Dit zijn de 15 veiligste landen en steden ter wereld voor reizigers image
Getty Images

Dit zijn de 15 veiligste landen en steden ter wereld voor reizigers

Reizen is nooit helemaal zonder risico. De een reist het liefst zo avontuurlijk mogelijk naar bestemmingen die niet bepaald 'groen licht' hebben, de ander kiest ervoor om tot rust te komen op een bestemming waar veiligheid hoog in het vaandel staat. Val jij in die laatste categorie, let dan goed op: dit zijn in 2024 de 15 veiligste landen en steden ter wereld.  

Zoals altijd wordt aan het begin van een nieuw jaar de balans opgemaakt: van de veiligste airlines en de vreedzaamste landen tot het machtigste paspoort en de populairste bestemmingen. In hoeverre je je wilt laten leiden in dat soort lijstjes bij het bepalen van je volgende reisbestemming is aan jou. Ondanks dat we aardig wat turbulente jaren achter ons hebben waarin we niet konden reizen door corona, waarin de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne voelbaar was in menig portemonnee en waarin een oorlog tussen Israël en Palestina de spanningen in het Midden-Oosten op scherp heeft gezet, gaan we massaal weer op reis. Toch hebben we geleerd dat veiligheid een groot goed is en zeker als je solo reist of juist met kinderen, is het van belang om op de hoogte te zijn van de risico’s op je bestemming. Voor het negende jaar op rij heeft de Amerikaanse reisverzekeraar Berkshire Hathaway Travel Protection de veiligste landen en steden ter wereld onderzocht. Wil jij geen risico lopen op reis, dan zijn dit de bestemmingen om op je bucketlist te zetten (hint: je kunt ook thuisblijven!). 


Het veiligste land ter wereld is … 

Het veiligste land ter wereld is Canada. Foto: Getty Images

15. Brazilië
14. Spanje
13. Frankrijk
12. Japan
11. Nieuw-Zeeland
10. Australië
9. IJsland
8. Denemarken
7. Portugal
6. Groot-Brittannië
5. Nederland
4. Ierland
3. Noorwegen
2. Zwitserland
1. Canada


Canada is in 2024 uitgeroepen tot veiligste land ter wereld. Het land, dat vorig jaar nog op de zesde plek stond en eveneens de elfde plek van meest vreedzame landen ter wereld volgens de 2023 Global Peace Index wist te bemachtigen, wordt geroemd om zijn diversiteit, inclusiviteit en lage misdaadcijfers. Dat is goed nieuws voor reizigers, die aangetrokken worden door multiculturele steden als Toronto, Montreal en Vancouver en natuurlijk de grote natuurlijke schoonheid in nationale parken als Jasper, Banff en Prince Edward Island.

Zwitserland wist dit jaar de tweede plek te bemachtigen, terwijl in de Global Peace Index van 2023 één positie hoger wist te belanden dan Canada, op plek 10. Zwitserland staat al sinds mensenheugenis synoniem voor veiligheid - of tenminste, zolang er een Zwitserland bestaat. Met lage misdaadcijfers, dynamische steden, sprankelende meren en een spectaculair berglandschap is het land zowel voor actievelingen als reizigers die rust zoeken een walhalla. 

Het op twee na veiligste land ter wereld is Noorwegen. Weinig criminaliteit, weinig inkomensongelijkheid en een goed ontwikkeld sociaal systeem dragen bij aan een hoge levenskwaliteit. Het Scandinavische land staat bekend om het prachtige landschap, de schone lucht en de natuurrijke hoofdstad Oslo. Het misdaadcijfer in Oslo - waar de meeste buitenlandse toeristen komen - was 39 per 1.000 inwoners in 2021. Daarmee is het de veiligste plek van Noorwegen.

Opvallend genoeg steeg Japan van de negentiende naar de twaalfde plaats, terwijl Denemarken van de tweede plaats naar de achtste plaats zakte. Brazilië maakte de grootste sprong, van de 42e plek naar de 15e plek.


De veiligste stad ter wereld is … 

De veiligste stad ter wereld is Honolulu. Foto: Getty Images

15. Orlando, Verenigde Staten
14. Barcelona, Spanje
13. Parijs, Frankrijk
12. Berlijn, Duitsland
11. Tokio, Japan
10. Venetië, Italië
9. Seoul, Zuid-Korea
8. Londen, Groot-Brittannië
7. Kopenhagen, Denemarken
6. Dubai, Verenigde Arabische Emiraten
5. Amsterdam, Nederland
4. Sydney, Australië
3. Reykjavik, IJsland
2. Montreal, Canada
1. Honolulu, Verenigde Staten


Opvallend genoeg moest een Canadese stad ruim baan maken voor Honolulu, de hoofdstad van Hawaï, die verkozen werd tot veiligste stad ter wereld – en dat terwijl de stad vorig jaar niet eens in de top tien te vinden is. De nummer-één-positie is vooral te danken aan weinig criminaliteit en een hoge levenskwaliteit. Wat wil je, als je woont in een stad die wordt omringd door bergen en wandelpaden en grenst aan enkele van de beste stranden ter wereld? Zelfs de laagste cijfers in de rankings van Honolulu, te weten die voor veiligheid voor vrouwen, LGBTQ+-reizigers en mensen van verschillende etniciteiten, zijn de hoogste van alle bestemmingen in die categorie. Ofwel, de ondervraagde reizigers ervaren Honolulu echt als een veilige bestemming.

Zoals gezegd moest Montreal plek maken voor Honolulu, maar is niet verrassend dat een Canadese stad hoog in de stedenranglijst terechtkomt. Montreal staat bekend als gezinsvriendelijke stad met een laag misdaadcijfer. Het biedt reizigers rijke cultuur, gastronomie en architectonische schoonheid. Montreal krijgt de hoogste cijfers van alle bestemmingen voor de veiligheid van het vervoer - wat, als je ooit in het openbaar vervoer in Montreal hebt gereden, absoluut klopt (autorijden kan echter iets problematischer zijn).

De top drie wordt afgesloten door Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, dat op de negende plaats staat van veiligste landen ter wereld. De criminaliteitscijfers in Reykjavik zijn extreem laag. Het land heeft niet eens een leger en de politie draagt geen wapens. Wat je in Reykjavik wél zult vinden is een levendige culturele scene en natuurlijk extreem natuurschoon rondom de stad.


En Nederland dan?

Nederland verloor zijn plek als veiligste land ter wereld. Foto: Getty Images

Vorig jaar stond Nederland nog op de eerste plek van veiligste landen, maar zakte dit jaar naar de vijfde plek. Amsterdam stond vorig jaar op de vierde positie en zakte één plekje weg naar de vijfde plaats. De gehele top drie van 2023 - Nederland, Denemarken en IJsland – verloor dit jaar z’n positie, hoewel we alle drie in de top 10 bleven. Terwijl de lijst normaliter wordt gedomineerd door Noord-Europese landen en Engelssprekende landen in Oceanië, stonden dit jaar ook Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen in de top 15, met Japan en Brazilië op plek twaalf en plek vijftien.

Over het onderzoek
BHTP's onderzoek wordt sinds 2016 elk najaar uitgevoerd door Polymath Research + Marketing, waarbij gebruik wordt gemaakt van onafhankelijke nationale panels die duizenden consumenten ondervragen over toekomstverwachtingen op het gebied van reisgedrag. De lijst van 's werelds veiligste landen en steden wordt gemaakt met behulp van een index die resultaten uit verschillende bronnen samenvoegt, waaronder het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, het Britse financiële tijdschrift The Economist, veiligheidsapp-maker GeoSure Global, Vision of Humanity, Numbeo en Global Finance magazine. Ook ranglijsten uit het verleden worden meegenomen. Overigens worden niet alle landen in de ranglijst meegenomen, maar kun je volgens BHTP voorzichtige conclusies trekken uit de veiligheidsscores van omringende landen. Als je weet dat Noorwegen en Denemarken erg veilig zijn, kun je met redelijke zekerheid aannemen dat Finland veilig is, en Estland waarschijnlijk ook. En aangezien Zwitserland een vaste top-10 klassering heeft, mag je hetzelfde verwachten van Oostenrijk. 

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram, Spotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.