoed van Japan, zijn er verschillende museums doorheen de stad. Enkele hiervan zijn: 

• Osaka museum of History: voldoende informatie over de geschiedenis van de stad van toen het de eerste hoofdstad van Japan werd. 

• National museum of Art: collecties van hedendaagse Japanse kunst, maar ook van de rest van de wereld. 

• Osaka International Peace Center: de focus ligt op het leven tijdens WOII 

• Momofuku Ando Instant Ramen Museum: de allereerste instant noodle werd gecreëerd in Osaka en dit museum geeft de nodige uitleg over de geschiedenis van deze heerlijke maaltijd. Je hebt ook de mogelijkheid om je eigen instant noodle cup te maken, een leuk souvenir.

Nog een culturele hoogvlieger is de Shitenoji tempel, de eerste boeddhistische en oudst beheerde officiële tempel van Japan. Een spectaculair zicht om een tempel zoals deze in een drukke stad als Osaka te zien. Hun pagode van vijf verdiepingen is één van de weinige die je daadwerkelijk mag betreden. Elke verdieping was gevuld met duizenden, gouden replica’s met elks een ander geschrift erop. Het gebouw ernaast bevat twee grote Boeddha beelden, één zittende en één rechtstaand. Vlak buiten de tempel ligt een vijver waar je op je gemak naar de vele rondzwemmende schildpadden kan kijken. Lang geleden werden deze schildpadden hier gedumpt door hun eigenaars. De medelevende monniken begonnen voor de arme dieren te zorgen, waardoor hun aantallen exponentieel groeiden. Een leuk tijdverdrijf om te kijken hoe de schildpadden elkaar van de platformen duwen. 

Een ander leuk tijdverdrijf is natuurlijk het aquarium. Niet veel anders dan de meeste aquariums, buiten het feit dat hier ook walvishaaien te bewonderen zijn. Dit is de tweede maal dat ik deze indrukwekkende dieren in levende lijve kan bewonderen, ook het aquarium in Atlanta heeft walvishaaien. Een ander interessant onderwerp is een reuzenbekhaai, die in 2016 gevangen en gedissecteerd werd. 

Shinsekai - Een kleurrijk gebied ten westen van Tennoji, gevuld met goedkope restaurantjes waar je op het eerste zicht niet eens wilt binnenstappen. Het bekendste herkenningspunt is natuurlijk de Tsutenkaku toren. Shinsekai, wat letterlijk ‘nieuwe wereld’ betekent, werd gebouwd in het begin van de 20ste eeuw als een entertainment district. New York en Parijs werden als model gebruikt en omwille van het moderne imago werd het al snel tot een toeristische trekpleister gebombardeerd. De Tsutenkaku toren werd in 1912 gebouwd met de eiffeltoren en Arc de Triomphe als basis. De toren is gevuld met souvenir winkeltjes en heeft ook twee observatiedekken. De inkom om tot boven te geraken kost ¥700, een kleine prijs voor een prachtig uitzicht over het gebied. De wachttijd kan op drukke momenten wel oplopen, wat we ook eigenhandig ontdekt hebben, dus kom het beste op een weekdag laat op de avond. 

Kortom, Osaka is een leuk alternatief voor mensen die Tokyo al reeds bezocht hebben en toch nog een Japanse grootstad willen ontdekken. Het biedt een perfecte mix aan van cultuur en een bruisend nachtleven van al dat Japan te bieden heeft. Er is voor iedereen wat wils. Er zijn dagelijks vluchten vanuit Amsterdam naar Kansai Airport vanaf €800.

Wat zijn jouw ervaringen met Japan? Vertel ons er over door zelf een blog te schrijven. Als communitylid kun je zelf blogs met leuke tips voor andere reizigers delen. Nog geen lid? Klik dan hier om je aan te melden.