Cambodja

Cambodja ligt in het zuidoosten van Azië en grenst aan Laos, Thailand, Vietnam, de Golf van Thailand en de Zuid-Chinese Zee. In het land wonen meer dan 15 miljoen inwoners. Ondanks de roerige geschiedenis van hun onstabiele land zijn Cambodjanen hele gastvrije, bijna verlegen mensen. Cambodja kent een tropisch moessonklimaat, met een regenseizoen een droogseizoen.

De hoofdstad is Phnom Penh. Het is een veelzijdige stad met historie. Je zult er kleurrijke markten, indrukwekkende koloniale gebouwen tegenkomen, maar ook luxe hotels en kantoorgebouwen. Bezoek het Koninklijk Paleis dat zowel van de binnenkant als buitenkant mooi is. Naast het paleis ligt de Zilveren Pagode waar je wel 5000 zilverenvloertegels en de Gouden Boeddha vindt. Om kunst uit Cambodja te bezichtigen ga je naar het Nationaal Museum. De Wat Phnom tempel gelegen op een heuvel biedt een prachtig uitzicht over de stad en daarnaast is het ook een leuke plek om even bij te komen van de stadshectiek.

In een groene omgeving ligt de provinciestad Siem Reap. In de tempel Wat-Bo kun je muurschilderingen die het leven van Boeddha laten zien bekijken of loop over de oude markt Psar Chas. De stad is tevens het uitgangspunt voor reizigers naar hét hoogtepunt qua bezienswaardigheden van Cambodja: de tempels van Angkor. Deze tempels behoren tot de mooiste ter wereld. Je vindt er de overblijfselen uit het Khmer-rijk, waar de stad Angkor vroeger de hoofdstad van was. De Angkor Wat is de grootste en prachtigste van de tempels. Binnenin de tempel Angkor Thom vind je ruïnes.
Het pittoresk stadje Kratie ligt aan de Mekong rivier en is een populaire plek om de Irrawaddy dolfijnen te spotten. Daarnaast vind je er gebouwen nog in de Franse stijl en in de omgeving heb je rijstvelden.

Cambodja leent zich ook voor strandvakanties, zoals een van de bekendste plaatsen Sihanoukville met witte zandstranden en onontwikkelde tropische eilanden, de paradijselijke Koh Tas of het groene Koh Rong Samloem. Voor wat avontuur kun je ook gaan hiken in de bergen of richting binnenland en misschien wel wildlife tegenkomen. In het relaxte Kampot, kun je de prachtige koloniale architectuur bekijken, de mooie rivier of een dagtocht maken naar Bokor NP. In Kep heb je de beroemde Krabbenmarkt en het Kep NP waar je kunt wandelen en ook verborgen resortjes vindt om even te ontsnappen aan alles.

Een land in opkomst, dat is Cambodja! Houdt er wel rekening mee dat de wegen overal dramatisch slecht zijn, zeker in de regentijd en aangezien het land goedkoop is bereid je voor dat sommige hotels benedenmaats kunnen zijn.

Informatie over Cambodja

Alle highlights van Cambodja

Beste foto's & tips van Cambodja

'151492' door movos '151492' door movos

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Dapau Wat

movos

De tempels van Angkor domineren Cambodja’s verleden, heden en toekomst. Het is een wereldwonder en met recht de belangrijkste attractie van het land. Ta Prohm is één van de meest spectaculaire tempels. Grote delen van de tempel zijn overwoekerd door de omringende jungle. Ta Prohm is ook één van de meest gefotografeerde tempels. Mede door het felle licht resulteert dit meestal in standaard plaatjes. Paul van het RR duo Dapau heeft voor mij deze foto bewerkt, waardoor de mysterieuze sfeer van deze tempel helemaal tot zijn recht komt!

'376701' door hbplaatjes '376701' door hbplaatjes

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Bayon Angkor Thom

hbplaatjes

De plaats Siem Reap ligt in het noordwesten van Cambodja en is de uitvalsbasis voor een bezoek aan Angkor. Angkor is een groot gebied met Khmertempels uit de periode 802-1431 na Chr. d Het bekendste tempelcomplex is Angkor Wat. Er zijn echter veel andere complexen die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. Eén van de mooiste complexen is Angkor Thom. Dit complex alleen al is een vierkant van 3 bij 3 kilometer. Angkor Thom is vooral bekend door de lachende gezichten op de stadspporten en op de torens van de Bayon. De Bayontempel is het centrale complex in Angkor Thom. De omgeving van deze tempel is weelderig groen. De tempel is voor een groot deel gerestaureerd en aan het oerwoud onyttrokken. Waar de ,voor Angkor Thom zo kenmerkende, lachende gezichten op slaan die op de torens van de Bayon zijn afgebeeld is nog steeds een mysterie. Dat neemt niet weg dat het prachtig is om te zien en je weg kan dromen in vervlogen tijden.

'160030' door Graaf '160030' door Graaf

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Kleuraccent

Graaf

In de tempels van Angkor zie je veel monniken lopen. Ze geven een mooi kleurig accent aan je foto's, vaak gaan ze al op strategische plekjes zitten. Hier bij de ingang van de hoofdtempel van Angkor Wat.

Praktische informatie over Cambodja

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  november t/m februari
 • Internet extentie
  kh
 • Hoofdstad
  Phnom-Penh
 • Aantal inwoners
  13,1 miljoen
 • Oppervlakte
  4,4x Nederland
 • Reistijd
  14:00
 • Talen
  Khmer
 • Religie
  boeddhistisch (theravada 95%)
 • Tijdsverschil
  6 uur later
 • Tijdverschil
  6 uur later
 • Telefooncode
  855
 • Voltage
  230 Volt
 • Reisadvies
  positief, waakzaam zijn
 • Visum
  Visum kan je regelen bij aankomst
 • Douane
  Visum kan je regelen bij aankomst
 • Prikken
  DTP, Hepatitis A, anti-malaria, gele koorts, cholera-verklaring, buiktyfus
 • Aanvlieghaven
  Phnom-Penh (PNH)
 • Nationale feestdagen
  9 november Onafhankelijkheidsdag, 7 januari Dag van de Overwinning
Laat kaart zien
Voor jou alleen: ’s werelds mooiste trekpleister

Wát – hint – als wij je vertelden dat je ’s werelds mooiste bezienswaardigheid, ’s werelds mooiste Unesco-erfgoed en tevens ’s werelds ‘beste plek om te bezoeken’ volledig voor jezelf kunt hebben?

Wát – hint – als wij je vertelden dat je ’s werelds mooiste bezienswaardigheid, ’s werelds mooiste Unesco-erfgoed en tevens ’s werelds ‘beste plek om...

De tempels van Angkor Wat voor jezelf

Angkor Wat, met naar schatting een miljoen bezoekers per jaar, is een van de grootste trekpleisters op aarde. Maar je kunt het tempelcomplex ook voor jezelf hebben.

Angkor Wat, met naar schatting een miljoen bezoekers per jaar, is een van de grootste trekpleisters op aarde. Maar je kunt het tempelcomplex ook voor...

Door: Marianne Hin
VIDEO: Snoepkraam in Cambodja

De gemiddelde snoepkraam in Nederland ziet er ietsje anders uit dan in Cambodja. Waarschijnlijk hebben ze niet vaak gaatjes in hun tanden, tenminste niet van de zoetigheid. Zie hier een typische ‘snoepkraam’ in Cambodja. Heb jij nog trek in een lekkernij?

De gemiddelde snoepkraam in Nederland ziet er ietsje anders uit dan in Cambodja. Waarschijnlijk hebben ze niet vaak gaatjes in hun tanden, tenminste n...