image
Getty Images

De top 10 veiligste luchtvaartmaatschappijen van 2023 zijn …

Vliegen is een van de veiligste vervoermiddelen ter wereld. Toch is de angst om uit de lucht te vallen bij veel reizigers groot. Airlineratings.com zet jaarlijks een lijst van de veiligste luchtvaartmaatschappijen op een rij. Dit waren in 2023 de airlines waar je mee wilt vliegen!

Dankzij strenge veiligheidsnormen en continue innovaties in de luchtvaartindustrie, wordt vliegen jaar na jaar veiliger. Sterker nog: commercieel vliegverkeer is nog nooit veiliger geweest. Zo waren er in 2022 op 32,2 miljoen vluchten slechts vijf ongevallen met dodelijke afloop (ten opzichte van zeven in 2021). Daarbij kwamen in totaal 158 mensen om. Ter vergelijking: alleen al in de Verenigde Staten kwamen in 2022 bijna 43.000 mensen om als gevolg van een verkeersongeval; in Nederland waren dit er 745 in hetzelfde jaar. Vliegen behoort dus tot de veiligste vervoermiddelen, maar net als elk transportmiddel is er altijd een risico. Niet elk land neemt veiligheid even serieus en als je je leven uit handen geeft aan een piloot, wil je maar liever zeker weten dat deze dan ook in veilige handen is. 

AirlineRatings.com publiceert jaarlijks een lijst van de veiligste luchtvaartmaatschappijen, op basis van een breed scala aan factoren, waaronder het aantal ongevallen in de afgelopen vijf jaar, ernstige incidenten (met een mogelijk catastrofale uitkomst), audits van luchtvaart- en overheidsinstanties, leeftijd van de vloot, financiële status van de luchtvaartmaatschappij en operationele geschiedenis. Er wordt bovendien gekeken naar het aantal passagiers dat met de airline gevlogen heeft en hoeveel starts en landingen er gemaakt zijn. De uitgebreide analyse, waarbij maar liefst 385 airlines onder de loep worden genomen, vormt een betrouwbaar overzicht van de veiligste luchtvaartmaatschappijen wereldwijd. 

Dit wil je weten: Alles over vliegangst: angsten, symptomen én tips om ervan af te komen

10. Virgin Australia/Atlantic

Virgin Group heeft maar liefst twee luchtvaartmaatschappijen onder zich: Virgin Australia en Virgin Atlantic. Deze lijken weinig gemeen te hebben: Virgin Atlantic vliegt vanuit Groot-Brittannië met Airbus- en Boeing-modellen met een gemiddelde vliegtuigleeftijd van iets minder dan zeven jaar, die vooral herkenbaar zijn aan de scharlakenrode kleur en hippe sfeer, Virgin Australia werd tijdens de coronapandemie gereorganiseerd en vliegt nu grotendeels binnen Australië met een vloot van narrowbody-jets, voornamelijk 737-800's, van gemiddeld zo'n 11,5 jaar oud. Wat ze wél gemeen hebben is de hoge mate van veiligheid, waarmee ze de hekkensluiter zijn in de top 10 veiligste airlines van 2023. 


9. EVA Air

De internationale luchtvaartmaatschappij EVA Air uit Taiwan werd in 1989 opgericht en sindsdien een trouwe schare fans opgebouwd. De airline wordt geroemd om de betrouwbaarheid, het uitstekende veiligheidsrecord en uitmuntende klantenservice. De moderne vloot bestaat uit 86 vliegtuigen van gemiddeld 8,5 jaar oud. 


8. Alaska Airlines

Het Amerikaanse Alaska Airlines ontstond 91 jaar geleden als een klein luchtvaartmaatschappijtje voor korte afstanden, maar is inmiddels uitgegroeid tot de vijfde grootste luchtvaartmaatschappij in de Verenigde Staten en de veiligste airline van Amerika. De aanhoudende inspanningen in het moderniseren van de vloot en het investeren in veiligheidstechnologieën dragen bij aan de hoge veiligheidsstandaarden. In de vloot zitten maar liefst 221 Boeing 737’s met een gemiddelde leeftijd van 10 jaar en een aantal Embraer 175’s die minder dan vijf jaar oud zijn. 

Lees ook: Dit zijn de 10 beste airlines van 2023

7. Emirates

Emirates, dat al sinds 1985 in Dubai gevestigd is, heeft de grootste vloot aan Airbus A380’s, waaronder maar liefst 100 dubbeldekkers. Daarnaast bezit de airline ook nog 134 Boeing 777’s, meer dan welke andere commerciële luchtvaartmaatschappij dan ook. De gemiddelde leeftijd van de gehele vloot is slechts negen jaar. Emirates vliegt naar 133 bestemmingen wereldwijd. 


6. TAP Air Portugal

TAP Air Portugal is de enige Europese luchtvaartmaatschappij in de top 10. De luchtvaartmaatschappij bestaat al 77 jaar en stond er vroeger vooral om bekend naar de voormalige koloniale buitenposten van Portugal te vliegen, zoals Brazilië en Mozambique. Tegenwoordig vliegt de airline met een vloot van 84 vliegtuigen die gemiddeld 11,5 jaar oud zijn naar ruim tachtig bestemmingen wereldwijd. De recente vlootvernieuwing, met de toevoeging van nieuwe Airbus A330neo en A320neo vliegtuigen, benadrukt de toewijding aan zowel comfort als veiligheid.


5. Singapore Airlines

Singapore Airlines wordt internationaal erkend voor uitmuntende service en veiligheid en staat standaard in de ranglijsten van beste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De airline, die werd opgericht in 1972, kent een vloot van 152 vliegtuigen van gemiddeld zeven jaar oud, die naar 75 bestemmingen wereldwijd vliegen. De airline heeft ook de langste rechtstreekse vlucht ter wereld op zijn naam staan, van Singapore naar New York: een vlucht van maar liefst 18,5 uur.  

Ook interessant: De 10 beste airports van 2023 zijn ...

4. Qatar Airways

Qatar Airways bestaat sinds 1993 en is een van de snelst groeiende luchtvaartmaatschappijen ter wereld: momenteel heeft de airline 255 vliegtuigen die naar maar liefst 160 bestemmingen vliegen – waaronder veel langeafstandsvluchten, zoals de ruim zestien uur durende non-stopvlucht van Doha naar Houston. De gemiddelde leeftijd van de vloot is slechts vijf jaar. Er is grote aandacht voor detail en strenge veiligheidspraktijken, zowel in de lucht als op de grond, wat heeft bijgedragen aan Qatars reputatie als een van de veiligste luchtvaartmaatschappijen.


3. Etihad Airways

Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, bestaat pas sinds 2003 en is daarmee een van de jongere luchtvaartmaatschappijen op de lijst. De vloot van negentig vliegtuigen met een gemiddelde leeftijd van zeven jaar is daarmee ook een van de jongste in de wereld. De moderne vliegtuigen zijn dan ook uitgerust met de nieuwste technologieën én luxe compartimenten. 


2. Air New Zealand

Net als in voorgaande jaren staat Air New Zealand hoog in de ranglijst. De luchtvaartmaatschappij vliegt niet alleen naar 22 bestemmingen binnen Nieuw-Zeeland, maar ook naar 26 internationale bestemmingen in meer dan vijftien landen, waaronder de ultralange vlucht tussen Auckland en New York. Veiligheid is dan ook zeer belangrijk. Niet alleen worden onderhoudsprocedures rigoureus uitgevoerd, de airline investeert continu een moderne en efficiënte vloot. Air New Zealand wordt bovendien geprezen om haar milieubeleid en inzet voor duurzaamheid, zoals het gebruik van biobrandstoffen en het streven naar koolstofneutraliteit, die aantonen dat veiligheid en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan.


1. Qantas

Op de eerste plaats staat de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas. Sinds de ranglijst voor het eerst werd gepubliceerd in 2013, heeft Qantas maar liefst zeven keer de nummer 1 positie behaald. De luchtvaartmaatschappij was dan ook een van de eersten die de Jet Engine Failure Procedure ontwikkelde én een van de eerste luchtvaartmaatschappijen die de Boeing 787 Dreamliner introduceerde, bekend om zijn brandstofefficiëntie en geavanceerde veiligheidskenmerken. Sinds de airline – die al sinds 1920 bestaat – overstapte op jets, heeft het geen dodelijke ongelukken meer gekend. De vloot bestaat momenteel uit 125 vliegtuigen met een gemiddelde leeftijd van zo’n twaalf jaar. Het mondiale gemiddelde bedraagt momenteel zestien jaar.


Wie staan er nog meer in de top 20?

In de resterende top 20-lijst vinden we iets meer Europese luchtvaartmaatschappijen, waaronder onze eigen KLM: 

11. Cathay Pacific Airways
12. Hawaiian Airlines
13. SAS
14. United Airlines
15. Lufthansa Group (Lufthansa, Eurowings, Brussels Airlines, Swiss Airlines, Austrian Airlines)
16. Finnair
17. British Airways
18. KLM
19. American Airlines
20. Delta Air Lines


Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.