Nederland image

Nederland


Reisgids

Nederland
Europa
Menno Schaefer

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Nederland-vakantie: je gratis reisgids

We zijn de laatste jaren anders naar onszelf en de wereld gaan kijken. We zijn erachter gekomen dat we niet per se ver hoeven te reizen om onvergetelijke reiservaringen op te doen. Het avontuur begint al om de hoek en is vaak verrassend avontuurlijk en exotisch.

Bezienswaardigheden in Nederland

Internationaal staat 'onze' Waddenzee er buitengewoon goed op. Het gebied is het enige natuurlijke Werelderfgoed in Nederland. Dit grootste getijdensysteem op aarde is niet alleen een magische, maar ook een belangrijke plek, want de Waddenzee is verantwoordelijk voor het ontstaan van tal van leefgebieden en de vele plant- en diersoorten die erin gedijen. Kijk alleen al naar de trekvogels die hier in groten getale neerstrijken. Wil jij het gebied op unieke wijze beleven? Ga dan wadlopen tussen het vasteland en de Waddeneilanden. Onderweg word je getrakteerd op de mooiste vergezichten over een landschap dat steeds verandert. De kans is overigens groot dat je zeehonden ontmoet.

Het tij heeft niet alleen in de Waddenzee vrij spel, ook in Nationaal Park De Biesbosch verandert het waterpeil.  In de kreekjes, lagunes en verdronken polders van dit zoetwaterdoolhof hoor je alleen het gekwetter van vogels en waan je je voortdurend in een ver oerwoud. Wie de Biesbosch echt wil beleven, moet natuurlijk het water op. De smalle, bochtige riviertjes rond de Aakvlaai behoren tot de mooiste vaarroutes in De Biesbosch, met overhangend struikgewas en luidruchtige vogels op de oevers. Leg je sloep aan bij verborgen zandstrandjes en duik het water in waar je maar wilt.

De meeste kans op wild spotten in Nederland maak je op de Veluwe. Dit grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa herbergt de Nederlandse Big Five: edelhert, wild zwijn, ree, vos en Schotse hooglander. Op de Veluwe leeft het wild in alle vrijheid en met een beetje geluk ben je hier getuige van. Plan een wandeling door de afwisselende landschappen – van diepe wouden tot stuifzand of heideveld - en ga op zoek naar bijzondere diersoorten.

Voor wie naar nóg meer buitenlandgevoel op zoek is in Nederland tippen wij Zuid-Limburg. Het Zuid-Limburgse Heuvelland is het mooiste stukje buitenland van Nederland en de Geul is de ideale gids. Langs de oevers van de snelstromende rivier vind je al wat de regio zo bijzonder maakt: onbelemmerde uitzichten, verscholen daldorpen en vergeten ambachten.

De mooiste stedentrips van Nederland gaan níét naar de grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag), maar naar de middelgrote steden. Met grote afstand is Maastricht het meest in trek, gevolgd door verrassende runner-ups als Haarlem en Ede. De populairste stedentrips van Nederland, inclusief tips, zetten we op een rij.

Ideaal voor

Reizen met kinderen

Kunst & cultuur

Wat zegt de community

(37)
Bekijk reviews >

Must-see video's

Avontuur om de hoek: op safari in de Sallandse Heuvelrug
Actief
Avontuur om de hoek: op safari in de Sallandse Heuvelrug
Actief
Bosavontuur in Nederland: op safari in de Sallandse Heuvelrug
Actief
Vlaamse kok Wim Ballieu op culinaire roadtrip door Nederland

1. Vaar door het hart van Friesland

In het hart van Friesland ligt het waterrijke laagveengebied de Alde Feanen. Dit uitgebreide netwerk van sloten en meren leent zich perfect voor vaar- en zeiltochten.

2. Onthaast in het achterland van Groningen

Het onbekende Groningen ligt niet op je te wachten aan de kust, maar landinwaarts. Wandelen en fietsen kan hier overal. De landschappen zijn uitgestrekt en sereen.

3. Trek je terug in Drenthe

Oer. Zo zou je de afwisselende wildernis van Drenthe het beste kunnen omschrijven. De natuur in deze dunbevolkte provincie is bij uitstek geschikt voor mensen die back to basics willen gaan.

Nieuw: zomereditie van 'In Eigen Land'

101 tips | Waterpret in Nederland

Nieuw: zomereditie van 'In Eigen Land'

€ 4,99

De nieuwste editie 'In Eigen Land' is uit!

Bestel

Reisinspiratie

Van onze community

Genieten aan de Waal
Genieten aan de Waal
Nederland
Karsten Russ
Spiegelwaal. de nevengeul van Nijmegen is een prachtige plek om te recreëren.
Spiegelwaal. de nevengeul van Nijmegen is een prachtige plek om te recreëren.
Nederland
Marja de Waal
Schoorlse Duinen
Schoorlse Duinen
Noord Holland
Jeanique

Praktisch

 • Reizen binnen Nederland

  Als je met de trein reist heb je geen last van ellendige files en droom je bij tijd en wijle weg bij prachtige uitzichten. Een reis met het openbaar vervoer leidt bovendien tot minder CO2-uitstoot (per persoon). Met de trein geraak je in alle uithoeken van het land. Voor regionale trajecten neem je de bus. De inmiddels goed ingeburgerde Flixbus brengt je voor bodemtarieven naar de grote steden in Nederland. Denk aan het traject van Utrecht naar Maastricht of Groningen. Nederland is een fietsland pur sang. Iedere provincie heeft z’n eigen charme. De zogenaamde LF-routes zijn laagdrempelig, goed bewegwijzerd en als gps te downloaden. Deze Langeafstand Fietsroutes vormen een heel netwerk door ons land. Zelf een route uitstippelen? Gebruik de fietsrouteplanner van de Fietsersbond. Kies bijvoorbeeld routekenmerk ‘natuurroute’ voor trajecten door het groen. Voor een reis naar de Waddeneilanden ben je afhankelijk van de veerboot. Je bereikt Texel vanuit de haven van Den Helder, Vlieland en Terschelling vanuit Harlingen, Ameland vanuit Holwerd en Schiermonnikoog vanuit Lauwersoog. Alleen op Texel, Ameland en Terschelling zijn auto’s toegestaan. Toch liever met de auto op reis? Overweeg dan om een deelauto te huren. Als deelautomobilist hoef je niet na te denken over verzekeringen, wegenbelasting, parkeren en onderhoud. En je bent óók nog eens milieuvriendelijk bezig. Er bestaan ook platforms waarop je een deelcamper kunt huren. 

 • Munteenheid: euro (EUR)
  De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari Nieuwjaarsdag, zondag in februari of maart Carnaval, 27 april Koningsdag, 5 mei Bevrijdingsdag, 25 en 26 december Kerstmis

 • Stekker type cStekker type f
 • AANTAL INWONERS 17,4 MILJOEN (2020)
  GROOTTE 41.500 km²