agrotewal

9
Spanje canon-del-rio-lobos
agrotewal was hier 31 Mar 2016
NP Canon del Rio Lobos, is een waar paradijs voor mensen die houden van fietsen, wandelen en vogellaars. De natuur is overweldigend en bestaat uit kalkstenen rotsen, diepe kloven, riviertjes en een heuse Tempelierstempel. Je kunt er een op eigen gelegenheid een grot binnengaan, maar het meest bijzonder zijn de vele gieren die over je hoofd heen scheren. Verder zijn er heel veel insecten, waterjuffers en libellen, maar ook slangen en kikkers. Er zijn veel verschillende paden uitgezet, waarvan de langste 24 km door de kloof voert. Voor mij is het ieder jaar een feestje om hier te wandelen. En sinds vorig jaar bestaat de mogelijkheid om met de camper in de kloof te overnachten, de kosten 5 euro. De adresgegevens zijn: Herrera de Soria, Coordinaten N41.74598 en W3. 06002
Highlight
  • overnachten in de camper
  • geen toeristen te bekennen
  • kloven en grotten
  • overweldigende natuur
  • 250 paar broedende gieren
  • als het lang regent zijn de paden slecht
Review geplaatst op 2017-07-20 Door agrotewal
9
Spanje bardenas-reales
agrotewal was hier 30 Apr 2018
Het NP Bardenas Reales is een minder bekend natuurpark, vlakbij Tudela, in Spaans Baskenland. Het park is ruig en het heeft veel weg van een maanlandschap. De bizarre kalksteenrotsen zijn gevormd door weer en wind. Een extraatje zijn de schaapskuddes die in het voorjaar en de zomer te zien zijn. En waar schapen zijn komen ook vale gieren voor, die hier vlak over je heen scheren. Je kunt er met de auto doorheen rijden, maar het mooist is natuurlijk met een gids te voet of met de fiets het gebied verkennen. Het park is meer dan 42.000 ha groot en is vrij toegankelijk. Het Natuurpark Bardenas Reales telt bovendien meer dan 700 km paden, onverharde wegen en trekpaden voor vee, zeer geschikt voor wandel- en fietsliefhebbers.
Regio
  • Arguedas, biedt de camperaar faciliteiten
  • grotwoningen in de nabije omgeving
  • overnachten in de camper, vlakbij mogelijk
  • bizarre rotsformaties
  • een adembenemend landschap
  • Kosteloos toegang
  • kan lastig rijden zijn, bij regenval
  • door invloeden van het weer, verdwijnt het NP
Review geplaatst op 2018-07-17 Door agrotewal
9
Italië Venetië
agrotewal was hier 31 May 2016
Venetië, een stad met meer dan 400 bruggen is ideaal voor een citytrip. Vliegen vanaf Amsterdam is goedkoop mits je het bijtijds boekt. Je kunt voor minder dan 100 euro een retour boeken en ook een hotel hoeft niet veel te kosten, gebruik internet voor een goedkope overnachting. De stad is gebouwd op meer dan 100 eilanden en heeft zoveel water, kanalen en grachtjes dat vervoer het meest over het water gaat. Een tochtje met een gondel begint bij 80 euro voor 40 minuten. Een beste prijs, maar als je met een gezin bent valt het mee. De vaporette, zeg maar busboot kost 7 euro per uur per persoon. Wil je toch varen neem dan een dagkaart dat kost je 20 euro, maar is 24 uur geldig. Het is veel goedkoper om te voet door de stad te gaan, verdwalen is bijna onmogelijk als je het Canal Grande maar volgt. De kleine straatjes zijn stil ook hoogzomer en eten en drinken is er heel betaalbaar. Pas op, ga geen koffie drinken op het San Marco tenzij je zwemt in het geld. Wil je genieten van een prachtige stad, vriendelijke mensen, toeristische hoogstandjes, maar ook stille authentieke straatjes, waar het wasgoed boven het water te drogen hangt, ga dan naar Venetië. En dan heb ik het nog niet gehad over het heerlijke Italiaanse ijs, een echte cappuccino en een stuk verse pizza. Koop je deze heerlijkheden in kleine straatjes dan ben je minder geld kwijt dan bij ons een patatje met in de snackbar.
Stad
  • sfeervol ondanks de drukte
  • gondels en het Canal Grande
  • gezellige kleine straatjes en kanalen
  • beloopbaar centrum
  • de top bezienswaardigheden zijn erg druk
  • een drankje op het San Marco is erg duur
Review geplaatst op 2016-12-27 Door agrotewal
7
Marokko Tanger
agrotewal was hier 31 Mar 2016
Tanger volgens de informatie die we hebben gekregen één van de oudste steden van Marokko, is eigenlijk een buitenbeentje. De Europese invloeden zijn hier groot en het is een mengelmoes van Marokkaans, Spaans, Engels en Frans wat de stad bijzonder maakt. Zoek je een authentieke Marokkaanse plek dan kun je het beste naar de Medina gaan. Daar heb je de markten zoals ze ook elders in Marokko te zien zijn. Veel groenten, fruit, dadels en natuurlijk olijven tegen een schappelijke prijs. Het is een leuke bruisende stad voor een dagje en wanneer je zoals wij met de camper in Asilah staat, goed te bereiken met de bus. Binnen een uur sta je in het centrum. Wat ik wel heel bijzonder vond was het aanbod van souvenirs. Alle artikelen die we elders in Marokko hebben gekocht als zijnde speciaal of tegen een vriendenprijsje is hier te koop voor een bodemprijs. Dus om te shoppen een aanrader. Maar wil je Marokko echt leren kennen dan zul je verder het land in moeten gaan.
Stad
  • goedkoop shoppen
  • dichtbij het Europese vasteland
  • bijzondere mengelmoes van culturen
  • niet echt Marokkaans
  • druk
Review geplaatst op 2016-12-31 Door agrotewal
9
Oekraïne Kiev
agrotewal was hier 31 Jul 2014
Kiev, de hoofdstad van de Oekraïne, is een bezoek zeker waard. Nu de rust is weergekeerd, is het een pareltje, waar je met gemak dagen rond kunt dwalen, zonder je een moment te vervelen. Er zijn heel veel kerken, kathedralen en musea te zien. Velen daarvan nog gratis en anderen met een kleine bijdrage. Het openbaar vervoer is goed geregeld, met de metro, kom je op de mooiste plaatsen en is meer dan betaalbaar. De mensen zijn heel vriendelijk en er zijn weinig toeristen. Een bijzondere aanrader vond ik het Lavra kloostercomplex, waarbij je de mogelijkheid hebt om in een gangenstelsel, eeuwenoude mummies te zien.
Stad
  • Lavra klooster complex
  • heel veel kerken
  • heel betaalbaar
  • vriendelijke mensen
  • lang niet iedereen spreekt Engels
Review geplaatst op 2016-12-09 Door agrotewal
9
Tsjechië Praag
agrotewal was hier 31 May 2016
Een lust voor het oor en oog. De Krizikova Fontana is een fontein die gebouwd werd voor de Praagse Jubileumexpositie van 1891. De tip gaat over de show die het waterorgel iedere avond laat zien, van maart tot november. Het mooist is de show als het donker is. Iedere avond begint er een show om 19.00 uur met muziek van hedendaagse artiesten.Op tonen van de mooie muziek wordt het water omhoog gestuwd door 50 waterpompen, wat met 3000 spuitmonden en een gave verlichting van wel 1200 onderwaterlampen zorgt voor een waar spektakel. De prijs voor de voorstelling is 220 kronen, wat neer komt op ongeveer 8 euro per persoon. Kinderen tot zes jaar mogen gratis naar binnen. De bankjes zijn krakkemikkig, de versnaperingen en drankjes minimaal. Maar er zijn weinig toeristen, wat ik ook heel wat waard vind. Betalen aan de kassa kan alleen met contant geld. Reserveren is niet nodig er zijn voldoende zitplaatsen. Je kunt Krizikova Fontana vinden door met de Metro lijn C uit te stappen op station Nadrazi Holesovice. Vandaar moet je verder met de tram lijn 5,12 of 15 en dan halte
Stad
  • fontein met lichtshow
  • niet in de winter
Review geplaatst op 2016-12-06 Door agrotewal
8
Marokko Fez
agrotewal was hier 31 Jan 2016
Fez, één van de grootste steden van Marokko, is een bekende bestemming. De meeste toeristen gaan naar de Medina en de leerlooierijen, maar Fez is meer dan dat. Je mag met de camper staan op een groot plein, pal bij de grootste toegangspoort, Bab Boujloud. Verwacht daar niet teveel van, er zijn geen voorzieningen en je staat geparkeerd tussen de auto's en touringcars. Maar zodra in de vroege avond de rust weerkeert, is dit een hele bijzondere plek. Je bent in een paar minuten in de binnenstad, de locals zitten op de trappen op het plein en je bent voor even opgenomen in de Marokkaanse samenleving. Om het andere Fez te leren kennen, hoef je alleen maar de buitenkant op te zoeken. Je hebt dan een geweldig overzicht over de stad, je komt langs oude begraafplaatsen, je ziet de huiden te drogen liggen en het allerfijnst, toeristen komen hier niet.
Stad
  • eeuwen oude medina
  • camperplek midden in de stad
  • machtig mooie omgeving
  • leerlooierij
  • druk in de medina
  • veel toeristen
Review geplaatst op 2016-11-08 Door agrotewal
8
Spanje Toledo
agrotewal was hier 30 Apr 2015
Toledo, één van de oudste steden van Spanje, was voor mij een grote verrassing. Niet alleen heeft de stad heel veel oude gebouwen, kerken, een kathedraal, synagoges, maar het heeft een hele bijzondere uitstraling. De kleine straatjes, waar de temperatuur hoog kan oplopen, hebben een soort katoenen overkapping, wat een apart sfeertje oproept. De stad ligt in een bocht van de rivier de Taag en de eeuwenoude bruggen zijn een lust voor het oog. Je kunt vanuit Madrid de stad makkelijk bezoeken met de trein of bus. Het ligt maar zo'n 70 km van de Spaanse hoofdstad. Je kunt ook met de camper de stad goed bezoeken, omdat er een camperplek gemaakt is op het hoofdparkeerterrein.
Stad
  • veel oude gebouwen
  • het alcazar van Toledo
  • camperplek midden in de stad
  • veel uitzichtpunten over de Taag
  • het kan er in de zomer erg heet worden
Review geplaatst op 2016-12-05 Door agrotewal
9
Marokko Meknes
agrotewal was hier 29 Feb 2016
Meknes, één van de koningssteden is gezellig en nog niet ontdekt door toeristen. Natuurlijk komen er bussen met toeristen, maar dan alleen bij het mausoleum en de koninklijke stallen, die natuurlijk een bezoek waard zijn. Maar de Medina en de kleine straatjes zijn nog niet ontdekt door het massatoerisme.Je kunt op het grote plein heerlijk eten voor weinig geld. De terrassen kijken net als in Marrakech over het plein en ook hier zijn de slangenbezweerders en mannen met berberaapjes te zien.Bab Mansour is de grootste poort, die grenst aan het plein.
Stad
  • Place El Hedime
  • koninklijke stallen
  • overnachten met de camper in het centrum
  • Bab Mansour
  • Mausoleum
  • bij sommige restaurants is een fooi verplicht
Review geplaatst op 2016-08-25 Door agrotewal
8
Marokko Marrakech
agrotewal was hier 31 Jan 2016
Marrakech, je haat het of je bent er verliefd op, heb ik ooit gelezen. De magisch klinkende naam belooft veel. Wanneer je op het grote plein Djemaa el Fna loopt krijg je het idee in een theater te zijn beland. Artiesten, waterdragers, mannen met apen of slangen trekken je aandacht in de hoop dat je flink wat euro's wilt betalen voor een foto. Maar kijk je daar doorheen en negeer je hun vragen om geld, dan is het nog steeds een sprookje. 's Avonds veranderd het plein in een soort open lucht restaurant. Lange banken staan opgesteld en heerlijke geuren verleiden je tot aanschuiven. Je kunt er verrukkelijk en betaalbaar eten. Verder worden er op het plein kleine toneel- en cabaretstukjes opgevoerd. Acrobaten vertonen hun kunsten en het is een gezellige bedoening. Houd je net als ik meer van de stille straatjes en het echte leven in Marrakech, dan zul je verder moeten gaan dan de Medina. Neem de kleine straatjes en ga op je gevoel af, je zult versteld staan van het verschil in benadering van de bewoners van deze metropool. Zijn ze in het centrum opdringerig en vastberaden geld uit je zak te kloppen, in de achteraf straatjes kun je gewoon je gang gaan en zelf op ontdekkingsreis.
Stad
  • Djemaa el Fna
  • Medina
  • gezelligheid
  • veel terrassen met mooi uitzicht
  • opdringerige verkopers
  • veel toeristen
Review geplaatst op 2016-11-08 Door agrotewal
9
Marokko Asilah
agrotewal was hier 29 Feb 2016
Asilah kunstenaarsdorp aan de Westkust van Marokko is een prachtige plek om een rondreis door Marokko te beginnen.Het ligt ongeveer een uurtje rijden van Tanger en dat is ook met de bus goed te doen. Het centrum van dit leuke stadje heeft een mooie Medina, maar de grootste trekpleister zijn de beschilderde gevels van de woningen in de binnenstad. Deze gevels worden ieder jaar opnieuw beschilderd en blijft daardoor leuk om te zien. Je hebt in de stad heel veel goedkope en lekkere restaurantjes er zijn weinig toeristen en het heeft een hele leuke haven. Voor ons ook heel belangrijk was de prachtige camperplek bij de haven met uitzicht op de bootjes en de oude stadsmuur.
Stad
  • Weinig toeristen
  • Grote markt op donderdag net buiten de stad
  • Beschilderde gevels met kunstwerken
  • Fijne betaalbare restaurants
  • Mooie haven en visafslag
  • In de stad dagelijks markt
  • Geen minpunten
Review geplaatst op 2016-08-25 Door agrotewal
9
Marokko Merzouga
agrotewal was hier 29 Feb 2016
Merzouga een dorp aan de rand van het duingebied van Erg Chebbi is een rustig dorpje. Een lange straat met aan weerskanten winkeltjes in het centrum is een gezellige plek om op te gaan in het Marokkaanse leven. Men is niet zo fel tegen fotografen en er zit een geweldige kapper. Je vindt er verschillende kleine restaurantjes, hotelletjes en een kruidenwinkeltje. Merzouga is de plek om nog een tocht naar de woestijn te boeken als je niet met een georganiseerde reisorganisatie op pad bent. Veel campings liggen aan de rand van het dorp en het is dan mogelijk om 's avonds naar het dorp te wandelen. In tegenstelling tot wat de reisgidsen vermelden zijn alle noodzakelijke boodschappen en groente en fruit volop te krijgen.
Stad
  • gezellig
  • authentiek
  • super goede en vriendelijke kapper
  • startpunt van tochten naar de woestijn
  • veel campings
  • goede en betaalbare restaurants
  • zomers erg warm
  • zo nu en dan een zandstorm
Review geplaatst op 2016-08-25 Door agrotewal
9
Nederland Noord Holland
agrotewal was hier 31 Jan 2018
Julianadorp een dorp zo'n 7 km onder de rook van Den Helder wordt de afgelopen dagen regelmatig bezocht door vogelaars. Met name Kruiszwin een woonwijk in Julianadorp heeft in de winter een attractie van formaat. Al een aantal jaren komen hier een stel pestvogels om te genieten van de besjes die door de hele wijk veelvuldig voorkomen. En dat niet alleen, maar er is ook een ijsvogel te zien, die een vaste plek heeft vlak bij een speeleilandje. De beste plek om beide vogelsoorten te zien is het bruggetje tussen de woonwijken Kruiszwin en Doorzwin.
Regio
  • zes pestvogels in de wintermaanden
  • ijsvogel
  • in het gras veel hondenpoep
Review geplaatst op 2018-02-06 Door agrotewal
9
Portugal Algarve
agrotewal was hier 31 Mar 2016
Praia da Marinha heeft een stuk natuur gereserveerd voor mensen die met een camper reizen. Je mag vrij een plaats uitzoeken en als je boft sta je boven aan een klif, met uitzicht over de zee. Onze plek was ook bij de bijeneters in trek, ik kon vanuit mijn luie stoel hun capriolen volgen. De wandelpaden starten direct voor de deur en iedere morgen was er een marktkraam met groente en fruit.
Regio
  • vrije camperplek
  • grandioos uitzicht
  • bijeneters
  • wandelpaden
  • paden die naar het strand leiden
  • je wilt eigenlijk niet meer weg
Review geplaatst op 2016-11-06 Door agrotewal
8
Portugal Algarve
agrotewal was hier 30 Apr 2017
Praia da Bordeira heeft een baai waarin je ook met kinderen veilig kunt zwemmen, de zee heeft hoge golven zodat er makkelijk gesurft kan worden. Voor mij is het een topbestemming omdat er aan het strand een ruime plek is gemaakt waar je met de camper kunt overnachten. Je hebt uitzicht op de duinen en de baai. Het dorpje Carrapateira is ook te voet door de duinen makkelijk te bereiken. In het dorp staat een oude windmolen, die nog in gebruik is.
Regio
  • Het strand is heel erg breed
  • Veilig zwemmen met kinderen in de baai
  • Hoge golven aan de kust
  • kliffen, wandelpaden over vlonders
  • Het kan er hard waaien
Review geplaatst op 2017-11-30 Door agrotewal

Community updates

REACTIES, LIKES EN MAILS
14-08-2020 Sinds afgelopen woensdag hebben meerdere Communityleden problemen ondervonden met het plaatsen van reacties of het geven van likes. Inmiddels kunnen er weer reacties en likes geplaatst worden.
De automatische mailtjes met meldingen komen niet meer binnen. Onze webdeveloper is hiervan op de hoogte en probeert dit z.s.m. op te lossen.
Excuses voor het ongemak.

DRONEFOTOWEDSTRIJD
13-08-2020 KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe nu mee via dronewedstrijd.nl 
Bekijk hier alle inzendingen tot nu toe.

FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
07-08-2020 Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >>

week 32 | Community toppers

5000 jaar geleden in Amesbury. Foto: Corriedewinter

1. Topreview: Marker Wadden door Neretslok
2. Topfoto & tip: 5000 jaar geleden in Amesbury door Corriedewinter
3. Topblog: Singapore citytrip door Kburgers1
4. Communitylid van de week: Agrotewal
5. Nieuwkomer: Merelboontje

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

DRONEFOTOWEDSTRIJD
Alle dronefotografen opgelet! KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe mee via dronewedstrijd.nl De wedstrijd loopt t/m 22 augustus. Bekijk hier alle inzendingen tot nu toe.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik