Spanje image

Spanje


Reistips

Spanje
Europa
iStock

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Vakantieplannen voor Spanje? Op onze website vind je de leukste bezienswaardigheden, activiteiten, bijzondere plekjes en routes buiten de gebaande paden. Van indrukwekkende hikes in het achterland van Catalonië tot lange fietsroutes over paradijselijke eilanden. En van het verkennen van westerndorpjes in de woestijn van Almería tot het maken van vulkaantochten op Gran Canaria.

Ga hiken in het achterland van Catalonië

Ga hiken in het achterland van Catalonië - tip foto

De meeste bezoekers aan Catalonië zijn niet weg te slaan uit Barcelona en de al even verleidelijke costa’s. Met als gevolg dat het achterland van de Spaanse provincie voor het oog van de wereld verborgen blijft. Een van de mooiste en onbekendste natuurparels is de Serra del Montsec, een gebergte ten zuiden van de Pyreneeën, waar je met gemak dagenlang kunt hiken. Of nog beter: ga een middagje hanggliden in de ‘gierenvallei’ nabij het middeleeuwse plaatsje Guàrdia de Tremp. We verzamelden nog véél meer tips in Catalonië voor je, weg van de massa.

Ontdek een van de mooiste kloven van Europa

Ontdek een van de mooiste kloven van Europa - tip foto
De Congost de Mont Rebei, op de grens tussen Catalonië en Aragón, is de enige natuurlijke canyon in de Prepyreneeën. Door de kloof loopt een spannend wandelpad, dat gedeeltelijk in de bergwand is uitgehouwen. Je kunt er echter óók voor kiezen om de tocht per kajak af te leggen. Vanaf het beginpunt bij Parking La Masieta peddel je in ongeveer vijf uur heen en terug door het nauwste deel van kloof, die op dat punt amper twintig meter breed en vijfhonderd meter hoog is.

Ga op zoek naar oppergodin Mari in Baskenland

Ga op zoek naar oppergodin Mari in Baskenland - tip foto

Nabij de pieken van Urkiola, een nationaal park in het hart van Baskenland, kom je talloze herdershutten tegen. Deze huisjes van steen en mos zijn nog steeds in gebruik. Alleen op grote hoogte kunnen de herders hun kudden veilig laten grazen, zonder dat er roofdieren op de loer liggen. Vanaf de Col de Larrano-pas is het een uurtje klimmen naar de hoogste piek van het gebied: de 1331 meter hoge Anboto, die de Baskische oppergodin van de vruchtbaarheid, Mari, zou huisvesten. 

Jaag op een spookdorp in Castilië en León

Jaag op een spookdorp in Castilië en León - tip foto
Neem de binnendoorweggetjes en ga op avontuur, of rijd gericht naar een spookdorp met hulp van Google Maps en de website Los pueblos des habitados. In Burgos ligt Museo del Retablo, met altaarstukken die gered werden uit kerken in verlaten dorpen.

Leg de Weg der Engelen af in Andalusië

Leg de Weg der Engelen af in Andalusië - tip foto
Het plaatsje Ronda, met zijn spectaculaire ligging aan de rand van een Grand Canyonachtige kloof, mag er zijn. Alleen jammer van die drommen toeristen. Gelukkig wordt het 150 kilometer verderop gelegen Alhama de Granada, dat (bijna) net zo spectaculair tegen een ravijn is aangeplakt, aanzienlijk minder druk bezocht. De Camino de los Ángeles (de Weg der Engelen) voert in een paar uur langs de rivier Alhama en dwars door de kloof. Onderweg kom je bossen, weilanden en Romeinse warmwaterbronnen tegen. 

Volg de route van de kalief

Volg de route van de kalief - tip foto
Een van de best bewaarde geheimen van Andalusië is de Ruta del Califato (Route van de Kalief), de belangrijkste weg tijdens de Moorse overheersing. Ze verbond de steden Córdoba, de oude hoofdstad van het kalifaat, en Granada, zetel van het laatste Arabische koningshuis op het Iberisch schiereiland. Je kunt de ongeveer 200 kilometer lange route volgen via de moderne autowegen N-432 en N-331, dwars door het natuurpark Sierras Subbéticas. Hier liggen in een lieflijk heuvellandschap vredige witte dorpjes met dreigende Moorse forten. Onze favoriet is het dorpje Zuheros, dat in een klief tussen rotsen is gebouwd en wordt omringd door olijfgaarden.

Proef de lokale lekkernij in Córdoba

Proef de lokale lekkernij in Córdoba - tip foto
Om de sfeer van Córdoba écht te proeven, trek je naar de buurten waar de locals wonen. In volkswijken als San Lorenzo en Santa Marina scholen studenten, senioren, kunstenaars en yuppen samen in gezellige cafés en restaurants. Voor het complete plaatje laaf je je aan een lokale specialiteit: caracoles. Deze slakken, die worden geserveerd in een bouillonglas, vinden vooral in het voorjaar gretig aftrek, bijvoorbeeld op het sfeervolle Plaza de San Agustín in San Lorenzo

Bezoek de westerndorpjes in de woestijn van Almería

Bezoek de westerndorpjes in de woestijn van Almería - tip foto

In de jaren zestig en zeventig vormde de woestijn van Tabernas, zo’n dertig kilometer van Almería, het decor voor honderden spaghettiwesterns. De provincie Almería, gelegen in Andalusië, is een van de minst bekende bestemmingen in Spanje. Je vindt er het droogste punt van Europa en een ruige natuur vol rotsen, bergketens en een heuse woestijn. De woestijndorpjes die dienst deden als decor, bestaan nog en zijn vooral buiten het seizoen een goede plek om filmgeschiedenis op te snuiven. 

Breng een bezoek aan sherryboeren in Cádiz

Breng een bezoek aan sherryboeren in Cádiz - tip foto
Als sherryliefhebber moet je in Jerez, de geboortegrond van het geliefde drankje zijn. Hier vind je een overvloed aan sherryboeren en -winkels. Onze favoriet is Bodegas Tradición, een kleine kelder die zich specialiseert in meer dan twintig jaar oude sherry. Je kunt er niet alleen sherry proeven, maar ook kunst snuiven: in de bodega hangt een deel van de privécollectie van een vastgoedbons, met werk van Spaanse meesters als Velazquez en Goya en zelfs tekeningen van niemand minder dan de achtjarige Picasso

Fiets over de Rutas Verdes in Formentera

Fiets over de Rutas Verdes in Formentera - tip foto
Je ontdekt Formentera het beste via de Rutas Verdes, een netwerk van 32 fiets- en wandelpaden dat kriskras over het eiland loopt. Je kunt de goed gemarkeerde routes naar eigen wens en inzicht met elkaar verbinden. Koel af en kom op adem in de uitgesleten grotten en baaitjes bij Cala en Baster.

Maak een vulkaantocht op Gran Canaria

Maak een vulkaantocht op Gran Canaria - tip foto

Je doet jezelf én het eiland tekort als je zou blijven steken aan de kust van Gran Canaria. Hogerop is waar het gebeurt. Als je op de top van de vulkaan Pico de Bandama staat voel je aan de ene kant de warmte vanuit het zuiden en oosten, en tien stappen verderop de vochtige kou vanuit het noordoosten. Kijk je de ene kant op, dan zie je een explosie van groen, veroorzaakt door naald- en amandelbomen. Draai je een kwartslag, dan zie je een duizelingwekkende krater, waar de wind al millennialang vrij spel heeft.

Zwem in een zoutwaterbad op La Gomera

Zwem in een zoutwaterbad op La Gomera - tip foto
La Gomera – het op een na kleinste bewoonde Canarische eiland – moet niets hebben van het massatoerisme dat op buureilanden welig tiert. Even buiten Hermigua ligt een opmerkelijk zoutwaterbad, half in de zee verzonken en omringd door grillige rotspartijen en enkele gigantische stenen pilaren van een voormalig bananenoverslagstation. Dobberend in het kalme water heb je een fantastisch uitzicht op de kustlijn en het hoger gelegen dorp Agulo. Doe dit aan het eind van de middag, als de laatste zonnestralen de nabijgelegen vallei in een gouden gloed onderdompelen.