image
Sabrina Gaudio

10x Catalonië weg van de massa

Het echte Catalonië vind je niet langs de Spaanse Costa Daurada, de Gouden Kust, maar in het ijzeren binnenste. Vanuit Barcelona rijd je er zo naartoe. Ook qua kosten is een reis naar het authentieke achterland van Catalonië goed te doen. Heel duur is het leven er immers niet. 

1. Keer terug naar de tijd van tempeliers in Miravet

Kasteel van Miravet CREDIT Sabrina GaudioKasteel van Miravet. Foto: Sabrina Gaudio

In Miravet wacht een enorm tempelierskasteel dat hoog boven het stadje uittorent. Het uitzicht op het kasteel van beneden is mooi, net als het uitzicht vanaf het kasteel op de groene omgeving en de rivier Ebro die erdoorheen stroomt.


2. Struin door een verstild klooster in Santes Creus

Santes Creus CREDIT MARIA ROSA FERRE, FlickrSantes Creus. Foto: Maria Rosa Ferre, Flickr

Het cisterciënzer-klooster van Santes Creus is een prachtig heiligdom in de heuvels bij Aiguamúcia. Alleen al de blik op het klooster vanaf de weg is de moeite waard, maar bezoek zeker ook het verstilde gebouw zelf. 


3. Wandel naar een verscholen rotskerkje nabij Prades

Garraf CREDIT Marije van de VlekkertGarraf. Foto: Marije van de Vlekkert

De wandelroute naar het rotskerkje Ermita de l’Abellera loopt door het bos en staat goed aangegeven. Als je de sleutel leent bij het toerismebureau in Prades, kun je zelf de grote houten deur openmaken.


4. Eet Catalaanse gerechten van sterrenkwaliteit in Poboleda

Brots, Poboleda CREDIT Sabrina GaudioBrots, Poboleda. Foto: Sabrina Gaudio

De Belgische chef-kok Pieter Truyts staat aan het roer van restaurant Brots in Poboleda, dat wordt aanbevolen in de Michelingids. Op het menu staan verrassende gerechten van lokale ingrediënten. Vooraf reserveren is verstandig! 


5. Geniet overal van heerlijke versproducten

Sant Carles de la Ràpita, Ebrodelta CREDIT Sabrina GaudioSant Carles de la Ràpita, Ebrodelta. Foto: Sabrina Gaudio

Als je weet waar je moet zijn en in welke tijd, kun je in Catalonië heerlijke versproducten proeven. In april staat het dorpje Sant Carles de la Ràpita, aan de rand van de Ebrodelta, in het teken van escamarlà, oftewel langoustine. Veel restaurants bieden dan speciale menu’s aan. Ook in andere jaargetijden kun je in de Delta terecht voor verse langoustines. Op de markt in Poboleda vind je grote hoeveelheden vleestomaten. In september zijn ze het lekkerst. 


6. Ontdek Congost de Mont Rebei, een van de mooiste kloven van Europa

Congost de Mont Rebei CREDIT Reisreporter WillemienCongost de Mont Rebei. Foto: Reisreporter Willemien

De Congost de Mont Rebeicongost betekent 'kloof' in het Catalaans − is de enige natuurlijke canyon in de Prepyreneeën. De congost is uitgesleten door de Noguera Ribagorzana-rivier. Door de kloof loopt een spannend wandelpad, dat gedeeltelijk in de bergwand is uitgehouwen. Je kunt er echter ook voor kiezen om de tocht per kajak af te leggen. Vanaf het beginpunt bij Parking La Masieta peddel je in ongeveer vijf uur heen en terug door het nauwste deel van de canyon, amper twintig meter breed en vijfhonderd meter hoog. Tijdens het kajakken kun je aanmeren aan de voet van rotsformaties en een duik nemen in het lonkende, felblauwe water.


7. Maak een camperreis en kampeer in het wild

Camper, wildkamperen. Foto: Freek Sijm​​​​​​​Camper, wildkamperen. Foto: Freek Sijm

Toen de bruiloft – en dus ook de huwelijksreis – van Anne en Freek niet door kon gaan door corona, besloten ze het gespaarde geld in een camper te steken. De nieuwe kansen werden gevierd met een lange roadtrip door Spanje. Het in alle rust reizen, zonder agenda, beviel uiteindelijk zo goed dat ze hun initiële reisplannen loslieten. Als het ergens mooi was bleven we gewoon een week langer. Zolang je van de plaats waar je in de camper overnacht geen kampeerplek maakt, mag er best veel in Spanje. Dat houdt in dat je ’s nachts geen stoelen of andere spullen buiten laat staan, geen levellers onder je wielen plaatst en je afval netjes opruimt. Houd je je daaraan? Dan mag je gewoon in je camper slapen. Via de app Park4night vond het stel prachtige locaties waar kamperen gedoogd wordt. Op die manier konden Anne en Freek elke week gemiddeld vijf nachten wildkamperen. Zo ook in de buurt van het kustplaatsje Cadaqués, waar Salvador Dalí woonde.


8. Bekijk Girona vanuit een ander daglicht

Girona CREDIT Marije van de VlekkertGirona. Foto: Marije van de Vlekkert

Girona is populair onder dagjesmensen. De meesten gaan in het historische centrum op zoek naar filmlocaties uit het vijfde seizoen van de hitserie Game of Thrones. Je kunt er zelfs deelnemen aan speciale Game of Thrones-wandeltours. Wil jij het historische centrum en de stadsmuur eromheen echter voor jezelf hebben? Plan je wandeling dan aan het einde van de dag, na 17.00 uur, wanneer de dagjesmensen weer zijn teruggekeerd naar Barcelona of de oorden aan de kust. Het licht is dan mooier en de straatlantaarns geven een mooie sfeer aan je foto’s. Je kunt de stadsmuur betreden door twee toegangspoorten: via de trap achter de kathedraal of via de trap aan de zuidoostkant van Plaça Catalunya. Let op: de poorten naar de stadsmuur gaan dicht om 21.00 uur.


9. Lounge met Spaanse boeddhisten in Garraf

Garraf CREDIT Marije van de Vlekkert​​​​​​​Garraf. Foto: Marije van de Vlekkert

Het Tibetaans boeddhistische klooster Sakya Tashi Ling in natuurpark Garraf is in Spanje beroemd door een lounge-cd waarop de monniken mantra’s op dancebeats voordragen. Het klooster is dan ook zwaar ontspannen – de orde hecht groot belang aan relaxatie en meditatie en staat zeer open voor bezoekers.


10. Reis per trein door het achterland van Catalonië

Tren dels Llacs CREDIT Aleix Cortés, Flickr​​​​​​​Tren dels Llacs. Foto: Aleix Cortés, Flickr

Als je weet waar je het zoeken moet, wachten in het binnenland van Catalonië imposante bergen, weggestopte kloosters en een authentieke Catalaanse cultuur, zoals die aan de mondaine kust allang verdwenen is. De ideale manier om een tipje van de sluier op te lichten is de Tren dels Llacs, ofwel de Trein der Meren, die van de provinciestad Lleida naar het noordelijker gelegen plaatsje La Pobla de Segur voert. De verbinding is ongeveer negentig kilometer, een afstand die prima binnen een kleine twee uur is af te leggen. Maar eigenlijk zou je voor vrijwel elke halte – er zijn er in totaal zeventien – een dag de tijd moeten nemen. Naast de meren waarnaar de trein is vernoemd, wordt de route gekenmerkt door slaperige maar sfeervolle plaatsjes als Vallfogona de Balaguer en Guàrdia de Tremp. Hier kun je jezelf onderdompelen in de Catalaanse cultuur en keuken en voor een schappelijk prijsje blijven slapen in een pensionnetje om vervolgens het natuurschoon te verkennen.

Benieuwd naar meer Catalonië? Lees dan de reportage 'Así es la vida: het vergeten binnenland van Catalonië' in Columbus Travel editie 107! 

 


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief​​​​​​​