Agrotewal

'1133790' door Agrotewal '1133790' door Agrotewal

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Voordeurdeler

Agrotewal

Aan het begin van onze vakantie in Zuid Afrika verblijven we een paar dagen in het Marlothpark. Een heerlijke plek die grenst aan het Krugerpark alleen gescheiden door de Crocodileriver. De woningen in dit park zijn groot vrijstaand met veel grond en er lopen, kruipen en vliegen heel veel dieren. Eigenlijk alles behalve the big five, maar ook de cheetah's en hyena's ontbreken. Tenslotte is dit een park waar je zolang het licht is, je je lopend of fietsend kan verplaatsen. In het donker mag je je alleen nog in een auto rijden. Wij moesten onze tuin delen met een varaan, volgens mij een rotsvaraan. Maar ik kan het fout hebben. Het was best een leuke logé, soms liet hij zich even bewonderen. In de nacht liep hij vaak over het dak, tenminste ik denk dat hij het was, maar overdag lag hij meestal in de holle boom.

'1133766' door Agrotewal '1133766' door Agrotewal

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Wilde honden in de...

Agrotewal

Er zijn verschillende roedels wilde honden in het Krugerpark en toch is het een hele bijzondere gebeurtenis om ze te zien. Ik heb ze al eerder gezien maar nog nooit in actie. Deze reis heb ik de wilde honden meerdere keren mogen zien en het blijft me verrassen. De roedel op de foto kwamen we tegen toen we in het Zuiden van het Krugerpark reden. We boften enorm, op de heenweg konden we vanaf een brug met maar één rijbaan een glimp opvangen van wat slapende honden. Maar op de terugweg naar ons kamp op dezelfde brug kwamen de wilde honden één voor één tevoorschijn om een aantal hyena's aan te vallen. We zaten eerste rang en al was het behoorlijk ver weg, ik denk 150 meter, toch heb ik een hele serie mooie opnames kunnen maken.

'1133728' door Agrotewal '1133728' door Agrotewal

MarokkoMeknes

MarokkoMeknes

Poort

Agrotewal

Na maanden vast gezeten te hebben in Erg Chebbi, zijn we op weg naar de kust om met een repatriëringsschip naar Europa terug te keren. Het voelt goed om onderweg te zijn naar huis, al zijn we best van slag. Eerst maanden rust en stilte in de woestijn, geen contacten met mensen, behalve een boodschap doen of een paar minuten dingen bespreken met de beheerder van het hotel. Op onze vaste plek in Meknes, praten we even met de parkeerwachter die ons inmiddels goed kent. Ook in Meknes hakt de crisis erin. Geen campers, geen toeristen en een lockdown. Na een nachtje trekken we verder naar de kust. De ooievaars op de stadsmuren bieden een positief plaatje zeker met de poort op de voorgrond.

'1133707' door Agrotewal '1133707' door Agrotewal

MarokkoWestkust Marokko

MarokkoWestkust Marokko

Kliffen

Agrotewal

De stranden van Marokko zijn vast al bekend, brede mooie zandstranden. Maar Marokko heeft ook ongelooflijk mooie baaien omringt door hoge kliffen. Dit zijn de kliffen bij Mirleft, een klein dorpje waar veel surfers komen. Als je goed kijkt zie je nog iemand op de kliffen zitten.

'1133695' door Agrotewal '1133695' door Agrotewal

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zoeken

Agrotewal

Zoekend glijdt het slurfje over de buik van zijn moeder, het kalfje wil drinken. Meestal worden de allerkleinste kalveren afgeschermd en is het lastig om zoiets te zien. De slurf gebruikt het kalfje alleen om te ruiken en het vel af te tasten, drinken gaat rechtstreeks met zijn bekje. Het voelde als een geluksmoment dat wij getuigen mochten zijn van het drinken van het jong. Een toepasselijke foto voor mij omdat vandaag ons jongste kleinkind geboren is.

'1133676' door Agrotewal '1133676' door Agrotewal

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Waakzaam

Agrotewal

Ik houd erg van close up foto's. Zo'n foto waarbij het dier bijna op je schoot lijkt te zitten. Ik bofte enorm met deze hyena. Pal naast onze auto bleef hij staan, waakzaam en bereidt om op de vlucht te slaan. Er was namelijk een roedel wilde honden op de weg en die schijnen er een sport van te maken om hyena's aan te vallen en te pesten. Ik heb het zelf mogen zien en ik had echt te doen met de hyena's. Wat kunnen de wilde honden snel zijn en echt treiteren of misschien wel in staat om een hyena levend te verslinden.

'1133623' door Agrotewal '1133623' door Agrotewal

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Zandhagedis

Agrotewal

Dat je voor een mooie natuurfoto niet perse ver weg hoeft te gaan, is inmiddels iedereen wel duidelijk. Tijdens de Coronacrisis is ons mooie landje opnieuw ontdekt. Ik kom al jaren met enige regelmaat in de AWD, niet alleen trekken de vossen mij maar zeker ook de zandhagedissen. Dis is een leuk weetje van Wikipedia: 's Nachts en bij koel of vochtig weer schuilt de hagedis in een holletje, onder objecten of in spleten tussen stenen. De zandhagedis is alleen bij zonnig weer actief en is dan erg vraatzuchtig en jaagt op alles wat beweegt en in de bek past, het voedsel bestaat uit insecten en andere kleine ongewervelden. Als de temperatuur midden op de dag te veel oploopt trekt de zandhagedis zich weer terug in zijn hol.

'1133598' door Agrotewal '1133598' door Agrotewal

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Close up

Agrotewal

Net als de foto van de ijsvogels is deze foto gemaakt bij Lake Picnic. Een prima plek om vogels te zien vanuit een schuilhut. Dat betekent dat je de auto uit mag en op een bank kunt zitten om de vogels en dieren te bekijken. Tijdens de Corona is er een maximum gesteld aan het aantal personen wat tegelijkertijd gebruik mag maken van deze hide. Terwijl ik de ijsvogels probeerde op de foto te zetten, kwam deze wever zowat bij mij op schoot zitten. Een mooi moment voor een close up.

'1133593' door Agrotewal '1133593' door Agrotewal

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Samen

Agrotewal

Verblijven in het Krugerpark zelf heeft veel voordelen. Je kunt heel gemakkelijk zelf door het park rijden. Voor mij één van de mooiste locaties is Lake Picnic vlakbij Skukuza, het bekendste restcamp van het Krugerpark. Zodra de poort in de ochtend open gaat, in oktober om 05.30 uur ga ik op pad. Lake Picnic heeft een grote schuilhut pal bij een meertje. Het is daar een komen en gaan van vogels. De ijsvogel trekt mijn aandacht en ook dat van een vrouwtje. In eerste instantie roept hij haar, dan biedt hij een klein visje aan en vervolgens hebben ze samen de taak om voor nageslacht te zorgen. Hij doet zijn best. Door de Corona waren er maar heel weinig bezoekers in het park, behalve in de weekenden. Zo kon ik in alle rust van de natuur genieten.

'1133568' door Agrotewal '1133568' door Agrotewal

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Snel

Agrotewal

Gister plaatste ik een foto van het NP El Torcal in Spanje. Daar gaf ik al aan dat het een paradijsje is voor vogels en vlinders. En dan ga ik met veel plezier met mijn macrolens op pad. Ik bofte er was een kolibrievlinder in actie. Een machtig mooi gezicht hoe deze bijzondere vlinder voedsel verzamelt terwijl hij gewoon in de lucht blijft hangen. Overigens ik zeg bijzondere vlinder, maar deze soort komt in Zuid Europa en Noord Afrika veel voor, maar ook in Nederland en België kun je de vlinder tegenkomen. De vlinder beschikt over een lange tong en is in staat om stil te hangen in de lucht bij een bloem tijdens het opzuigen van nectar. Omdat de vlinder hierdoor doet denken aan een kolibrie heeft de soort de Nederlandstalige naam kolibrievlinder gekregen. In de Nederlandse taal wordt de kolibrievlinder ook wel meekrapvlinder, onrustvlinder of onrust genoemd. De naam meekrapvlinder slaat op de plant waarvan de meeste rupsen leven; meekrap. De naam onrustvlinder is te danken aan het zeer snelle vlieggedrag. Deze zomer was het in dit NP erg rustig, ik ben geen andere buitenlandse toeristen tegengekomen. En op de camperplek bij het informatiecentrum waren we zelfs helemaal alleen.

'1133524' door Agrotewal '1133524' door Agrotewal

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Purper

Agrotewal

De magie bij zonsopkomst is hoog in El Torcal, dat is een heel bijzonder natuurreservaat, met hoog oprijzende rotsen. Voor mensen met een camper is het mogelijk om op het parkeerterrein bij het bezoekerscentrum zonder kosten te overnachten. Vooral mensen die willen genieten van een schitterende zonsopkomst maken hier gebruik van. Je kunt in het NP hele mooie wandelingen maken, er zijn veel vogels en vlinders en ook steenbokken laten zich zien. Het ligt op een paar uurtjes rijden van de Spaanse kust. Het is er normaal gesproken in de zomer best druk, maar tijdens de Corona mijden toeristen Spanje en ben ik alleen Spanjaarden tegengekomen. Torcal de Antequera is een natuurreservaat in de gemeente Antequera in de Spaanse autonome gemeenschap Andalusië. Het ligt vlak bij de A-45. Het park bestaat sinds 1929 en heeft een grootte van 1171 hectare. Het is vooral bekend vanwege rotsen uit de karstperiode die door erosie in opvallende vormen gemodelleerd zijn. Het park ligt dicht bij de plaats Villanueva de la Concepción en is van daaruit over een geasfalteerde weg te bereiken. Er zijn drie wandelroutes, met lengtes van 1,5 km, 2,5 km en 4,5 km. (Wikipedia)

'1133487' door Agrotewal '1133487' door Agrotewal

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

Visser

Agrotewal

Deze zomer zijn we naar de Picos de Europa geweest, waarschijnlijk door de Corona hebben we bijna geen toeristen gezien. Al was het toegestaan om te reizen door Spanje. De Picos zijn een ongelooflijk mooi berglandschap op korte afstand van de Baskische kust. Als je de foto opent zie je nog net een visser staan, helemaal alleen bij het meer. De Picos de Europa (letterlijk: "Pieken van Europa") is een bergketen in het noorden van Spanje, onderdeel van het Cantabrisch Gebergte, waarvan het het hoogste deel vormt. De bergketen ligt zo'n 20 km ten zuiden van de Spaanse noordkust op de grens van de autonome regio's Asturië, Cantabrië en Castilië en León. (Wikipedia)

'1133466' door Agrotewal '1133466' door Agrotewal

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Nyala

Agrotewal

Een bijzondere antilope soort is voor mij de nyala. Het is namelijk zo dat het mannetje en het vrouwtje helemaal niet op elkaar lijken. Het vrouwtje is een ranke verschijning met een roodachtig velletje met witte strepen. Het mannetje is veel groter, heeft hoorns van wel 70 cm lang en de kleur van zijn vel is grijsachtig donkerbruin. Hij heeft lange haren bij zijn buik en nek. Wanneer je ze naast elkaar ziet lijken het dieren van verschillende soorten. Op de foto zie je een vrouwtje die lekker knabbelt aan jonge blaadjes.

'1133436' door Agrotewal '1133436' door Agrotewal

Zuid-AfrikaiSimangaliso Wetland Park

Zuid-AfrikaiSimangaliso Wetland Park

Beginnetje

Agrotewal

Alle begin is moeilijk, tenminste volgens het spreekwoord. Dit wevertje had er weinig moeite mee. Bedreven gaat hij aan de gang met slierten van een rietstengel om voor het vrouwtje een mooi nestje te bouwen. Het is een feestje om hem gade te slaan. Hij vliegt af en aan met zijn snaveltje vol groen. Het vlechtwerk doe ik hem niet na.

'1133403' door Agrotewal '1133403' door Agrotewal

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Ruzie

Agrotewal

Op mijn verjaardag zien we opeens een dode impala langs de kant van de weg. Vol in de remmen en afwachten.. En ja hoor mijn cadeau valt uit de lucht. Heel veel gieren komen af op het vreetfestijn en ik kan mijn geluk niet op. Nog niet eerder heb ik zoiets mogen zien in Zuid Afrika, jammer genoeg kan ik de geluiden niet met jullie delen. En een gelukje ook de stank niet. De grote gier met de roze kop had ik nog nooit gezien. Ik denk dat het een witkopgier is maar dat weet ik niet zeker. Hij was heel dominant en de anderen maakten snel plaats voor hem. Ook deze foto is gemaakt in het Krugerpark, voor ons een favoriet park omdat je er makkelijk zelf rond kunt rijden. Ook zonder 4x4.

'1133375' door Agrotewal '1133375' door Agrotewal

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Krabben

Agrotewal

Een ontmoeting met een cheeta is voor mij altijd een feestje. Deze prachtige ranke dieren die tot de katachtigen horen zijn een lust voor het oog. Zeker als ze de tijd nemen om te poseren. Als enige katachtige kan de cheeta zijn nagels niet intrekken, vandaar dat wel eens gezegd wordt dat ze op honden lijken. Deze dieren kunnen jagen met een topsnelheid van bijna 100 km per uur, al kunnen ze dit maar heel kort volhouden. Dit exemplaar was samen met zijn twee broers en ik heb er een tijd naar mogen en kunnen kijken. Het krabben wat ze doen op de boomstam is om een territorium af te bakenen. Het was voor mij enorm boffen dat er door de Corona weinig bezoekers waren in het Kruger park, zodat ik in alle rust kon genieten.

'1133351' door Agrotewal '1133351' door Agrotewal

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Koereiger

Agrotewal

Koereigers, een veel voorkomende vogel zeker in Afrika. En toch vind ik ze altijd mooi om te zien, ze vervelen me niet snel. Dat heeft zeker met hun gedrag te maken. Vaak in de buurt van buffels of koeien, verzamelen ze hun voedsel. Als ze hun veren oppoetsen gaan de veertjes op hun kop zo leuk omhoog staan. De buffel doet even een dutje.

'1133322' door Agrotewal '1133322' door Agrotewal

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Bourke's Luck

Agrotewal

Een bijzonder mooie plek op de bekende Panoramaroute is Bourke's Luck. Het is een NP park en je moet de entreeprijs betalen om het te zien. De toegangsprijs is 65 rand per persoon, ongeveer 3,60 euro. Het is geen groot park, maar bijzonder is het wel. Waar de Blyde Rivier en Treur Rivier elkaar ontmoeten, valt het water over de kliffen in cilindrische gaten. Eeuwen van erosie hebben de bijzondere gaten gecreëerd. Ik was hier vorige maand en omdat het weekend was waren er veel locals die genoten van een picknick en de watervalletjes waar je met je voeten in mag afkoelen. De potholes zijn vernoemd naar Tom Bourke, maar “luck” heeft hij nooit gehad toen hij hier naar goud zocht. Waarschijnlijk heeft hij niet op de juiste manier gezocht, iets ten zuiden van deze plek is later wel goud gevonden.

'1133293' door Agrotewal '1133293' door Agrotewal

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Magie

Agrotewal

Voor mij is Lower Sabie één van de mooiste kampen in het Krugerpark. Bij de Sunsetdam is altijd wel iets te zien. En als je boft wordt je getrakteerd op een magische zonsondergang. Op de foto zie je nog net een nijlpaard in het water. Ook in het Krugerpark was de Coronacrisis nog voelbaar. Buiten de weekenden om waren er weinig bezoekers in het park. Ik heb trouwens niet gemerkt dat de dieren anders reageerden dan in de tijd voor de Corona.

'1133275' door Agrotewal '1133275' door Agrotewal

Zuid-AfrikaiSimangaliso Wetland Park

Zuid-AfrikaiSimangaliso Wetland Park

Nat

Agrotewal

Regen, niet iets wat je verwacht in Zuid Afrika. Oke een buitje natuurlijk wel en een dagje ook, maar dagen aan een stuk en kou, was voor ons een verrassing. Het levert wel weer andere foto's op. Deze arend zat op de weg naar wormen te zoeken en had geen zin om weg te vliegen. Je kunt goed zien hoe nat zijn verenpak is.

'1133250' door Agrotewal '1133250' door Agrotewal

Zuid-AfrikaPilanesberg NP

Zuid-AfrikaPilanesberg NP

Hebbes

Agrotewal

Normaal gesproken zijn meren en rivieren de beste plekken om wild te zien. De afgelopen weken is het weer in Zuid Afrika erg van slag geweest. Er zijn grote hoeveelheden regen gevallen, heerlijk voor de natuur en de dieren. Maar iets minder fijn voor mij. De dieren drinken uit de plassen en komen niet naar de anders zo druk bezochte drinkplaatsen. Het is dan boffen om een slangenhalsvogel in actie te zien. Deze sierlijke vogel duikt diep het water in om een vis te vangen. Zodra hij boven water komt werpt hij de vangst in de lucht om die vervolgens op te vangen en door te slikken.

'1133222' door Agrotewal '1133222' door Agrotewal

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Hallo

Agrotewal

Met deze gekke bekken trekkende giraffe wil ik weer actief mee gaan doen op de site. Volgens mij is de giraffe een kampioen in het trekken van gekke bekken. In het Krugerpark zie je veel giraffe al zijn ze lang niet allemaal zo nieuwsgierig als dit exemplaar. Na 7 weken Zuid Afrika ben ik weer terug in Nederland. Wennen aan het koude druilerige weer, kou en drukte.

'1132034' door Agrotewal '1132034' door Agrotewal

MarokkoChefchaouen

MarokkoChefchaouen

Chefchaouen bij...zon

Agrotewal

Een reis naar Marokko sluiten wij graag af met een bezoek aan Chefchaouen. Het is een hele gezellige stad en er ligt een camping op een heuvel met uitzicht over de bergen en het stadje. Op de foto kun je nog goed zien dat het centrum van de stad helemaal blauw geschilderd is.

'1132033' door Agrotewal '1132033' door Agrotewal

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Vlieg met me mee..

Agrotewal

Deze Afrikaanse nimmerzat komt aangevlogen. Ik ga er juist even vandoor.. De nimmerzat is een inactieve vogel, hij staat aan de rand van een meertje met open snavel in het water en wacht eenvoudig tot er een prooi voorbij zwemt. Bijzonder om hem in actie te zien. Ik weet bijna zeker dat ik deze vogel, een familielid van onze ooievaar, tegen zal komen de komende tijd.

Community-updates

AND THE WINNER IS ... 

www.columbusmagazine.nl/redirect/wedstrijd

03-11-2021 Het maandthema van november - parken - is afgesloten en de winnaar is bekend: gefeliciteerd met je prachtfoto van de Bastei in Saksen, Antwan! Benieuwd naar onze motivatie en naar de nummer 2 en 3? Je vindt het allemaal hier! Het maandthema voor december is 'architectuur'. Dit is je laatste kans om mee te doen dit jaar, dus zet hem op!

EDITIE 104 | NATUURREIZEN & WILDLIFE-TIPS

01-11-2021 Columbus Travel editie 104 ligt vanaf vandaag in de winkels! Je wordt getrakteerd op de beste wildlifetips en we nemen je mee naar Costa Rica, het Zwarte Woud, Kenia en Roemenië to name a few. En ook in deze editie vind je traditiegetrouw de prachtigste communityfoto's, dit keer van AMeerakkerAGrotewalDeerikDreamer666
Ellen69 en Henk Vanetie. Bekijk de editie hier >

WEEK 48 | COMMUNITY-TOPPERS


Even tijd voor mezelf. Foto: MarcoPhotoWorld
1. Topfoto & -tip: Even tijd voor mezelf door MarcoPhotoWorld
2. Review:  Zuid Schiereiland, IJsland door Myrthe Levels
3. Communitylid van de week: ShennavanGijtenbeek
4. Nieuwkomer: Bas Vink

Doe mee aan onze fotowedstrijden

MAANDTHEMA: ARCHITECTUUR TIJDENS CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van december is: architectuur. Lees meer over de wedstrijd >

FOTOWEDSTRIJD: WIN DE SAFARIREIS VAN JE LEVEN!

Sifnos, Griekenland

Natuurliefhebbers: grijp je kans! Met je favoriete natuurfoto maak je dit najaar kans op een geheel verzorgde, luxe safarireis voor twee personen naar Greater Amboseli in Kenia. Doe mee >

TEST JE WADDENKENNIS EN WIN EEN ZEILTOCHT

Waar de een al alle Waddeneilanden op z'n duimpje kent, heeft de ander nog nooit de oversteek gemaakt. In welke categorie val jij? Test hoeveel jij van het Waddengebied weet en wie weet sleep jij een zeilboottocht van Rederij Naupar in de wacht voor jou en je vrienden! Doe mee >

DOE DE ISRAËL-QUIZ EN MAAK KANS OP GAVE PRIJZEN!

Sifnos, Griekenland

Van inspirerende steden tot Bijbelse landschappen en van Tel Aviv tot aan de Rode Zee: in Israël raak je nooit uitgekeken. Ontdek hoeveel jij weet van dit eeuwenoude land en sleep een van de drie te gekke reisprijzen in de wacht! Doe mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik