agrotewal

9
Spanje Castilla y Léon
agrotewal was hier 31 Mar 2016
Hoces del Rio Duraton Natural Park is the place to be als je houdt van roofvogels. In de kloof van zo'n honderd meter diepte nestelt een van de grootste kolonies van de vale gier in Europa. Je hebt ook grote kans om de steenarend te zien net als de Egyptische gier en de slechtvalk. De beste plek om een kijkje in de kloof te nemen en de nestelende vogels te spotten is bij de Hermitage of San Frutos. Een eeuwenoud klooster welke je kunt bereiken over een 4 kilometer lange ongeplaveide weg vanaf Villaseca een dorpje in het Natuurpark. Je kunt het NP het makkelijkst bereiken vanuit Sepulveda, vandaar is het park maar een paar kilometer. Het staat ook goed aangegeven op de borden. In Sepulveda is ook een hele grote gratis camper plek waar je kunt overnachten terwijl de gieren over je hoofd scheren.
Regio
  • roofvogels
  • de grootste kolonie vale gieren
  • magnifiek landschap
  • de 4 km lange ongeplaveide weg
Review geplaatst op 2017-01-17 Door agrotewal
8
Zuid-Afrika
agrotewal was hier 31 Aug 2015
In het Krugerpark slapen betekent dat je kunt kiezen uit verschillende kampen en mogelijkheden van luxe tot heel eenvoudig. Een hele bijzondere overnachting kun je meemaken bij Sable dam. Wanneer je voor een overnachting kiest in deze vogel hide, moet je het beddengoed ophalen bij Palaborwagate. 's Avonds om 17.30 als bezoekers het park verlaten moeten hebben, mag je de poort openmaken en de auto parkeren binnen de omheining. In de schuilhut kun je een opklapbed naar beneden trekken en dan kan het avontuur beginnen. Volgens de informatie heb je hier kans om olifanten, hippo's, leeuwen, hyena's en veel vogels te zien. Je kijkt dan ook uit over een soort meertje. Er zijn geen voorzieningen behalve een simpele tank met water en een toilet in een apart gebouwtje wat je alleen kunt bereiken over een soort loopbrug. Ik kan je verzekeren dat een toiletbezoek in het stikdonker, met alle geluiden van de wildernis om je heen een hele bijzondere ervaring is. Het idee dat een roofdier zo in je nek kan springen maakt het tot iets wat ik niet snel zal vergeten. Voor 6.30 moet je deze bijzonder plek verlaten hebben en de spullen weer inleveren bij Palaborwagate.
Land
  • stilte
  • eenvoudig en eenzaam
  • voor even één met de natuur
  • de toiletten zijn buiten de hide
Review geplaatst op 2017-01-16 Door agrotewal
9
Marokko
agrotewal was hier 31 Jan 2016
Altijd al een middeleeuwse stad willen bezoeken, denk dan eens aan Ait Ben Haddou. Deze oude stad ligt in de Sous Massa Draa vallei en is nog helemaal intact. Beter nog er zijn verschillende kasba's gewoon bewoond. Het is geweldig om door de kleine steegjes te dwalen en als je een tijdje klimt, kom je uit boven de lemen woningen en heb je een geweldig uitzicht over de omgeving. Ook kijk je naar de poort die voor de kasba's staat aan de rivier en herken je deze plek misschien uit Amerikaanse speelfilms. Zoals Game of Thrones, The Jewel of the Nile, The Living Daylights, The Last Temptation of Christ, Lawrence of Arabia, The Mummy, Gladiator en nog vele anderen. Als je de zijkant binnengaat ontloop je de toeristenstroom en heb je de kasba's even voor jezelf. Foto's[bewerken]
Land
  • middeleeuwse stad
  • geweldig uitzicht
  • overnachten mogelijk op een camping
  • veel toeristen
Review geplaatst op 2017-01-07 Door agrotewal
9
Zuid-Afrika West Kaap
agrotewal was hier 31 Aug 2015
De pinguïnkolonie bij dit kleine dorp is een must als je van Kaapstad naar Hermanus rijdt. Het dorp ligt aan de R44 en wordt niet zoveel bezocht door toeristen als de kolonie bij Boulder's beach. Het is zelfs mogelijk om te zwemmen tussen de pinguïns, als je tenminste het koude water voor lief neemt. Bij de pinguïnkolonie is ook een aalscholverkolonie te vinden, heel veel klipdassies en een magnifiek uitzicht over de oceaan.
Regio
  • pinguinkolonie
  • aalscholverkolonie
  • zwemmen met pinguins
  • het water is erg koud
Review geplaatst op 2016-11-27 Door agrotewal
9
Italië
agrotewal was hier 31 May 2016
Venetië, een stad met meer dan 400 bruggen is ideaal voor een citytrip. Vliegen vanaf Amsterdam is goedkoop mits je het bijtijds boekt. Je kunt voor minder dan 100 euro een retour boeken en ook een hotel hoeft niet veel te kosten, gebruik internet voor een goedkope overnachting. De stad is gebouwd op meer dan 100 eilanden en heeft zoveel water, kanalen en grachtjes dat vervoer het meest over het water gaat. Een tochtje met een gondel begint bij 80 euro voor 40 minuten. Een beste prijs, maar als je met een gezin bent valt het mee. De vaporette, zeg maar busboot kost 7 euro per uur per persoon. Wil je toch varen neem dan een dagkaart dat kost je 20 euro, maar is 24 uur geldig. Het is veel goedkoper om te voet door de stad te gaan, verdwalen is bijna onmogelijk als je het Canal Grande maar volgt. De kleine straatjes zijn stil ook hoogzomer en eten en drinken is er heel betaalbaar. Pas op, ga geen koffie drinken op het San Marco tenzij je zwemt in het geld. Wil je genieten van een prachtige stad, vriendelijke mensen, toeristische hoogstandjes, maar ook stille authentieke straatjes, waar het wasgoed boven het water te drogen hangt, ga dan naar Venetië. En dan heb ik het nog niet gehad over het heerlijke Italiaanse ijs, een echte cappuccino en een stuk verse pizza. Koop je deze heerlijkheden in kleine straatjes dan ben je minder geld kwijt dan bij ons een patatje met in de snackbar.
Land
  • sfeervol ondanks de drukte
  • gondels en het Canal Grande
  • gezellige kleine straatjes en kanalen
  • beloopbaar centrum
  • de top bezienswaardigheden zijn erg druk
  • een drankje op het San Marco is erg duur
Review geplaatst op 2016-12-27 Door agrotewal
9
Zuid-Afrika
agrotewal was hier 31 Aug 2015
Wil je genieten van wildlife en misschien wel van the big five en heb je niet zoveel te besteden dan is er een satellite camp in het Krugerpark waar je voor minder dan 40 euro met twee personen kunt overnachten. Je hebt geen luxe, geen elektra, een gemeenschappelijk sanitair gebouw, net als een gemeenschappelijke keuken met een vrieskist. Het is een klein hutje waar je in verblijft en tegen de tijd dat de avond valt komt er iemand langs om een lantaarn te ontsteken. Het is voor mij romantiek ten top. Tot en met de lampetkan met po op je kamer. Wanneer je de poort uit rijdt ben je binnen 5 minuten bij een dam over Olifantsrivier. Het is een ongekend gevoel wanneer je kuddes olifanten de rivier over ziet steken. Een geweldig kamp voor mensen met een smalle beurs. Denk eraan dat je wel je eigen eten en drinken mee moet nemen, er zijn verder geen voorzieningen.
Land
  • Het Krugerpark
  • nog geen 40 euro voor twee personen p.n.
  • gelegen aan OLifantsrivier
  • ervaar de wildernis zonder luxe
  • geen eten en drinken te koop.
Review geplaatst op 2017-01-03 Door agrotewal
9
Zuid-Afrika
agrotewal was hier 31 Aug 2015
Het Kgalagadi NP, is voor mij de meest aantrekkelijke park om oog in oog te komen staan met wild en dan met name de Kalaharileeuw. Niet echt een hele andere soort, maar wel een die opvalt door zijn donkere manen, hij staat ook iets hoger op de poten en is iets lichter van kleur. Maar in het park zijn ook veel oryxen te zien, wat vooral machtig mooi is als ze op een duin staan, tegen een blauwe lucht. Als je budget het toelaat huur dan vooral een 4x4, anders moet je net als ik het risico lopen om vast te komen zitten op een van de zanderige wegen. Achteraf een geweldig avontuur maar op dat moment heeft het me toch wel een paar grijze haren opgeleverd. Het woestijnachtige karakter van het park, maakt dat je zo nu en dan het idee hebt alleen op de wereld te zijn, met het wild natuurlijk.
Land
  • Kalaharileeuw
  • oryxen
  • uilen
  • een minder bekend en dus rustig park
  • Je kunt vast komen te zitten in het zand
Review geplaatst op 2016-11-27 Door agrotewal
9
Marokko Meknes-Tafilalet
agrotewal was hier 29 Feb 2016
Kasbah Kanz Erremal, is een hotel gelegen in de duinen van Erg Chebbi. Wil je 's morgens de zon zien opkomen boven de Sahara, vertrekken voor een tocht op een dromedaris en 's avonds de zon onder zien gaan boven Algerije, dan ben je hier op de juiste plaats. Een kamer voor twee personen incl. ontbijt is er al voor 35 euro, een prachtig zwembad en het magnifieke uitzicht krijg je cadeau. Maar voor mensen die net als wij met een camper trekken is dit een van de meest bijzondere plekken in de duinen van Erg Chebbi, die je niet hoeft te delen met veel anderen. Naast het hotel, op het zand van de Sahara, hebben ze een piepkleine camping gemaakt, waar jezelf een plek uitzoekt en geniet van de duinen. De douches worden 's morgens voor je opgestookt en elektra zit bij de prijs inbegrepen. Sta je langer dan 3 nachten dan betaal je maar 5 euro per nacht en mag je gebruik maken van het zwembad.
Regio
  • de duinen van Erg Chebbi
  • kleine intieme camping
  • prachtig zwembad
  • De afstand naar Merzouga is drie km.
Review geplaatst op 2016-08-25 Door agrotewal
7
Marokko
agrotewal was hier 31 Mar 2016
Tanger volgens de informatie die we hebben gekregen één van de oudste steden van Marokko, is eigenlijk een buitenbeentje. De Europese invloeden zijn hier groot en het is een mengelmoes van Marokkaans, Spaans, Engels en Frans wat de stad bijzonder maakt. Zoek je een authentieke Marokkaanse plek dan kun je het beste naar de Medina gaan. Daar heb je de markten zoals ze ook elders in Marokko te zien zijn. Veel groenten, fruit, dadels en natuurlijk olijven tegen een schappelijke prijs. Het is een leuke bruisende stad voor een dagje en wanneer je zoals wij met de camper in Asilah staat, goed te bereiken met de bus. Binnen een uur sta je in het centrum. Wat ik wel heel bijzonder vond was het aanbod van souvenirs. Alle artikelen die we elders in Marokko hebben gekocht als zijnde speciaal of tegen een vriendenprijsje is hier te koop voor een bodemprijs. Dus om te shoppen een aanrader. Maar wil je Marokko echt leren kennen dan zul je verder het land in moeten gaan.
Land
  • goedkoop shoppen
  • dichtbij het Europese vasteland
  • bijzondere mengelmoes van culturen
  • niet echt Marokkaans
  • druk
Review geplaatst op 2016-12-31 Door agrotewal
8
Zuid-Afrika
agrotewal was hier 31 Aug 2015
Op ongeveer 3 uur rijden van Johannesburg ligt het Pilanesberg Nationaal Park. Het is niet al te groot, maar toch kun je de big five hier zien, al moet je net als in het Kruger wel geluk hebben. Het park ligt rond de krater van een een dode vulkaan. Het bijzondere landschap met het wildlife maken het een hele belevenis. Er is een groot stuwmeer waar de dieren komen drinken, er leven meer dan tienduizend dieren zoogdieren en meer dan 300 verschillende soorten vogels. Je kunt in het park overnachten, een game drive meemaken of zelfs een ballonvlucht boven het park maken.
Land
  • the big five
  • Uniek landschap rond dode vulkaan
  • stuwmeer
  • kijkhutten
  • mogelijkheid voor ballonvlucht
  • het kan in het weekend druk zijn
Review geplaatst op 2016-12-30 Door agrotewal
9
Zuid-Afrika
agrotewal was hier 31 Aug 2015
Het Krugerpark er zijn vast heel veel reviews over geschreven en superlatieven schieten tekort om het park in een paar woorden goed te omschrijven. Laat ik me daarom maar beperken tot een satellite camp, iets minder bekend dan de main camps maar minstens zo aantrekkelijk. Een van die kampen is Balelule. Het is een klein kamp, eigenlijk een uit de krachten gegroeide camping, maar heel goed te doen voor mensen zonder tent of caravan. Ze hebben er 6 hutten neergezet, waar je met max. 3 personen in kunt verblijven. Verder zijn er 15 plekken voor een caravan. Het is een heel eenvoudig kamp, zonder voorzieningen. Geen elektriciteit, maar wel een gemeenschappelijke keuken en sanitairblok. In je hut staat een lampetkan en een heuse po.'s Avonds komt er iemand de lantaarn voor je hutje aansteken en natuurlijk staat er bij iedere hut een BBQ. Voor mij was het Afrikagevoel hier heel sterk aanwezig, het kamp ligt maar 7 km van Olifants waar je wel een winkel en restaurant hebt. De prijs van zo'n hut is minder dan 30 euro voor twee personen.
Land
  • wildlife
  • the big five
  • betaalbaar ook voor de kleine beurs
  • geen voorzieningen
Review geplaatst op 2016-11-27 Door agrotewal
8
Nederland Amsterdam
agrotewal was hier 30 Sep 2016
Het Amsterdam Light Festival wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. Van 1 december tot 22 januari zijn er meer dan 35 verlichte kunstwerken te zien in de binnenstad van onze hoofdstad. Er zijn twee routes uitgezet, zo is er de vaarroute, genaamd Water Colors die je uiteraard kunt volgen met een rondvaartboot. Je vaart 75 minuten door de Amsterdamse grachten en de kosten zijn rond de 20 euro. Vertrek tussen 17.00 en 21.40 vanaf het Centraal Station. Je kunt ook kiezen voor de wandelroute, die is begonnen op 15 december en loopt nog tot en met 8 januari. Langs de route die loopt in de Weesper-en Plantagebuurt staan zo'n 20 verlichte kunstwerken. Ook kinderen zullen ervan genieten. Kortom een aanrader voor de kerstvakantie. De route is 2,3 km lang.
Stad
  • verlichte kunstwerken
  • Amsterdam verkennen
  • wandeltocht
  • vaartocht
  • slecht weer kan roet in het eten gooien
Review geplaatst op 2016-12-14 Door agrotewal
9
Italië
agrotewal was hier 31 May 2016
Venetië een stad die je gezien en ervaren moet hebben voor je er een mening over kunt vormen. Ja, het is er erg druk, maar pak één keer een klein straatje en je zult verbaasd staan over de stilte, geen toerist meer te zien. Varen door de kanalen kan met een gondel, voor zo'n 80 euro voor 45 minuten, maar ook met de vaporette voor een paar euro. Je ziet hetzelfde en houdt geld over voor een overheerlijk cappuccino. Ook daar moet je een kleiner straatje voor nemen, daar betaal je nog geen 2 euro en op het San Marcoplein het veelvoudige van dit bedrag. Mocht je nog plannen hebben om naar Griekenland te varen. Aneklines vertrekt met de ferry vanaf Venetie en vaart door het Canal Grande, een belevenis op zich om op een relaxte manier naar Corfu of het Griekse vasteland te varen.
Land
  • de kanalen en grachtjes
  • gondels en gondeliers
  • prachtig oude gebouwen
  • de brug der zuchten
  • het kan erg druk zijn.
Review geplaatst op 2016-12-27 Door agrotewal
8
Portugal
agrotewal was hier 30 Apr 2016
Evora een stad in Alentejo met Romeinse allure. Behalve een Romeins aquaduct van 18 km lengte is er ook nog een Romeinse tempel met echte Korinthische zuilen. De stad heeft ook kathedraal van bijna 1000 jaar oud en een klooster uit de 14e eeuw. Voor mij heel belangrijk, de stad is nog niet ontdekt door de toeristen. Wanneer je de camper reist, kun je overnachten bij het aquaduct. In de omgeving van de stad ligt de Anta Grande do Zambujeiro, één van de grootste hunebedden van het Iberisch Schiereiland.
Land
  • aquaduct
  • tempel van Evora met zuilen
  • eeuwen oude gebouwen
  • camperplek bij het aquaduct
  • het hunebed is lastig te vinden
Review geplaatst op 2016-12-27 Door agrotewal
9
Oekraïne
agrotewal was hier 31 Jul 2014
Een mooie stad bezoeken in de Oekraïne en toch dichtbij Polen blijven, dat is mogelijk als je Lviv bezoekt. De stad bruist van het leven en laat ook al wat zien van het mooie land. Het is een mengelmoes van Russische, Poolse en Duitse invloeden en weet desondanks ook de Oekrainse mentaliteit te weerspiegelen. In tegenstelling tot de anderen steden van dit land, spreken veel mensen Duits of Engels, dat maakt het ook net weer wat toegankelijker voor de westerse toeristen. Helaas heeft de stad erg onder vuur gelegen tijdens de tweede wereldoorlog en zijn veel historische gebouwen vernietigd. Het oude centrum is toch heel mooi, de gebouwen laten heel goed zien dat er verschillende bevolkingsgroepen hebben gewoond. Gotiek, Barok, Jugendstill het is er allemaal te bewonderen.
Land
  • oude gebouwen
  • heel betaalbaar
  • dichtbij de Poolse grens
  • vriendelijke inwoners
  • geen minpunten
Review geplaatst op 2016-12-21 Door agrotewal

Community updates

FOTOWEDSTRIJD
07-08-2020 Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee

DRONEFOTOWEDSTRIJD
23-07-2020 KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe nu mee via dronewedstrijd.nl

week 31 | Community toppers

Zonsondergang bij Lake Mutanda. Foto: MirandaNoomen

1. Topreview: Bosnië-Herzegovina door Dianadm
2. Topfoto & tip: Zonsondergang bij Lake Mutanda door MirandaNoomen
3. Topblog: Niet smeren? ... door Elleke
4. Communitylid van de week: Dannyvdm
5. Nieuwkomer: PeggyA

Doe mee aan onze fotowedstrijd!

DRONEFOTOWEDSTRIJD
Alle dronefotografen opgelet! KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe mee via dronewedstrijd.nl De wedstrijd loopt t/m 22 augustus.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik