image
iStock

Verplichte inenting of corona-paspoort? Zo ziet de toekomst van reizen eruit

Dat door de corona-lockdown onze behoefte om te gaan reizen geenszins verminderd is, dat staat als een paal boven water. Uit een uitgebreide Columbus Travel-enquête blijkt dat maar liefst 96% van de reizigers zijn koffers wil pakken als de grenzen weer in 2021 opengaan. Maar hoe ziet je vakantie er dit jaar uit en met welke scenario’s moet je als reiziger rekening houden?

Update: op 27 januari 2021 heeft de Raad van Europa een resolutie opgesteld waarin deelnemende Europese landen wordt geadviseerd om een vaccinatie tegen corona niet te verplichten. Daar voegt de raad het advies aan toe dat niemand gedwongen mag worden om zich te laten inenten noch gediscrimeerd mag worden omdat hij niet gevaccineerd is. Europese bestemmingen die dit advies volgen kunnen derhalve dus geen coronapaspoort invoeren noch reizigers weigeren op grond van hun vaccinatiestatus. Er is tevens nog geen wereldwijd beleid ingevoerd.

 

Ondanks het feit dat we bijna allemaal staan te popelen om weer te reizen, is er nog wel enige terughoudendheid te proeven. Reizigers willen wel graag de grens over, maar niet te ver: de overgrote meerderheid geeft de voorkeur aan een Europese bestemming. En dat niet alleen, een ruime meerderheid van de reizigers (60%) wil zich eerst laten inenten en dan pas naar het buitenland afreizen. ‘Veiligheid boven alles’ en ‘een noodzakelijk kwaad’ zijn veelgehoorde antwoorden. Nog een veel grotere groep – maar liefst 90% van de mensen – is bereid om zich te laten inenten tegen corona als dit verplicht wordt door de reisbestemming. 

Overkoepelend beleid

Is dat dan de toekomst waar we tegenaan zitten te kijken? Dat lijkt op het moment nog koffiedikkijken. Hier en daar ontstaan lokale initiatieven om beleid te vormen als het gaat om toerisme in de tijd van covid-19 – zo wil Griekenland een coronapaspoort ontwikkelen en wordt er in Duitsland al maanden gediscussieerd over een immuniteitspaspoort voor mensen die corona hebben doorstaan. Maar vooralsnog is er geen overkoepelend Europees of zelfs wereldwijd beleid. 

Ook in Nederland wordt de roep om een plan vanuit het kabinet voor wanneer de grenzen weer opengaan steeds luider. De overkoepelende reisbrancheorganisatie ANVR kondigde vorige week aan niet meer op besluiten van het kabinet te willen wachten  en zelf een plan te smeden. Volgens Frank Oostdam, voorzitter van de ANVR, heeft de reisbranche júist de kennis en de slagkracht om hier het voortouw in te nemen. "De combinatie van vaccinaties en verplichte testen bij vertrek en aankomst is de sleutel. Alleen zo kunnen we de corona-impasse doorbreken", verklaarde Oostdam in de Telegraaf. 

Proefballonnetjes


Dominicaanse Republiek

De ANVR wil tevens de mogelijkheid onderzoeken om eerst één of twee bestemmingen gecontroleerd open te zetten. Volgens Oostdam wordt daarbij gedacht aan Turkije – erg populair onder Nederlanders – als mediterrane bestemming en de Dominicaanse Republiek of Curaçao als verre bestemming. Een dergelijke vakantie zou aan strenge regels gebonden zijn. Zo zouden sneltesten of vaccinaties verplicht zijn en worden reizigers mogelijk verboden om ter plekke het resort te verlaten. Het zou dus gaan om georganiseerde vakanties die weliswaar beperkingen kennen, maar toch in de behoefte van een grote groep reizigers voorziet én de markt in beweging kan krijgen. 

Marco van Leeuwen, docent reisindustrie aan de Breda University Applied Sciences (BUas), ziet daar een noodzaak in. “De economie en het consumentenvertrouwen zit momenteel op een nulpunt. Het is logisch dat mensen huiverig zijn om te reizen. Er zal iets ondernomen moeten worden om de markt weer in beweging te krijgen.” Een plan zoals de ANVR nu presenteert heeft wat hem betreft veel kansen. “Het gaat om populaire bestemmingen waar echt wel een markt voor te vinden is. Mensen moeten zien dat er echt wel weer gereisd kan worden: als er één schaap over de dam is, volgen er meer.” De ANVR kan samen met de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) en het Calamiteitenfonds de zekerheid bieden waar veel reizigers juist in een tijd als deze behoefte aan hebben. De ANVR is immers een kwaliteitskeurmerk en kan samen met aangesloten reisorganisaties zorgen voor vaccinatiechecks en sneltesten voor én na de reis, de SGR en het Calamiteitenfonds bieden de financiële zekerheid dat je je geld terugkrijgt of om kunt boeken als het toch misgaat. “De tijd van zelf je reis in elkaar knutselen zonder enig vangnet als het misgaat ligt echt achter ons”, aldus Van Leeuwen. 

Hij ziet dan ook veel kansen voor de grote reisorganisaties als TUI en Corendon, die vliegen met eigen vliegtuigen en eigen accommodaties hebben, waardoor ze alles in eigen hand kunnen houden en meer veiligheid kunnen garanderen. Het zijn ook deze organisaties die net als de ANVR vooruitlopend op het einde van de lockdown al plannen aan het smeden zijn om de reismarkt weer op gang te brengen, onder andere met testlocaties op populaire vakantiebestemmingen, quarantainehotels voor positief geteste toeristen en coronavrije corridors.

Lees ook: Ja, we kunnen in 2021 weer op vakantie. Maar alléén als we ons reisgedrag ‘re-booten’ (opnieuw opstarten) of ‘re-inventen’ (opnieuw uitvinden).


Mokerslag voor mediterrane bestemmingen

Navagio in Griekenland
Zakynthos, Griekenland

Niet alleen is de nood hoog voor de reisorganisaties zelf die steeds meer moeite hebben om het hoofd boven water te houden, zij voelen zich ook verantwoordelijk voor de partners op de bestemmingen: touroperators, reisgidsen, chauffeurs die al maandenlang zonder inkomsten zitten en vaak in nog veel penibeler situaties zitten dan wij. Veel landen zijn heel erg afhankelijk van het toerisme en dan gaat het niet alleen om verre bestemmingen, benadrukt Van Leeuwen. “Als de grenzen nog lang dicht blijven, dan zal dat een mokerslag zijn voor landen rondom de Middellandse Zee, zoals Griekenland, Italië, Kroatië en Portugal. Die landen moeten het echt voor het grootste deel hebben van buitenlandse toeristen. Wij Nederlanders, evenals de Duitsers, Scandinaviërs en Britten, reizen nog veel in eigen land of brengen een bezoekje aan de buren. Zo zie je ook dat mensen met een camper er veelal op uit trekken in het noordelijk en westelijk deel van Europa en soms nog wel afzakken naar Frankrijk of zelfs Spanje, maar verder ook niet.” Ook voor de Zuid-Europese bestemmingen is een versoepeling van de maatregelen en het open kunnen stellen van de grenzen dus van groot belang. 

Einde van het massatoerisme?

Overigens verwacht Van Leeuwen ook dat grote evenementen als het EK Voetbal en de Olympische Spelen bij zullen dragen aan het consumentenvertrouwen. “Nu regeert de angst nog: we zitten nog in een corona culture shock. Tegen de zomer, als meer mensen gevaccineerd zijn en de events weer op gang komen, zal de aandacht steeds meer verschuiven naar wat er wél kan in plaats van wat er niet kan. Eerdere pandemieën zoals SARS leren ons dat we snel ons oude gedrag hervatten. 
Hebben we dan niets geleerd van deze pandemie? “Covid-19 is in zoverre wel uniek dat het de hele wereld omvat en langer aanhoudt”, aldus Van Leeuwen. “Ik verwacht dat we deels in ons oude gedrag zullen terugvallen: corona zal niet het einde betekenen van het massatoerisme. Toch zie je wel al een gedragsverandering ontstaan bij een deel van de reizigers. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de impact van hun reizen. Voorheen reisde slechts 8% duurzaam; dat aantal zal na corona wel een stuk groter zijn.” 

Betekenisvol reizen

Er is een groeiende behoefte om een reis echt betekenisvol te laten zijn, door meer contact te maken met locals, verantwoorder van A naar B te reizen en te kijken naar hoe de impact juist positief in plaats van negatief kan zijn. Ook reisorganisaties nemen daarin steeds meer het voortouw: zo kiezen sommige bedrijven ervoor om alleen nog maar reizen van drie weken of meer aan te bieden, waardoor er minder gevlogen wordt en er meer quality time op de bestemming besteed kan worden.

Hoe ziet de toekomst van reizen er dan uit? “Het is een kwestie van de tijd zien te overbruggen”, aldus Van Leeuwen. “Met een beetje geluk zijn we in 2022 terug in de roaring twenties, waarin we weer onbekommerd kunnen reizen en lekker kunnen bijbruinen op het strand.” 

Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

reizen na corona in Columbus Travel-editie 97