Qatar image

Qatar


Reisgids

Qatar
Azië
Jeanice

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Praktisch

Ontdek

De Staat Qatar is een Arabisch Emiraat in het Midden-Oosten. Dit schiereiland aan de Perzische Golf grenst in het zuiden aan Saoedi-Arabië en het ligt ten oosten van Bahrein. Pas sinds 1989 worden er toeristenvisums uitgegeven naar dit kleine, hete oliestaatje. De hitte is in de zomer bijna niet te harden en in de zomer én de winter stikt het van de zandstormen. Er blijft dus weinig 'beste reistijd' over om naar Qatar te gaan. Als je toch naar dit woestijnland reist, staan je mooie hotels, torenhoge zandduinen, rotstekeningen en een aparte architectuur te wachten. Duiken en een woestijntocht zijn zeker de moeite waard, maar neem wel een goede gids mee. Een andere leuke ervaring is skieën, niet op sneeuw, maar op zand!

Aan het begin van de twintigste eeuw telde het gebied slechts 10.000 inwoners. Maar al gauw steeg de bevolking. Onder meer door de komst van immigranten uit andere Arabische landen. In 1997 telde de volkstelling 522.000 inwoners en tegenwoordig wonen er zo'n twee miljoen mensen in Qatar. Ongeveer de helft daarvan woont in en rondom de hoofdstad van het land, Doha. Met 1,4 miljoen mannelijke inwoners is er duidelijk een tekort aan vrouwen.

De officiële godsdienst van Qatar is het wahibisme, een stroming binnen de islam. Van de gelovigen is het merendeel soenitisch, de sjiieten vormen een minderheid.

Qatar is een vrij vlak land, afgezien van de zandduinen in de woestijn. Met 103 meter boven zeeniveau is Qurayn Abu al Bawl 's lands hoogste punt. Een reeks van lage kalkstenen uitstulpingen loopt van Zikrit in het noorden tot Umm Bab aan de zuidelijke grens. In de westelijke regio Jebel Dukhan bevinden zich de belangrijkste onshore olievoorraden van Qatar, terwijl de aardgasvelden meer in het noorden gelegen zijn.

Wat zegt de community

(1)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Stop-over
Stop-over
Doha
Dreamer666
Wandel over de Corniche, de boulevard van Doha
Wandel over de Corniche, de boulevard van Doha
Doha
Herman m
Bir Zekreet
Bir Zekreet
Dukhan
Herman m

Praktisch

 • Er gelden veiligheidsrisico’s voor reizen naar Qatar. In Qatar en het gebied daaromheen komen regelmatig spanningen voor. Ga nooit alleen op avontuur in de woestijn; je verdwaalt er heel snel. Het is raadzaam om een lokale gids mee te nemen. 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Qatar:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Qatar kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: Qatari rial (QAR). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  27 juni – Anniversary of the Amir’s Succession

  3 september – Onafhankelijkheidsdag

  Op deze datum in 1971 werd Qatar onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. 

  18 december - Nationale Dag

  Eid al Fitr

  Ook wel het Suikerfeest. De datum verschilt per jaar. Het Suikerfeest begint op de eerste dag van de tiende maand van de islamitische jaartelling. 

  Otterfeest 

  Het tweede Id-feest in de islam. Het Otterfeest wordt ook wel Slachtfeest of Grote Feest genoemd en wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim. Hij was namelijk bereid zijn zoon te offeren in opdracht van God. 

   

   

 • Qatar – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Qatar, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Qatar gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type DStekker type G
 • Tijdsverschil: 2 uur (wintertijd), 1 uur (zomertijd)
  De hoofdstad van Qatar is Doha.
  Het oppervlak van Qatar is 30% van Nederland.
  De gesproken taal/talen: Arabisch.