Nederland image
Nederland image Nederland image

Nederland

Reisgids

Nederland
Europa
Menno Schaefer

Reisgids

Reistips

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ontdek

Door de crisis zijn we anders naar onszelf en de wereld gaan kijken. We zijn erachter gekomen dat we niet per se ver hoeven te reizen om onvergetelijke reiservaringen op te doen. Het avontuur begint al om de hoek en is vaak verrassend avontuurlijk en exotisch. 

De hoogtepunten van Noord-Nederland

Een dag wandelen op een van de Waddeneilanden is de ultieme microvakantie. Toch valt er ook op het vasteland van Friesland genoeg te beleven. Het uitgebreide netwerk van sloten en meren leent zich perfect voor vaar- en zeiltochten. In het hart van Friesland ligt het waterrijke laagveengebied de Alde Feanen. Op palingvissers na kom je hier niemand tegen. Hoofdstad Leeuwarden is een goed bewaard stadsgeheim.

Er gaat niets boven Groningen, zo luidt de slogan. De provincie beschikt niet alleen over het noordelijkst gelegen punt, maar ook over een roemruchte geschiedenis, uitgestrekte landschappen en een ongerepte Waddenkust. Wandelen en fietsen kan hier overal. Het is nergens druk en er zijn veel stroompjes en (in ere) herstelde beekdalen. Kenners roemen het Dal van de Ruiten Aa.  


Op de Waddeneilanden kan je lekker uitwaaien en genieten van de pure buitenlucht. Foto: Simone Wittgen

Oer. Zo zou je de afwisselende wildernis van Drenthe het beste kunnen omschrijven. De natuur in deze dunbevolkte provincie is bij uitstek geschikt voor mensen die back to basics willen gaan. Als je op trektocht gaat met Cabiner kom je dagenlang niemand tegen. Ook kanovaren, wildplukken en survivallen behoren tot de mogelijkheden. 

Zeg je Overijssel, dan zeg je Hanze. De rijke handelshistorie is nog goed zichtbaar in Hanzesteden als Deventer, Kampen en Zwolle. Als natuurliefhebber haal je je hart op in de Weerribben. Op de kanaaltjes van dit moerasland waan je onmiddellijk in het buitenland. De Sallandse Heuvelrug kenmerkt zich juist door reliëf – de heuvels doen niet onder voor Zuid-Limburg.

Flevoland is niet alleen de jongste maar ook de meest onderschatte provincie van het land. Slechts weinig mensen weten dat Flevoland ontzettend veelzijdig is. Van stranden tot uitgestrekte loofbossen en van bloembollenvelden tot de Grote Vijf, je komt ze allemaal tegen. Boven aan je lijstje horen de Oostvaardersplassen te staan. Ga vroeg en je hebt deze filmische wildernis voor jou alleen. 


Stiltemomentje op het strand van Egmond aan Zee, Noord-Holland. Foto: Stijn Hoekstra

De hoogtepunten van Midden-Nederland

De keuze is reuze als je Gelderland bezoekt. Kies je voor de oevers en uiterwaarden van de grote rivieren? Val je voor de oude binnensteden van Nijmegen of Zutphen? Of ga je voor de kastelen en buitenplaatsen van de Achterhoek? Natuurlijk mag ook De Hoge Veluwe niet ontbreken. Teamtripper organiseert safari’s in het gebied, compleet met terreinwagen, daktent en wildlifegids. 

Utrecht is klein maar fijn. Op een klein oppervlak kun je genieten van kastelen, bijzondere natuurgebieden en sfeervolle steden als Utrecht en Amersfoort. Door het geringe formaat en de aanwezigheid van fietsroutes is Utrecht ideaal voor fietsvakanties. Op originele wijze de Utrechtse Heuvelrug verkennen? Neem dan de trein, van Baarn naar Maarn.      

Ben je wel een echte Hollander als je nog nooit in Volendam of Marken bent geweest, of een bollenveld, molen of kaasmarkt van dichtbij hebt meegemaakt? De bezienswaardigheden van Noord-Holland reiken echter verder dan de stereotypen. Zo vind je in de duinen nog bunkers uit de Tweede Wereldoorlog (de Atlantikwall) en maak je in De Kop van Holland het onvervalste boerenleven mee. 

Zuid-Holland is populair onder toeristen en drukbevolkt. Alleen al voor de steden – van stokoud tot hypermodern – zou je twee weken uit moeten trekken. De rust is echter nooit ver weg. In Zuid-Holland kun je letterlijk en figuurlijk alle kanten op: de kust, met zijn heerlijke badplaatsen, het Groene Hart, met zijn groene polderweiden, en De Biesbosch, met zijn ‘Nederlandse jungle’.   


In het Zuid-Limburgse Heuvelland waan je je in Toscane. Foto: Brenda Somers

De hoogtepunten van Zuid-Nederland

De Zeeuwse band BLØF bezong zijn geboortegrond treffend. In Aan De Kust prijzen ze onder andere de voortreffelijke keuken en het unieke landschap, plat en zilt. Zeeland is ook een paradijs voor strandliefhebbers. De goudgele stranden behoren tot de veiligste en mooiste van het land. Ook niet verkeerd: in de zomermaanden geniet je hier van het hoogste aantal zonuren. Het gemoedelijke dorpje Wolphaartsdijk en het Veerse Meer zijn onontdekte parels. 

Ook Noord-Brabant werd bezongen (in het mooiste lied), maar dan om heel andere redenen: de zachte G, de warmte en de bourgondische levensstijl. Die gezelligheid is alom aanwezig in de oude dorps- en stadskernen, die bol staan van de cafés en goede restaurants. Wie de kilo’s eraf wil lopen kan terecht in de vele uitgestrekte natuurgebieden. Je hebt vast van De Biesbosch gehoord. Maar ken je De Groote Peel en ‘de Brabantse Sahara’ (De Loonse en Drunense Duinen) ook al? 

We sluiten deze samenvatting af met het meest buitenlandse stukje Nederland: Limburg. Dat zie je niet alleen, dat próéf je ook. De vruchtbare gronden brengen heerlijke producten voort, zoals asperges (het ‘witte goud’) en prijswinnende wijnen. Op landschappelijk vlak verdient Zuid-Limburg een speciale vermelding. Tussen de glooiende heuvels kom je al gauw in Franse sferen. Je kunt er naar hartenlust wandelen, fietsen en fijnproeven. Voilà, wat wil je nog meer?

Ideaal voor

Budget-Reizen

Reizen Met Kinderen

Kunst & Cultuur

Zon, Zee En Strand

Wat zegt de community

(34)
Bekijk reviews >

1. Vaar door het hart van Friesland

In het hart van Friesland ligt het waterrijke laagveengebied de Alde Feanen. Dit uitgebreide netwerk van sloten en meren leent zich perfect voor vaar- en zeiltochten.

2. Onthaast in het achterland van Groningen

Het onbekende Groningen ligt niet op je te wachten aan de kust, maar landinwaarts. Wandelen en fietsen kan hier overal. De landschappen zijn uitgestrekt en sereen.

3. Trek je terug in Drenthe

Oer. Zo zou je de afwisselende wildernis van Drenthe het beste kunnen omschrijven. De natuur in deze dunbevolkte provincie is bij uitstek geschikt voor mensen die back to basics willen gaan.

In Eigen Land

101 reistips om het buitenland in Nederland te ervaren

In Eigen Land

€ 4,99

Trakteer jezelf op de mooiste reiservaringen van Nederland waar je je in het buitenland waant

Bestel

Reisinspiratie

Van onze community

Image Title Image Title
De Moerputten
Noord Brabant
Aticketto
Image Title Image Title
Prachtig plekje in Nederland
Groningen
Sanneholterman
Image Title Image Title
Wie hebben daar allemaal gezeten?
Limburg
Henk Vanetie

Praktisch

 • Reizen binnen Nederland

  Als je met de trein reist heb je geen last van ellendige files en droom je bij tijd en wijle weg bij prachtige uitzichten. Een reis met het openbaar vervoer leidt bovendien tot minder CO2-uitstoot (per persoon). Met de trein geraak je in alle uithoeken van het land. Voor regionale trajecten neem je de bus. De inmiddels goed ingeburgerde Flixbus brengt je voor bodemtarieven naar de grote steden in Nederland. Denk aan het traject van Utrecht naar Maastricht of Groningen. Nederland is een fietsland pur sang. Iedere provincie heeft z’n eigen charme. De zogenaamde LF-routes zijn laagdrempelig, goed bewegwijzerd en als gps te downloaden. Deze Langeafstand Fietsroutes vormen een heel netwerk door ons land. Zelf een route uitstippelen? Gebruik de fietsrouteplanner van de Fietsersbond. Kies bijvoorbeeld routekenmerk ‘natuurroute’ voor trajecten door het groen. Voor een reis naar de Waddeneilanden ben je afhankelijk van de veerboot. Je bereikt Texel vanuit de haven van Den Helder, Vlieland en Terschelling vanuit Harlingen, Ameland vanuit Holwerd en Schiermonnikoog vanuit Lauwersoog. Alleen op Texel, Ameland en Terschelling zijn auto’s toegestaan. Toch liever met de auto op reis? Overweeg dan om een deelauto te huren. Als deelautomobilist hoef je niet na te denken over verzekeringen, wegenbelasting, parkeren en onderhoud. En je bent óók nog eens milieuvriendelijk bezig. Er bestaan ook platforms waarop je een deelcamper kunt huren. 

 • Munteenheid: euro (EUR)
  De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari Nieuwjaarsdag, zondag in februari of maart Carnaval, 27 april Koningsdag, 5 mei Bevrijdingsdag, 25 en 26 december Kerstmis

 • Stekker type cStekker type F
 • AANTAL INWONERS 17,4 MILJOEN (2020)
  GROOTTE 41.500 km²