Agrotewal

8
Marokko Marrakech
Agrotewal was hier 31 Jan 2016
Marrakech, je haat het of je bent er verliefd op, heb ik ooit gelezen. De magisch klinkende naam belooft veel. Wanneer je op het grote plein Djemaa el Fna loopt krijg je het idee in een theater te zijn beland. Artiesten, waterdragers, mannen met apen of slangen trekken je aandacht in de hoop dat je flink wat euro's wilt betalen voor een foto. Maar kijk je daar doorheen en negeer je hun vragen om geld, dan is het nog steeds een sprookje. 's Avonds veranderd het plein in een soort open lucht restaurant. Lange banken staan opgesteld en heerlijke geuren verleiden je tot aanschuiven. Je kunt er verrukkelijk en betaalbaar eten. Verder worden er op het plein kleine toneel- en cabaretstukjes opgevoerd. Acrobaten vertonen hun kunsten en het is een gezellige bedoening. Houd je net als ik meer van de stille straatjes en het echte leven in Marrakech, dan zul je verder moeten gaan dan de Medina. Neem de kleine straatjes en ga op je gevoel af, je zult versteld staan van het verschil in benadering van de bewoners van deze metropool. Zijn ze in het centrum opdringerig en vastberaden geld uit je zak te kloppen, in de achteraf straatjes kun je gewoon je gang gaan en zelf op ontdekkingsreis.
Stad
  • Djemaa el Fna
  • Medina
  • gezelligheid
  • veel terrassen met mooi uitzicht
  • opdringerige verkopers
  • veel toeristen
Review geplaatst op 2016-11-08
9
Marokko Asilah
Agrotewal was hier 29 Feb 2016
Asilah kunstenaarsdorp aan de Westkust van Marokko is een prachtige plek om een rondreis door Marokko te beginnen.Het ligt ongeveer een uurtje rijden van Tanger en dat is ook met de bus goed te doen. Het centrum van dit leuke stadje heeft een mooie Medina, maar de grootste trekpleister zijn de beschilderde gevels van de woningen in de binnenstad. Deze gevels worden ieder jaar opnieuw beschilderd en blijft daardoor leuk om te zien. Je hebt in de stad heel veel goedkope en lekkere restaurantjes er zijn weinig toeristen en het heeft een hele leuke haven. Voor ons ook heel belangrijk was de prachtige camperplek bij de haven met uitzicht op de bootjes en de oude stadsmuur.
Stad
  • Weinig toeristen
  • Grote markt op donderdag net buiten de stad
  • Beschilderde gevels met kunstwerken
  • Fijne betaalbare restaurants
  • Mooie haven en visafslag
  • In de stad dagelijks markt
  • Geen minpunten
Review geplaatst op 2016-08-25
9
Marokko Merzouga
Agrotewal was hier 29 Feb 2016
Merzouga een dorp aan de rand van het duingebied van Erg Chebbi is een rustig dorpje. Een lange straat met aan weerskanten winkeltjes in het centrum is een gezellige plek om op te gaan in het Marokkaanse leven. Men is niet zo fel tegen fotografen en er zit een geweldige kapper. Je vindt er verschillende kleine restaurantjes, hotelletjes en een kruidenwinkeltje. Merzouga is de plek om nog een tocht naar de woestijn te boeken als je niet met een georganiseerde reisorganisatie op pad bent. Veel campings liggen aan de rand van het dorp en het is dan mogelijk om 's avonds naar het dorp te wandelen. In tegenstelling tot wat de reisgidsen vermelden zijn alle noodzakelijke boodschappen en groente en fruit volop te krijgen.
Stad
  • gezellig
  • authentiek
  • super goede en vriendelijke kapper
  • startpunt van tochten naar de woestijn
  • veel campings
  • goede en betaalbare restaurants
  • zomers erg warm
  • zo nu en dan een zandstorm
Review geplaatst op 2016-08-25
9
Nederland Noord Holland
Agrotewal was hier 31 Jan 2018
Julianadorp een dorp zo'n 7 km onder de rook van Den Helder wordt de afgelopen dagen regelmatig bezocht door vogelaars. Met name Kruiszwin een woonwijk in Julianadorp heeft in de winter een attractie van formaat. Al een aantal jaren komen hier een stel pestvogels om te genieten van de besjes die door de hele wijk veelvuldig voorkomen. En dat niet alleen, maar er is ook een ijsvogel te zien, die een vaste plek heeft vlak bij een speeleilandje. De beste plek om beide vogelsoorten te zien is het bruggetje tussen de woonwijken Kruiszwin en Doorzwin.
Regio
  • zes pestvogels in de wintermaanden
  • ijsvogel
  • in het gras veel hondenpoep
Review geplaatst op 2018-02-06
9
Portugal Algarve
Agrotewal was hier 31 Mar 2016
Praia da Marinha heeft een stuk natuur gereserveerd voor mensen die met een camper reizen. Je mag vrij een plaats uitzoeken en als je boft sta je boven aan een klif, met uitzicht over de zee. Onze plek was ook bij de bijeneters in trek, ik kon vanuit mijn luie stoel hun capriolen volgen. De wandelpaden starten direct voor de deur en iedere morgen was er een marktkraam met groente en fruit.
Regio
  • vrije camperplek
  • grandioos uitzicht
  • bijeneters
  • wandelpaden
  • paden die naar het strand leiden
  • je wilt eigenlijk niet meer weg
Review geplaatst op 2016-11-06
8
Portugal Algarve
Agrotewal was hier 30 Apr 2017
Praia da Bordeira heeft een baai waarin je ook met kinderen veilig kunt zwemmen, de zee heeft hoge golven zodat er makkelijk gesurft kan worden. Voor mij is het een topbestemming omdat er aan het strand een ruime plek is gemaakt waar je met de camper kunt overnachten. Je hebt uitzicht op de duinen en de baai. Het dorpje Carrapateira is ook te voet door de duinen makkelijk te bereiken. In het dorp staat een oude windmolen, die nog in gebruik is.
Regio
  • Het strand is heel erg breed
  • Veilig zwemmen met kinderen in de baai
  • Hoge golven aan de kust
  • kliffen, wandelpaden over vlonders
  • Het kan er hard waaien
Review geplaatst op 2017-11-30
8
Zuid-Afrika West Kaap
Agrotewal was hier 30 Sep 2017
De Santos Express biedt de individuele reiziger een bijzonder onderkomen aan. Een trein op het strand is omgebouwd tot hotel waar je voor weinig geld een nachtje kunt slapen. De prijzen variëren, maar voor 40 euro per nacht, slaap je met twee personen in de Royal suite met een ontbijt in een voormalige restauratiewagon. Je kunt er ook dineren en lunchen, er is free wifi en het uitzicht is geweldig.
Regio
  • slapen in een treinwagon
  • als je de royal suite boekt, gratis ontbijt
  • de trein staat op het strand
  • dichtbij Bartolomeu Dias museum
  • Mosselbaai zelf heeft weinig hoogtepunten
Review geplaatst op 2017-11-22
9
Zuid-Afrika
Agrotewal was hier 31 Aug 2015
Wil je het echte Afrika gevoel ervaren in het Krugerpark dan is het Balule satellite camp een aanrader. Geen elektriciteit, geen restaurant of winkeltje, maar een kleine rondawel, waar een lampetkan met po voor je klaar staan. Tegen de tijd dat het donker wordt, komt er een medewerker olielampen uitdelen en kan je van de rust genieten, terwijl de hyena's rond het prikkeldraad sluipen. Er is een gemeenschappelijke keuken met één grote vriezer. Verder een gedeeld sanitairblok en picknicktafels. Maar wel pal bij Olifants rivier, midden in de wildernis. En de prijs valt enorm mee, maar een paar tientjes met zijn tweeën.
Safari Onderwaterwereld Bergen Lekker Eten & Drinken
  • midden in de wildernis
  • verstoken van luxe
  • een klein kamp met een handvol hutjes
  • goedkoop
  • Ook hier moet je voor donker binnen zijn
Review geplaatst op 2016-11-27
8
Marokko Westkust Marokko
Agrotewal was hier 29 Feb 2016
Oualida een parel aan de kust van Marokko is voor Marokkanen een geliefde bestemming in de weekeinden en in de zomer. Maar voor ons Europeanen, is het juist in de winter een prachtplek. De lagune is om van te dromen, met goudgele stranden en kalm water, terwijl de golven op de kust beuken. De oesterkwekerijen in de omgeving zorgen voor veel verkopers van deze schelpdieren en op het strand zijn geïmproviseerde minirestaurantjes te vinden. Men neme een plastic tafeltje, een parasol en twee klapstoelen en zo kan je genieten van de delicatesse. Verser en goedkoper kan niet. In het voor-en najaar een geliefde plek voor vogelaars omdat de vogels foerageren in de lagune.
Regio
  • een bijzonder mooi strand
  • oesterkwekerijen
  • lagune
  • rustig, praktisch geen toeristen
  • kan er hard waaien
Review geplaatst op 2016-11-09
9
Spanje
Agrotewal was hier 31 Mar 2016
Doñana NP, de naam is al prachtig, maar het gebied is een ware verrassing. Aangetrokken door de omschrijving welke dieren er te vinden zouden zijn, hebben we vorig jaar een aantal dagen met de camper overnacht in dit bijzondere nationaal park. Volgens de boekjes zouden er vele trekvogels zijn, herten, wilde zwijnen, de Iberische wolf en de Iberische lynx. We hebben een overnacht in Mazagon, daar is een camperplek. Het strand is stil en wordt omzoomd door hele hoge rotsen. We zien bijeneters en de hop, helaas blijven ze niet stil zitten. Na een tip verkassen we naar El Rocio een klein dorp. Jaarlijks vindt er door La Doñana een bedevaart ter ere van de maagd van El Rocío plaats, met als bestemming het het plaatsje El Rocío, waar de gigantische stoet op 2e Pinksterdag 's ochtends aankomt om het beeld van de Maagd te begroeten. De tocht duurt 3 dagen, met elke avond een feestelijk samenzijn. Deze happening trekt vele duizenden gelovigen van over de hele wereld. Wij waren er niet rond Pinksteren, maar het dorp is ook bijzonder zonder pelgrims. In het dorp zijn namelijk alle straten ongeplaveid, een dikke laag zand is al wat er ligt. Voor de woningen zijn palen gezet om de paarden aan te kluisteren, wat het wild west gevoel enorm versterkt. In een klein meertje in het centrum van het dorp leven heel veel flamingo's, al staat het zomers droog en zijn de flamingo's verder getrokken.
Budget-Reizen Reizen Met Kinderen Lekker Eten Drinken Bergen Kunst & Cultuur Zon, Zee En Strand
  • bijzonder veel trekvogels
  • Ongeschikt voor kinderen
  • overnachten in de camper toegestaan
  • Wild West dorp, El Rocio
  • zomers staat het meertje in het dorp droog
Review geplaatst op 2017-07-20
8
Marokko Atlas gebergte
Agrotewal was hier 29 Feb 2016
Al twee jaar op rij genieten we van ons verblijf in Agdz, de kleine stad die vroeger belangrijk was voor de karavanen. Vorig jaar heeft mijn man de plaatselijke kapper bezocht en dit jaar heb ik de fotoafdrukken meegenomen. De kapper was druk bezig met een klant toen ik hem de foto's liet zien. Hij bedankte uitvoerig en ging weer aan het werk. We liepen langs de stoffige weg en nog geen 5 minuten na ons kappersbezoek worden we ingehaald door een Marokkaan op een scooter, die ons de pas af snijdt. Nee toch geen bedelpraktijken in deze rustige omgeving is het eerste wat mij te binnenschiet. Maar dan kijk ik in een paar donkere lachende ogen, het is Omar de kapper die ons een souvenir komt brengen!! Een kleine versierde blaasbalg voor houtvuurtjes. Ik heb een brok in mijn keel als ik hem weer terug zie rijden naar zijn winkeltje. Zo arm en toch zo gul voor anderen, wat een volk!
Regio
  • palmentuin
  • hele mooie rustige camping
  • hamam bij de camping
  • hele grote streekmarkt op donderdag
  • mooie omgeving met veel bezienswaardigheden
  • kan zomers erg warm worden
Review geplaatst op 2016-11-09
8
Marokko
Agrotewal was hier 29 Feb 2016
Een verrassing zo zou ik Moulay Idriss willen noemen. Gelegen op een heuvel met prachtig uitzicht over de omgeving en op een paar kilometer afstand van de ruïnes van Volubilis. Je kunt voor 10 dirham met een taxi naar deze opgravingen gaan en je verwonderen over een oude Romeinse stad midden in Marokko. Moulay Idriss is een bedevaartsoord en dat is goed te merken. Tot 1916 was de stad verboden voor niet-moslims. De plaatselijke bevolking is afstandelijk en het nemen van foto's wordt niet op prijs gesteld. De stad heeft vele kleine straatjes die alleen te voet of met een ezel begaanbaar zijn. Als je zo dapper bent om in de hitte de vele trappen op te gaan wordt je beloond met een prachtig uitzicht. Op het grote plein worden veel attributen aangeboden voor een bezoek aan de moskee. Deze is niet toegankelijk voor niet-moslims. Verder is de verkoop van nougat een bron van inkomsten.
Bergen Lekker Eten & Drinken Kunst & Cultuur
  • authentieke stad
  • bijna geen toeristen
  • Ruines van de Romeinse stad Volubilis vlakbij
  • heerlijke nougat
  • moeilijk foto's maken van locals
Review geplaatst op 2016-11-09
9
Zuid-Afrika
Agrotewal was hier 31 Aug 2015
Het Kglagadi Transfrontier Park ligt in Zuid-Afrika, Botswana en Namibië. Het park is meer dan 3,5 miljoen hectare groot en wanneer je aan de Zuid-Afrikaanse kant bij het kamp Twee rivieren aankomt, zie je een douanepost. Je kunt namelijk ook het park ingaan aan de kant van Botswana alleen moet je dan wel beschikken over een 4x4. In het park liggen 3 restcamps en 6 wildernesscamps. Veel campen zouden, (behalve in het regenseizoen), toegankelijk moeten zijn voor gewone sedan's maar uit ondervinding weet ik dat het tegen kan vallen. Het park met de overweldigende natuur is bekend om zijn Kalahari leeuw en vele katachtigen die hier voorkomen. De duinen en de woestijn maken het tot een heel bijzonder park en rijden met een auto is een uitdaging. Je kunt eventueel het park in Namibie weer verlaten, mits je er twee nachten hebt doorgebracht. Wil je genieten van ongelooflijk mooie woeste natuur, heel veel roofdieren en toch delen met weinig anderen dan is dit park the place to be. Het is een Sanpark en gratis toegankelijk voor mensen met een wildcard, een overnachting voor twee personen begint bij 50 euro.
Safari Onderwaterwereld Bergen Lekker Eten & Drinken
  • de Kalaharileeuw
  • veel katachtigen
  • weinig reizigers
  • schitterende woeste natuur
  • de woestijn
  • doorgang naar Namibie
  • het kan er heel heet worden
  • je kunt vast komen te zitten in het zand
Review geplaatst op 2017-01-03
9
Zuid-Afrika Mpumalanga
Agrotewal was hier 31 Aug 2015
In Mpumalanga is een natuurreservaat te vinden waar dromen uitkomen. Dit park heet Marlothpark en is zo'n 1500 ha groot. Het park wordt gescheiden van het Krugerpark door de Crocodile Rivier. In dit park loopt een grote verscheidenheid aan dieren, verder komen er zo'n 300 verschillende soorten vogels voor. Je kunt in dit park een woning huren bij particulieren vanaf zo'n 400 euro per week. Dan heb je niet alleen een prachtig ingericht huis, maar ook je eigen kleine paradijs. Wat te denken van zebra's die op je veranda staan of giraffes die door je tuin lopen. Wakker worden door het vrolijke geknor van een wrattenzwijn of een ijverige specht. Als je toch graag the big five wilt zien, ben je binnen 30 minuten bij de toegang van Crocodilebridge. Onze droom is om daar een woning te kopen en meerdere keren per jaar te genieten van dit bijzondere natuurpark. Verspreid in de natuurlijke omgeving liggen vrijstaande woningen op riante percelen grond. Je kunt daar al een schitterende woning kopen voor de prijs van een gezinsauto. Het Marlothpark ligt zo'n 450 km van het vliegveld van Johannesburg en is goed bereikbaar. Binnen het park zijn 2 supermarkten, een benzinepomp en wat restaurants waar je goedkoop en lekker kunt eten.
Regio
  • wilde dieren op je balkon
  • Lionspruit met the big five
  • betaalbaar voor huur of koop
  • toegang Krugerpark binnen een half uur
  • het hele jaar door lekker weer
  • ideaal voor vogelaars
  • een beetje ver van Nederland
Review geplaatst op 2016-11-27
9
Namibië
Agrotewal was hier 30 Sep 2012
Lastig om in een paar zinnen weer te geven wat Etosha is en wat het met je doet. Eerst maar de feiten: Etosha is een Nationaal Park in Namibie, wat al sinds 1907 bestaat, het is tevens een van de grootste natuurparken van Zuidelijk Afrika. Het bestaat voor een groot gedeelte uit een grote zoutpan omgeven door droog bushveld. De eerste kennismaking met het park heeft me versteld doen staan. De leegte, de dorheid, de hitte, het is onvoorstelbaar dat hier zoveel dieren kunnen leven. En toch is dat het geval, om maar eens wat te noemen; grote kuddes zebra's, olifanten en meerdere soorten antilopen trekken door het uitgestrekte natuurgebied in de hoop water te ontdekken. Er zijn natuurlijke en kunstmatige waterplaatsen die de dieren aantrekken. Nergens heb ik zoveel soorten tegelijk zien drinken, olifanten delen het water met het andere wild wat slechts op de loop gaat voor de vele roofdieren. Als je in het grootste restcamp Okaukuejo verblijft kun je zittend op een bank wachten tot de dieren komen drinken. Dit schouwspel gaat dag en nacht door. Het is alsof je in een film van Planet Earth speelt. Als je door het park rijdt, dat kan met een gewone sedan en je geniet van de leegheid wees dan niet verbaast als er opeens honderden zebra's je pad kruisen. Als uit het niets trekken de dieren aan je voorbij. Wil je je even wanen in een andere wereld ga dan naar Etosha.
Land
  • heel veel wild
  • uitgestrekt en leeg
  • kunstmatige waterplaatsen
  • verblijven in een andere wereld
  • veel roofdieren
  • het kan ongelooflijk heet worden.
Review geplaatst op 2017-01-31

Community updates

UPDATE
27-11-2020 Sinds deze week zijn de aantallen voor favorieten onder een individuele foto weer zichtbaar.

REIZIGER VAN DE WEEK
27-11-2020 Verdien jij ook een rugzak van Eastpak? Elke week geven we een Eastpak-rugzak cadeau aan iemand die een reisdroom heeft waargemaakt: de Reiziger van de Week. Ben jij de volgende gelukkige? Je hebt nog t/m maandag 30 november 23:59:59 om jezelf of iemand anders te nomineren voor de huidige nominatieronde! Stuur hier je nominatie in.

FOTOWEDSTIJD
06-11-2020 Deel jouw favoriete bosfoto en laat zelf zien hoe mooi en bijzonder bos is! Wie weet win jij één van de fantastische prijzen. Van weekendjes weg in een natuurhuisje in het bos tot privé-excursies met natuurexperts.  Zo doe je mee >

week 48 | Community toppers

Kampeer in Kakadu. Foto: Ellen69

1. Topreview: Het Cathedral Gorge State Park, Nevada door Martinhectors
2. Topfoto & tip: Kampeer in Kakadu door Ellen69
3. Communitylid van de week: RobHoekstra
4. Nieuwkomer: Henk Martens

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Deel jouw favoriete bosfoto en laat zelf zien hoe mooi en bijzonder bos is! Wie weet win jij één van de fantastische prijzen. Van weekendjes weg in een natuurhuisje in het bos tot privé-excursies met natuurexperts.  Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik