agrotewal

8
Nederland Noord Holland
agrotewal was hier 30 Sep 2016
Noord-Holland is zo divers, dat ik het eigenlijk wil houden bij mijn eigen woonplaats Julianadorp. Het is een uit de krachten gegroeid dorp, op 7 kilometer afstand van Den Helder. Het strand is hier erg schoon en zeker niet druk, ook in de zomer niet. 's Winters heb je het hele strand voor jezelf. Verdwenen zijn de strandhuisjes, wat overblijft is rust, zee, de branding en de vele meeuwen. In het voorjaar, is het een aantrekkelijke plek omdat we prachtige bollenvelden hebben, die vanaf volop in bloei staan. Wanneer je de kuststrook volgt naar het Noorden, kom je bij het strand van Den Helder. Daar is een park gerealiseerd de Helderse vallei, waar voor de kinderen een educatief centrum met vlindertuin en kinderboerderij gemaakt is. In de Helderse vallei lopen ook Schotse Hooglanders. In de Helderse vallei kun je een kano huren met verschillende routes variërend van 3 tot 14 kilometer, dwars door Den Helder. Ga je nog iets verder dan kom je bij Nieuw-Den Helder, waar vrijwilligers een echte Hindoetempel met een toren van 17 meter te vinden is, midden in een woonwijk. Kortom wanneer je weer de boot naar Texel neemt, plak er een paar dagen in Den Helder of Julianadorp aan vast.
Regio
  • bollenvelden
  • een van de schoonste stranden van Nederland
  • Helderse vallei
  • Uitgaansleven
  • Hindoetempel
  • altijd wind
Review geplaatst op 2016-10-22 Door agrotewal
9
Marokko Atlas gebergte
agrotewal was hier 29 Feb 2016
Het Atlas gebergte is zo divers en groots dat ik er een gedeelte uit wil lichten en dan met name de omgeving van Azrou in het Midden Atlasgebergte. In de bossen van Parc National d'Ifrane zijn hoge cederbomen te zien van wel 60 meter hoog waar de berberapen leven. De cederbossen zijn eeuwenoud, maar worden nu bedreigd door herders met hun schaapskuddes. De schapen eten de jonge boompjes op en doordat de herders de waterbronnen gebruiken voor hun dieren en deze zo afschermen dat de apen er niet meer bij kunnen, eten de berberapen de scheuten uit de bomen om toch maar voldoende vocht binnen te krijgen. Zo worden de bossen en de apen bedreigt met uitsterving. En dat zou voor de bewoners van dit mooie gebied een ramp zijn, want de toeristen komen voornamelijk voor de berberaap. Wil je nog genieten van de berbers in hun natuurlijke omgeving dan is Azrou een goed begin punt, met een taxi ben je binnen 10 minuten bij de ingang van het bos.
Regio
  • cederwoud
  • berberapen
  • wintersportgebied
  • kan er ook in maart erg koud zijn.
Review geplaatst op 2016-08-25 Door agrotewal
8
Marokko Fès-Boulemane
agrotewal was hier 29 Feb 2016
Volubilis een Romeinse nederzetting in Marokko. Het is bijna ongelooflijk maar de resten van deze stad stammen uit de 3e eeuw voor Chr. De stad is tot de 18e eeuw bewoond geweest, maar jammer genoeg werd de stad toen afgebroken om materialen te leveren voor paleizen onder andere in Meknes. Ook de aardbeving van 1755 die Lissabon voor een groot deel verwoestte heeft de stad erg beschadigd. De ruïnes die er nu nog te zien zijn geven nog wel een idee hoe het er ooit heeft uitgezien. En er zijn zeker nog 30 mozaiken te zien waarvan een aantal nog in zeer goede staat zijn. Wanneer je In Meknes of Fes bent is een bezoek aan dit bijzondere gebied makkelijk te realiseren. Met de bus ben je er binnen een uurtje. De toegang kost ongeveer een euro en je kunt van hier de oude stad Moulay Idriss nog goed zien liggen. Ook die stad is een bezoek zeker waard.
Regio
  • Romeinse ruïnes
  • ooievaarsnesten
  • prachtig uitzicht
  • nog niet teveel toeristen
  • het kan er erg heet worden
Review geplaatst op 2016-11-09 Door agrotewal
8
Nederland Noord Holland
agrotewal was hier 30 Sep 2016
De Amsterdamse waterleiding duinen, is een natuurgebied op de rand van Noord- en Zuid Holland. Wanneer je vossen in hun natuurlijke omgeving wilt zien, is het voor mij de beste plaats. De vossen worden door fotografen regelmatig gevoerd, wat niet is toegestaan trouwens en zijn daardoor erg tam geworden. Ze vertonen wel echt vossengedrag door het brood uit je tas te stelen als je even niet oplet. Maar de AWD is meer. Er zit een grote kolonie aalscholvers en ook de ijsvogel leeft in dit mooie gebied. Zomers kun je de zandhagedis spotten en de boomkikker. Kortom echt wildlife en dat in eigen land. De toegang tot dit gebied is 1,50 per dag, parkeren kost 2 euro. het gebied is 5 km breed en 10 km lang. Fietsers en honden mogen het park niet in en je mag buiten de paden lopen.
Regio
  • vossen
  • herten en aalscholvers
  • zandhagedissen en boomkikkers
  • damherten en reeen
  • soms veel fotografen
Review geplaatst op 2016-12-14 Door agrotewal
9
Oekraïne
agrotewal was hier 31 Jul 2014
Kiev, de hoofdstad van de Oekraïne, is een bezoek zeker waard. Nu de rust is weergekeerd, is het een pareltje, waar je met gemak dagen rond kunt dwalen, zonder je een moment te vervelen. Er zijn heel veel kerken, kathedralen en musea te zien. Velen daarvan nog gratis en anderen met een kleine bijdrage. Het openbaar vervoer is goed geregeld, met de metro, kom je op de mooiste plaatsen en is meer dan betaalbaar. De mensen zijn heel vriendelijk en er zijn weinig toeristen. Een bijzondere aanrader vond ik het Lavra kloostercomplex, waarbij je de mogelijkheid hebt om in een gangenstelsel, eeuwenoude mummies te zien.
Land
  • Lavra klooster complex
  • heel veel kerken
  • heel betaalbaar
  • vriendelijke mensen
  • lang niet iedereen spreekt Engels
Review geplaatst op 2016-12-09 Door agrotewal
9
Tsjechië
agrotewal was hier 31 May 2016
Een lust voor het oor en oog. De Krizikova Fontana is een fontein die gebouwd werd voor de Praagse Jubileumexpositie van 1891. De tip gaat over de show die het waterorgel iedere avond laat zien, van maart tot november. Het mooist is de show als het donker is. Iedere avond begint er een show om 19.00 uur met muziek van hedendaagse artiesten.Op tonen van de mooie muziek wordt het water omhoog gestuwd door 50 waterpompen, wat met 3000 spuitmonden en een gave verlichting van wel 1200 onderwaterlampen zorgt voor een waar spektakel. De prijs voor de voorstelling is 220 kronen, wat neer komt op ongeveer 8 euro per persoon. Kinderen tot zes jaar mogen gratis naar binnen. De bankjes zijn krakkemikkig, de versnaperingen en drankjes minimaal. Maar er zijn weinig toeristen, wat ik ook heel wat waard vind. Betalen aan de kassa kan alleen met contant geld. Reserveren is niet nodig er zijn voldoende zitplaatsen. Je kunt Krizikova Fontana vinden door met de Metro lijn C uit te stappen op station Nadrazi Holesovice. Vandaar moet je verder met de tram lijn 5,12 of 15 en dan halte
Land
  • fontein met lichtshow
  • niet in de winter
Review geplaatst op 2016-12-06 Door agrotewal
9
Roemenië Donau-delta
agrotewal was hier 30 Apr 2014
Wanneer je dol bent op mooie natuur en stilte dan is de Donau-delta een aanrader. Een goede plek is in Murighiol waar je dichtbij de delta kunt overnachten op camping Lac Murighiol, www.campingmurighiol.ro. De eigenaar van de camping organiseert excursies op de delta, met vertrek vanaf de camping. Wij hadden een toer gedaan van vier uur en betaalde 40 euro per persoon omdat er nog meer mensen meegingen. Het is zelfs mogelijk om een toer te doen waarbij een stukje over de Zwarte Zee gevaren wordt. De prijzen zijn in dit gebied overal gelijk, maar deze toer heeft als voordeel dat de reisleider goed Duits spreekt, veel over de delta en de vogels weet en rekening houdt met fotografen. Verder is het prettig om te vertrekken vanaf de camping. In de delta hebben we onder meer arenden, 2 soorten pelikanen, zwarte ibissen, ijsvogels, verschillende soorten reigers en aalscholvers gezien. Maar ook heel veel kikkers met opgeblazen wangen, wilde paarden en natuurlijk een prachtige natuur. De camping zelf is niet al te groot, heeft modern en schoon sanitair en kost ongeveer 10 euro voor 2 personen en een camper of caravan. Vanaf de camping kun je op de fiets zalig de omgeving verkennen en langs de Donau fietsen. De vele vogels laten zich ook op de camping goed zien, variërend van overvliegende pelikanen tot bijeneters. En niet te vergeten veel ooievaars die nestele
Regio
  • buiten de gebaande paden
  • prachtige natuur
  • ideaal voor vogelaars
  • er kunnen veel muggen zijn
Review geplaatst op 2016-12-06 Door agrotewal
9
Namibië Karas Region
agrotewal was hier 30 Sep 2015
De Fish River Canyon, is de op één na langste canyon ter wereld, na de Grand Canyon in de USA. De lengte is 160 km. Helaas, staat er op het punt waar je het beste overzicht hebt, op dit moment weinig water, maar het blijft een hele indrukwekkende plek. Er is een wandelpad van meer dan 90 kilometer, welke je alleen met een gids mag bewandelen. Wanneer je op eigen gelegenheid naar dit bijzondere gebied reist, is het een absolute aanrader om te overnachten in Canyon Mountain Camp. Dit is een oud fort, op ongeveer 20 km afstand van de kloof. Dit fort hebben ze opgedeeld in appartementen, ieder geschikt voor twee personen, met een gemeenschappelijke keuken. De omgeving is ruig, je bent 6 km van de bewoonde wereld en helemaal op jezelf aangewezen.
Regio
  • indrukwekkend landschap
  • buiten de gebaande paden
  • canyon mountain camp
  • ver van de bewoonde wereld
Review geplaatst op 2016-12-05 Door agrotewal
8
Marokko
agrotewal was hier 31 Jan 2016
Fez, één van de grootste steden van Marokko, is een bekende bestemming. De meeste toeristen gaan naar de Medina en de leerlooierijen, maar Fez is meer dan dat. Je mag met de camper staan op een groot plein, pal bij de grootste toegangspoort, Bab Boujloud. Verwacht daar niet teveel van, er zijn geen voorzieningen en je staat geparkeerd tussen de auto's en touringcars. Maar zodra in de vroege avond de rust weerkeert, is dit een hele bijzondere plek. Je bent in een paar minuten in de binnenstad, de locals zitten op de trappen op het plein en je bent voor even opgenomen in de Marokkaanse samenleving. Om het andere Fez te leren kennen, hoef je alleen maar de buitenkant op te zoeken. Je hebt dan een geweldig overzicht over de stad, je komt langs oude begraafplaatsen, je ziet de huiden te drogen liggen en het allerfijnst, toeristen komen hier niet.
Land
  • eeuwen oude medina
  • camperplek midden in de stad
  • machtig mooie omgeving
  • leerlooierij
  • druk in de medina
  • veel toeristen
Review geplaatst op 2016-11-08 Door agrotewal
8
Marokko Westelijke Sahara
agrotewal was hier 31 Jan 2016
De Westelijke Sahara, is een gebied waar reisorganisaties niet snel heen zullen gaan. Het heeft geen echte bezienswaardigheden of grote steden en toch vind ik het heel aantrekkelijk. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit rotsachtige woestijngebieden en is bijzonder dun bewoond. Je kunt er uren rondrijden zonder een mens tegen te komen. Langs de woeste kust met hele hoge kliffen, kun je vrij kamperen met de camper. Het heeft een paar bijzonder aantrekkelijke natuurparken.
Regio
  • woeste kustlijn
  • natuurparken
  • ongerept
  • weinig voorzieningen
Review geplaatst op 2016-12-05 Door agrotewal
8
Spanje
agrotewal was hier 30 Apr 2015
Toledo, één van de oudste steden van Spanje, was voor mij een grote verrassing. Niet alleen heeft de stad heel veel oude gebouwen, kerken, een kathedraal, synagoges, maar het heeft een hele bijzondere uitstraling. De kleine straatjes, waar de temperatuur hoog kan oplopen, hebben een soort katoenen overkapping, wat een apart sfeertje oproept. De stad ligt in een bocht van de rivier de Taag en de eeuwenoude bruggen zijn een lust voor het oog. Je kunt vanuit Madrid de stad makkelijk bezoeken met de trein of bus. Het ligt maar zo'n 70 km van de Spaanse hoofdstad. Je kunt ook met de camper de stad goed bezoeken, omdat er een camperplek gemaakt is op het hoofdparkeerterrein.
Budget-Reizen Reizen Met Kinderen Lekker Eten Drinken Bergen Kunst & Cultuur Zon, Zee En Strand
  • veel oude gebouwen
  • het alcazar van Toledo
  • camperplek midden in de stad
  • veel uitzichtpunten over de Taag
  • het kan er in de zomer erg heet worden
Review geplaatst op 2016-12-05 Door agrotewal
9
Zuid-Afrika Limpopo
agrotewal was hier 31 Aug 2015
Aangetrokken door de beschrijving op de site van Sanpark, besloten we een paar nachten in dit relatief jonge park door te brengen. Met een gewone sedan is het park redelijk toegankelijk, in ieder geval het hoofdkamp, Leokwe. De andere kampen zijn zeker net zo mooi, maar alleen met een 4x4 goed te bereiken. Wanneer je in het Leokwe camp verblijft, moet je er rekening mee houden dat je na zonsondergang niet meer rond mag rijden, het restaurant ligt bij de receptie een paar km van het Leokwe camp. Je moet dus je eigen eet- en drinkwaar meenemen. De kampen hebben geen hekken, dat geeft een heel bijzonder gevoel. De voordelen, weinig toeristen, een zwembad midden in de wildernis, alle wildlife in je eigen achtertuin. Het is zelfs spannend om naar het zwembad te lopen. De tree top wandeling, laat je via een houten looppad het land van bovenaf zien. Kortom wil je een Afrikaans park bezoeken buiten de gebaande paden en betaalbaar dan is dit zeker een aanrader. Wildlife in overvloed, de olifanten komen van Botswana zo het park in lopen, alleen de buffels ontbreken van de big five en heel veel vogels. Meer info, www.sanparks.org
Regio
  • heel veel wilde dieren
  • prachtige ruige natuur
  • geen of heel weinig toeristen
  • geen hekken rond de kampen
  • niet alle wegen zijn voor een sedan geschikt
Review geplaatst op 2016-11-27 Door agrotewal
8
Frankrijk Languedoc
agrotewal was hier 31 Mar 2016
Vorig jaar ben ik voor het eerst in dit mooie park geweest, op aanraden van de plaatselijke VVV. Dit is de beste plek om in de Camargue, de wilde flamingo's te zien. Ze foerageren in grote getale in dit natuurpark en vliegen af en aan. Ook zijn er reigers, koereigers en witte reigers die broeden op een eilandje in het begin van het park. Je kunt er uren wandelen, over uitgezette routes, er zijn uitkijktorens en vlonders. Bovendien heb je kans om de beverrat in zijn natuurlijke omgeving te zien. De entree van het park bedraagt 7,50, parkeren is gratis. Je kan tot 19.00 het park in, maar wil je langer blijven dan is dat heel goed mogelijk.
Regio
  • veel flamingo's
  • beverrat
  • uitgezette wandelingen
  • kan er druk zijn
Review geplaatst op 2016-11-20 Door agrotewal
8
Marokko Atlas gebergte
agrotewal was hier 29 Feb 2016
Agdz, is een kleine stad die door toeristen op weg naar de Sahara alleen aangedaan wordt voor een korte pauze. Dat is eigenlijk heel jammer. De bevolking is heel vriendelijk, er zijn oude en herstelde kasba's te bezichtigen. Er is een hele mooie camping met zwembad welke tegen het palmenbos aan ligt. Je kunt er fijne wandelingen maken en goedkoop uit eten. Op dinsdag is er markt en de taxi's brengen je voor weinig geld naar Zagora en Ouarzazate. In Ouarzazate kun je heuse filmstudio's bezichtigen.
Regio
  • palmenbos
  • goede camping
  • uitgangspunt bezoek Ouarzazate en Zagora
  • Kasba's
  • dinsdag een markt
  • geen minpunten
Review geplaatst op 2016-11-09 Door agrotewal
9
Marokko
agrotewal was hier 29 Feb 2016
Meknes, één van de koningssteden is gezellig en nog niet ontdekt door toeristen. Natuurlijk komen er bussen met toeristen, maar dan alleen bij het mausoleum en de koninklijke stallen, die natuurlijk een bezoek waard zijn. Maar de Medina en de kleine straatjes zijn nog niet ontdekt door het massatoerisme.Je kunt op het grote plein heerlijk eten voor weinig geld. De terrassen kijken net als in Marrakech over het plein en ook hier zijn de slangenbezweerders en mannen met berberaapjes te zien.Bab Mansour is de grootste poort, die grenst aan het plein.
Land
  • Place El Hedime
  • koninklijke stallen
  • overnachten met de camper in het centrum
  • Bab Mansour
  • Mausoleum
  • bij sommige restaurants is een fooi verplicht
Review geplaatst op 2016-08-25 Door agrotewal

Community updates

FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
07-08-2020 Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >>

DRONEFOTOWEDSTRIJD
23-07-2020 KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe nu mee via dronewedstrijd.nl

week 31 | Community toppers

Zonsondergang bij Lake Mutanda. Foto: MirandaNoomen

1. Topreview: Bosnië-Herzegovina door Dianadm
2. Topfoto & tip: Zonsondergang bij Lake Mutanda door MirandaNoomen
3. Topblog: Niet smeren? ... door Elleke
4. Communitylid van de week: Dannyvdm
5. Nieuwkomer: PeggyA

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

DRONEFOTOWEDSTRIJD
Alle dronefotografen opgelet! KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe mee via dronewedstrijd.nl De wedstrijd loopt t/m 22 augustus.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik