Nederland

Door de crisis zijn we anders naar onszelf en de wereld gaan kijken. We zijn erachter gekomen dat we niet per se ver hoeven te reizen om onvergetelijke reiservaringen op te doen. Het avontuur begint al om de hoek en is vaak verrassend avontuurlijk en exotisch. 

De hoogtepunten van Noord-Nederland

Een dag wandelen op een van de Waddeneilanden is de ultieme microvakantie. Toch valt er ook op het vasteland van Friesland genoeg te beleven. Het uitgebreide netwerk van sloten en meren leent zich perfect voor vaar- en zeiltochten. In het hart van Friesland ligt het waterrijke laagveengebied de Alde Feanen. Op palingvissers na kom je hier niemand tegen. Hoofdstad Leeuwarden is een goed bewaard stadsgeheim.

Er gaat niets boven Groningen, zo luidt de slogan. De provincie beschikt niet alleen over het noordelijkst gelegen punt, maar ook over een roemruchte geschiedenis, uitgestrekte landschappen en een ongerepte Waddenkust. Wandelen en fietsen kan hier overal. Het is nergens druk en er zijn veel stroompjes en (in ere) herstelde beekdalen. Kenners roemen het Dal van de Ruiten Aa.  

Op de Waddeneilanden kan je lekker uitwaaien en genieten van de pure buitenlucht. Foto: Simone Wittgen

Oer. Zo zou je de afwisselende wildernis van Drenthe het beste kunnen omschrijven. De natuur in deze dunbevolkte provincie is bij uitstek geschikt voor mensen die back to basics willen gaan. Als je op trektocht gaat met Cabiner kom je dagenlang niemand tegen. Ook kanovaren, wildplukken en survivallen behoren tot de mogelijkheden. 

Zeg je Overijssel, dan zeg je Hanze. De rijke handelshistorie is nog goed zichtbaar in Hanzesteden als Deventer, Kampen en Zwolle. Als natuurliefhebber haal je je hart op in de Weerribben. Op de kanaaltjes van dit moerasland waan je onmiddellijk in het buitenland. De Sallandse Heuvelrug kenmerkt zich juist door reliëf – de heuvels doen niet onder voor Zuid-Limburg.

Flevoland is niet alleen de jongste maar ook de meest onderschatte provincie van het land. Slechts weinig mensen weten dat Flevoland ontzettend veelzijdig is. Van stranden tot uitgestrekte loofbossen en van bloembollenvelden tot de Grote Vijf, je komt ze allemaal tegen. Boven aan je lijstje horen de Oostvaardersplassen te staan. Ga vroeg en je hebt deze filmische wildernis voor jou alleen. 

Stiltemomentje op het strand van Egmond aan Zee, Noord-Holland. Foto: Stijn Hoekstra

De hoogtepunten van Midden-Nederland

De keuze is reuze als je Gelderland bezoekt. Kies je voor de oevers en uiterwaarden van de grote rivieren? Val je voor de oude binnensteden van Nijmegen of Zutphen? Of ga je voor de kastelen en buitenplaatsen van de Achterhoek? Natuurlijk mag ook De Hoge Veluwe niet ontbreken. Teamtripper organiseert safari’s in het gebied, compleet met terreinwagen, daktent en wildlifegids. 

Utrecht is klein maar fijn. Op een klein oppervlak kun je genieten van kastelen, bijzondere natuurgebieden en sfeervolle steden als Utrecht en Amersfoort. Door het geringe formaat en de aanwezigheid van fietsroutes is Utrecht ideaal voor fietsvakanties. Op originele wijze de Utrechtse Heuvelrug verkennen? Neem dan de trein, van Baarn naar Maarn.      

Ben je wel een echte Hollander als je nog nooit in Volendam of Marken bent geweest, of een bollenveld, molen of kaasmarkt van dichtbij hebt meegemaakt? De bezienswaardigheden van Noord-Holland reiken echter verder dan de stereotypen. Zo vind je in de duinen nog bunkers uit de Tweede Wereldoorlog (de Atlantikwall) en maak je in De Kop van Holland het onvervalste boerenleven mee. 

Zuid-Holland is populair onder toeristen en drukbevolkt. Alleen al voor de steden – van stokoud tot hypermodern – zou je twee weken uit moeten trekken. De rust is echter nooit ver weg. In Zuid-Holland kun je letterlijk en figuurlijk alle kanten op: de kust, met zijn heerlijke badplaatsen, het Groene Hart, met zijn groene polderweiden, en De Biesbosch, met zijn ‘Nederlandse jungle’.   

In het Zuid-Limburgse Heuvelland waan je je in Toscane. Foto: Brenda Somers

De hoogtepunten van Zuid-Nederland

De Zeeuwse band BLØF bezong zijn geboortegrond treffend. In Aan De Kust prijzen ze onder andere de voortreffelijke keuken en het unieke landschap, plat en zilt. Zeeland is ook een paradijs voor strandliefhebbers. De goudgele stranden behoren tot de veiligste en mooiste van het land. Ook niet verkeerd: in de zomermaanden geniet je hier van het hoogste aantal zonuren. Het gemoedelijke dorpje Wolphaartsdijk en het Veerse Meer zijn onontdekte parels. 

Ook Noord-Brabant werd bezongen (in het mooiste lied), maar dan om heel andere redenen: de zachte G, de warmte en de bourgondische levensstijl. Die gezelligheid is alom aanwezig in de oude dorps- en stadskernen, die bol staan van de cafés en goede restaurants. Wie de kilo’s eraf wil lopen kan terecht in de vele uitgestrekte natuurgebieden. Je hebt vast van De Biesbosch gehoord. Maar ken je De Groote Peel en ‘de Brabantse Sahara’ (De Loonse en Drunense Duinen) ook al? 

We sluiten deze samenvatting af met het meest buitenlandse stukje Nederland: Limburg. Dat zie je niet alleen, dat próéf je ook. De vruchtbare gronden brengen heerlijke producten voort, zoals asperges (het ‘witte goud’) en prijswinnende wijnen. Op landschappelijk vlak verdient Zuid-Limburg een speciale vermelding. Tussen de glooiende heuvels kom je al gauw in Franse sferen. Je kunt er naar hartenlust wandelen, fietsen en fijnproeven. Voilà, wat wil je nog meer?

Beste foto's & tips van Nederland

'352957' door corriedewinter '352957' door corriedewinter

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Smeltkroes Rotterdam

corriedewinter

Per 1 januari 2012 telt Groot Rotterdam 617.347 inwoners, verdeeld over 176 nationaliteiten. Na het openstellen van de Nieuwe Waterweg in 1875 begon de enorme groei van de haven en bevolking van Rotterdam: in 25 jaar tijd groeide de bevolking met circa 200.000 inwoners. De meeste

'314524' door kimberleyjekel '314524' door kimberleyjekel

NederlandAmsterdam

NederlandAmsterdam

Zeven bruggen...regul

kimberleyjekel

Reguliersgracht - De Zeven Bruggen, in Amsterdam. Deze bruggen zijn in rechte lijn gebouwd. De reguliersgracht heeft zijn naam te danken aan het reguliersklooster en kreeg de naam in het jaar 1909.

'128582' door hillebrand '128582' door hillebrand

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Sunburst

hillebrand

Vanmorgen vroeg had ik al een foto van het Wad geplaatst. Deze opname is net ietsje later gemaakt, maar vanaf hetzelfde standpunt met een andere lens (korte tele). De kleuren werden waanzinnig...Dat zijn de momenten die je fotografen hart sneller laten kloppen

Ontsnappen uit Amsterdam: de 5 mooiste plekjes in de buurt van de hoofdstad

Amsterdam is prachtig, maar voor de echte ontdekkingsreiziger is het er veel te druk. Gelukkig vind je op een steenworp afstand van onze hoofdstad een oase van rust. Dit paradijs onder de rook van Amsterdam heet Laag Holland, een gebied waar vanalles te doen en te beleven valt. Wij tippen 5 plekken...

Amsterdam is prachtig, maar voor de echte ontdekkingsreiziger is het er veel te druk. Gelukkig vind je op een steenworp afstand van onze hoofdstad een...

Citytrip Utrecht: 7 tips van locals voor een (duurzaam) weekendje weg

Karakteristieke winkelstraatjes, gezellige terrasjes en leuke lunchtentjes: Utrecht is hét alternatief voor wie de drukte van Amsterdam wil vermijden. Het is een stad vol cultuur, geschiedenis én culinaire verrassingen. Wij geven je zeven toptips om Utrecht zo duurzaam mogelijk te verkennen. 

Karakteristieke winkelstraatjes, gezellige terrasjes en leuke lunchtentjes: Utrecht is hét alternatief voor wie de drukte van Amsterdam wil vermijden....

12 redenen waarom Nederland een fantastisch vakantieland is (volgens de kenners)

Deze zomer zijn we met zijn allen Nederland gaan (her)waarderen als volwaardige vakantiebestemming. Sorry, wat zeg je? Ben je nog niet 100% overtuigd of heb je nog last-minute reisinspiratie nodig voor een vakantie in eigen land? Geen probleem, we vroegen Nederlands toonaangevende reisbloggers en -e...

Deze zomer zijn we met zijn allen Nederland gaan (her)waarderen als volwaardige vakantiebestemming. Sorry, wat zeg je? Ben je nog niet 100% overtuigd...