Lesotho image

Lesotho


Reisgids

Lesotho
Afrika
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Lesotho wordt in zijn geheel omsloten door Zuid-Afrika en het is het enige land ter wereld dat volledig boven de 1000 meter ligt. Het laagste punt van dit landje iets kleiner dan Nederland, ligt op 1400 meter. Wandel door het verlaten berglandschap en geniet van de rust, want Lesotho heeft slechts één stad. Door de ligging is het ideaal om dit minilandje te combineren met een reis door Zuid-Afrika.

Lesotho kent een gematigd klimaat met droge winters en warme, natte zomers. De seizoenen zijn door de ligging op het zuidelijk halfrond tegenovergesteld aan die van Nederland. Tussen november en maart kan het erg heet worden terwijl je tussen juni en augustus in de sneeuw kunt staan. De hoogteligging zorgt ervoor dat de temperaturen regelmatig naar extreme waarden kunnen schieten: van vijftien graden onder nul in de winter tot meer dan dertig in de zomermaanden. Van alle neerslag in het land valt vijfentachtig procent gedurende de zomer.

Het hele land kenmerkt zich door hoogland en bergen, waarvan Thabana Ntlenyana met 3482 meter de hoogste is. Sinds 2013 staat het Sehlabathebe National Park op UNESCO’s Werelderfgoedlijst.
Van de twee miljoen inwoners is negentig procent christelijk. De overige tien procent bestaat uit moslims, hindoes, boeddhisten en Baha’i-volgelingen. Ruim twee derde van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Het land heeft zwaar te kampen met HIV en AIDS. Het percentage besmette personen is één van de hoogste ter wereld. 

Wat zegt de community

(4)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

herder op de uitkijk
herder op de uitkijk
Semonkong
MirandaNoomen
De laatste grotbewoonster van Berea
De laatste grotbewoonster van Berea
Berea
Bowral
Koud he
Koud he
Sani pass
Rien-Eyk

Praktisch

 • De algemene verkiezingen van 2015 zijn goed verlopen. De rust is weergekeerd. Blijf voor je eigen veiligheid wel het lokale nieuws volgen.

  Vooral in de hoofdstad Maseru nemen gewelddadige berovingen toe. Ga niet alleen op pad en blijf na zonsondergang zoveel mogelijk binnen.

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Lesotho:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Lesotho kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: loti (LSR) en rand (ZAR). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  11 maart – Moshoeshoe Day

  Herdenkingsdag van Moshoeshoe I. Van 1822 tot 1870 was hij stamhoofd van de Basotho en hij was de stichter van Basutoland, het huidige Lesotho.

  1 mei – Dag van de Arbeid

  Viering van de strijd en de waardigheid van de arbeidersklasse met hoop op een rechtvaardige samenleving.

  17 juli – King’s Birthday

  Feestdag ter ere van de verjaardag van de koning. Echter gaat het er in Lesotho heel anders aan toe dan bij onze Koningsdag. In Lesotho wordt het veel ingetogener gevierd.

   4 oktober – Onafhankelijkheidsdag

  Op 4 oktober 1966 werd het land onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De toenmalige naam Basutoland werd gewijzigd in het Koninkrijk Lesotho.


   

 • Lesotho – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Lesotho, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Lesotho gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

 • Tijdsverschil: 1 uur later
  De hoofdstad van Lesotho is Maseru.
  Het oppervlak van Lesotho is 70% van Nederland.
  De gesproken taal/talen: Seshoto, Engels, Zulu, Xhosa.