Agrotewal

9
Servië Zaovine-meer
Agrotewal was hier 31 Jul 2019
Servie, een land wat me heel erg verrast heeft tijdens onze Europa reis is nog ongerept en bijna vrij van toeristen. Woeste hoge bergen worden afgewisseld door lieflijke oude dorpjes met authentieke eeuwenoude huizen. We zijn een paar dagen in het NP van het Taragebergte geweest. Daar is een kunstmatig meer gecreerd met mooie baaien en kleine strandjes. Het gebied leent zich uitstekend voor het maken van wandelingen, die goed bewegwijzerd zijn. Het meer van Zaovine ligt op ongeveer 900 meter en is bereikbaar door vanuit Banja Basta weg nummer 170 en 403 te volgen. Het is een smalle weg die goed berijdbaar is, ook voor een camper.
Natuurgebied Highlight
  • overnachten op de dam
  • wandelen, fietsen of varen
  • zwemmen in het meer
  • onvergetelijk uitzicht
  • men is heel erg vriendelijk
  • eten en drinken is bespottelijk goedkoop
  • nog puur en zonder toeristen
  • lastig om er te komen
  • smalle wegen in de bergen
Review geplaatst op 2019-08-30
8
Letland
Agrotewal was hier 31 May 2019
De Ventas Rumba, is volgens Wikipedia de breedste waterval van Europa. Maar liefst 240 meter breed is hij en de rivier mondt uit in de Oostzee. In het plaatsje Kuldiga is de waterval in al zijn glorie goed te zien. En wanneer je over een portie durf beschikt en goed schoeisel (of blote voeten) kun je in het voorjaar en zomer, de watervallen zelfs oversteken. Voor kinderen is het een feestje om onder de waterval te gaan zitten. Het dorp is oud en heeft een prachtig park en authentieke huizen. De natuur rond de rivier de Venta is schitterend en leent zich uitstekend voor mooie wandelingen. Je kunt er komen door vanuit Riga de A10/E22 te volgen naar Ventspils en vandaar over de P108 naar Kuldiga. Het is ongeveer 2 uur rijden over redelijke wegen.
Land
  • eten en drinken is goedkoop
  • oud authentiek dorp
  • leuk voor kinderen
  • de breedste watervallen van Europa
  • watervallen die je kunt oversteken
  • het kan er zomers druk zijn
Review geplaatst op 2019-08-26
8
Oekraïne Jaremtse
Agrotewal was hier 30 Jun 2014
Jaremtsje is een parel in de Karpaten. De start voor een tocht naar de bergen, is nog onontdekt door de massa. Je komt er geen buitenlanders tegen alleen vakantiegangers of dagjesmensen uit de Oekraïne. Het is een aantrekkelijk stadje met veel oude houten huizen, waarvan sommige vervallen zijn. De rivier de Proet loopt langs de stad en wordt zomers gebruikt om in af te koelen. Aan de buitenkant van de stad is dagelijks een markt te vinden en vandaar kun je de bergen in gaan.
Stad
  • goedkoop reizen met de trein of bus
  • Afkoelen in de rivier de Proet
  • Karpaten domineren het landschap
  • oude houten huizen
  • Markt
  • Puur platteland
  • slechte wegen leiden naar de stad
Review geplaatst op 2019-03-05
8
Marokko Cap-tafelney
Agrotewal was hier 29 Feb 2016
Cap Tafelney een pareltje aan de West Kust van Marokko is zeker een plaats buiten de gebaande paden. Slechts een enkeling weet deze baai te vinden. Je moet er ook geen amusement verwachten, de charme zit in de eenvoud. Het is een piepklein dorpje met twee rijen blauwe huizen, een schitterende baai en een plek waar vissersbootjes de oceaan op gaan. De aantrekkingskracht voor mij zit in de kleine dingen, een breed zandstrand wat je slechts deelt met wat loslopende ezels. Vissers die hun kleine vangst binnenhalen en de mooie blauwe huizen. Je mag er gewoon met de camper overnachten en genieten van een prachtige zonsondergang, het ruizen van de zee en de rust. Je kunt er komen door de N1 vanuit Essaouira te volgen tot de N2226 je brengt naar de kust.
Dorp Strand Highlight
  • geen toeristen
  • je mag op het strand overnachten
  • ezels en vissersbootjes
  • blauwe huizen
  • een hele mooie baai
  • een breed zandstrand
  • een enkele loslopende hond
Review geplaatst op 2019-02-23
8
Spanje Ainsa
Agrotewal was hier 30 Apr 2018
Ainsa een klein middeleeuws stadje is een heerlijke plek midden in de Pyreneeën. Er liggen verschillende campings en je mag met de camper bij de oude burcht overnachten. Vanuit het stadje kun je heel veel verschillende dingen doen. Afdalen in een canyon is wat mij betreft de meest uitdagende bezigheid, maar wandelen, abseilen, kajakken, raften of het maken van meerdaagse trips in de bergen wordt ook veelvuldig aangeboden. In het centrum van Ainsa zit een kleine bodega die tegen heel schappelijke prijzen wijn uit het vat verkoopt.
Stad
  • Gieren museum
  • heerlijke wijn te koop bij bodega
  • wandeling maken het NP Ordesa en Monte Perdido
  • raften en kajakken
  • canyoningen, iets wat je gedaan moet hebben
  • het weer in het voorjaar is erg wisselend
Review geplaatst op 2019-02-07
8
Duitsland Saksen
Agrotewal was hier 30 Sep 2018
Het Elbezandsteengebergte is een prachtige plek op de grens van Oost Duitsland en Tsjechië. Het natuurgebied bestaat uit hoge rotspilaren, die samen een soort versteend bos lijken te vormen. Je vindt er diepe kloven, hoge rotswanden en prachtige valleien. Aan de Duitse kant is het NP bekend als de Sachsische Schweiz en het meest toeristische punt is de Bastei. Toch is het een bezoek meer fan waard. Het is ongelooflijk om te zien hoe de stenen brug die stamt uit de 19e eeuw een brede kloof overbrugt. Je wandelt er tussen de rotspilaren en hebt een magnifiek uitzicht over de Elbe. Om de toeristenstroom te vermijden, kun je overnachten in een hotel pal naast het NP. Maar goedkoper en minstens zo leuk is het om te overnachten op een parkeerterrein op zo'n 3 km van de Bastei. Er gaat een bus tussen 10 uur 's morgens en 6 uur 's avonds. Een retourtje kost maar 1,50. Op dit prachtig aangelegde parkeerterrein mag je ook overnachten met de camper. Je betaalt 3 euro voor 24 uur en kunt op het gras staan tussen mooie bomen. De wandeling vroeg in de morgen om te genieten van een onvergetelijke zonsopkomst is ongeveer een half uurtje. De coördinaten van deze bijzondere plek zijn: N50.98686 E14.0543. Adresgegevens: An der Tankstelle 01848 Hohnstein.
Regio
  • Dichtbij Dresden, 30 km.
  • Zandsteenformaties, diepe kloven en uitzichtpunten
  • een busverbinding voor 1,50 retour
  • een camperplek voor maar 3 euro
  • een natuurgebied wat zijn weerga niet kent
  • Overdag kan het er druk zijn
Review geplaatst op 2018-10-25
9
Spanje Canon-del-rio-lobos
Agrotewal was hier 31 Mar 2016
NP Canon del Rio Lobos, is een waar paradijs voor mensen die houden van fietsen, wandelen en vogellaars. De natuur is overweldigend en bestaat uit kalkstenen rotsen, diepe kloven, riviertjes en een heuse Tempelierstempel. Je kunt er een op eigen gelegenheid een grot binnengaan, maar het meest bijzonder zijn de vele gieren die over je hoofd heen scheren. Verder zijn er heel veel insecten, waterjuffers en libellen, maar ook slangen en kikkers. Er zijn veel verschillende paden uitgezet, waarvan de langste 24 km door de kloof voert. Voor mij is het ieder jaar een feestje om hier te wandelen. En sinds vorig jaar bestaat de mogelijkheid om met de camper in de kloof te overnachten, de kosten 5 euro. De adresgegevens zijn: Herrera de Soria, Coordinaten N41.74598 en W3. 06002
Highlight
  • overnachten in de camper
  • geen toeristen te bekennen
  • kloven en grotten
  • overweldigende natuur
  • 250 paar broedende gieren
  • als het lang regent zijn de paden slecht
Review geplaatst op 2017-07-20
9
Spanje Bardenas-reales
Agrotewal was hier 30 Apr 2018
Het NP Bardenas Reales is een minder bekend natuurpark, vlakbij Tudela, in Spaans Baskenland. Het park is ruig en het heeft veel weg van een maanlandschap. De bizarre kalksteenrotsen zijn gevormd door weer en wind. Een extraatje zijn de schaapskuddes die in het voorjaar en de zomer te zien zijn. En waar schapen zijn komen ook vale gieren voor, die hier vlak over je heen scheren. Je kunt er met de auto doorheen rijden, maar het mooist is natuurlijk met een gids te voet of met de fiets het gebied verkennen. Het park is meer dan 42.000 ha groot en is vrij toegankelijk. Het Natuurpark Bardenas Reales telt bovendien meer dan 700 km paden, onverharde wegen en trekpaden voor vee, zeer geschikt voor wandel- en fietsliefhebbers.
Regio
  • Arguedas, biedt de camperaar faciliteiten
  • grotwoningen in de nabije omgeving
  • overnachten in de camper, vlakbij mogelijk
  • bizarre rotsformaties
  • een adembenemend landschap
  • Kosteloos toegang
  • kan lastig rijden zijn, bij regenval
  • door invloeden van het weer, verdwijnt het NP
Review geplaatst op 2018-07-17
9
Italië Venetië
Agrotewal was hier 31 May 2016
Venetië, een stad met meer dan 400 bruggen is ideaal voor een citytrip. Vliegen vanaf Amsterdam is goedkoop mits je het bijtijds boekt. Je kunt voor minder dan 100 euro een retour boeken en ook een hotel hoeft niet veel te kosten, gebruik internet voor een goedkope overnachting. De stad is gebouwd op meer dan 100 eilanden en heeft zoveel water, kanalen en grachtjes dat vervoer het meest over het water gaat. Een tochtje met een gondel begint bij 80 euro voor 40 minuten. Een beste prijs, maar als je met een gezin bent valt het mee. De vaporette, zeg maar busboot kost 7 euro per uur per persoon. Wil je toch varen neem dan een dagkaart dat kost je 20 euro, maar is 24 uur geldig. Het is veel goedkoper om te voet door de stad te gaan, verdwalen is bijna onmogelijk als je het Canal Grande maar volgt. De kleine straatjes zijn stil ook hoogzomer en eten en drinken is er heel betaalbaar. Pas op, ga geen koffie drinken op het San Marco tenzij je zwemt in het geld. Wil je genieten van een prachtige stad, vriendelijke mensen, toeristische hoogstandjes, maar ook stille authentieke straatjes, waar het wasgoed boven het water te drogen hangt, ga dan naar Venetië. En dan heb ik het nog niet gehad over het heerlijke Italiaanse ijs, een echte cappuccino en een stuk verse pizza. Koop je deze heerlijkheden in kleine straatjes dan ben je minder geld kwijt dan bij ons een patatje met in de snackbar.
Stad
  • sfeervol ondanks de drukte
  • gondels en het Canal Grande
  • gezellige kleine straatjes en kanalen
  • beloopbaar centrum
  • de top bezienswaardigheden zijn erg druk
  • een drankje op het San Marco is erg duur
Review geplaatst op 2016-12-27
7
Marokko Tanger
Agrotewal was hier 31 Mar 2016
Tanger volgens de informatie die we hebben gekregen één van de oudste steden van Marokko, is eigenlijk een buitenbeentje. De Europese invloeden zijn hier groot en het is een mengelmoes van Marokkaans, Spaans, Engels en Frans wat de stad bijzonder maakt. Zoek je een authentieke Marokkaanse plek dan kun je het beste naar de Medina gaan. Daar heb je de markten zoals ze ook elders in Marokko te zien zijn. Veel groenten, fruit, dadels en natuurlijk olijven tegen een schappelijke prijs. Het is een leuke bruisende stad voor een dagje en wanneer je zoals wij met de camper in Asilah staat, goed te bereiken met de bus. Binnen een uur sta je in het centrum. Wat ik wel heel bijzonder vond was het aanbod van souvenirs. Alle artikelen die we elders in Marokko hebben gekocht als zijnde speciaal of tegen een vriendenprijsje is hier te koop voor een bodemprijs. Dus om te shoppen een aanrader. Maar wil je Marokko echt leren kennen dan zul je verder het land in moeten gaan.
Stad
  • goedkoop shoppen
  • dichtbij het Europese vasteland
  • bijzondere mengelmoes van culturen
  • niet echt Marokkaans
  • druk
Review geplaatst op 2016-12-31
9
Oekraïne Kiev
Agrotewal was hier 31 Jul 2014
Kiev, de hoofdstad van de Oekraïne, is een bezoek zeker waard. Nu de rust is weergekeerd, is het een pareltje, waar je met gemak dagen rond kunt dwalen, zonder je een moment te vervelen. Er zijn heel veel kerken, kathedralen en musea te zien. Velen daarvan nog gratis en anderen met een kleine bijdrage. Het openbaar vervoer is goed geregeld, met de metro, kom je op de mooiste plaatsen en is meer dan betaalbaar. De mensen zijn heel vriendelijk en er zijn weinig toeristen. Een bijzondere aanrader vond ik het Lavra kloostercomplex, waarbij je de mogelijkheid hebt om in een gangenstelsel, eeuwenoude mummies te zien.
Stad
  • Lavra klooster complex
  • heel veel kerken
  • heel betaalbaar
  • vriendelijke mensen
  • lang niet iedereen spreekt Engels
Review geplaatst op 2016-12-09
9
Tsjechië Praag
Agrotewal was hier 31 May 2016
Een lust voor het oor en oog. De Krizikova Fontana is een fontein die gebouwd werd voor de Praagse Jubileumexpositie van 1891. De tip gaat over de show die het waterorgel iedere avond laat zien, van maart tot november. Het mooist is de show als het donker is. Iedere avond begint er een show om 19.00 uur met muziek van hedendaagse artiesten.Op tonen van de mooie muziek wordt het water omhoog gestuwd door 50 waterpompen, wat met 3000 spuitmonden en een gave verlichting van wel 1200 onderwaterlampen zorgt voor een waar spektakel. De prijs voor de voorstelling is 220 kronen, wat neer komt op ongeveer 8 euro per persoon. Kinderen tot zes jaar mogen gratis naar binnen. De bankjes zijn krakkemikkig, de versnaperingen en drankjes minimaal. Maar er zijn weinig toeristen, wat ik ook heel wat waard vind. Betalen aan de kassa kan alleen met contant geld. Reserveren is niet nodig er zijn voldoende zitplaatsen. Je kunt Krizikova Fontana vinden door met de Metro lijn C uit te stappen op station Nadrazi Holesovice. Vandaar moet je verder met de tram lijn 5,12 of 15 en dan halte
Stad
  • fontein met lichtshow
  • niet in de winter
Review geplaatst op 2016-12-06
8
Marokko Fez
Agrotewal was hier 31 Jan 2016
Fez, één van de grootste steden van Marokko, is een bekende bestemming. De meeste toeristen gaan naar de Medina en de leerlooierijen, maar Fez is meer dan dat. Je mag met de camper staan op een groot plein, pal bij de grootste toegangspoort, Bab Boujloud. Verwacht daar niet teveel van, er zijn geen voorzieningen en je staat geparkeerd tussen de auto's en touringcars. Maar zodra in de vroege avond de rust weerkeert, is dit een hele bijzondere plek. Je bent in een paar minuten in de binnenstad, de locals zitten op de trappen op het plein en je bent voor even opgenomen in de Marokkaanse samenleving. Om het andere Fez te leren kennen, hoef je alleen maar de buitenkant op te zoeken. Je hebt dan een geweldig overzicht over de stad, je komt langs oude begraafplaatsen, je ziet de huiden te drogen liggen en het allerfijnst, toeristen komen hier niet.
Stad
  • eeuwen oude medina
  • camperplek midden in de stad
  • machtig mooie omgeving
  • leerlooierij
  • druk in de medina
  • veel toeristen
Review geplaatst op 2016-11-08
8
Spanje Toledo
Agrotewal was hier 30 Apr 2015
Toledo, één van de oudste steden van Spanje, was voor mij een grote verrassing. Niet alleen heeft de stad heel veel oude gebouwen, kerken, een kathedraal, synagoges, maar het heeft een hele bijzondere uitstraling. De kleine straatjes, waar de temperatuur hoog kan oplopen, hebben een soort katoenen overkapping, wat een apart sfeertje oproept. De stad ligt in een bocht van de rivier de Taag en de eeuwenoude bruggen zijn een lust voor het oog. Je kunt vanuit Madrid de stad makkelijk bezoeken met de trein of bus. Het ligt maar zo'n 70 km van de Spaanse hoofdstad. Je kunt ook met de camper de stad goed bezoeken, omdat er een camperplek gemaakt is op het hoofdparkeerterrein.
Stad
  • veel oude gebouwen
  • het alcazar van Toledo
  • camperplek midden in de stad
  • veel uitzichtpunten over de Taag
  • het kan er in de zomer erg heet worden
Review geplaatst op 2016-12-05
9
Marokko Meknes
Agrotewal was hier 29 Feb 2016
Meknes, één van de koningssteden is gezellig en nog niet ontdekt door toeristen. Natuurlijk komen er bussen met toeristen, maar dan alleen bij het mausoleum en de koninklijke stallen, die natuurlijk een bezoek waard zijn. Maar de Medina en de kleine straatjes zijn nog niet ontdekt door het massatoerisme.Je kunt op het grote plein heerlijk eten voor weinig geld. De terrassen kijken net als in Marrakech over het plein en ook hier zijn de slangenbezweerders en mannen met berberaapjes te zien.Bab Mansour is de grootste poort, die grenst aan het plein.
Stad
  • Place El Hedime
  • koninklijke stallen
  • overnachten met de camper in het centrum
  • Bab Mansour
  • Mausoleum
  • bij sommige restaurants is een fooi verplicht
Review geplaatst op 2016-08-25

Community updates

NIEUWE FOTOWEDSTIJD
04-12-2020 In december maak je wederom kans op fantastische prijzen door een mooie foto van jouw favoriete bos of boservaring in te sturen. Wat dacht je van wandelschoenen van Grisport en The North Face, rugzakken van Vaude en Kapten & Son, een winterjas van Regatta en natuurlijk weer een prachtig natuurhuisje in het bos?!  Zo doe je mee >

REIZIGER VAN DE WEEK
30-11-2020 De Reiziger van de Week is Sarah Roers. Heb jij net als Sarah ook een reisdroom waargemaakt en ben jij de volgende gelukkige? Nomineer jezelf of iemand anders en win een Eastpak-rugzak! Stuur hier je nominatie in.

UPDATE
27-11-2020 Sinds vandaag zijn de aantallen voor favorieten onder een individuele foto weer zichtbaar.

week 49 | Community toppers

Verstilt. Foto: Wisseschout

1. Topreview: Verenigde Staten • Bisti-Badlands door Henneke
2. Topfoto & tip: Verstilt door Wisseschout
3. Communitylid van de week: Afpmvannunen
4. Nieuwkomer: Elisabeth-Nicole

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Deel jouw favoriete bosfoto en laat zelf zien hoe mooi en bijzonder bos is! Wie weet win jij één van de fantastische prijzen. Van weekendjes weg in een natuurhuisje in het bos tot privé-excursies met natuurexperts.  Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik