Ierland image

Ierland


Reisgids

Ierland
Europa
REDACTIE

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Ierland ligt ten oosten van Groot-Britannië. Het land telt meer dan 4 miljoen inwoners en heeft een gematigd zeeklimaat. Veel mensen zullen bij Ierland waarschijnlijk denken aan Ierse pubs, veel bier en lallende Ieren. En bezoekje aan een echte Ierse pub mag natuurlijk niet ontbreken, maar dat is niet het enige in Ierland.

Het gezellige Dublin is de hoofdstad en ideaal voor een stedentrip. Het kent vele historische gebouwen zoals het Christ Church Cathedral, het oudste gebouw van de stad, Dublin Castle aan de Liffey rivier en de grootste kerk in Dublin, de St. Patrick’s Cathedral. Wandel langs de haven, door de wijken of neem een boottocht door Dublin Bay om de stad vanuit een ander perspectief te bekijken. Ook interessant is om de meer dan honderd jaar oude gevangenis Kilmainham Gaol te bezoeken, dat tegenwoordig als museum dient. Even uitrusten omgeven door groen kan bijvoorbeeld in Phoenix Park of St. Stephen’s Green. Voor uitgaan, winkelen en pubs ga je naar Temple Bar. Als je genoeg hebt van de stad, pak dan de tram en na een klein halfuurtje reizen ben je bij de kust.

In het zuiden ligt het sfeervolle stadje Cork, met als belangrijkste bezienswaardigheden de Blarney Castle en St. Peter and Paul’s Church. Boter was lang de bron van inkomsten voor Cork, dus wat je ook niet mag missen is de Butter Exchange waar je rondleidingen kunt krijgen. Winkelliefhebbers kunnen terecht in de St. Patrick Street en voor een drankje naar een van de vele pubs. Ga met de boot naar de dichtbijgelegen plaatsen, zoals Cobh, het havenstadje met zijn Charles Fort waarvandaan je prachtig uitzicht hebt.

Galway wordt ook wel het culturele hart van Ierland genoemd. Bereid je voor op boeiende middeleeuwse historie, goed bewaarde architectuur en oude kastelen. Je kunt ook uitstapjes maken naar de stad Clifden of naar het beroemde klooster Kylemore Abbey.

De kust van het zuidoosten heeft witte zandstranden, maar ook rotsachtige gedeeltes. Je vind er mooie steden als Kilkenny, Lismore en County Meath, waar je overblijfselen uit het verleden zult aantreffen, zoals graftombes, kastelen en Keltische kruizen. De regio Kerry is perfect om met de auto te verkennen via verschillende routes over de Ring of Kerry en Ring of Beara. Prachtige uitzichten en authentieke plaatsjes gegarandeerd.

Een bezoekje brengen aan een van de vele kloosters of kathedralen, allemaal met een unieke geschiedenis, tot rust komen op één van de eilandjes voor de kust of je laten meenemen in de drukte van de stad; Ierland is een land vol (groene!) mogelijkheden.

Wat zegt de community

(25)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Diamond Hill
Diamond Hill
Galway
Mitevisuals
Killarney National Park
Killarney National Park
County Kerry
Mitevisuals
Eagle's Rock
Eagle's Rock
County Sligo
Mitevisuals

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Ierland van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Ierland dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

  Reizen en corona 

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Munteenheid: Euro (EUR). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  17  maart – St. Patrick's Day
  Feestdag ter ere van het leven en werk van de patroonheilige van Ierland, Sint Patrick.

  Maart/April – Goede vrijdag
  Herdenking van de kruiziging van Jezus.

  Maart/April – Pasen

  Juni – First Monday June
  Viering van de eerste maandag van juni, een nationale vrije dag

  16 juni – Bloomsday
  Bloomsday is de viering van Ierland's literaire schrijver James Joyce en zijn beroemdste roman Ulysses.

  Augustus – First Monday August
  Viering van de eerste maandag van augustus, een nationale vrije dag

  26 oktober – October Bank Holiday
  Viering van de laatste maandag van oktober, een nationale vrije dag

 • Stekker type G
 • Tijdsverschil: 1 uur vroeger
  De hoofdstad van Ierland is Dublin.
  Het oppervlak van Ierland is 1,7x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Iers en Engels.