Finland

Finland staat bekend om zijn vele meren en wordt daarom ook wel ‘het land van duizend meren’ genoemd. In werkelijkheid zijn het er iets meer dan duizend; in het land zijn wel 188000 meren te vinden. De middernachtzon en de bijna overdreven gastvrijheid zijn ook typerend voor Finland. In dit land wordt veel gebruik gemaakt van de sauna, er zijn er wel 3,3 miljoen! Er wonen ongeveer vijf miljoen mensen en het is negen keer zo groot als Nederland. Dit maakt Finland een van de dunbevolktste landen van Europa.

Drie grote streken vormen samen dit land waar zo’n drie miljoen toeristen per jaar heen trekken: de laag liggende kuststrook met alle belangrijke steden, de Finse Merenvlakte met zo’n 60.000 meren en het Finse Lapland wat boven de noordpoolcirkel ligt. Het land bestaat voor bijna 70 procent uit bos en 30 procent uit water en akkerland. Fins Lapland staat bekend om het sneeuwlandschap waar er wel 200 dagen van het jaar sneeuw ligt. Het gebied is dan ook populair als wintersportbestemming en er wordt hier veel gebruik gemaakt van de hondenslee. Hier zie je gletsjers, granietrotsen en enorm veel rendieren.

Finland is niet erg toeristisch vanwege zijn geïsoleerde ligging. In het zuiden van het land is het meeste te ontdekken op het gebied van cultuur en historie. Voor moderne stedenbouw moet je in Tapiola en de studentenstad Otaniemi zijn. In Helsinki kan je de belangrijkste musea bezoeken zoals het Nationaal Museum van Finland. Niet alleen de musea zijn leuk om te bezoeken in Helsinki. Maak bijvoorbeeld een boottocht naar het fort Suomenlinna of neem een kijkje op de Grote Markt. In het openluchtmuseum van Inari kan je de cultuur van de Lappen bewonderen. Verder zijn Turku, Porvoo en Tampere leuke steden om te zien.

De meren van Finland zijn nog het meest populair bij toeristen. Het gebied is bij uitstek geschikt om te zwemmen, zeilen, windsurfen en jetskiën. Er zijn ook veel nationale parken waar wandelaars goed terecht kunnen, maar eigenlijk is heel Finland één groot en prachtig natuurgebied. In de winter kan je een van de mooiste natuurverschijnselen op aarde zien; het Noorderlicht. In het noorden gaat de zon daarentegen in de zomer niet meer onder, wat de midzomernachtzon heet. Finland heeft een kustlijn van wel 4600 kilometer lang. Vooral zalm, snoek, baars, forel en Oostzeeharing worden gevangen in de Finse wateren. Het hele jaar door kan er gevist worden, maar het voor- en het najaar zijn de beste seizoenen.

Rendieren kom je om de haverklap tegen op de openbare wegen, maar met een tik op de kont heb je ze zo weer weggejaagd. Mocht je nog op partnerjacht willen gaan: laat bij de eerste date gerust een stilte vallen. Dit is voor de Finnen geen ongemakkelijke situatie. Het drukt juist vertrouwen uit en laat zien dat je het erg gezellig vindt.

Informatie over Finland

Alle highlights van Finland

Beste foto's & tips van Finland

'428464' door BiancaRamon '428464' door BiancaRamon

FinlandLapland

FinlandLapland

Love at first sight.

BiancaRamon

Nooit geweten dat een sledetocht met rendieren zo leuk is! En ook nooit geweten dat ze er zo guitig uit kunnen zien. Spectaculaire ervaring met net zulke spectaculaire dieren.

'508276' door DonaldBurghardt '508276' door DonaldBurghardt

FinlandLapland

FinlandLapland

Aurora Borealis

DonaldBurghardt

Aurora Borealis vlak onder de poolcirkel, Als je die nog wilt zien moet je deze winter gaan want de zon keert terug in haar rustfase de komende 9 jaar. Het is er dan wel maar te weinig om alleen maar daarvoor te gaan.

'459936' door adelheid '459936' door adelheid

FinlandLapland

FinlandLapland

Lapland Winter

adelheid

Deze foto is vroeg in de ochtend genomen aan het Jeris meer, bij ongeveer -12°C. Dit was voor die regio erg lauw voor de tijd van het jaar (begin maart). Helaas is de winter hier nog veel lauwer en grauwer momenteel.

Praktische informatie over Finland

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  maart en augustus
 • Internet extentie
  fi
 • Hoofdstad
  Helsinki
 • Aantal inwoners
  5,3 miljoen
 • Oppervlakte
  50% van Frankrijk
 • Reistijd
  2:30
 • Talen
  Fins en Zweeds
 • Religie
  evangelisch, russisch orthodox
 • Tijdverschil
  1 uur later
 • Tijdsverschil
  1 uur later
 • Telefooncode
  358
 • Voltage
  230 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  Nee
 • Aanvlieghaven
  Helsinki (HEL) en Rovaniemie (RVN)
 • Nationale feestdagen
  6 december Onafhankelijkheidsdag
Laat kaart zien
Finse amateurfotografen ontdekken nieuw noorderlicht (en daar is een sprookjesachtige video van)

De droom van vele reizigers om een nieuw natuurfenomeen te ontdekken is werkelijkheid geworden in Finland. Amateurfotografen hebben samen met Finse wetenschappers een nieuwe variant van het noorderlicht ontdekt.

De droom van vele reizigers om een nieuw natuurfenomeen te ontdekken is werkelijkheid geworden in Finland. Amateurfotografen hebben samen met Finse we...

Helsinki, Finland

Het is lente en Helsinki ontwaakt weer uit zijn lange winterslaap. Als bij jou bij het vermelden van de Finse hoofdstad alleen maar beelden boven komen drijven van sauna’s, rendieren en Nokia’s, is dit dé ideale tijd om een van de meest ondergewaardeerde Europese centra van design, kunst en cultuur...

Het is lente en Helsinki ontwaakt weer uit zijn lange winterslaap. Als bij jou bij het vermelden van de Finse hoofdstad alleen maar beelden boven kome...

Rusland & Finland

Ooit was de grens tussen Finland en de Sovjetunie één van de strengst bewaakte stukjes van het IJzeren Gordijn. Vandaag de dag is de oversteek gerust te maken. Van het Finse Lapland naar het Russische schiereiland Kola: een reis in twee werelden.

Ooit was de grens tussen Finland en de Sovjetunie één van de strengst bewaakte stukjes van het IJzeren Gordijn. Vandaag de dag is de oversteek gerust...