image
iStock

Ruim 4 miljoen buitenlandse reizigers verwacht in Nederland in 2021

Uit de grote Columbus Travel-survey bleek al dat we – zodra het weer kan – massaal weer op vakantie willen. Dat betekent echter niet dat het in de tweede helft van dit jaar rustig wordt in Nederland: uit de nieuwe Vakantiemonitor van toerismebureau NBTC blijkt dat niet alleen de helft van de Nederlanders dit jaar in eigen land blijft, maar dat we ook nog ruim vier miljoen buitenlandse gasten kunnen verwachten. En dat aantal zou met de juiste stimulans nog kunnen oplopen.

Met name onze directe buren – Duitsers, Belgen, Engelsen en Fransen – geven aan graag een trip naar ons land te maken, al blijken we ook nog steeds zeer populair bij de Amerikanen. Wel geeft zo’n 60% van de buitenlanders aan pas over de grens te willen reizen als men is gevaccineerd – in Nederland ligt die bereidheid rond de 50%.

NBTC heeft een vrij voorzichtige schatting gemaakt dat we dit jaar nog 4 miljoen buitenlandse gasten mogen verwachten die – uitgaande van eerdere onderzoeken – gemiddeld €515 uitgeven per persoon per verblijf. Dat zou dus betekenen dat er nog 2,1 miljard euro binnen zou stromen, waarvan ruim 380 miljoen euro de schatkist in zou vloeien. Dat brengt NBTC-directeur Jos Vranken op een idee: ‘Stel nou dat de Nederlandse overheid 100 miljoen euro zou reserveren voor het subsidiëren van PCR-tests? Dat zou als een soort cashback-actie kunnen bijdragen aan het reclame maken voor Nederland. Gratis PCR-tests zijn goed voor de economie én de schatkist.’ Feitelijk zou Nederland daarmee een grensoverschrijdende subsidie beschikbaar stellen om de eigen economie te stimuleren – net zoals Frankrijk al heeft besloten om te doen. Naar verwachting komt Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge later deze week met een update over het wel of niet gratis maken van PCR-tests voor Nederlanders.

De Goede Reispodcast

Meer weten over dit onderwerp? Luister het gesprek dat Geert Jan Hahn, Europa-commentator voor BNR Nieuwsradio én Columbus, heeft gevoerd met NBTC-directeur Jos Vranken. Ze praten ook over de toekomst van het toerisme: wat heeft de sector de afgelopen 16 pandemiemaanden geprobeerd te veranderen?

Om deze content te zien moet u marketing en statistieken cookies accepteren. Klik hier om uw voorkeuren te wijzigen, na het wijzigen kunt u de pagina verversen


Vakantie 2021 en corona: meer artikelen van Columbus Travel


Beginnen de reiskriebels al te komen? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.