Moonrise

'449398' door Moonrise '449398' door Moonrise

ItaliëFlorence

ItaliëFlorence

Klaproos

Moonrise

In het voorjaar zie je ze volop, de wilde klaprozen. Prachtige bloemen zijn het. In het voorjaar in Italie was het dan ook genieten van al het rood langs de kant van de weg. Deze foto is gemaakt in op een camping in de buurt van Firenze.

'447784' door Moonrise '447784' door Moonrise

LesothoMafeteng

LesothoMafeteng

Terug van school

Moonrise

In Lesotho gaan de kinderen allemaal in uniform naar school. Thuis dragen ze vaak versleten tshirts en gescheurde broeken, vaak die ze gekregen hebben, maar hun schooluniform ziet er perfect uit. Ze zijn er ook terecht trots op en gaan vaak zeer graag naar school.

'443992' door Moonrise '443992' door Moonrise

BotswanaOkavango Delta

BotswanaOkavango Delta

Doorzichtige vleugels

Moonrise

Als je een paar dagen in de Okavango Delta verblijft kom je volledig tot rust. Niet moet, en het tempo is zeer rustig. Het belangrijkste is dat je geniet van de natuur en je de omgeving volledig in je opneemt. Je hebt dus tijd genoeg om rustig naar insecten te zoeken. Deze libelle kreeg ik vanuit een laag standpunt te zien. En ik kon genieten van deze prachtige doorzichtige vleugels.

'443349' door Moonrise '443349' door Moonrise

CanadaVancouver Island

CanadaVancouver Island

Meeuw bijna te pakken

Moonrise

Op Vancouver Island zit het vol met zeemeeuwen. Ik kan er uren van genieten om naar de vogels te kijken, en te fotograferen. Deze meeuw had iets op het strand gevonden en hij bleef het maar verliezen en weer oprapen. Leuke bezigheid op het strand van Chemainus.

'443286' door Moonrise '443286' door Moonrise

BotswanaChobe NP

BotswanaChobe NP

Familie Nijlpaard op.

Moonrise

Normaal zie je nijlpaarden overdag rustig in het water liggen, te wachten tot het weer donker wordt om te gaan grazen. Soms heb je geluk en zie je ze overdag al genieten van het "sappige" gras. In Chobe NP komt het vrij vaak voor dat je ze op de eilanden van de Chobe rivier ziet rondwandelen overdag.

'441999' door Moonrise '441999' door Moonrise

LesothoMafeteng

LesothoMafeteng

Water halen

Moonrise

In het dorpje Malealea hebben de hutjes geen stromend water. In het midden van het dorp staat een waterpomp. De kinderen hebben de opdracht om water te halen in de grootste containers die ze kunnen vinden. Ze maken er een spelletje van en helpen elkaar. Als de emmers vol zijn worden ze op hun hoofd gezet en lopen ze terug naar huis. Maar als deze kindjes deze zware emmers op hun hoofd kunnen dragen is nog maar een vraagteken. Het is een andere cultuur en hier zijn ze al blij dat er tenminste 1 waterpomp in het dorp aanwezig is.

'441336' door Moonrise '441336' door Moonrise

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Smakelijk eten!

Moonrise

Iedere cultuur heeft zo zijn eetgewoonten. Bij de Himba's in Namibie wordt elk deel van een dier gebruikt. De nogal taaie delen worden bijna in zijn geheel in een kookpot op een vuur in het midden van het dorp gezet. En dat staat daar dan een hele dag te pruttelen. Voor ons ziet het er helemaal niet smakelijk uit, maar voor hun is dit vlees een waar feestmaal. Als je van botjes afknagen houdt ben je hier aan het juiste adres. Van een cultuurverschil en shock gesproken.

'441236' door Moonrise '441236' door Moonrise

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

In der Minne

Moonrise

In tegenstelling tot de binnenstad van Brugge zelf, is het Minnewaterpark een zee van rust. Je kan er genieten van het groen, maar tevens over het water staren naar het kasteel dat mooi weerkaatst in het water. Jaarlijks heb je er ook het Cactusfestival dat dit jaar dit weekend plaatsvindt.

'441206' door Moonrise '441206' door Moonrise

Zuid-AfrikaOost-Kaap

Zuid-AfrikaOost-Kaap

Digging Deep

Moonrise

Als je het begin van de Ottertrail loopt in Tsitsikamma NP heb je een pracht aan bloemen. En natuurlijk trekken mooie kleurrijke bloemen een hoop insecten aan. Dit kevertje vond ik nogal speciaal omdat het nogal gedeukt lijkt. Bijzonder hoe hij er zat te graven in de gele bloem.

'441110' door Moonrise '441110' door Moonrise

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Lijnenspel

Moonrise

Als je van de panorama route richting Kruger park rijdt kan je genieten van dit prachtige lijnenspel. Het is een mooie route, je rijdt vanuit een heuvelachtig landschap naar de lowfeld, de vlakke landen aan het Krugerpark. Ook al is het niet aan te raden om door Zuid Afrika te rijden in het donker, het was toch de moeite om hier een zonsondergang mee te maken (en in het donker verder te rijden).

'440397' door Moonrise '440397' door Moonrise

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Flatgebouw

Moonrise

Dit is een flatgebouw op zijn vogels. De sociable weaver vogels bouwen hun nest allemaal bij mekaar, en ze blijven er jaren aan een stuk aan bouwen. Tot dat de tak breekt van het gewicht of dat het spontaan begint te branden door de ammoniak in combinatie met de hitte. Als je in Namibie goed rondkijkt kan je deze reuzenesten op de grond zien liggen, naast natuurlijk overal in de bomen. Er kunnen wel honderden vogeltjes in huizen, en ze kwetteren er vrolijk op los. Deze hing in een boom net bomen onze kampeerplaats, leuk zicht was het wel.

'439429' door Moonrise '439429' door Moonrise

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Puur Afrika

Moonrise

Het Krugerpark heeft zo een grote verscheidenheid aan dieren dat het voor elke dierenliefhebben een must is om er eens langs te rijden. Het liefst ga je met eigen vervoer, zonder gids, zelf op weg om de dieren te spotten. Het is altijd weer een belevenis wanneer je zelf een dier tussen de bomen ziet staan. Dat is het mooie aan een safari, niet om het perfecte plaatje te zien, maar om zelf de dieren in het natuurlijke omgeving te kunnen vinden, zeker in zo een groot park. Ga je 's morgens vroeg en blijf je tot 's avonds laat kan je genieten van de supermooie zonsopgangen en -ondergangen. Dit is een zonsondergang, ik kan hier gewoon van blijven genieten, telkens ik weer in het Krugerpark kom.

'439107' door Moonrise '439107' door Moonrise

Zuid-AfrikaAddo NP

Zuid-AfrikaAddo NP

Innig moment

Moonrise

Van alle safaris die ik gedaan heb was dit beeld enorm indrukwekkend. Onze auto werd ingesloten door een kudde olifanten die net de weg overstak. We konden geen kant meer uit, maar de groep was vrij rustig, gelukkig maar. Deze 2 jonge olifanten bleven even staan en begonnen elkaar met de slurf te knuffelen. Dat was zo een waanzinnig moment, op amper 2 meter afstand zag je dit fantastisch moment, wat een mooie herinnering.

'439031' door Moonrise '439031' door Moonrise

GriekenlandPeloponnesos

GriekenlandPeloponnesos

Opzij opzij opzij

Moonrise

Ik zag dit spinnetje heel vluchtig over de weg lopen en zijn vuurrode kleur viel me op. Dit blijkt de herfstvuurspin te zijn, het mannetje is rood met zwart en het vrouwtje volledig zwart. Zij maken geen web maar wel een soort tunnel om hun prooien te vangen. Ik vond het wel grappig hoe hij gehaast wegrende.

'438935' door Moonrise '438935' door Moonrise

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Avondwandeling

Moonrise

Calais is de plaats die het dichts bij Engeland gelegen is en daardoor vertrekken de meeste ferryboten hier om hun oversteek over het kanaal te maken. Calais zelf is een gezellig stadje met een leuk strand. Er is ook een pier waar je van een mooie zonsondergang kan genieten en terwijl de schepen ziet binnenkomen en weer wegvaren.

'438896' door Moonrise '438896' door Moonrise

NamibiëEtosha

NamibiëEtosha

Met zijn allen

Moonrise

Aan zichten zoals deze heb ik hele mooie vakantie herinneringen. De eerste keer dat ik in Etosha kwam heb ik met open mond doorgebracht...van verbazing... Het was tijdens de droge periode en alle dieren verzamelen zich rond de verschillende waterholes. In andere parken zie je niet zo vaak zoveel verschillende dierenrassen samen staan. Het is prachtig om te zien. En dat in een even prachtig landschap. Ik ben er vaker heen geweest om er telkens weer van te genieten.

'438689' door Moonrise '438689' door Moonrise

QatarDoha

QatarDoha

Op wandel

Moonrise

De souk van Doha is 1 van de netste souks die ik ooit bezocht heb. Je hebt kleine leuke straatjes, de waren zijn uitgestald, maar men laat je rustig kijken, geen geroep, geen getier, allemaal heel proper en netjes. Zelfs de politie komt er rustig een wandeling te paard maken, en ze slaan gewoon een babbeltje met mekaar.

'438653' door Moonrise '438653' door Moonrise

BotswanaOkavango Delta

BotswanaOkavango Delta

Gouddraadje

Moonrise

In de Okavango Delta wemelt het van de insecten, vooral als het regenseizoen begint. Het mooiste zijn de libellen die je overal ziet in alle kleuren. Deze viel me het meeste op met zijn/haar gouden glans. Gelukkig blijven ze steeds lang zitten zodat je er goed foto's van kan maken.

'438570' door Moonrise '438570' door Moonrise

Lesotho

Lesotho

Geen leuk spelletje

Moonrise

Als kinderen geen toegang hebben tot speelgoed en electronische apparatuur worden ze heel creatief in hun spelletjes. Hier was een groepje jongens schaap en schapenhoeder aan het spelen. Het kleinste jongetje moest schaap zijn (met bijbehorende "bel" aan de nek). Hij vond het echt niet leuk wat je ook aan zijn gezichtsuitdrukking kan zien. Nadien nam hij weerwraak en sprong hij op en begon als een gek achter de "schapenhoeder" aan te lopen. Dat was zo grappig.

'438476' door Moonrise '438476' door Moonrise

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Relaxen

Moonrise

Bavianen zijn groepsdieren die aangevoerd worden door het dominante mannetje. Meestal houdt hij de groep in de gaten als ze aan het eten zijn, hij is heer en meester over "zijn" groep. Op een picknickplaats in het Krugerpark was zijn groep bezig met het stelen van eten van picknickende toeristen, en hij keek het allemaal maar heel relaxed aan en zag dat het goed was. Hij zat boven op het dak van het winkeltje.

'438431' door Moonrise '438431' door Moonrise

ZimbabweBulawayo omgeving

ZimbabweBulawayo omgeving

Goedkoop transport

Moonrise

In Matopos NP zijn er enkele dorpen gelegen. Door de aanhoudende problemen in Zimbabwe hebben zij als enige vervoer ofwel een fiets ofwel ezelskarren. Er was lange tijd geen diesel of benzine in het land en de lokale bevolking heeft zich aangepast tegen deze schaarste.

'438301' door Moonrise '438301' door Moonrise

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Paarse gloed

Moonrise

De Serengeti met zijn typische acaciabomen in paraplu stijl en daarbij een zonsondergang. Het blijft toch iets moois hebben. Genieten is dit. Deze foto is gemaakt vanuit de camping, die midden in de Serengeti lag, zonder omheining. Het was tijdens de nacht toch even bibberen in je tent. Er werd namelijk geregeld gesnuffeld rond de tent, niet wetende welk dier er aan de andere kant van het canvas stond.

'438219' door Moonrise '438219' door Moonrise

BotswanaOkavango Delta

BotswanaOkavango Delta

Samen koken

Moonrise

De Okavango Delta waar je nog kan kamperen midden in het nationale park, temidden van de prachtige natuur. De dieren lopen hier nog vrij rond, het vuur wordt opgestookt anders kan je ongenode gasten verwachten. Het vuur is tevens de enige manier om te koken en een bakje koffie te maken. Samen met de lokale gidsen maak je het vuur en kook je een zalige maaltijd. Nadien worden de marshmallows boven gehaald. Dit is genieten, 1 met de natuur en met de geluiden, met het donker en de sterrenhemel. Het wordt nacht, de leeuwen brullen, de nijlpaarden komen uit het water en de bavianen krijsen luid. Dit is Afrika, dit is de Okavango Delta, dit is 1 van mijn favoriete vakantiebestemmingen. Hier kan ik naar blijven terugkomen. Wat een herinnering.

'438103' door Moonrise '438103' door Moonrise

ZimbabweBulawayo

ZimbabweBulawayo

Verlegen blik

Moonrise

Matopos NP in Zimbabwe is 1 van de weinige parken waar je uit je auto mag stappen om te voet op zoek te gaan naar neushoorns. Deze neushoorn liet ons tot op een paar meter komen. De witte neushoorn is helemaal niet agressief dus er is geen probleem. Aangezien door de crisis in Zimbabwe er veel stroperij is, heeft Matopos NP de maatregel genomen om de hoorn van de neushoorn af te snijden. Je ziet er overal stompjes. Op zich heeft dit beest zijn hoorn niet echt nodig. Het helpt wel om de neushoorn te beschermen.

Community updates


REISREPORTER OP DE COVER
14-01-2021 Bij de abonnees is hij inmiddels al op de mat gevallen: de nieuwste editie van Columbus Travel. En misschien herkenden sommigen van jullie het coverbeeld wel: het is de prachtige foto van Antwan, die hij schoot in Myanmar en die eerder al tot topfoto werd uitgeroepen. Antwan, nogmaals van harte gefeliciteerd met deze foto en natuurlijk met de cover!

OOK IN EDITIE 96:
De vaste rubriek The Best of Columbus Community, met prachtige foto's van JoshuaX, Ellen69 en CDahlkamp. Columbus-editie 96 is verkrijgbaar via onze  webshop.

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

TERUGBLIKKEN EN VOORUITKIJKEN
30-12-2020 Op de valreep van 2020 wil ik jou graag namens het voltallige Columbus Travel-team hartelijk bedanken voor je enthousiaste deelname aan het mooiste online reizigersplatform van Nederland. Dit jaar was voor ons als gepassioneerde reizigers natuurlijk een bijzonder moeilijke tijd, en het was mooi om te zien dat leden de community bleven gebruiken om elkaar te inspireren en vooruit te kijken. Vooruitkijken blijven we ook vanuit de redactie doen, hoe lastig dit ook is in coronatijd. We willen dan ook graag van de gelegenheid gebruikmaken om je een korte update te geven over de community in 2021. Lees meer >

OPROEP
30-12-2020 Wat was voor jou dé reisbestemming van dit bizarre jaar? Ben je Nederland gaan (her)ontdekken of afgereisd naar bijzondere stukjes Europa, weg van de massa, toen we afgelopen zomer verantwoord de grens over konden? Deel je favoriete reisbestemming van 2020 via deze pagina. Foto’s zijn welkom! De beste vondsten verzamelen we voor een artikel over de beste reisbestemmingen van 2020. Meedoen kan t/m 7 januari 2021.

OOK IN EDITIE 95:
08-12-2020: De vaste rubriek The Best of Columbus Community. Dit keer geven communityleden tips over hoe je je dierenfoto's naar een hoger niveau kunt tillen en worden communityleden Henk Vanetië, Ina Wisse, Miranda Noomen en Jessi van Dijck  in het zonnetje gezet. Columbus-editie is ook verkrijgbaar via onze webshop.

NIEUWE FOTOWEDSTIJD
04-12-2020 In december maak je wederom kans op fantastische prijzen door een mooie foto van jouw favoriete bos of boservaring in te sturen. Wat dacht je van wandelschoenen van Grisport en The North Face, rugzakken van Vaude en Kapten & Son, een winterjas van Regatta en natuurlijk weer een prachtig natuurhuisje in het bos?!  Zo doe je mee >

week 03 | Community-toppers


Le Mont Saint. Michel. Foto: Esthers
1. Topfoto & -tip: Le Mont Saint Michel door Esthers
2. Review: Gelderland, Nederland door Henk Vanetie
3. Communitylid van de week: AGrotewal
4. Nieuwkomer: Carmen Castricum

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Deel jouw favoriete bosfoto en laat zelf zien hoe mooi en bijzonder bos is! Wie weet win jij één van de fantastische prijzen. Van weekendjes weg in een natuurhuisje in het bos tot privé-excursies met natuurexperts.  Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik