image
Krijnvandergiessen

In deze landen ben je met een coronapaspoort straks welkom

Nu dat de Europese Unie serieus werk aan het maken is van een coronapaspoort, lijkt opeens de mogelijkheid dat we tegen de zomer weer kunnen gaan reizen een stuk realistischer. Maar stel dat je ingeënt bent tegen corona of een negatieve coronatest kunt laten zien én we van de overheid weer mogen gaan reizen, op welke bestemmingen zijn we dan weer welkom? 

Het idee van het digitale coronapaspoort is simpel: als je gevaccineerd bent of negatief bent getest op corona in de laatste uren, wordt dat geregistreerd in een app die je kunt tonen op de luchthaven. Hiermee zouden de grenzen van alle landen in theorie dus weer open kunnen gaan. Met de nadruk op ‘in theorie’, want de realiteit is nog niet zo simpel. Elk land hanteert zijn eigen regels en dus is een vaccinatiebewijs niet altijd voldoende om binnen te komen. Zo heeft Nieuw-Zeeland al laten weten de grenzen hoogstwaarschijnlijk tot 2022 op slot te houden voor buitenlanders en hebben Polen en IJsland laten weten wel tegen corona ingeënte reizigers te verwelkomen, maar enkel als zij uit een land komen die al op de groene lijst stond.

Bekijk meteen op de kaart welke maatregelen door jouw bestemming vereist worden om er op vakantie te kunnen en mogen gaan.


Dit zijn de bestemmingen waar je welkom bent als we weer mogen reizen én je een coronapaspoort hebt:

Barbados

Vanaf 8 mei veranderen de regels voor Barbados. Ongeacht of je gevaccineerd bent of niet, moet je een negatieve PCR-test overleggen. Echter, als je gevaccineerd bent krijg je ook nog een sneltest op het vliegveld van Barbados en mag je zodra de uitslag daarvan negatief blijkt gaan genieten van je vakantie. Dat kan dezelfde dag zijn of 1-2 dagen duren. Ben je niet gevaccineerd, dan moet je in quarantaine en moet je je na vijf dagen nogmaals laten testen. Afhankelijk van hoe snel de uitslag er is, kun je na 5-7 dagen gaan genieten van je vakantie. 


Estland

Foto: Communitylid Vulture1960

Estland heeft op 2 februari laten weten dat reizigers die gevaccineerd zijn tegen corona het land binnen mogen komen zonder nog tien dagen in quarantaine te hoeven gaan of zich te hoeven laten testen op corona. Iedereen is wel verplicht om zich te houden aan de voorzorgsmaatregelen die in Estland van kracht zijn.

Lees ook: Naar deze 10 undertourism-bestemmingen kun jij coronaproof op reis

Frankrijk

Foto: communitylid Esthers

Sinds 3 mei mogen toeristen met een negatieve PCR-test Frankrijk weer in. Naar verwachting gaan de terrassen vanaf 19 mei weer open tot 21 uur. Het land is voornemens om vanaf 9 juni het coronapaspoort actief te hebben, waarmee alle resterende reisbeperkingen komen te vervallen. Het land kent nu nog een avondklok, maar deze wordt naar verwachting op 30 juni afgeschaft. Bovendien wil Frankrijk deze zomer alle terrassen, musea, bioscopen, theaters, stadions en concertzalen weer opengooien. 


Georgië

Foto: communitylid Evaantonio

Sinds 1 februari ben je ook welkom in Georgië als je gevaccineerd bent tegen corona. Mocht je twee doseringen nodig hebben, dan moet je wel kunnen bewijzen dat je beide inentingen hebt gehad.

Lees ook: De komst van het coronapaspoort - mogen we deze zomervakantie weer reizen?

Griekenland

Foto: communitylid RReintjes

Op 9 maart heeft de Griekse minister van Toerisme Harry Theocharis laten weten dat Griekenland vanaf 14 mei de grenzen weer wil openzetten voor reizigers die ingeënt zijn tegen COVID-19 of een negatieve test kunnen overleggen. Naar verwachting worden op dat moment ook veel maatregelen afgeschaft. Op 19 april is de quarantaineplicht voor veel landen al opgeheven. 


IJsland

Foto: communitylid Dreamer666

IJsland laat nog steeds geen reizigers toe uit bestemmingen die op de zwarte lijst stonden, ongeacht of ze gevaccineerd zijn. Reizigers uit de EU zijn welkom, mits gevaccineerd.


Polen

Foto: communitylid Silly

Hetzelfde geldt voor Polen: naast Poolse burgers en hun familieleden worden reizigers uit de EU toegelaten, evenals diplomaten, mensen met vitale beroepen en studenten. Met een vaccinatiebewijs óf een negatieve coronatest van maximaal 48 uur oud op zak hoef je bovendien niet meer tien dagen in quarantaine.


Portugal

Foto: communitylid AGrotewal

Hoewel de informatie beperkt is, wil Portugal graag medio mei de grenzen openen voor buitenlandse toeristen. Het land dringt er dan ook hard op aan bij de Europese Unie om vaart te maken met het coronapaspoort.


Seychellen

Foto: communitylid Krijnvandergiessen

Al op 14 januari 2021 heeft de overheid van de Seychellen laten weten dat alle reizigers welkom zijn, mits ze maar zijn gevaccineerd tegen corona. Indien er twee vaccinaties noodzakelijk waren, moet de tweede dosis wel minimaal twee weken voor aankomst op de eilanden toegediend zijn. Daarbij moet je ondanks je inenting ook een negatieve coronatest kunnen overleggen die niet ouder is dan 72 uur. Dat geldt ook voor baby’s en kinderen, al hoeven zij niet gevaccineerd te zijn. Overigens heeft de minister van Buitenlandse Zaken wel al laten weten dat de vaccinatieverplichting zal komen te vervallen als het grootste deel van de bevolking van de Seychellen zelf gevaccineerd is. Naar verwachting zal dit in maart al zijn afgerond. Een negatieve PCR-test zal wel verplicht blijven en iedereen moet zich blijven houden aan de lokale voorzorgsmaatregelen.

Lees ook: Verplichte inenting of coronapaspoort? Zo ziet de toekomst van reizen eruit

Slovenië

Foto: communitylid Hbplaatjes

Het centraal-Europese land Slovenië heeft meer dan 150 bestemmingen op een zwarte lijst staan, waaronder Nederland. Je mag het land enkel in als je een negatieve PCR-test kunt laten zien die niet ouder is dan 48 uur of kunt aantonen dat je 2 doses van het vaccin tegen het coronavirus hebt ontvangen. Het tijdstip van de tweede inenting met Biontech/Pfizer moet minstens 7 dagen geleden zijn, met Moderna minstens 14 dagen en met AstraZeneca minstens 21 dagen.


Spanje

Foto: communitylid JannavEek

Spanje is van plan om per juni de grenzen te openen voor mensen die al corona hebben gehad, gevaccineerd zijn of een negatieve PCR-test kunnen overleggen. Zowel reizigers van binnen als van buiten Europa zouden welkom zijn. Zo'n 12% van het BNP van Spanje is afhankelijk van het internationaal toerisme. Van de 47 miljoen Spanjaarden zijn zo'n 4 miljoen inmiddels volledig gevaccineerd. Overigens gelden in het land nog wel maatregelen en beperkingen: zo zijn mondkapjes binnen én buiten verplicht. Winkels, horeca en culturele instellingen zijn open, met uitzondering van discotheken en bioscopen. Wat de situatie in de zomervakantie gaat zijn, is nu nog onduidelijk. 


Thailand

Foto: communitylid Rieneke Steeghs

Ook Thailand heeft eind maart bekendgemaakt gevaccineerde reizigers toe te gaan laten. Het plan is om de grenzen stapsgewijs te gaan openen. Vanaf 1 juli zal enkel Phuket te bereizen zijn; reizigers hoeven dan niet in quarantaine. Indien dat geen negatieve effecten heeft op de corona-aantallen, zullen populaire bestemmingen als Koh Samui, Krabi, Pattaya en Chiang Mai in oktober volgen – aldus Yuthasak Supasor, directeur van het Thais Toerismebureau. 

Om dit plan te laten slagen moet 70% van de inwoners van Phuket – ten minste 450.000 mensen – ingeënt zijn tegen corona voordat de grenzen opengaan. Naar verwachting start Thailand met vaccineren in april. 

Mocht alles naar wens gaan, hoopt het land in het najaar zo’n 100.000 toeristen te mogen verwelkomen. Ter vergelijking: in 2019 ontving Phuket alleen al tien miljoen buitenlandse reizigers. Meer dan 50.000 werknemers in de toerismesector van Phuket zijn in het afgelopen jaar hun baan kwijtgeraakt. 


Turkije

Foto: communitylid Jan-Petra

Buitenlandse reizigers zijn inmiddels weer welkom in Turkije, mits ze een negatieve coronatest kunnen overleggen. Dat gezegd hebbende, geldt er momenteel een strenge lockdown in het land waarbij veel plekken gesloten zijn en alcoholverkoop verboden is. Inwoners moeten binnen blijven en mogen alleen naar buiten voor noodzakelijke boodschappen. Opvallend genoeg geldt die regel niet voor buitenlandse toeristen: zij mogen zich vrij bewegen en hebben het land dus bijna voor zich alleen. 

Op deze interactieve kaart zie je welke regels elke bestemming heeft opgesteld: wat moet jij als reiziger doen om toegang te krijgen? 


Deze bestemmingen zien er hoopvol uit:

Cyprus

 Foto: communitylid AnitaOedit

Er wordt volop gespeculeerd over een plan dat Cyprus in de steigers aan het zetten is om gevaccineerde reizigers zonder quarantainemaatregelen toegang te verschaffen tot het eiland. De overheid heeft echter op 1 maart laten weten dat het pas in een later stadium daar duidelijkheid over zal verschaffen en de huidige maatregelen van kracht blijven.


Hawaï

 Foto: communitylid Esthers

Ook Hawaï lijkt af te stevenen op versoepeling van de maatregelen voor gevaccineerde reizigers. Volgens het Hawaïaanse News Now zou het programma vanaf maart geïmplementeerd worden, maar er zijn nog geen officiële bronnen die dit bevestigd hebben.


En zo staan sommige andere landen ervoor: 
 

België

Een uitstapje over de grens is mogelijk, zolang je het kort houdt. Nederlanders zijn maximaal 48 uur welkom in België zonder aanvullende maatregelen. Wil je langer gaan, dan moet je in quarantaine. In het land zijn nog veel coronamaatregelen van kracht; zelfs de terrassen zijn nog gesloten. Of en wanneer versoepelingen plaats gaan vinden, is nog niet duidelijk. België is wel van plan om mee te doen aan het coronapaspoort, maar het valt te bezien vanaf wanneer. 

Denemarken, Noorwegen en Zweden

De Scandinavische landen hebben nog geen versoepelingen op de planning staan; het aantal besmettingen is in alle drie de landen onverminderd hoog. Buitenlandse toeristen zijn niet welkom en het is niet duidelijk wanneer de reisrestricties zullen verdwijnen. 

Duitsland

Bondskanselier Angela Merkel wil nog helemaal niet anticiperen op een mogelijke opening in de zomer; daarvoor moet het aantal besmettingen eerst omlaag. Derhalve zijn hotels en vakantiehuizen ook nu nog gesloten. Wel doet het land mee aan een aantal toerismeprojecten aan de kust, waarbij enkele hotels en vakantieresorts binnen een pilot gasten mogen ontvangen. Ben je van plan om als Nederlander Duitsland te bezoeken, dan ben je verplicht om vijf dagen in quarantaine te gaan. 

Italië

Italië heeft maatregelen kenbaar gemaakt tot en met 15 mei; voor de periode daarna is nog niets bekend. Op dit moment ben je als reiziger verplicht om vijf dagen in quarantaine te gaan. 

Marokko

Tot 21 mei geldt er in Marokko een vliegverbod voor 54 landen, waaronder Nederland. Voordat die datum verloopt, zal bekend worden gemaakt of het vliegverbod verlengd wordt. 

Oostenrijk

Oostenrijk wil de grenzen vanaf 19 mei weer open gaan gooien voor landen met een laag risico; daar hoort Nederland niet bij. Omdat wij tot de landen met een verhoogd risico behoren, ben je nog steeds verplicht om vijf dagen in quarantaine te gaan. 


Lees ook:


 

Naar deze 10 undertourism bestemmingen kun jij deze zomer coronaproof op reis

 


 

 

Dit zijn de populairste bestemmingen voor 2021

 

 


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Zolang reizen naar het buitenland er nog niet in zit, zijn we nog op ons eigen land aangewezen. Maar dat hoeft helemaal geen straf te zijn!