Almería: op ontdekking in onbekend Spanje image
Lkoedam

Almería: op ontdekking in onbekend Spanje

De provincie Almería, gelegen in Andalusië, is een van de minst bekende bestemmingen van Spanje. Ontdek de unieke cultuur en natuur van de regio met onze insidertips.

Is dit Spanje?! Jawel, de woestijn van Tabernas vormde het decor voor honderden spaghettiwesterns. Foto: Auke Hulst
Is dit Spanje?! Jawel, de woestijn van Tabernas vormde het decor voor honderden spaghettiwesterns. Foto: Auke Hulst (© Columbus Travel 2015)


De provincie Almería – gelegen in Andalusië – is een van de minst bekende bestemmingen in Spanje. Hier geen massatoerisme, horden beschonken jongeren of bruingebakken overwinteraars die in een Hollands café hangen. Je vindt er het droogste punt van Europa en een ruige natuur van rotsen, bergketens en een heuse woestijn. De provincie kent een aantal prachtige stranden en een cultureel leven dat nog niet is uitgehold door commercie. Een ideale plek, ook, om tot rust te komen en het echte Spaanse leven te ondergaan.Bezoek westerndorpjes in de woestijnIn de jaren zestig en zeventig vormde de woestijn van Tabernas, zo’n dertig kilometer ten noorden van de stad Almería, het decor voor honderden spaghetti-westerns. De dorpjes die gebouwd zijn als decor, bestaan nog en zijn vooral buiten het seizoen een goede plek om in alle rust filmgeschiedenis op te snuiven.Ga mountainbiken of hikenCabo de Gata is officieel het droogste punt van Europa. De natuur is er adembenemend ruig en onherbergzaam. Het gelijknamige natuurpark leent zich uitstekend voor een middagje hiken of mountainbiken. Hou er in de zomer wel rekening mee dat de temperatuur flink op kan lopen.Ontdek de ruige kustVoorbij Cabo de Gata vind je de beste, nog niet met toeristen overspoelde stranden van Spanje. Het zijn fraaie zandstranden, gelegen in met ruige rotsen omgeven baaien. San José is the place to be. Een ideaal startpunt om de kust te ontdekken, maar ook het fascinerende achterland. Je kunt er duiken, hiken, kanoën, fietsen en paardrijden.Sla ham inHet drogen van ham is aan bijzondere voorwaarden gebonden: frisse lucht en lage vochtigheid. Trevélez, verborgen in het bergachtige gebied van Las Alpujarras op een hoogte van 1440 meter, is het hoogst gelegen dorp van Spanje. Geen wonder dus dat het plaatsje beroemd is om haar jamón serrano.Neem de boot naar AfrikaAls meest oostelijke punt van Spanje is Almería de aangewezen haven voor veerdiensten naar Afrika. Je kunt bijvoorbeeld Nador in Marokko en de Spaanse enclave Melilla bereiken. De kosten vallen mee: een retourtje Melilla met Acciona Trasmediterranea heb je al voor circa € 30.Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)