Rwanda

Rwanda was het land van de gorilla’s en de adembenemende uitzichten, totdat burgeroorlog tussen de Hutu’s en de Tutsi’s in 1994 - waarbij naar schatting rond de 1 miljoen Tutsi’s werden vermoord - het land verwoestte. Nu is een groot gedeelte van het land weer herbouwd, de economie trekt aan en voor reizigers is het een stuk veiliger om door het land te reizen. De grenzen met Burundi en Congo Kinshasa kunnen beter nog steeds worden vermeden vanwege het risico op het uitbreken van wapenconflicten.

Ondanks dat Rwanda echt een prachtig land is, wordt het nog steeds geassocieerd met de burgeroorlog. Jammer, want het heeft een prachtig landschap, met indrukwekkende bergen en vulkanen en in de diepe jungle berggorilla’s die bijna zijn uitgestorven. Je kunt hier prachtige gorilla-trekkings maken in bijvoorbeeld het Volcanoes National Park. Een pittige meerdaagse tocht leidt je door prachtige natuur en bergachtig landschap. Je hebt hier een grote kans om oog in oog te staan met één van de vijf gorilla groepen die hier leeft. 

Maar het land heeft veel meer te bieden zoals de mooie nationale parken zoals het Akagera National Park, waar leeuwen, giraffen, olifanten, luipaarden en nijlpaarden leven. In Parc National Nyungwe Forest, een prachtige tropische bergregenwoud, vind je honderden soorten orchideeën en meer dan 275 verschillende vogelsoorten. Andere bezienswaardigheden in het land zijn de nationale monumenten voor slachtoffers van de genocide bij Gisozi en in Nyamata en Ntarama en het Nationale Museum in Butare. Rwanda is een fantastische bestemming waar je niet snel uitgekeken zal raken.

Informatie over Rwanda

Alle highlights van Rwanda

Beste foto's & tips van Rwanda

'553289' door RoyanvanVelse '553289' door RoyanvanVelse

RwandaZuid Rwanda

RwandaZuid Rwanda

Getuige van Rwanda

RoyanvanVelse

En hoe lang geleden is het dat ik deze foto nam? 23 jaar geleden alweer. En is het nu een foto met journalistieke waarde of met reizigerswaarde? Buiten de gebaande paden is het zeker. Het is een getuigenis. Deze kinderen lachen, maar ze lachen alleen voor de foto. Want er valt niets te lachen. Of deze het hebben overleefd betwijfel ik. Een kans van 1 op 3 dat het zo is. De eerste schoten zijn net gelost, ik ben getuige geweest van de eerste aanslag, en getuige van die ontelbare doden en bijna doden op straat en in de velden. Getuige van Rwanda. Ik heb niet veel foto's van deze onbeschrijfelijke momenten. Een deel van de foto's is verloren gegaan, en vaak had ik niet het reflex om de camera te pakken. Op die momenten dat de ellende te groot was om aan te zien, of op die momenten dat ik zelf doelwit was. Getuige van Rwanda. Het zijn foto's die ik op een bepaalde manier niet wil delen. Maar het zijn ook foto's die de moderne mens eraan helpen herinneren dat zo'n genocide gewoonweg niet nog een keer mag Nergens ter wereld. Daarnaast verdient Rwanda een nieuwe kans als toeristisch land, met z'n wildparken en z'n zilverruggen. Het verleden kun je niet uitwissen maar het is goed om het land met andere ogen te zien. Toen ik er net aankwam, vlak voor de verschrikkelijke uitbarstingen van geweld, was het een land vol met vriendelijke en gastvrije mensen. En dat is het nu vast weer. Alleen ik, ik ga er niet meer heen. Er liggen te veel herinneringen die ik niet uit mijn geheugen kan wissen.

'167469' door JVersteeg '167469' door JVersteeg

RwandaRuhengeri

RwandaRuhengeri

Die Blik

JVersteeg

Dit mannetje liep ik tegen het lijf toen de regen plots uit de hemel stortte. Hij gooide snel een doek over zijn hoofdje en keek mij indringend aan, zoals vele kinderen en volwassenen dat veelvudig deden in dit verscheurde land. Wat zou er in zijn koppie omgaan? Meer dan de helft van de Rwandese kinderen was wees toen ik er in 2004 was. Het blijft onwerkelijk: Zo'n prachtig land verwoest door slechts 1 maand aan genocide.

'492418' door marcelkuijper '492418' door marcelkuijper

RwandaVolcanoes NP

RwandaVolcanoes NP

Berg gorilla

marcelkuijper

Het is alweer een aantal jaren geleden dat we de berg gorilla's bezocht hebben maar dit gaat vast binnen een jaar weer gebeuren. Al is het een prijzig bezoekje het is meer dan de moeite waard, vind ik. De rust die ze uitstralen.

Praktische informatie over Rwanda

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  juni en augustus
 • Internet extentie
  rw
 • Hoofdstad
  Kigali
 • Aantal inwoners
  7,3 miljoen
 • Oppervlakte
  60% van Nederland
 • Reistijd
  9:15
 • Talen
  Kinyarwanda, Frans en Engels
 • Religie
  rooms-katholiek
 • Tijdverschil
  1 uur later
 • Telefooncode
  250
 • Voltage
  220
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  visum verplicht en moet vooraf geregeld worden
 • Douane
  visum verplicht en moet vooraf geregeld worden
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A, gele koorts (verplicht!), soms choleraverklaring
 • Aanvlieghaven
  Kigali (KGL)
 • Nationale feestdagen
  28 januari Dag van de Democratie, 1 juli Onafhankelijkheidsdag, 1 augustus Oogstfestival
Laat kaart zien
Nieuwe ontdekking: Congo-Nile Trail

Een nieuwe highlight van een reis door Rwanda is de Congo-Nile Trail, een 227 kilometer lange onverharde weg die langs het Kivumeer in het westen van het land loopt. Afrika op zijn mooist.

Een nieuwe highlight van een reis door Rwanda is de Congo-Nile Trail, een 227 kilometer lange onverharde weg die langs het Kivumeer in het westen van...