Botswana image

Botswana


Reisgids

Botswana
Afrika
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Botswana-vakantie: je gratis reisgids

Botswana is een land in het zuiden van Afrika en telt iets meer dan twee miljoen inwoners. De aangrenzende landen zijn Namibië, Zuid-Afrika, Zimbabwe en Zambia. Het land heeft vooral te maken met een woestijnklimaat en in het noordoosten een steppeklimaat.

Gaborone is de hoofdstad van Botswana. Het is een moderne stad met vele goede restaurants en een gevarieerd uitgaansleven. Bij de Gaborone Dam kun je zwemmen, zeilen, windsurfen en vissen in de prachtige natuur. Niet ver van de hoofdstad gelegen ligt het Gaborone Game Reservaat. Het kleinste wildpark in het land en toch erg druk bezocht.

De Kalahari-woestijn beslaat het grootste deel van Botswana. Het leefgebied van de Bosjesmannen is dan ook de voornaamste toeristentrekker van het land, samen met veel andere natuurgebieden en fenomenen. De Chobe-rivier, de Victoria Falls, de nationale parken, de vele wild- en vogelsoorten, kunnen allemaal bezocht worden tijdens een safari.
In het noorden ligt De Okavango Delta, een van de laatst overgebleven grote wildlife leefgebieden Afrika. Grote delen van de delta horen bij het Moremi Game Reservaat, waar meer dan 400 soorten vogels leven, zwarte en witte neushoorns en andere dieren van de big five.

Naast de Kwando-Linyanti delta, zijn er vier grote reservaten: Kwando NP, een van de beroemdste reservaten in Botswana. Het is een van de mooiste plekken van Afrika om groot wild te bekijken. Breed, droge graslanden maakt Selinda NP een schilderachtige omgeving. Wanneer het droog is, geldt het als een van de beste gebieden van Botswana om roofdieren te spotten. De Linyanti Reserve is sterk bevolkt met dieren in het bijzonder in de droge wintermaanden, wanneer de olifanten in enorme aantallen naar de rivieren en waterpoelen trekken en de zebra’s die overwinteren in de Linyanti. Daarnaast kun je er onder andere antilopes, leeuwen, luipaarden, cheeta’s en hyena’s zien. Chobe NP is de ideale locatie voor iedereen die geïnteresseerd is in een combinatie van de natuurlijke wonder van de Victoria Falls en om wildlife te spotten. Een boottocht over de Choberivier mag je ook niet missen. Kijk vooral uit naar nijlpaarden, apen en vogels.

Door de diamantenhandel is Botswana een van de meest welvarende landen in Afrika. De Botswaanse regering houdt de prijzen bewust (relatief) hoog, om het massatoerisme tegen te gaan en zo zijn natuur te behouden. Voor natuurliefhebbers met een redelijk gevulde portemonnee is Botswana dus ideaal.

Wat zegt de community

(9)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Pied Kingfisher
Pied Kingfisher
Botswana
Henk Vanetie
Genieten van een badje
Genieten van een badje
Chobe National Park
Dreamer666
Alerte leeuwenwelp
Alerte leeuwenwelp
Okavangodelta
Dreamer666

Praktisch

 • Voor Botswana geldt een positief reisadvies. Er zijn wel veiligheidsrisico’s voor reizen naar Botswana en dat heeft vooral te maken met criminaliteit.

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties Botswana:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Botswana kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: pula (BWP). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • Maart/April – Goede Vrijdag

  Maart/April – Pasen

  1 mei – Dag van de arbeid
  Herdenking van de kruisiging van Jezus.

  5 mei – Hemelvaartsdag
  De herdenking van Jezus die is opgevaren naar God in de hemel.

  1 juli – Dag van Seretse Khama
  Feestdag ter ere van Seretse Kama die Botswana leidde naar onafhankelijkheid en het land succesvol maakte.

  30 september – Onafhankelijkheidsdag
  Viering van de dag dat Botswana in 1965 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië.

 • Botswana – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Botswana, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Botswana gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type G
 • De hoofdstad van Botswana is Gaborone.
  Het oppervlak van Botswana is bijna even groot als Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Engels.