agrotewal

9
Marokko
agrotewal was hier 29 Feb 2016
Meknes, één van de koningssteden is gezellig en nog niet ontdekt door toeristen. Natuurlijk komen er bussen met toeristen, maar dan alleen bij het mausoleum en de koninklijke stallen, die natuurlijk een bezoek waard zijn. Maar de Medina en de kleine straatjes zijn nog niet ontdekt door het massatoerisme.Je kunt op het grote plein heerlijk eten voor weinig geld. De terrassen kijken net als in Marrakech over het plein en ook hier zijn de slangenbezweerders en mannen met berberaapjes te zien.Bab Mansour is de grootste poort, die grenst aan het plein.
Land
  • Place El Hedime
  • koninklijke stallen
  • overnachten met de camper in het centrum
  • Bab Mansour
  • Mausoleum
  • bij sommige restaurants is een fooi verplicht
Review geplaatst op 2016-08-25 Door agrotewal
8
Marokko Atlas gebergte
agrotewal was hier 29 Feb 2016
Wanneer je berberapen in hun natuurlijke omgeving wilt zien, kun je het beste naar het cederwoud van Azrou gaan. Tussen gigantische ceders, waarvan een enkele een omtrek heeft van 8 meter lopen de apen. Ze negeren mensen totdat je een zak tevoorschijn haalt en ze voert. Je kunt er uren wandelen zonder anderen tegen te komen.
Regio
  • berberapen
  • ceder woud
  • ongerepte natuur
  • prachtige camping
  • het kan er erg koud zijn
Review geplaatst op 2016-11-09 Door agrotewal
9
Marokko
agrotewal was hier 31 Jan 2016
De watervallen van Ouzoud zijn een bezoek meer dan waard. De omgeving met de bergen is prachtig. Je kunt er geweldig wandelen, er zijn berberapen en veel marktkraampjes die van alles verkopen.
Land
  • watervallen
  • berberapen in het wild
  • wandelmogelijkheden te over
  • gezellig dorpje
  • bij de waterval soms druk
Review geplaatst op 2016-09-08 Door agrotewal
8
Marokko
agrotewal was hier 31 Jan 2016
Marrakech, je haat het of je bent er verliefd op, heb ik ooit gelezen. De magisch klinkende naam belooft veel. Wanneer je op het grote plein Djemaa el Fna loopt krijg je het idee in een theater te zijn beland. Artiesten, waterdragers, mannen met apen of slangen trekken je aandacht in de hoop dat je flink wat euro's wilt betalen voor een foto. Maar kijk je daar doorheen en negeer je hun vragen om geld, dan is het nog steeds een sprookje. 's Avonds veranderd het plein in een soort open lucht restaurant. Lange banken staan opgesteld en heerlijke geuren verleiden je tot aanschuiven. Je kunt er verrukkelijk en betaalbaar eten. Verder worden er op het plein kleine toneel- en cabaretstukjes opgevoerd. Acrobaten vertonen hun kunsten en het is een gezellige bedoening. Houd je net als ik meer van de stille straatjes en het echte leven in Marrakech, dan zul je verder moeten gaan dan de Medina. Neem de kleine straatjes en ga op je gevoel af, je zult versteld staan van het verschil in benadering van de bewoners van deze metropool. Zijn ze in het centrum opdringerig en vastberaden geld uit je zak te kloppen, in de achteraf straatjes kun je gewoon je gang gaan en zelf op ontdekkingsreis.
Land
  • Djemaa el Fna
  • Medina
  • gezelligheid
  • veel terrassen met mooi uitzicht
  • opdringerige verkopers
  • veel toeristen
Review geplaatst op 2016-11-08 Door agrotewal
9
Portugal
agrotewal was hier 31 Mar 2016
De kuststrook ten Zuiden van Lissabon, is ruig met hoge kliffen en prachtige gouden stranden. Maar voor mij de grootste trekpleister zijn de ooievaars die op rotsen in zee broeden. Dit bijzondere schouwspel is te zien vanaf april, waarschijnlijk tot de jongen in de zomer uitvliegen. Eén van de mooiste stranden om dit te zien is bij Odeceixe. Een lang wandelpad over de kliffen leidt je naar uitzichten over de oceaan. Daar vind je de mooie vogels, ze vliegen af en aan over je hoofd op zoek naar voedsel op het land. Ook bij Cabo Sardao zijn ze van dichtbij te zien.
Land
  • ooievaars broeden op rotsen in zee
  • mooie kustlijn
  • kliffen en gouden stranden
  • Bij slechtweer is het pad onbegaanbaar
Review geplaatst op 2016-11-06 Door agrotewal
10
Zuid-Afrika
agrotewal was hier 31 Oct 2015
Voor mij is het Krugerpark de ultieme manier om zelf dieren te bekijken, met eigen vervoer en betaalbaar. Je kunt er overnachten ook als je niet over een dikke portemonnee bezit. Het is wel zaak om minimaal 6 maanden van tevoren een onderkomen te boeken bij Sanparks. De entree van het park is dankzij de lage koers van de Rand goed te doen, maar als je langer naar ZA gaat en parken wild bezoeken is de wildcard een goede investering. Voor ongeveer 200 euro mag je samen met je partner een jaar lang alle Sanparken bezoeken.
Land
  • wildlife
  • nog betaalbaar
  • prachtige natuur
  • ook met eigen vervoer goed te doen
  • excursies mogelijk voor weinig geld
  • overnachten in het park
  • ver weg
Review geplaatst op 2016-11-05 Door agrotewal
9
Marokko Westkust Marokko
agrotewal was hier 29 Feb 2016
El Jadida een stad aan de Westkust van Marokko, is een bezoek zeker waard. Niet alleen een oud Portugees fort wat je nog steeds kunt bezoeken, leuk voor een uitzicht over de oceaan en de stad. Maar de hoofdattractie is de Portugese cisterne, een voormalige wapenopslagplaats. Het is gebouwd in de 16e eeuw en je kunt er voor weinig geld rondkijken. Het water op de vloer maakt dat je mooie weerspiegelingen ziet zeker als de zon op het hoogste punt staat en de stralen door een rond gat vallen. De toegangsprijs is ongeveer een euro, maar laat vooral je statief niet zien anders wordt het gebruik ervan verboden.
Regio
  • Portugese cisterne
  • oud fort
  • ligging aan zee
  • leuke markt in de stad
  • verbod gebruik statief in de cisterne
Review geplaatst op 2016-08-25 Door agrotewal
9
Tsjechië
agrotewal was hier 31 May 2016
Praag,voor mij één van de mooiste hoofdsteden van Europa is de laatste jaren behoorlijk toeristisch geworden en toch heel aantrekkelijk gebleven. Het heeft een prachtig historisch centrum, men doet er alles aan om vervallen gebouwen in hun oude luister te herstellen. Praktisch alle bezienswaardigheden zijn te voet goed te bereiken en anders rijden er trammetjes af en aan en het metronet is super modern. Voor een paar kwartjes reis je door Praag. De beroemde Karlsbrug is vanuit een toren nog mooier om te zien en een heel groot voordeel van deze stad is het prijspeil. Hier kun je nog op een terrasje gaan zitten en uiteten zonder met je ogen te knipperen. De stad is in alle jaargetijden mooi, in de winter heel aantrekkijk omdat er dan bijna geen toeristen zijn, er vaak sneeuw ligt en een leuke kerstmarkt de boel opvrolijkt. In het voorjaar prachtig als het groen ontwaakt. Zomers lekker warm en vaak mooie wolkenpartijen. En de herfst is misschien wel het mooist als de warme kleuren de stad nog sfeervoller maken. Je kunt vanuit Amsterdam voor een paar tientjes met het vliegtuig, maar met eigen vervoer ben je er ook in een dag. Ook voor kinderen is er voldoende te beleven, een hele mooie dierentuin met een kabelbaan en veel musea en theaters. Een wassenbeelden museum en een groot park met uitzicht over de hele stad. Wisseling van de wacht bij het kasteel en boottochten over de Moldau.
Land
  • een historisch centrum
  • oude gebouwen in overvloed
  • Karlsbrug
  • goed en betaalbaar openbaar vervoer
  • betaalbaar
  • makkelijk te bereiken
  • vrij veel toeristen
Review geplaatst op 2016-11-02 Door agrotewal
8
Marokko
agrotewal was hier 31 Dec 2015
Essaouira een stad met de uitstraling van een uit de krachten gegroeid dorp, ligt aan de Westkust van Marokko. Wanneer je met een camper reist is de deze stad extra aantrekkelijk omdat de A7 van Marrakech naar Essaouira makkelijk en snel is. Het is minder dan 200 en binnen drie uurtjes kun je overnachten achter de duinen op een officiële camper plek, op 3 km afstand van het centrum. De wandeling langs het strand is mooi om te doen er valt veel te zien. De stad heeft een hele mooie oude medina en een prachtige haven met heel veel blauwe vissersbootjes. Er is veel te zien, verkopers, klanten en vissers aan het werk. Je kunt er voor weinig geld goed eten en overnachten in de vele hotels is ook niet duur.
Land
  • haven met blauwe vissersbootjes
  • oude medina
  • bedrijvige haven en visafslag
  • mooi breed zandstrand
  • vriendelijk bevolking
  • veel meeuwen bij de haven
Review geplaatst op 2016-10-25 Door agrotewal
8
Nederland Noord Holland
agrotewal was hier 30 Sep 2016
Een topper in eigen land, zijn voor mij de Amsterdamse waterleiding duinen. Niet alleen omdat er daar vossen te zien zijn die zich vaak laten fotograferen, maar ook de omgeving is een bezoek meer dan waard. Er mogen geen honden en fietsers in het park komen, dat maakt het wandelen heel relaxt. Je mag van de paden af, lekker struinen door de bossen en de duinen. Er zijn heel veel herten te zien, boomkikkers en zandhagedissen. In het juiste jaargetijde enorm veel padden, kikkers, vlinders en libellen. Als je de ingang neemt aan de Zandvoortselaan 130, dan kom je langs een kolonie aalscholvers en zijn de vossen makkelijk te vinden. Vanaf de ingang ga je rechtdoor de brug over, dan volg je het pad en na 3 km op een splitsing van drie wegen die je niet kan missen, kom je op het terrein van de tamme vossen. Oppassen ze halen soms het brood uit je hand. Als je het treft ben je alleen, maar vaak moet je de vossen delen met andere fotografen. Er zijn een paar schuilhutten waar je gratis gebruik van kan maken en waar volgens zeggen ijsvogels te zien zijn. In de herfst kun je de herten in het burlseizoen het beste bekijken bij het monument van een neergestort vliegtuig. De toegang tot het park is 1,50 en een hele dag parkeren 2 euro.
Regio
  • vossen in het wild
  • hele mooie omgeving
  • kilometers lange wandelpaden
  • ook veel herten te zien
  • boomkikkers en zandhagedissen
  • het kan er druk zijn
Review geplaatst op 2016-10-22 Door agrotewal
9
Frankrijk Languedoc
agrotewal was hier 31 Mar 2016
De Camargue, het heeft voor mij al een magische klank, roept beelden op van witte paarden die nog in het wild leven en als kudde door het water draven. Het is een groot moerasgebied, waar niet alleen wilde paarden te vinden zijn maar ook flamingo's. En dat is de reden waarom we dit jaar weer een kijkje hebben genomen daar.Door het hele gebied zijn deze mooie vogels te vinden, zeker in de winter en het vroege voorjaar. Wanneer je de vogels van dichtbij wilt zien kun je naar Parc Naturel Regional de Camargue gaan. De entreeprijs is 7 euro en de vogels zijn er vrij en wild. Maar ze zijn ook gewend aan bezoekers en je kunt dichterbij het water komen dan elders in de Camargue. De wilde paarden heb ik tevergeefs gezocht, maar de flamingo's maakten alles weer goed.
Regio
  • Nationaal park
  • flamingo's in het wild
  • beverratten ook in de kleine slootjes
  • hele mooie natuur
  • ondanks goed zoeken geen wilde paarden
Review geplaatst op 2016-10-12 Door agrotewal
9
Marokko Rifgebergte
agrotewal was hier 29 Feb 2016
Chefchaouen, dit is een stadje dat tegen het Rifgebergte aanligt. Vanuit Tanger heel goed te bezoeken met openbaar vervoer of een minibusje. Wij zijn er geweest met de camper wat nog beter is, je rijdt door het prachtige berglandschap en dan opeens is de blauwe stad inzicht. Het blauw van de gevels is een nalatenschap van de Joodse bevolking en wordt ieder jaar opnieuw geschilderd. De traditie is begonnen in de 15e eeuw. Er zijn veel verschillende kleuren blauw en omdat de stad zo mooi tussen de bergen ligt is er bijzonder licht in de straatjes. In de omgeving is een waterval, prachtige natuur en een eenvoudige camping met een geweldig uitzicht. De Medina is een van de mooiste van Marokko en het wordt nog niet overspoeld door toeristen.
Regio
  • het mooie blauwe centrum
  • schoon en opgeruimd
  • vriendelijke bevolking
  • mooie Medina
  • waterval in de omgeving
  • goedkoop overnachten en uit eten
  • soms een bus met toeristen
Review geplaatst op 2016-08-25 Door agrotewal
9
Marokko Souss-Massa-Draâ
agrotewal was hier 29 Feb 2016
Tafraout, een parel tussen de bergen, in de vallei van de amandelen. Vooral in het vroege voorjaar, eind januari begin februari bloeien de amandelbomen overvloedig. Het dorp is gewend aan toeristen omdat er veel mensen met een camper overwinteren. Dat betekent dat het makkelijker is om foto's te maken dan in de rest van Marokko. Veel vrouwen werken in de productie van arganolie en er zijn winkeltjes te vinden die alleen producten van en met arganolie verkopen. Er zijn veel restaurants, hotels er is doordeweeks een grote markt met groenten en fruit. Voor ons was vooral de camper plek heel belangrijk. In de omgeving van het dorp is heel veel land met palmbomen waar je, voor een luttel bedrag, vrij mag staan. Veel inwoners komen aan de camper, met de heerlijkste dingen. Pannenkoeken, vers brood, koeken, tajine en alles home made. De bergen die Tafraoute omringen nodigen uit tot het maken van mooie tochten. Op een paar kilometer van het dorp zijn de zogenaamde blauwe stenen te vinden. Jaren geleden heeft een Belgisch kunstenaar met hulp van de brandweer stenen blauw geschilderd. De temperatuur kan ook in winter lekker oplopen naar zo'n 20 graden met veel zon.
Regio
  • prachtige omgeving
  • de bergen
  • veel amandelbomen
  • leuk dorp
  • groente en fruitmarkt
  • super mooie camper plek
  • Er lopen wilde honden,in de bergen
Review geplaatst op 2016-08-25 Door agrotewal
9
Marokko
agrotewal was hier 29 Feb 2016
Asilah kunstenaarsdorp aan de Westkust van Marokko is een prachtige plek om een rondreis door Marokko te beginnen.Het ligt ongeveer een uurtje rijden van Tanger en dat is ook met de bus goed te doen. Het centrum van dit leuke stadje heeft een mooie Medina, maar de grootste trekpleister zijn de beschilderde gevels van de woningen in de binnenstad. Deze gevels worden ieder jaar opnieuw beschilderd en blijft daardoor leuk om te zien. Je hebt in de stad heel veel goedkope en lekkere restaurantjes er zijn weinig toeristen en het heeft een hele leuke haven. Voor ons ook heel belangrijk was de prachtige camperplek bij de haven met uitzicht op de bootjes en de oude stadsmuur.
Land
  • Weinig toeristen
  • Grote markt op donderdag net buiten de stad
  • Beschilderde gevels met kunstwerken
  • Fijne betaalbare restaurants
  • Mooie haven en visafslag
  • In de stad dagelijks markt
  • Geen minpunten
Review geplaatst op 2016-08-25 Door agrotewal
9
Marokko
agrotewal was hier 29 Feb 2016
Moulay Bousselham is een stadje aan de Westkust van Marokko. In de zomermaanden komen er zeker honderdduizend vakantiegangers voornamelijk Marokkanen om hier te genieten van een prachtig strand, met een heerlijke baai en een lagune. Om al deze mensen onderdak te bieden zijn er twee campings bij het stadje te vinden. Buiten de zomermaanden om is het er erg rustig. Er is een kleine Medina en je kunt er met een bootje voor ongeveer 5 euro pp door de lagune varen op zoek naar de flamingo's.
Land
  • lagune
  • mooi breed strand
  • baai
  • excursie naar lagune mogelijk
  • twee campings
  • erg druk in de zomer
Review geplaatst op 2016-08-25 Door agrotewal

Community updates

REACTIES, LIKES EN MAILS
14-08-2020 Sinds afgelopen woensdag hebben meerdere Communityleden problemen ondervonden met het plaatsen van reacties of het geven van likes. Inmiddels kunnen er weer reacties en likes geplaatst worden.
De automatische mailtjes met meldingen komen niet meer binnen. Onze webdeveloper is hiervan op de hoogte en probeert dit z.s.m. op te lossen.
Excuses voor het ongemak.

DRONEFOTOWEDSTRIJD
13-08-2020 KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe nu mee via dronewedstrijd.nl 
Bekijk hier alle inzendingen tot nu toe.

FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
07-08-2020 Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >>

week 32 | Community toppers

5000 jaar geleden in Amesbury. Foto: Corriedewinter

1. Topreview: Marker Wadden door Neretslok
2. Topfoto & tip: 5000 jaar geleden in Amesbury door Corriedewinter
3. Topblog: Singapore citytrip door Kburgers1
4. Communitylid van de week: Agrotewal
5. Nieuwkomer: Merelboontje

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

DRONEFOTOWEDSTRIJD
Alle dronefotografen opgelet! KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe mee via dronewedstrijd.nl De wedstrijd loopt t/m 22 augustus. Bekijk hier alle inzendingen tot nu toe.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik