Reykjavik

Reykjavik, de hoofdstad van Reykjavik, is de meest westelijk gelegen hoofdstad van Europa en met een ligging net onder de poolcirkel ook 's werelds meest noordelijk gelegen hoofdstad. Hoewel de omliggende natuurparken de grootste bezienswaardigheden zijn, is het ook zeer de moeite waard om een stadstour door Reykjavik zelf te maken. Bezoek de presidentiële residentie in Bessastadir, stop bij het historische Hofdi House en bewonder de stad van boven vanaf de prachtige Hallgrímskirkja.

Informatie over Reykjavik

Beste foto's & tips van Reykjavik

'454607' door MiekeDeHaas '454607' door MiekeDeHaas

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Vikingschip in...Reyk

MiekeDeHaas

Reykjavik als stedentrip is zeker de moeite waard. Tweederde van de totale Ijslands bevolking woont in deze stad. Het is een hippe stad met veel jongeren, restaurantjes, winkeltjes, musea, discotheken, beelden, interessante gebouwen en bezienswaardigheden. Het wordt ook wel de IPod der hoofdsteden genoemd. Het heeft een oud centrum. In de haven van Reykjavik staat een sculptuur (zie foto) van een Vikingschip. Sólfar van Jon Gunnar Árnason. Het betekent de Zonnevaarder. Het is een stalen constructie, op de plek waar gedacht wordt dat Ingólfur Arnarson er voor het eerst aan land kwam. Het moet een soort droomboot voorstellen en is een ode aan de zon. Het schip lijkt te koersen richting het noorden, de zonsondergang tegemoet. Ik heb er een avondopname van gemaakt waarbij de zon bijna onder was.

'503367' door corriedewinter '503367' door corriedewinter

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Blijf een weekend in.

corriedewinter

Een weekend in Reykjavik aan het eind van je reis vind ik een prachtige afsluiter. Na de overweldigende natuur de verrassende IJslandse cultuur. Ik sta hier op de toren van de bekende Hallgrimskirkja en kijk in de richting van de haven. Rechts zie je de enige rooms-katholieke kathedraal van IJsland, een ontwerp van dezelfde bouwer. De kerk lijkt op een Engelse kathedraal. Je ziet ook het vuurtorentje bij de haven waar je een walvistour kunt maken, maar dat heb je misschien al in het noorden gedaan. Wat minder bekend zijn de volgende activiteiten: Ga vanaf het operagebouw bij de haven links naar de Kolaportid, de grote vlooienmarkt, die in een aantal hallen is gehuisvest. Inwoners huren er een kraam en er is van alles te koop: van antieke boeken tot kleding en veel eten. Er zijn kraampjes waar je haaienvlees kunt proeven, maar ik ging voor het zoete roggebrood dat in blikken wordt ingegraven in de warme grond en zo langzaam gaart. Verder zijn er jonge kunstenaars die hun werk tentoonstellen en verkopen. De hallen zijn open op zaterdag en zondag van 11 tot 5 uur. Je kunt ook zelf een kraam huren. Huur een fiets om Reykjavik te verkennen of ga met een fietstour mee. Je komt niet alleen langs highlights, de gidsen laten je ook allerlei plekjes zien waar je kunt eten of drinken. Vertrek: vrijdag en zaterdag om 10 of 11 uur. Rechtsaf vanaf de vlooienmarkt, aan de kade Aegisgardur. Neem vooral badkleding mee, want je kunt ook gaan zwemmen bij Nautholsvik in het zuidwesten van de stad, verder naar links, niet op de foto te zien. Hier is een strand waar het water van de warme bronnen bij Perla zo de zee instroomt. Echt warm is het niet, zo’n 15-19 graden, maar er zijn ook hot tubs van 30 graden. Dan de laatste tip: de lekkerste pizza’s en pasta eet je bij Caruso, Austurstraeti. Mooie afsluiter toch?

'493392' door JMoerkens '493392' door JMoerkens

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

The Sun Voyager

JMoerkens

De opvallende, en inmiddels aardig beroemde sculptuur "The Sun Voyager" vind je aan de waterkant in Reykjavik. Het staat er sinds 1990, en helaas is de maker van het kunstwerk een jaar ervoor al overleden aan leukemie. Omdat hij dit werk dus mogelijk gemaakt heeft tijdens zijn ziekte, geloven sommige mensen dat hij hiermee een boot creëerde om zielen naar de overkant te varen. Volgens kunstkenners is dit echter een hoax. Hij wilde een droomboot creëren, een ode aan de zon, een symbool voor licht en hoop. Het was een grauwe dag toen ik er was, en dan straalt de sculptuur niet direct licht en hoop uit. Het heeft eerder een dramatische aanblik. Maar het lijnenspel in het staal vind ik wel mooi in combinatie met de standplaats aan het water.

Laat kaart zien

Laatste Reykjavik artikelen

Reykjavik, IJsland

Met 115.000 inwoners niet groter dan een Nederlandse provinciestad, is Reykjavik toch kosmopolitisch. De stad bruist met haar feesten tot de volgende ochtend, haar hippe designers, bijzondere barretjes, lekkere restaurants en natuurlijk de thermale zwembaden. Kleine gekleurde huisjes en het gure wee...

Met 115.000 inwoners niet groter dan een Nederlandse provinciestad, is Reykjavik toch kosmopolitisch. De stad bruist met haar feesten tot de volgende...