Agrotewal

'1121538' door Agrotewal '1121538' door Agrotewal

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Donkere wolken boven.

Agrotewal

Het Maidan plein (het onafhankelijkheidsplein) zoals het in de volksmond genoemd wordt, is vaak het toneel van heftige betogingen. Iedereen kan zich vast nog de revolutie van 2014 herinneren. Er zijn toen honderd betogers gestorven voor hun strijd tegen de onderdrukking, corruptie en de overheersing door Poetin. Rond het standbeeld zijn foto's geplaatst met foto's van de slachtoffers. Ik vond de donkere wolken wel toepasselijk, in de avond zijn er veel onweersbuien gevallen, gelukkig heb ik daar geen last van ondervonden. Kiev is trouwens één van de goedkoopste hoofdsteden van Europa, het heeft een prachtig centrum, veel oude gebouwen en niet te vergeten het Holenklooster. Een complex met een ondergronds gangenstelstel, veel kerken en een hoge klokkentoren. En niet onbelangrijk het is een stad die nog niet ontdekt is door de massa.

'1121524' door Agrotewal '1121524' door Agrotewal

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

Rustplaats voor...kra

Agrotewal

Deze week is mijn review over de kraanvogels in Diepholz gekozen tot topreview van de week. Daarom nog een foto van de kranen vlak voor ze landen. Deze sierlijke vogels zijn ieder voor-en najaar goed te zien in Diepholz een stadje in de buurt van Osnabruck. Daar zijn een tiental hoogveengebieden te vinden waar de vogels overnachten. Foerageren doen ze op de lege maisvelden in de omgeving. Wil je meer info over dit bijzondere spektakel met tips, dan kun je mijn review lezen.

'1121489' door Agrotewal '1121489' door Agrotewal

GriekenlandOlympus

GriekenlandOlympus

Op weg naar de zee

Agrotewal

De foto heb ik gemaakt bij de haven van Paralia, een stadje aan de Olympus Riviera van Griekenland. Het stadje bruist van de activiteiten en zeker hoogzomer van de toeristen. Wij staan een paar kilometer van het centrum af en genieten van de stilte en het prachtige weer. We mogen met de camper gewoon op het hele brede strand staan en ook overnachten is geen probleem. De foto straalt rust uit die eigenlijk ver te zoeken was. Iedere avond was het raak, geluidsoverlast vanuit het centrum maakte dat wij niet zolang gebleven zijn.

'1121485' door Agrotewal '1121485' door Agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Kijk eens in de...pop

Agrotewal

Woest aantrekkelijk dat is een term die zeker past bij de man op de foto. In ieder geval heeft hij schitterende ogen. Twee jaar geleden werkte hij nog in het hotel waar we met de camper overnachtten, dit jaar was hij verdwenen. In eerste instantie natuurlijk aan het werk bij een concurrent en vanaf maart werkloos. Hoe zou het gaan met de mannen van de woestijn die al zolang zonder werk zijn? Als ik deze foto groot op mijn laptop zie schiet mij deze tekst te binnen: Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen Kijk eens naar het kuiltje in mijn kin Zeg doe nou niet zo flauw En lach nu maar eens gauw Heus, je kijkt zo nijdig als een spin! Ik hoop dat jullie niet de hele avond dit liedje neuriën.

'1121450' door Agrotewal '1121450' door Agrotewal

Zuid-AfrikaKalahari woestijn

Zuid-AfrikaKalahari woestijn

Onder de grond

Agrotewal

We zijn een paar enerverende dagen in het Kgalagadi NP. Een wildpark op de grenzen van Namibie en Botswana. Het is een prachtig park waar veel roofdieren voorkomen. De tocht van restcamp de Twee rivieren naar Mata Mata zal ik nooit meer vergeten, vastzitten in het zand en dan een redding om nog lang van na te genieten. Als we eindelijk in Mata Mata aangekomen zijn geniet ik van de capriolen van een grondeekhoorn, die zijn hol had pal onder ons onderkomen.

'1121417' door Agrotewal '1121417' door Agrotewal

BulgarijeZuidwest Bulgarije

BulgarijeZuidwest Bulgarije

De vrolijke herder

Agrotewal

We rijden van de Donau-delta in Roemenië door het mooie Bulgarije. Prachtige landschappen, vriendelijke mensen en heerlijk weer. Eigenlijk alles wat een reis fijn maakt. Dan zie ik een herder met kind in gesprek met een paar mannen. Op mijn vraag of ik een foto mag maken, begint de herder allerlei vreemde capriolen uit te halen.

'1121394' door Agrotewal '1121394' door Agrotewal

Zuid-AfrikaKalahari woestijn

Zuid-AfrikaKalahari woestijn

Even gluren

Agrotewal

Deze verreaux oehoe had mij in de gaten en probeerde van me af te komen door zich te verstoppen achter de stam van de boom. Het was een grappig spel, iedere keer kwam hij weer voorzichtig te voorschijn, keek om het hoekje en trok zich weer terug. Achteraf heb ik me pas gerealiseerd dat hij wellicht een nest in de holte van de boom had en zo van een indringer dacht af te komen. Een paar kilometer verderop heb ik een uilengezin gezien op een nest in de boom, dus vandaar de verwarring. Ik heb op wikipedia gezien dat ze dus ook nestelen in de holte van bomen. De verreaux oehoe is trouwens de grootste uil in Zuid Afrika en eet graag slangen en hagedissen.

'1121376' door Agrotewal '1121376' door Agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Na de thee

Agrotewal

Op mijn vorige foto laat ik zien hoe een vrouw thee geschonken krijgt in het zwembad. Bizar en gelijk grappig om te zien. Na de thee en een korte zwempartij gaan de toeristen met een karavaan de duinen van Erg Chebbi in. Het is februari en dat betekent dikke kleding aan. Overdag in de zon is het heerlijk, maar 's avonds daalt de temperatuur snel en in de nacht kan het zelfs vriezen aan de grond.

'1121363' door Agrotewal '1121363' door Agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Theedrinken in het...

Agrotewal

Eén maand voor de lockdown waren we ook al in Erg Chebbi, het was gezellig druk. De ene dag een buslading vol toeristen die met een karavaan de duinen ingingen en de andere dag gewoon niemand te zien. Dat is normaal gesproken zoals februari verloopt in Erg Chebbi. Dat werd drie weken later wel anders. Maar nog even de goede oude tijd. De vrouw in het zwembad had zin in thee en dat kan dus gewoon. Bizar om te zien, gelukkig hadden ze mij niet in de gaten.

'1121341' door Agrotewal '1121341' door Agrotewal

DuitslandDüsseldorf

DuitslandDüsseldorf

Kranen in aantocht

Agrotewal

Ieder voor- en najaar komen de kraanvogels naar Duitsland. Al twee keer heb ik dit spektakel mee mogen maken. In de Diepholzermohren sterken de dieren aan voor ze verder trekken naar het zonnige zuiden. Tenminste in het najaar, in het voorjaar trekken ze naar Scandinavië. Diepholz is één van de plaatsen waar je de vogels mooi kunt zien. Het plaatsje ligt in de buurt van Osnabruck. Het schijnt dat er tijdens de najaarstrek wel 100.000 vogels foerageren en overnachten in het moerassige gebied. In het gebied zijn meerdere uitkijktorens geplaatst vanwaar je de overvliegende kranen goed kunt zien. Mocht je de trek van de kraanvogels goed willen volgen en exact weten wanneer het de beste tijd is om te gaan dan is de site: grus-grus.eu een aanrader.

'1121322' door Agrotewal '1121322' door Agrotewal

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

Herfst kleuren

Agrotewal

In de Saksische Schweiz kun je heel mooi wandelen. In het NP zijn honderden kilometers aan wandelpaden uitgezet. Bij de plaatselijke VVV's kun je info krijgen over de verschillende routes. De Bastei is een oude stenen brug en het uitzicht over de zandsteenbergen is prachtig. Als je daarvandaan een stukje verder loopt heb je een heel mooi zicht over de omgeving en het dorpje Rathen. Dit uitzicht is zeker in het nog zachte ochtendlicht heel mooi. Over het dorpje zegt Wikipedia: Rathen is een gemeente en plaats in de Duitse deelstaat Saksen, en maakt deel uit van de Landkreis Sächsische Schweiz-Osterzgebirge. Rathen telt 340 inwoners. (Wikipedia)

'1121290' door Agrotewal '1121290' door Agrotewal

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Bijzondere nagels

Agrotewal

Dat er in de Camargue veel flamingo's overwinteren zal iedereen ondertussen wel weten. Het is bijna een mirakel dat er nog steeds weinig mensen zijn in de winter. Heerlijk rustig toeren we door het mooie landschap. In januari lijkt de natuur net te ontwaken in Zuid Frankrijk, als de zon schijnt loopt de temperatuur al lekker op. In het Parc Ornithologique du Pont de Gau verzamelen de flamingo's zich in de hoop bijgevoerd te worden. De reigers zijn aan het nestelen en ook ooievaars vliegen af en aan.

'1121261' door Agrotewal '1121261' door Agrotewal

Zuid-AfrikaKalahari woestijn

Zuid-AfrikaKalahari woestijn

Genieten met de ogen.

Agrotewal

Op mijn vorige foto met de sjokkende gnoes gaf ik al aan dat er veel leeuwen zijn in het Kgalagadi NP. Grote groepen trekken rond en smullen van de sjokkende gnoes. Op een dag hebben we een leeuwin gevonden die vlak bij de weg aan het genieten was van een gnoe. Ik kon naar harte lust foto's maken, ze stoorde zich nergens aan. Vlakbij kwamen de jakhalzen dichterbij aangetrokken door de geur van de dood. Maar echt iets stelen is ze niet gelukt toen ik aan het kijken was. De leeuwin wilde wel delen maar niet met de jakhalzen.

'1121239' door Agrotewal '1121239' door Agrotewal

Zuid-AfrikaKalahari woestijn

Zuid-AfrikaKalahari woestijn

Sjokken

Agrotewal

Het kan zo heet worden in het Kgalagadi NP dat zelfs de gnoes er last van hebben. Op dagen dat de temperatuur op loopt tot boven de veertig graden zie je veel dieren voorbij sjokken. Onderweg naar een plek in de schaduw of een drinkplaats. Ik vind een gnoe niet zo fotogeniek maar een hele kudde is weer een ander verhaal. Zeker als ze gewoon voort sjokken zonder op of om te kijken. Een makkelijke prooi voor de vele leeuwen die er zijn, maar dat is een andere foto.

'1121228' door Agrotewal '1121228' door Agrotewal

MarokkoTafraout

MarokkoTafraout

Bijzonder hoofddeksel

Agrotewal

Tafraout heeft meerdere dagen per week een grote markt in het centrum van het stadje. Je ziet er veel locals en als je net als ik een onopvallende plek kunt vinden is het ook mogelijk om foto's te maken. In Tafraout willen de mensen liever niet op de foto en ze houden me dan ook nauwlettend in de gaten. De man op de foto viel mij op omdat hij tegen de hitte een soort pyjama broek op zijn hoofd gedrapeerd.

'1121209' door Agrotewal '1121209' door Agrotewal

NoorwegenNordland

NoorwegenNordland

Monument bij...midzom

Agrotewal

Noorwegen, niet direct een land waar ik aan dacht in combinatie met gevechten in WO II. En toch zijn er op veel plaatsen heftige gevechten geweest. Op de foto zie je een monument aan een prachtig meer in de omgeving van Narvik. Het is een van de vele oorlogsmonumenten rond Narvik, deze iets ten zuiden bij Førneset, waar in de tweede wereldoorlog zwaar is gevochten. De midzomernachtzon maakte er een gedenkwaardige overnachtingsplek van.

'1121189' door Agrotewal '1121189' door Agrotewal

Zuid-AfrikaKalahari woestijn

Zuid-AfrikaKalahari woestijn

Waakzaam

Agrotewal

De geelsnaveltok is een vogel die je veel ziet in Zuid Afrika. En toch vind ik ze iedere keer weer heel grappig om te zien. Ze verzamelen hun meeste voedsel op de grond, het zijn echte alles eters. Vruchten, zaden maar ook insecten, spinnen en schorpioenen. De vogel op de foto had zijn nest gemaakt in de holte van de boom en hield ons angstvallig in de gaten.

'1121164' door Agrotewal '1121164' door Agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Ook dit is werken

Agrotewal

Dit is de laatst overgebleven dromedarisdrijver in de tijd van de corona. Hij had drie dromedarissen die hij vrij in de duinen van Erg Chebbi liet lopen zodat ze zelf hun kostje bij elkaar konden scharrelen. Alle andere dromedarissen werden begin mei verplaatst naar een groot meer in de buurt van Merzouga. Volgens Achmed (de beheerder van het hotel) waren de dieren wel 35 km verderop gebracht. Het meer is erg groot en ik heb daar ook geen dromedarissen gezien, wel de sporen van de dieren. De man op de foto lag heerlijk op een duin, op dat moment niet zo hard aan het werk. De weken daarna ging de temperatuur erg omhoog en hadden we meerdere keren per week een zandstorm van enkelen uren en dan is het zeker wel hard werken om op een paar dromedarissen te passen.

'1121151' door Agrotewal '1121151' door Agrotewal

NoorwegenNordland

NoorwegenNordland

Land van uitersten

Agrotewal

Noorwegen na één reis heb je al een plekje in mijn hart veroverd. Wat ben je mooi in al je eenvoud, ruig en aantrekkelijk. Veelzijdig en iedere keer weer anders. Zo betrekt de lucht en trekken inktzwarte wolken over en dan opeens is de lucht zo blauw dat het bijna pijn aan mijn ogen doet. Ik heb nergens zoveel mooie wolken voorbij zien komen als in Noorwegen.

'1121117' door Agrotewal '1121117' door Agrotewal

NoorwegenNordland

NoorwegenNordland

Mooie lucht

Agrotewal

Het kan er koud zijn, ook in mei. Maar wat is Noorwegen een fantastisch land om met de camper te ontdekken. Een mooie plek gevonden, voldoende afstand van de bebouwing? Dan mag je gewoon blijven staan en er eventueel overnachten. Op een aantal plaatsen op de Lofoten zijn zelfs sanistations die gratis en voor niets je toiletcassette, legen en reinigen. De foto heb ik genomen op zomaar een mooie plek onderweg naar de Lofoten. Als je goed kijkt zie je een ijsmeer.

'1121103' door Agrotewal '1121103' door Agrotewal

Zuid-AfrikaLimpopo

Zuid-AfrikaLimpopo

Daar komen ze...

Agrotewal

Nationaal Park Mapungubwe is een tamelijk jong NP en wordt (nog) niet veel bezocht door toeristen. Het ligt in het noordoosten van Zuid Afrika tegen de grenzen van Botswana en Zimbabwe aan. Baobabs domineren het landschap en twee rivieren de Shashe en de Limpopo komen hier samen. Toen wij er waren hebben we geen andere toeristen gezien, dus al het moois was zeker in de vroege ochtend voor onszelf. Later op de dag kwamen er wat bussen met schoolkinderen maar verder bleef het rustig. Verwacht geen luxe zoals in het Krugerpark, er is 1 klein restaurantje met een kleine kaart. Verder zijn er geen mogelijkheden voor een bakkie koffie. Maar oh wat is het er mooi. Wij waren 's morgens heel vroeg op pad te gaan om de natuur te zien ontwaken, helemaal fijn als er dan twee giraffen opdoemen uit de ochtendmist.

'1121079' door Agrotewal '1121079' door Agrotewal

BulgarijeVeliko Tarnovo

BulgarijeVeliko Tarnovo

Uitzicht over de...va

Agrotewal

Veliko Tarnovo is een van de oudste steden van Bulgarije, volgens opgravingen was er al 5000 jaar geleden een vesting op de plaats waar nu de stad ligt. De stad kan bogen op een zeer lange en rijke geschiedenis. Tot twee maal toe vormde het de hoofdstad van Bulgarije, eerst van het Tweede Bulgaarse Tsarenrijk en vervolgens opnieuw nadat; onafhankelijkheid van het Osmaanse Rijk was afgedwongen. Dat Veliko een belangrijke stad is geweest ziet u aan de rijkdom aan historische gebouwen die u kunt bewonderen. De foto heb ik genomen vanaf de vesting. (met dank aan de site bezienswaardigheden Bulgarije) Veliko Tarnovo ligt 225 km van de bekende badplaats Varna en 220 km ten oosten van Sofia. De stad ligt tegen het Balkangebergte aan en de rivier de Yantra stroomt er langs. Veliko Tarnovo wordt ook wel de tsarenstad genoemd omdat Tsaar Peter de stad uitriep tot hoofdstad van Bulgarije.

'1121077' door Agrotewal '1121077' door Agrotewal

DuitslandSaksen

DuitslandSaksen

Dringen geblazen

Agrotewal

Het Ertsgebergte in Duitsland is zeker in de herfst een geliefde bestemming voor Duitsers. Ook nu zal het er vast wel druk zijn, we moeten immers zoveel mogelijk in eigen land blijven. Maar ook in 2018 was het er tijdens de zonsopkomst erg druk. De fotografen verzamelden zich voornamelijk op een uitkijkpunt waar men een prachtig uitzicht had over de bizarre rotsformaties. Ik heb snel een andere plaats opgezocht, er zijn meer dan voldoende mooie plekjes zonder de adem van een ander in je nek. In het Sächsische Schweiz liggen binnen de grenzen van het nationale park wandelpaden met een totale lengte van zo’n 400 kilometer, circa 50 kilometer aan fietspaden en ruim 12.000 klimroutes. In het hele klimgebied Saksisch Zwitserland liggen ruim 20.000 routes met ruim 1100 bergtoppen, het is het oudste niet-Alpine klimgebied van Duitsland. ( met dank aan Ecotoerisme in Europa) Wil je net als ik genieten van de zonsopkomst boven de Bastei, er is een hotel op loop afstand van de brug. Maar voor 3 euro kun je met je camper overnachten bij een P R op zo'n 3 km van de attractie.

'1121031' door Agrotewal '1121031' door Agrotewal

MarokkoTafraout

MarokkoTafraout

Sprookjes bestaan

Agrotewal

Sprookjes bestaan, zeker als je houdt van een landschap met bergen en palmbomen. In Marokko zijn er meerdere van deze mooie plaatsen te vinden. Voor mij één van de mooiste is zeker in Tafraout. Vanaf deze plek wandel je zo naar een gezellig dorp met 4 dagen in de week markt, een gezellig centrum met veel restaurantjes ( heel betaalbaar) en de wandeltochten in de bergen beginnen voor de deur. Verder is er begin maart een groots amandelfestival met veel festiviteiten. De coordinaten van dit moois zijn, N 20.721900 W 8.984830.

Community updates

WINNAAR GRIEKSE GEHEIMEN
23-10-2020 De afgelopen maanden vroegen we Columbus-fans om hun Griekse reisgeheimen met ons te delen. Dat hebben we geweten! Wat een geweldige tips hebben jullie ingestuurd! De stemronde is afgelopen en de winnaar is bekend! Nieuwsgierig wie de winnaar is geworden? Laat hier je felicitaties achter >

ONZE NIEUWSTE EDITIE #94
23-10-2020 Vandaag valt Columbus-editie 94 op de mat bij abonnees, met een nieuwe rubriek over de Columbus Community. Met aandacht voor bijzondere Communityleden, hun reiservaringen en beste fotografietips. Vanaf nu in elke Columbus-editie!

REIZIGER VAN DE WEEK
16-10-2020 Ben jij de volgende Reiziger van de Week? Elke week zet de Columbus-redactie een reiziger in het zonnetje: iemand die een reisdroom heeft waargemaakt. Deze Reiziger van de Week  ontvangt een Osprey-tas cadeau en een ereplekje op deze webpagina en in ons blad. Je mag jezelf of iemand anders nomineren. Verras ons!

9-10-2020 De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

week 42 | Community toppers

Migratie wapitiherten Foto: Dreamer666

1. Topreview: Diepholzer Moor, Duitsland door Agrotewal
2. Topfoto & tip: Migratie wapitiherten door Dreamer666
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: Wisseschout
5. Nieuwkomer: Fulltimetravels.nl

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Op dit moment is er geen fotowedstrijd.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik