Finland image

Finland


Reisgids

Finland
Europa
REDACTIE

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Finland staat bekend om zijn vele meren en wordt daarom ook wel ‘het land van duizend meren’ genoemd. In werkelijkheid zijn het er iets meer dan duizend; in het land zijn wel 188000 meren te vinden. De middernachtzon en de bijna overdreven gastvrijheid zijn ook typerend voor Finland. In dit land wordt veel gebruik gemaakt van de sauna, er zijn er wel 3,3 miljoen! Er wonen ongeveer vijf miljoen mensen en het is negen keer zo groot als Nederland. Dit maakt Finland een van de dunbevolktste landen van Europa.

Drie grote streken vormen samen dit land waar zo’n drie miljoen toeristen per jaar heen trekken: de laag liggende kuststrook met alle belangrijke steden, de Finse Merenvlakte met zo’n 60.000 meren en het Finse Lapland wat boven de noordpoolcirkel ligt. Het land bestaat voor bijna 70 procent uit bos en 30 procent uit water en akkerland. Fins Lapland staat bekend om het sneeuwlandschap waar er wel 200 dagen van het jaar sneeuw ligt. Het gebied is dan ook populair als wintersportbestemming en er wordt hier veel gebruik gemaakt van de hondenslee. Hier zie je gletsjers, granietrotsen en enorm veel rendieren.

Finland is niet erg toeristisch vanwege zijn geïsoleerde ligging. In het zuiden van het land is het meeste te ontdekken op het gebied van cultuur en historie. Voor moderne stedenbouw moet je in Tapiola en de studentenstad Otaniemi zijn. In Helsinki kan je de belangrijkste musea bezoeken zoals het Nationaal Museum van Finland. Niet alleen de musea zijn leuk om te bezoeken in Helsinki. Maak bijvoorbeeld een boottocht naar het fort Suomenlinna of neem een kijkje op de Grote Markt. In het openluchtmuseum van Inari kan je de cultuur van de Lappen bewonderen. Verder zijn Turku, Porvoo en Tampere leuke steden om te zien.

De meren van Finland zijn nog het meest populair bij toeristen. Het gebied is bij uitstek geschikt om te zwemmen, zeilen, windsurfen en jetskiën. Er zijn ook veel nationale parken waar wandelaars goed terecht kunnen, maar eigenlijk is heel Finland één groot en prachtig natuurgebied. In de winter kan je een van de mooiste natuurverschijnselen op aarde zien; het Noorderlicht. In het noorden gaat de zon daarentegen in de zomer niet meer onder, wat de midzomernachtzon heet. Finland heeft een kustlijn van wel 4600 kilometer lang. Vooral zalm, snoek, baars, forel en Oostzeeharing worden gevangen in de Finse wateren. Het hele jaar door kan er gevist worden, maar het voor- en het najaar zijn de beste seizoenen.

Rendieren kom je om de haverklap tegen op de openbare wegen, maar met een tik op de kont heb je ze zo weer weggejaagd. Mocht je nog op partnerjacht willen gaan: laat bij de eerste date gerust een stilte vallen. Dit is voor de Finnen geen ongemakkelijke situatie. Het drukt juist vertrouwen uit en laat zien dat je het erg gezellig vindt.

Wat zegt de community

(5)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Een nacht in Lapland
Een nacht in Lapland
Lapland
Mitevisuals
Rendierslee
Rendierslee
Lapland
Mitevisuals

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Finland van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Finland dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Het laatste wat je wil is dat je vakantie wordt verziekt door een infectieziekte. Daarom is het van belang dat je al vóór vertrek nagaat welke infectieziekten op jouw reisbestemming voorkomen en dat je je tijdig tegen die ziekten laat inenten. De meest voorkomende infectieziekten zijn buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio), gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, mazelen, TBC (tuberculose), dengue (knokkelkoorts) en malaria. Voor persoonlijk advies of een inenting kun je o.a. terecht bij de GGD. De tarieven voor vaccinaties kunnen per GGD verschillen. Sommige vaccinaties beschermen je lichaam levenslang, terwijl andere om de zoveel jaar vernieuwd moeten worden. Hoewel je je tot vlak voor een reis kunt laten vaccineren, is het aan te raden om er op tijd bij te zijn. In een ideaal scenario neem je reeds zeven maanden voor vertrek contact op met de GGD of een particuliere instelling

 • Munteenheid: euro (EUR). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  6 januari – Driekoningen

  9 april – Dag van de Finse Taal
  Op deze dag wordt Mikael Agricola geëerd omdat hij de grondlegger van de Finse geschreven taal genoemd wordt.

  30 april – Walpurgisnacht
  Op deze dag wordt ’s avonds een vreugdevuur ontstoken om de lente welkom te heten en boze geesten en roofdieren weg te jagen.

  1 november – Allerheiligen

  6 december – Onafhankelijkheidsdag
  Op deze dag in 1917 werd de onafhankelijkheid uitgeroepen door het Finse parlement. Deze onafhankelijkheid werd door de Sovjet-Unie erkend in 1920.

  25-26 december – Kerstmis

  Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren vallen ieder jaar op een andere datum.

 • Finland – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Finland, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Finland gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type F
 • Tijdsverschil: 1 uur later
  De hoofdstad van Finland is Helsinki.
  Het oppervlak van Finland is 50% van Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Fins en Zweeds.