Dit zijn de populairste bestemmingen voor 2021 image
iStock

Dit zijn de populairste bestemmingen voor 2021

Met de tweede lockdown nog vol op gang voelt het wellicht wat vreemd om überhaupt na te denken over een volgende reis. Toch gaven jullie massaal gehoor aan onze vraag hoe reizen na corona er voor jou uitziet en vooral: of en zo ja waarheen je dit jaar nog wilt reizen. Zit jouw favoriete reisbestemming erbij?

Dat we nog durven dromen blijkt wel uit jullie antwoorden op de vraag of je aankomend jaar weer naar het buitenland zou reizen als het reisadvies dit toelaat. Maar liefst 96% beantwoordt dit volmondig met ‘ja!’ Maar waarheen dan? Pas op plek 14 vinden we Canada als eerste intercontinentale land: ruim 14% van de reizigers kan niet wachten om weer de Atlantische Oceaan over te steken. Het merendeel zoekt het toch liever dichter bij huis. En terecht, want ook in Europa is nog genoeg om te ontdekken! Dit zijn de top 10 populairste bestemmingen voor 2021:

10. België


Hallerbos, België

Wie het graag nog dicht bij huis zoekt maar liever wel de grens overgaat, kan in buurland België z’n hart ophalen. Zo vind je in de Maasvallei de voormalige steenkoolmijn van Eisden, die heeft gezorgd voor een verrassend landschap van mijnsteenbergen. Maar ook het Zoniënwoud en het Hallerbos zijn de moeite van het verkennen waard. Bijna 18% van de respondenten plant dan ook een trip over de grens. 
Dit zijn de acht mooiste wandelroutes van Nederland en België.

9. Portugal


Wijnstreek, Portugal

Iets verder reizen maar zeker de moeite waard is Portugal, zo meent ook ruim 19% van de reizigers. Het land van port, onbewoonde eilanden (ja, echt!) en vulkanen. Onze favoriet: volg de wijnroute in het noorden en klop aan bij een idyllische quinta (wijnboerderij) om rondgeleid te worden op een van de vele wijngaarden. Hier vind je een van de mooiste wijnstreken ter wereld! Dit zijn onze beste reistips voor Portugal.

8. Oostenrijk


Tirol & Vorarlberg, Oostenrijk

Vol overgave omarmt Oostenrijk nog altijd de clichés. Koeienbellen, rood-witte tafellakentjes, schnitzel, Grüss Gott! En het westen van het land barst van de belevenissen, zowel actief als relaxed. Juist de combi van overdag de bergen verkennen en ’s avonds jezelf verwennen maakt de regio’s Tirol en Vorarlberg zo verslavend en comfortabel tegelijkertijd. Neem een gids mee om buiten de gebaande paden te treden of stippel zelf een route uit langs berghutten. Met dank aan deze pleisterplaatsen hoef je geen kampeerspullen mee te nemen als je een meerdaagse tocht wilt maken. 


7. IJsland

Slapen in een MINK-caravan, IJsland


IJsland mag dan wel populair zijn - ruim 20% van onze lezers wil dit jaar nog die kant op -, er zijn nog genoeg plekken weg van de massa. Klop bijvoorbeeld eens aan bij een schapenboerin of maak een roadtrip in een MINK-caravan! De meeste toeristen rijden voorbij aan de talloze hot pools, maar dit zijn prima plekken om een praatje met een local aan te knopen – die je meteen insidertips kan geven voor zijn favoriete plekken. Dit zijn alvast onze IJsland-tips van het gebaande pad.


6. Noorwegen

Mountainbiken in Lofoten, Noorwegen


Noorwegen staat bekend om de wilde, ongerepte natuur: een prima plek om te ontsnappen aan de rest van de wereld. De Lofoten behoren tot de mooiste mountainbikebestemmingen van Europa, waar je zowel als beginneling als ervaren fietser aan je trekken kunt komen. En dat is nog lang niet alles.

5. Frankrijk

In een motor met zijspan Parijs verkennen

Het is van oudsher het land dat jaarlijks de meeste Nederlanders trekt, maar in de lijst voor 2021 moet het het doen met een vijfde plek: Frankrijk. Zo'n 23% van de respondenten zet Frankrijk nog bovenaan het verlanglijstje. Maar wie denkt dat-ie Frankrijk nu wel kent: think again. Er valt nog zoveel te ontdekken! Ga bijvoorbeeld eens mee met een herder in de Pyreneeën of plof neer in je eigen hemelbed in een heuse chateau in de Savoie. Of wat dacht je van Parijs verkennen in de zijspan van een motor? 
Frankrijk zoals je het nog niet kende: dit zijn onze tips.

4.  Duitsland

Boomhut in Beieren, Duitsland

Frankrijk heeft een gedeelde plaats met Duitsland. 
Je hoeft niet ver de grens over om je in een andere wereld te wanen. Zo groot als Duitsland is, zo verrassend is het land ook. Wist je bijvoorbeeld dat je midden in München kunt leren golfsurfen?! Nee, je hebt niet over het hoofd gezien dat er geen zee is … Ook gaaf: slapen in een 6,5 meter hoge boomhut – hoewel er geen boom aan te pas komt, maar dat zien we maar even door de vingers. Benieuwd hoe dat zit? Je leest het in onze favoriete reistips voor Duitsland

3. Griekenland

Kalamata, Griekenland


In de top drie hoort natuurlijk een land met zon, zee en strand. Het is dan ook niet verrassend dat 24% van de reizigers Griekenland, met zo’n driehonderd dagen zon per jaar, bovenaan de bucketlist zet, waardoor het land op de derde plek prijkt. Een van onze favoriete plekken hier is Kalamáta, een kustplaatsje op de Peloponnesos. Zowel in als in de omgeving van de stad kun je namelijk waanzinnig fietsen! Spot flamingo’s, schildpadden en (als je echt geluk hebt) kameleons tijdens je tour door het gebied. En Griekenland heeft nog veel meer te ontdekken.

2. Italië

Pitigliano, Italië

We zijn bijna aangekomen bij de nummer één, maar niet voordat we Italië als runner-up nog even in het zonnetje hebben gezet. Maar liefst 27% van de Columbus-lezers zou het liefste morgen nog naar la bella Italia  vertrekken. Hier wisselen natuur, cultuur en lekker eten elkaar af. Van de wilde kust van Puglia tot de agriturismo’s aan de Amalfikust: je raakt niet uitgekeken. Vooral bijzonder vonden wij het middeleeuwse Pitigliano, een ‘klein Jeruzalem’ midden in Toscane, waar Italiaanse en Joodse tradities met elkaar versmolten zijn. Dat zie je én dat proef je! Maar je proeft nog veel meer in het land van la mamma ...

1. Spanje

Catalonië, Spanje

Maar liefst 32% van de Nederlandse reizigers overweegt dit jaar naar Spanje te reizen als het reisadvies dat toelaat. Het land is daarmee de onbetwiste nummer één vakantiebestemming van Nederlanders in een jaar dat nog grotendeels in het teken van corona zal staan. Toch hoef je niet bang te zijn om weer hutjemutje met je buren te staan zodra de grenzen opengaan, als je de Costa del Sol tenminste achterwege laat. Ga in plaats daarvan hiken in het achterland van Catalonië of op bezoek bij sherryboeren in Cádiz. Dit zijn de plekken waar je je in het echte Spanje waant. 
Vakantie in Nederland 101 tips