Duitsland image

Duitsland


Reisgids

Duitsland
Europa
Getty Images

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Reisreportages

Praktisch

Duitsland-vakantie: je gratis reisgids

Duitsland ligt om de hoek, maar hoe goed ken jij onze oosterburen nou echt? Met deze gratis reisgids van Duitsland helpen we je een handje. Beieren is het Duitsland van de clichés, maar ook van de verbeelding: majestueuze Alpenreuzen, sprookjesachtige kastelen en biertuinen. De onbegrensde outdoormogelijkheden zijn door het het hele land te vinden: van de Oostzee in het noorden tot de Alpen in het zuiden en van het Zwarte Woud in het zuidwesten tot Nationaal Park Sächsische Schweiz in het oosten. Ook voor cultuurfans valt in Duitsland genoeg te beleven. Zo zijn er tal van steden die roepen om de aandacht van de gepassioneerde reiziger.

Bezienswaardigheden in Duitsland

Het Zwarte Woud is een van de grote publiekstrekkers van Duitsland. Geen verrassing, want de spectaculaire natuur schreeuwt om ontdekking. In dit middelgebergte vind je diepe canyons, verfrissende bergmeren en eindeloze wandeltochten tussen de hoge sparren en dennen. Het Zwarte Woud bestaat voor zestig procent uit bos en behoort tot een van de grootste wandelregio's van Europa. In het oog springt de Wutachschlucht, een 33 kilometer lange en tot wel 170 meter diepe kloof in het zuidoosten van het Zwarte Woud. Maar ook buiten de gebaande paden is het Zwarte Woud een topattractie - check hier onze tips! Wie de woeste Duitse natuur een stuk dichter bij de grens wil ervaren doet er goed aan om koers te zetten naar de Eifel. Niet ver van Zuid-Limburg kenmerkt dit gebied zich door het grote Nationale Park Eifel, wildlife (de lynx, om maar iets te noemen) en historische, knusse stadjes.

Naast al het natuurgeweld biedt Duitsland talloze citytripmogelijkheden. Geen Europese stad roept bij ons zo’n ontdekkingsdrift op als Berlijn, want elke keer als we er komen lijkt de stad een totale transformatie te hebben ondergaan. Eenzelfde ontwikkeling als de hoofdstad maakt Leipzig door: industriële gebouwen die afstammen uit het DDR-tijdperk  worden door vernieuwende, creatieve stadsbewoners omgevormd tot de nieuwe hotspots van de stad. In het noorden vormt Hamburg de meest ontspannen citytrip van Duitsland, waar de oevers van de Elbe bezaaid liggen met stadsstrandjes om languit onderuit te zakken. Een stuk minder voor de hand liggende stedentrip vind je in het westen van Duitsland: Karlsruhe. De stad is nog grotendeels onontdekt door het grote publiek, maar wij gingen vast voor je op ontdekking in Karlsruhe.

De meeste hoogtepunten van Duitsland klonteren zich samen in deelstaat Beieren, qua oppervlakte de grootste van het land. München vormt de ideale uitvalsbasis voor verkenning van het gebied, ook nog eens een goede bestemming als citytrip an sich. Publiekstrekkers als het wereldberoemde, sprookjesachtige Slot Neuschwanstein bereik je eenvoudig vanuit München, net als de gigantische kloof Partnachklamm en karakteristieke stadjes als Rothenburg ob der Tauber en Regensburg.

Het beste van Duitsland pak je mee met een roadtrip. Verschillende regio's bieden een route vol cultuur en natuur. Onze favorieten? Reis terug in de tijd in Nedersaksen of tuf rond nét over de grens in het gebied van Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Paltz.

Bonustip: verken Karlsruhe en het Zwarte Woud

Een van onze favoriete gebieden is de deelstaat Baden-Württemberg in het zuidwesten van Duitsland. Proef van de cultuur in de stad Karlsruhe of duik de natuur in in het Zwarte Woud - of nog beter: doe het allebei! We hebben onze must-do's en must-sees voor je op een rij gezet. 

Ideaal voor

Bergen

Budgetreizen

Reizen met kinderen

Kunst & cultuur

Wat zegt de community

(25)
Bekijk reviews >

1. Beleef het wereldberoemde Slot Neuschwanstein op alternatieve wijze

Ontdek een andere kant van Slot Neuschwanstein Voor het mooiste uitzicht op Slot Neuschwanstein stel je jezelf op op de Marienbrücke.

2. Zoek verkoeling in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud behoort tot de populairste toeristische gebieden van Duitsland.

3. Leer surfen in München

De door bergen omsloten inwoners van Beieren hebben overal een antwoord op. Geen zee om te windsurfen?

Reisinspiratie

Van onze community

Net voor de regen
Net voor de regen
Saksen
Agrotewal
Slotjes
Slotjes
Heidelberg
MyrtheL
Gele velden koolzaad
Gele velden koolzaad
Eifel
Dragonfly

Praktisch

 • Even gluren bij de buren is niet heel moeilijk. Met de auto steek je zo de grens over. De autobahn behoeft geen introductie. Met de trein geraak je (zonder overstappen) in boeiende steden nabij de grens, zoals Keulen en Düsseldorf. Het Duitse treinnetwerk is uitgebreid, goedkoop en punctueel. Deutsche Bahn biedt regionale dagtickets aan waarmee je een hele dag lang onbeperkt door een van de zestien deelstaten kunt treinen. Met de Flixbus reis je naar honderden steden in Duitsland. Sinds kort is er ook een Flixtrein. De prijzen komen overeen met die van de bus. Vanaf Amsterdam kun je naar meerdere steden vliegen – al is de auto, bus of trein vaak de gemakkelijkere en duurzamere optie. 

 • Check het actuele reisadvies voor Duitsland van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Duitsland dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Munteenheid: euro (EUR). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari Nieuwjaar, maart/april Pasen, september/oktober Oktoberfeest, 25 december Kerstmis

 • Stekker type CStekker type F
 • AANTAL INWONERS  80,2 MILJOEN (2020) 
  GROOTTE 9X NEDERLAND
  TIJDSVERSCHIL GEEN
  REISDUUR 1 UUR 15 MINUTE