image
Columbus Travel

Vakantie na corona: de 10 grootste reiswensen van Nederlanders

Hoe heeft de coronacrisis de vakantiewensen en het reisgedrag van de Nederlander beïnvloed? Waar willen we dit jaar nog op vakantie en naar welke activiteiten snakken we? Onlangs hielden we de grootste online reissurvey van Nederland om de vakantieplannen van de Nederlander scherp in beeld te krijgen. Dit zijn de tien belangrijkste conclusies. Herken jij je er zelf in?

1. Nederlanders willen dit jaar nog massaal op vakantie

Uit onze survey blijkt overduidelijk dat, zodra de regelgeving omtrent corona dit toelaat, Nederlanders niet kunnen wachten om hun koffers te pakken. Slechts drie procent geeft aan de rest van het jaar niet op vakantie te willen gaan. Bijna de helft van de ruim 3.000 ondervraagden wil in 2021 nog in zowel Nederland als het buitenland vakantie vieren en maar liefst 42% geeft aan alleen in het buitenland op reis te willen gaan. Vergeleken met afgelopen voorjaar, toen Columbus ook een onderzoek deed over de reiswensen en -plannen van Nederlanders, is er veel meer animo om de wijde wereld in te trekken. Respondenten geven aan dat dit voor een groot deel te danken is aan 'coronamoeheid'; veel Nederlanders willen een inhaalslag maken en de reizen die ze vorig jaar niet konden maken alsnog compenseren.

vakantie 2021: de reisplannen van de Nederlander  


2. September wordt de populairste vakantiemaand dit jaar

De hoogseizoenmaanden juli en augustus worden dit jaar van de troon gestoten als geliefdste reisperiode voor een vakantie in het buitenland. Hoewel ze nog steeds als piekmaanden gelden, blijkt dit jaar september de populairste maand te zijn voor een vakantie buiten de landsgrenzen; maar liefst één op de vijf reizigers geeft aan dan een internationale reis te willen maken. Voor deze groep is er in de zomermaanden nog teveel onzekerheid over de regelgeving omtrent corona – men speelt liever op safe. Veel respondenten geven aan in het voorjaar en de vroege zomer in Nederland te willen blijven voor een vakantie. Daarna wordt er voorzichtig gedacht aan Europese bestemmingen en de rest van de wereld.

Vakantie 2021: wanneer de Nederlander in het buitenland op vakantie wil


3. Mei wordt verreweg de belangrijkste maand voor boekingen

Mits de coronaregelgeving op vakantiebestemmingen wordt versoepeld, willen Nederlanders het liefst al zo vroeg mogelijk hun vakantie(s) boeken. Maar liefst 38% geeft aan in mei hun reizen te willen regelen. Iets om mee rekening te houden als je al specifieke reisbestemmingen of accommodaties in het hoofd hebt!

vakantie 2021: wanneer de Nederlander zijn vakantie wil boeken


4. Bijna de helft van de Nederlanders wil dit jaar nog twee keer op reis in het buitenland

Maar liefst 81% van de Nederlandse reizigers wil in 2021 nog één of twee keer op vakantie in het buitenland. De meeste Nederlanders willen dit bovendien combineren met een (korte) vakantie in Nederland. Ons kikkerlandje blijft in het voorjaar de favoriete vakantiebestemming, terwijl in de zomer een verschuiving optreedt naar Europa. 

vakantie 2021: hoe vaak de Nederlander op vakantie wil gaan


5. Vakanties van 2-3 weken hebben dit jaar de voorkeur

Bij elkaar opgeteld geeft maar liefst 81 procent van de Nederlanders aan de rest één tot drie weken op vakantie in het buitenland te willen gaan. Meer dan een kwart van de Nederlanders - zo'n 26% - wil in 2021 zelfs meer dan drie weken naar het buitenland reizen.  

vakantie 2021: hoelang de Nederlander op vakantie wil gaan


6. Europa is verreweg de geliefdste vakantieregio, maar verre bestemmingen maken een comeback

Maar liefst driekwart van de Nederlanders wil dit jaar in Europa op vakantie gaan, maar de bestemmingen op de wishlist van reizigers wordt langzaam maar zeker weer diverser: met name Azië is terug van weggeweest en staat op de planning van één op de tien reizigers, mits de coronaregelgeving dit toelaat. 

vakantie 2021: in welk werelddeel de Nederlander op vakantie wil gaan


7. Europese landen blijven favoriete vakantiebestemmingen, maar verre landen rukken op

Kijken we naar specfieke landen, dan levert dit ook een diversere wishlist op dan slechts enkele maanden geleden, toen Columbus zijn lezers vroeg naar hun favoriete reisbestemmingen van 2021. De gehele top 15 favoriete reisbestemmingen bestond begin dit jaar nog geheel uit Europese landen. Inmiddels hebben Nederlanders ook weer zin om naar verre bestemmingen zoals Indonesië en de Verenigde Staten af te reizen. Nét buiten de top 15 staan Thailand (nr. 16), Canada (nr. 18) en Zuid-Afrika (nr. 19). De Nederlander durft dus weer voorzichtig buiten Europa te denken en dromen.

vakantie 2021: de populairste vakantielanden onder Nederlanders


8. Zon- en autovakanties zijn nog nooit zo populair geweest

Een klein derde van de Nederlanders is dit jaar vooral op zoek naar zon, zee en strand, terwijl één op de vijf een roadtrip wil maken. Idealiter worden deze twee gecombineerd: een groot aantal reizigers geeft aan met de auto naar Zuid-Europa te willen reizen omdat ze dit jaar niet willen vliegen maar toch relatief snel weer terug in Nederland willen zijn mocht de coronacrisis dit vereisen. Een opvallend groot aantal Nederlanders snakt ook naar buitenlandse cultuur en steden; maar liefst 22% geeft aan dit als hoofddoel te hebben voor zijn of haar vakantie.

vakantie 2021: de populairste activiteiten onder Nederlanders


9. Helft van de Nederlanders wil nog tot € 3.000 aan vakanties uitgeven dit jaar

Ruim de helft van de Nederlandse reizigers is van plan nog tot € 3.000 aan vakanties uit te geven dit jaar. Een kleine 5% is bereid meer dan € 10.000 uit te geven.

vakantie 2021: bestedingsbedrag


10. Cultuur is (net iets) belangrijker dan natuur voor een geslaagde vakantie

Na ruim een jaar van quarantaines en lockdowns in ons dichtbevolkte landje mag het geen verrassing heten dat de Nederlander op zijn vakantiebestemming toegang tot de natuur een belangrijk criterium vindt.  Verrassender is dat dit jaar het cultureel aanbod op de vakantiebestemming nóg belangrijker wordt gevonden, op de voet gevolgd door het culinaire aanbod. Het sociale aspect van reizen wordt dus door de coronacrisis nog meer op zijn waarde geschat. Dat blijkt ook uit de toelichting van veel deelnemers aan de survey: het ervaren van een andere cultuur vormt de belangrijkste motivatie om dit jaar weer naar het buitenland af te reizen.

 

Bron: Columbus Travel-survey 'reizen na corona'. Aantal respondenten: 3.338. Peildatum: 28 april 2021.


Vakantie 2021 en corona: meer artikelen van Columbus Travel


Beginnen de reiskriebels al te komen? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.