image
Canva Images

Dit zijn de beste airlines van 2024

‘Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis ernaartoe’. Dan kan de reis maar beter fantastisch zijn – en de airline waarmee je vliegt ook! Elk jaar worden door Skytrax én door Airlineratings.com de beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld op een rij gezet. Bij deze airlines moet je wezen voor je volgende vlucht!

Reisbeoordelingssite Skytrax heeft onlangs de winnaars van de 2024 World Airline Awards bekendgemaakt. Voor deze ‘Oscars van de luchtvaartindustrie’, die voor het 24e jaar op rij gehouden werden, konden mensen van september 2023 tot mei 2024 stemmen op meer dan 350 luchtvaartmaatschappijen uit ruim honderd landen. En dit zijn de winnende airlines!

Swiss International Airlines10. SWISS International Air Lines

De hekkensluiter in de lijst is meteen een nieuwkomer: SWISS. De grootste luchtvaartmaatschappij van Zwitserland verbindt Zürich en Genève met de wereld. Hoe nieuw ook in de lijst, is SWISS geen kleine speler: de airline maakt deel uit van de Lufthansa Group en is ook lid van Star Alliance, 's werelds grootste luchtvaartnetwerk. De luchtvaartmaatschappij heeft ook grootse plannen: het heeft zichzelf als doel gesteld om de netto CO2-uitstoot uit 2019 tegen 2030 gehalveerd te hebben en het wil alle activiteiten tegen 2050 volledig CO2-neutraal maken.

Wil je ook weten: Dit waren in 2023 de veiligste airlines

9. Air France

Air France maakte een kleine duikvlucht van de zevende plek in 2023 naar de negende plek in 2024. Toch valt er weinig te klagen: de Franse airline won de prijs voor Beste Eersteklas Catering, Beste Eersteklas Lounge Dining en Beste Luchtvaartmaatschappij van West-Europa. De Franse airline wordt dan ook geroemd om de gastronomische maaltijden die door topchefs zijn bereid en comfortabele cabines, en de klantenservice wordt omschreven als vriendelijk en professioneel. Samen met onze eigen KLM vormt Air France de grootste Europese luchtvaartgroep, waarmee het naar 312 bestemmingen in 116 landen vliegt. Air France voert dan ook dagelijks ruim 1500 vluchten uit wereldwijd. 


8. Eva Air

In 2023 was het Taiwanese EVA Air nog een nieuwe binnenkomer in de lijst. Dit jaar wist het een plekje op te schuiven naar plek acht. De luchtvaartmaatschappij staat bekend om haar unieke Hello Kitty-vliegtuigen, maar dat is niet het enige wat ze te bieden heeft. EVA Air scoort hoog op een uitstekende klantenservice, een uitgebreid inflight entertainmentsysteem, comfortabele stoelen en heerlijke maaltijden. De luhtvaartmaatschappij verbindt Azië met meer dan zestig bestemmingen in Europa, Noord-Amerika en Oceanië.


7. Turkish Airlines

Turkish Airlines stond in 2023 nog op nummer zes, maar daalde één plekje. De luchtvaartmaatschappij, die Istanbul als hub heeft, is populair onder intercontinentale reizigers vanwege de vele bestemmingen waar het op vliegt. De maaltijden aan boord worden veelal bereid met Turkse ingrediënten en worden geroemd als hoogtepunt. De vliegtuigmaatschappij wist in totaal drie awards in de wacht te slepen, met tevens het prestigieuze ‘Beste Luchtvaartmaatschappij van Europa’ en 'Beste businessclass-catering'. De airline heeft een vloot van ruim driehonderd (passagiers- en vracht)vliegtuigen naar meer dan driehonderd bestemmingen wereldwijd en claimt dan ook naar meer landen te vliegen dan welke andere luchtvaartmaatschappij ter wereld dan ook.

Lees ook: Verrassend: deze stad wordt het meest bezocht door toeristen

6. Japan Airlines

Ook Japan Airlines moest een plekje inleveren. De Japanse luchtvaartmaatschappij, met ruim 230 vliegtuigen een van de grootste ter wereld, staat bekend om haar onberispelijke service en aandacht voor detail. Zo wordt de airline geprezen om de comfortabele stoelen met extra beenruimte en het uitgebreide inflight entertainmentsysteem. Vooral de sushimaaltijden zijn favoriet onder passagiers. Met vier grote hubs in Tokio, Osaka, Nagoya en Okinawa bedient Japan Airlines 95 bestemmingen wereldwijd. Dit jaar won de airline ook de prijs voor 's Werelds Beste Premium Economy Class.


5. Cathay Pacific

Cathay Pacific stond vorig jaar nog op de achtste plek, maar wist een flinke stijging door te maken. Dat is vooral te danken aan de economy class, waarvoor de luchtvaartmaatschappij ook de kroon van 's werelds beste kreegt. Toch staat de airline ook bekend om de luxe business class en uitstekende klantenservice. De stoelen zijn ruim en comfortabel en het inflight entertainmentsysteem wordt omschreven als indrukwekkend. Cathay Pacific Group vliegt met bijna tweehonderd vliegtuigen vanuit Hongkong naar meer dan tweehonderd bestemmingen in Azië, Noord-Amerika, Australië, Europa en Afrika. 

Dit is in 2024 de beste luchthaven (en nee, het is niet Changi!)

4. ANA All Nippon Airways

De Japanse luchtvaartmaatschappij ANA All Nippon Airways moest de derde plaats afstaan voor een vierde plaats. De airline, die de grootste is van Japan, wordt geroemd om haar onberispelijke service en aandacht voor detail, uitstekende klantenservice, comfortabele stoelen en de heerlijke gerechten, waarbij de ramen favoriet zijn onder reizigers. De airline vliegt naar 118 binnenlandse en 82 internationale bestemmingen. ANA All Nippon Airways won ook de prijs voor 's Werelds Beste Luchthavenservice en de prijs voor het Beste Cabinepersoneel in Azië.


3. Emirates

Waar Emirates vorig uit uit de top drie zakte naar de vierde plaats, wist het zich dit jaar te herpakken. De luchtvaartmaatschappij uit Dubai staat bekend om haar luxueuze cabines en uitstekende klantenservice. De stoelen zijn ruim en comfortabel, het inflight entertainmentsysteem is indrukwekkend en de maaltijden aan boord zijn van hoge kwaliteit, met gerechten die door topchefs zijn bereid. De huidige vloot van Emirates bestaat uit 262 vliegtuigen, waarmee de luchtvaartmaatschappij 152 bestemmingen bedient.


2. Singapore Airlines

Singapore Airlines wist vorig jaar voor de vijfde keer nog de nummer één-positie te bemachtigen, maar heeft dit jaar een plaatsje moeten opschuiven. De airline staat bekend om haar luxueuze suites, uitstekende klantenservice en een bekroonde inflight entertainment. Samen met haar budgetmaatschappij Scoot exploiteert Singapore Airlines een vloot van meer dan 180 vliegtuigen, die naar meer dan 110 bestemmingen vliegen. De luchtvaartmaatschappij viel verder in de prijzen voor 's Werelds Beste Cabinepersoneel, 's Werelds Beste Eerste Klas en Beste Luchtvaartmaatschappij van Azië.

Dit waren in 2023 de drukste luchthavens ter wereld

1. Qatar Airways

Terug van weggeweest: Qatar Airways. Na ook in 2022 voor de zevende keer bekroond te zijn tot de nummer één, moest het vorig jaar z'n plaats afstaan aan Singapore Airlines. Maar nu is de luchtvaartmaatschappij dus terug van weggeweest! De airline met als standplaats Doha heeft een ultramoderne vloot van gemiddeld slechts vijf jaar oud en staat bekend om haar luxueuze cabines en uitstekende klantenservice. De stoelen, vooral in de Qsuite, zijn ruim en comfortabel en ook bij Qatar Airways worden de gerechten door topchefs bereid. De tweehonderd vliegtuigen die Qatar Airways rijk is vliegen naar meer dan 150 bestemmingen, dus er is voor ieder wat wils. De airline werd overigens niet alleen uitgeroepen tot 's werelds beste luchtvaartmaatschappij in 2024, maar sleepte ook de titels 's Werelds Beste Business Class, 's Werelds Beste Business Class Lounge en Beste luchtvaartmaatschappij in het Midden-Oosten in de wacht.


Andere prijswinnaars bij Skytrax 

Andere prijswinnaars waren onder andere Saudia Airlines als ’s werelds meest verbeterde luchtvaartmaatschappij, AirAsia wederom als ’s werelds beste low cost airline (een titel die de luchtvaartmaatschappij al sinds 2010 elk jaar heeft gewonnen) en Scoot als ’s werelds beste low cost airline voor verre reizen. De Spaanse luchtvaartmaatschppij Volotea werd wederom bekroond tot beste low cost airline binnen Europa. De award voor meest gezinsvriendelijke luchtvaartmaatschappijgaat dit jaar naar British Airways. Bekijk de hele top 100 airlines van 2024.


De beste airline volgens Airlineratings.com

Waar Skytrax de passagiers vraagt naar hun oordeel over tal van airlines, pakt Airlineratings.com het anders aan. Een team van experts kijkt naar grote overheids- en veiligheidschecks met twaalf criteria, waaronder leeftijd van de vloot, veiligheid, winstgevendheid en passagiersbeoordelingen.  En ook volgens Airlineratings.com is Qatar Airways de beste luchtvaartmaatschappij in 2024. De airline verdrong Air New Zealand die vorig jaar de ranglijst domineerde, evenals Cathay Pacific, Emirates en Korean Air. Voor het vijfde jaar op rij won Qatar Airways bovendien de Beste Businessclass en Beste Catering. Voorganger Air New Zealand moest dus de nummer één positie laten schieten, maar won wel alsnog Beste Economy Class. Emirates heeft de beste premium economy class en beste in flight entertainment, Singapore Airlines heeft de beste eersteklas en Virgin Australia werd bekroond om haar cabin crew. Etihad werd voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot duurzaamste luchtvaartmaatschappij. 

Mis dit niet: Dit is de veiligste stoel in het vliegtuig (of niet?)

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.