Deze zomer (coronaproof) op vakantie? Dit moet je weten! image
iStock

Deze zomer (coronaproof) op vakantie? Dit moet je weten!

Nu de coronamaatregelen langzaamaan versoepeld worden, gloort er licht aan de horizon: verschillende bestemmingen zijn van code oranje naar code geel gesprongen, wat betekent dat er - de juiste maatregelen in acht nemend - weer gereisd mag worden. Goed nieuws, met de zomervakantie in het verschiet! Maar waar kun je heen en waar moet je vooral rekening mee houden? 

Nog even voor het overzicht: de Rijksoverheid werkt met kleurcoderingen. Naar 'groene' bestemmingen kun je onbezorgd op reis, naar 'gele' bestemmingen mag je op reis maar moet je waakzaam blijven; er zijn veiligheids- of gezondheidsrisico's, maar je hoeft bij terugkomst in Nederland niet in quarantaine en je hoeft geen negatieve testuitslag te laten zien. 'Oranje' bestemmingen zijn enkel bedoeld voor noodzakelijke reizen. Bij terugkeer in Nederland dien je een negatieve PCR-test te laten zien en tien dagen in quarantaine te gaan. 'Rode' bestemmingen dien je geheel te vermijden: deze zijn gevaarlijk, in veel gevallen mag je niet in- of uitreizen en Nederland kan je niet repatriëren.

Dat gezegd hebbende, is het goede nieuws dat steeds meer bestemmingen wereldwijd van kleurcode oranje naar geel springen. Op dit moment staan maar liefst 19 bestemmingen (deels) op oranje. Twee bestemmingen, te weten St. Eustatius en Saba, staan zelfs weer op groen. 

Deze bestemmingen zijn nu te bereizen, de lokale maatregelen in acht nemend (update 9 juni): 

Aruba, Balearen (Spanje), Bonaire, Bulgarije, Canarische eilanden (Spanje en Portugal), Corsica (Frankrijk), Curaçao, Duitsland, Finland, Hongarije, Ierland, IJsland, Ionische eilanden (Griekenland), Italië (inclusief eilanden), Luxemburg, Malta, Noord-Egeïsche eilanden (Griekenland), Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rwanda, Sint Maarten, Slowakije, Thailand, Tsjechië en Zuid-Korea. Check altijd de laatste update op Nederlandwereldwijd.nl.

Lees ook hoe je deze bestemmingen van het gebaande pad kunt bereizen!


Let wel: de rest van Frankrijk, Griekenland en Spanje staat nog op oranje. Daarnaast geldt voor alle bestemmingen dat ze zelf nog inreisbeperkingen hanteren, zoals een verplichte vaccinatie, negatieve PCR-test of quarantaineplicht. Op onderstaande kaart kun je de inreismaatregelen per land bekijken (klik op een land voor meer informatie): 

Welke extra voorzorgsmaatregelen moet je nemen als je deze zomer op reis wilt?

Hoezeer het ook fantastisch nieuws is dat we weer kunnen reizen, is het helaas nog niet zo onbezorgd als voorheen. Hoewel er grote focus ligt op de PCR-test, het vaccinatiebewijs en het coronapaspoort, zijn er meer zaken waar je rekening mee moet nemen en vooraf goed moet regelen. We zetten de belangrijkste op een rij. Gebruik vooral ook de Reischecklist van de Rijksoverheid om toch zo onbezorgd mogelijk op reis te kunnen gaan. 

  • Zorg voor extra geld. Omdat de regels behoorlijk snel kunnen veranderen, is het raadzaam om te zorgen dat je voldoende financiële middelen hebt als de regels veranderen en je plotsklaps niet zomaar naar huis kunt. Datzelfde geldt natuurlijk als je onverhoopt toch corona oploopt en langer moet blijven.
  • Om diezelfde reden doe je er, als je medicijnen gebruikt, verstandig aan om extra medicatie mee te nemen én een artsenverklaring op zak te hebben. Daarmee kun je indien noodzakelijk ter plaatse aanvullende medicijnen kopen.
  • Bekijk goed wat de huidige voorwaarden zijn van je reis- en annuleringsverzekering, of de bestemming waar je naartoe reist gedekt is en of je niet - als de bestemming toch weer op code oranje springt - met torenhoge annuleringskosten komt te zitten. 
  • Reis je per vliegtuig? Zorg dan dat je een gezondheidsverklaring meeneemt. 
  • Check altijd wat de maatregelen zijn voor de bestemming waar je naartoe gaat. Let op: de regionale adviezen kunnen afwijken van de landelijke adviezen!
  • Ben je gevaccineerd? Neem dan altijd je vaccinatiebewijs mee. Let op: ondanks het feit dat de GGD op verzoek wél een stempel zet in je gele inentingsboekje , wordt dit door de meeste landen niet erkend als bewijs dat je gevaccineerd bent. Zolang er nog geen Europees coronapaspoort is - of je naar een niet-EU-land reist - heb je een officieel vaccinatiebewijs nodig. 

Heb je al deze stappen gevolgd? Dan rest je nog maar één ding: je koffer pakken en genieten van je reis!


Lees ook: 


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Ben je van plan om toch in eigen land te blijven en/of zoek je nog leuke tips voor de zomervakantie? Scoor dan nu onze special 'In Eigen Land' voor slechts 4,99!