Tanzania image

Tanzania


Reisgids

Tanzania
Afrika
REDACTIE

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Tanzania is een land gelegen in het oosten van Afrika en heeft meer dan 48 miljoen inwoners. De aangrenzende landen zijn Congo, Rwanda, Burundi, Kenia, Oeganda, Mozambique, Malawi en Zambia. De hoofdstad is Dodoma. Een rijke cultuur hoort bij Tanzania; er leven nog traditionele volkeren langs de kust en bij de grenzen, zoals de Maasai.

Er heerst een tropisch klimaat met temperaturen die het hele jaar door zo rond de twintig tot dertig graden liggen. In het binnenland kan op sommige plekken de temperatuur op kan lopen tot meer dan 40°C. De temperatuur ligt gemiddeld tien graden lager in de bergachtige gebieden en daar kan in de nachten ook vorst voorkomen.

Het Afrikaans land staat vooral bekend vanwege de wildlife. Een safari is dan ook voornamelijk het doel van een bezoek aan Tanzania. Je vindt er vele nationale parken en wildreservaten. Het beroemdste wildpark is het Serengeti National Park. Elk jaar rond de maand oktober trekken er gnoes in kuddes door het park. Naast dit fenomeen staat de Serengeti ook bekend om de cheeta’s, zebra’s en giraffen. Naar schatting leven er ook zo’n 2500 leeuwen, wat het park nog populairder maakt.

Een bezoek aan het Ngorongoro krater is een onvergetelijke ervaring. Het is een krater die gevormd is door een ineengezakte vulkaan en is daarmee de grootste vulkaankrater ter wereld die gevormd is op deze manier. Het dal wordt volledig omringd door de bergen. Er leven vele dieren zoals neushoorns, olifanten en leeuwen en is het met 25.000 wilddieren het dichtstbevolkte wildgebied ter wereld.

Het Lake Manyara NP staat bekend vanwege de vele vogelsoorten zoals pelikanen en flamingo’s. Daarnaast vindt je er mooie bossen, moerassen en het Manyara meer. Het laagste punt Lake Tanganyika en het grootste meer van heel Afrika, Lake Victoria, vindt je ook in Tanzania.

Tanzania bevat de hoogste piek, de Kilimanjaro, met een hoogte van ruim 5800 meter. Deze berg wordt regelmatig door de actieve toeristen beklommen. Er zijn meerdere routes voor de bergbeklimmers en fanatieke toeristen beschikbaar.

Daarnaast heeft Tanzania ook prachtige eilanden, zoals Zanzibar eiland, die bekend staat om de mooie stranden en duikmogelijkheden. Strandliefhebbers kunnen hun hart daar ophalen. Rond de kust kun je prachtig duiken in de subtropische Indische Oceaan. Ten noorden van Zanzibar ligt Pemba eiland, een stukje groen miniparadijs dat nog niet overladen is door massatoerisme. Hier kun je een pure en rustige strandvakantie beleven of gaan duiken.

Wat zegt de community

(22)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Schakeringen van groen op Zanzibar
Schakeringen van groen op Zanzibar
Zanzibar eiland
MarcoPhotoWorld
Chameleon
Chameleon
Tanzania
ShennavanGijtenbeek
Lake Manyara Painting
Lake Manyara Painting
Lake Manyara
ShennavanGijtenbeek

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Tanzania van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Tanzania dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Tanzania:

  - Gele koorts 

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Tanzania kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: tanzaniaanse shilling (TZS). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag

  12 januari - Zanzibar Revolution Day
  Viering van de dag van de revolutie in Zanzibar.

  26 april - Union Day
  Viering van de dag dat Zanzibar en Tanganyika werden samengevoegd bij Tanzania. De president houdt toespraken en op het vasteland en op Zanzibar eiland vinden er optredens plaats.

  27 april - Dag van de Grondwet
  De dag dat in Tanzania de grondwet werd ingevoerd.

  1 mei - Dag van de Arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

  7 juli - Saba Saba
  Op deze dag wordt onder andere gevierd dat de politieke partij Taganyika African National Union werd opgericht. Saba Saba staat ook bekend als ‘Dag van de arbeiders’ of ‘Dag van de boeren’.

  8 augustus - Farmers Day
  Feestdag als eerbetoon aan de boeren.

  14 oktober - Nyerere Day
  Herdenking van de dag dat Tanzaniaans staatsman en president Julius Nyerere stierf.

  9 december - Dag van de Onafhankelijkheid
  Herdenking dat Tanzania op  9 december 1964 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië.

 • Tanzania – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Tanzania, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Tanzania gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type DStekker type G
 • Tijdsverschil: 2 uur later
  De hoofdstad van Tanzania is Dodoma.
  Het oppervlak van Tanzania is 945.087 km².
  De gesproken taal/talen: Swahili.