Zuid-Afrika image

Zuid-Afrika


Reisgids

Zuid-Afrika
Afrika
Getty Images

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Zuid-Afrika-vakantie: je gratis reisgids

Wildlife, wijngaarden, woestijn en opwindende steden: Zuid-Afrika is zo divers dat iedere reiziger er zijn walhalla vindt. De aanwezigheid van 'The Big Five' (de leeuw, olifant, buffel, neushoorn en het luipaard) en talloze andere wilde dieren, in combinatie met een enorme keuze aan nationale parken en natuurreservaten, maakt Zuid-Afrika volgens velen de nummer één safaribestemming.

Bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Het nationale symbool van Zuid-Afrika is het Krugerpark. Door de grootte en variatie aan wildlife is het een van de meest geliefde bestemmingen in het land. Het Krugerpark ligt langs de populairste rondreis door Zuid-Afrika; tussen Johannesburg en Kaapstad en langs de oostkust. De Panorama Route, vanuit Graskop, is een van de bekendste onderdelen dankzij de vele watervallen, uitzichtspunten en de Blyde River Canyon. Langs de zuidkust komt het traject langs de wereldberoemde Tuinroute tussen Port Elizabeth en Mosselbaai, het groenste deel van Zuid-Afrika. Veel Zuid-Afrika-reizigers richten hun vizier op de Tuinroute en de gebieden daaromheen. Ze stappen in de auto en zoeven in een moordend tempo (en in oostelijke richting) over Route 2. Met deze tips voor de Tuinroute ontdek je het gebied weg van de massa.

Veel reizigers rijden voorbij aan de Wild Coast, een onontdekt deel van Zuid-Afrika. Voor de kust zwemmen walvissen en dolfijnen, The Big Five spot je in het Inkwenkwezi Game Reserve en de machtige pieken van het hoogste gebergte van het land liggen een klein stukje het binnenland in: Drakensbergen. Hier vind je de mooiste wandeling van Zuid-Afrika, de Otter Trail. Wil je op zoek naar het échte Zuid-Afrika? Check dan onze tips voor de Wild Coast.

De focus ligt (te) vaak op het oosten van Zuid-Afrika, maar vergeet de andere windrichtingen zeker niet! In zuidelijke richting reis je naar de West Kaap, met iconische plekken als de Tafelberg, Robbeneiland en Kaap de Goede Hoop. Het noorden van Zuid-Afrika verstopt Limpopo als hidden gem safaribestemming; hier ga je op een unieke wandelsafari. En de westelijke windstreek van Zuid-Afrika gaat verder buiten de gebaande paden. Aan de westkust vind je eindeloze witte zandstranden, waanzinnige wijnstreken, lieflijke vissersdorpjes en gebergte.

Ideaal voor

Safari

Onderwaterwereld

Bergen

Lekker eten & drinken

Wat zegt de community

(74)
Bekijk reviews >

1. Ga op wandelsafari in Limpopo

De provincie Limpopo, in het uiterste noorden, wordt vaak ten onrechte over het hoofd gezien.

2. Bewonder rotstekeningen in de Drakensbergen

Het is vooral aan de rotstekeningen van de San (Bosjesmannen) te danken dat het uitgestrekte Drakensberg Park de status van Unesco Werelderfgoed heeft gekregen.

3. Ontdek een andere kant van Kruger

In het Kruger National park, wat bij veel mensen hoog op het lijstje staat, heb je grote kans om oog in oog te komen met de Big Five.

50 onvergetelijke roadtrips buiten de gebaande paden

Van Andalusië tot Zuid-Afrika

50 onvergetelijke roadtrips buiten de gebaande paden

€ 18.95

De ultieme roadtrip heeft het in zich om alles even te laten voor wat het is – je rijdt weg met grote nieuwsgierigheid en openheid voor het onbekende. Ter inspiratie voor jouw volgende autovakantie hebben we onze 50 favoriete roadtrips samengebundeld in een full-colour fotoboek. Ga je mee op safari in Zambia, trek je met ons mee door Sardinië en ontdek je met ons de Australische Outback? Uiteraard weg van de massa, zoals je van Columbus gewend bent.

Bestel

Reisinspiratie

Van onze community

Reiger
Reiger
Krugerpark
Agrotewal
Glimlach
Glimlach
KwaZulu-Natal
Agrotewal
Samen
Samen
Mpumalanga
Agrotewal

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Zuid-Afrika van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Zuid-Afrika dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Zuid-Afrika:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  Het vaccinatie advies van Zuid-Afrika kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: rand (ZAR). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  21 maart – Dag van de mensenrechten
  De dag van de mensenrechten wordt in Zuid-Afrika gevierd op 21 maart, ter nagedachtenis aan het bloedbad op 21 maart 1960 in Shapesville. Dit was het gevolg van een protest tegen het apartheidsregime.


  Viering van de opstanding van Jezus uit de dood.

  27 april – Freedom Day
  Herdenking van de democratische verkiezingen op 27 april 1994, waar iedereen in Zuid-Afrika, ongeacht de huidskleur, de vrijheid had om te stemmen.

  1 mei – Dag van de arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging om de sociale en economische prestaties van werknemers te herinneren.

  16 juni – Jongerendag
  Herdenking van de Soweto Uprisings uit 1976, waar op 16 juni dat jaar scholieren in Soweto de straat op gingen om te demonstreren tegen apartheid.

  9 augustus – Vrouwendag
  Herdenking van twintigduizend vrouwen op 9 augustus 1956 in Pretoria protesteerden tegen de pasjeswet. (Elke zwarte Zuid-Afrikaan moest volgens de Population Registration Act altijd een pasje bij zich hebben, waarop stond aangegeven waar diegene woonde en in welke gebieden diegene mocht werken.)  

  24 september – Dag van cultureel erfgoed (Heritage day)
  Viering van het rijke erfgoed en de diversiteit aan culturen, gebruiken, tradities en talen van Zuid-Afrika.

  16 december – Dag van de verzoening (Day of reconciliation)
  Viering van de gebeurtenis tijdens de Slag bij de Bloedrivier op 16 december 1838. De Zulu’s werden door de boeren teruggedreven.

  Door het hele jaar heen zijn er festivals waarmee de rijke cultuur van de Zulu’s wordt gevierd. Er wordt volgens tradities gezongen en gedanst, een ervaring die je niet mag missen. Bekende festivals:

  - King Shaka Day Festival: iedere laatste zaterdag van de maand.
  - Reed Dance: de zaterdag voor King Shaka Day Festival. De Reed Dance is een traditie voor jonge Zulu-meisjes. Vroeger zocht de koning op dit feest een nieuwe bruid uit.
  - Shembe festival: oktober, de viering van de onofficiële religie shembe, een combinatie van Zulu en het christendom.

  Daarnaast zijn er nog een aantal feesten zoals:

  Cape Town New Year Karnival in Kaapstad, waarbij een kleurrijke optocht wordt gehouden, met veel muziek en dansende mensen. Een kleurrijke optocht, hossende mensen en veel muziek. Net Carnaval, alleen dan met Nieuwjaar.

  Kavadi Festival in Durban, dat twee keer per jaar, in februari en april wordt gehouden ter ere van de Hindoe God Muruga.

 • Stekker type M
 • AANTAL INWONERS 56,7 MILJOEN (2017)
  GROOTTE 30X NEDERLAND
  TIJDSVERSCHIL Tijdens de zomertijd in Nederland is er geen tijdverschil. Tijdens de wintertijd in Nederland is het 1 uur later.
  REISDUUR 11 uur