Groot-Brittannië image

Groot-Brittannië


Reisgids

Groot-Brittannië
Europa
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

In het noordwesten van het Europese vasteland ligt Groot Britannië. Dit eiland bestaat uit Engeland, Schotland en Wales. Vaak spreken mensen van Verenigd Koninkrijk als ze het over Groot-Brittannië hebben, maar eigenlijk klopt dit niet. Groot-Brittannië mét Noord Ierland vormen het Verenigd Koninkrijk. In Engeland wonen ruim 53 miljoen mensen, Schotland telt meer dan 5 miljoen inwoners en Wales zo’n 3 miljoen.
Het eiland kent vooral een gematigd zeeklimaat, met warme zomers, niet al te strenge winters en het hele jaar grote kans op regen.

Een vakantie naar Groot-Brittannië is weggelegd voor zowel natuur- als cultuurliefhebbers. Bij Engeland denk je al snel aan de hoofdstad London. Eén van 's werelds meest bezochte steden heeft voor elk wat wils: van geschiedenis tot cultuur, kunst tot architectuur. De dubbeldekker bussen, de Tower Bridge, de Big Ben, Westminster Abbey en Buckingham Palace zijn allemaal typisch London waar je ongetwijfeld over hebt gehoord. Als je de hoogtepunten van de stad in een oogopslag wilt zien, dan kun je naar The London Eye. Wandel door de South Bank of drink iets op een van de vele terrasjes. Winkelliefhebbers kunnen onder andere terecht in het chique warenhuis Harrods, leuke tweedehandswinkeltjes of marktjes.
Maar niet alleen London is interessant. Steden als York, Leeds, Liverpool, Coventry, Oxford en Birmingham zijn ook zeker een bezoek waard.

Schotland in het noorden biedt steden, middeleeuwse kastelen, burchten, tuinen, ruige natuur en nog veel meer. Een wandeling door de Schotse Hooglanden mag niet ontbreken, net zoals de hoofdstad Edinburgh met als hoogtepunt Edinburgh Castle, dat bovenop een oude vulkaan staat en waarvandaan je een prachtige panorama hebt over de stad. Holyrood Palace, De Royal Botanic Garden, de vele musea en de Whisky Heritage Centre mogen ook niet vergeten worden. De stad Iverness leent zich voor mooie wandelingen en wie weet spot je het monster van Loch Ness wel. Granieten bergen, natuur en wilde dieren vind je onder andere bij de Cairngorn Mountains.

Het heuvelachtige deel van Groot-Brittannië kom je tegen in Wales. Het Cardiff Castle wordt gezien als het hoogtepunt van de gelijknamige hoofdstad, maar naast deze culturele activiteit heeft de stad ook een uitgebreid uitgaansleven, zoals theaters en muziekcentra, maar ook pubs, wijnbars, restaurants en cafés. Bezoek de Snowdonia NP, waar je een ritje kunt maken met de stoomtrein door het natuurgebied, ga naar de stad Tenby gelegen aan de baai en in Prembrokshire NP. Abaraeron is een charmant, met gekleurde huisjes en aantrekkelijke haven. Ook Conwy is interessant met zijn Conwy Castle die duidelijk de authentieke middeleeuwse sfeer oproept.

Met woeste bergen, meren en kuststroken is Noord-Ierland de ideale plek voor outdoor fanatiekelingen. Maar ook cultuurliefhebbers zitten er goed. De hoofdstad Belfast met zijn unieke ligging tussen bergen en kust en mag je niet missen. Er is van alles te doen: breng een bezoek aan de werf waar Titanic werd gebouwd, de City Hall of slenter door de straatjes met de hippe winkels. Maar ook de graafschappen zoals Fermanagh, Tyrone en Armagh zijn de moeite waard om te ontdekken.

Een vakantie in Groot-Brittannië kan zo veelzijdig zijn als je wilt!

Wat zegt de community

(39)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Oude brug van Sligachan
Oude brug van Sligachan
Schotland
Dreamer666
Reflectie bij Eilean Donan
Reflectie bij Eilean Donan
Schotland
Dreamer666
Schaatser
Schaatser
northumberland
Dreamer666

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Groot-Brittannië van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Groot-Brittannië dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Munteenheid: pound (GBP). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  17 maart – St. Patrick’s Day (Noord-Ierland)
  Viering van Ierse cultuur op of rond 17 maart en herdenkt vooral St. Patrick, een van Ierland's beschermheiligen, die in de vijfde eeuw het christendom diende in Ierland.

  21 april – Verjaardag van de Koningin

  April – Goede Vrijdag
  Herdenking van de kruiziging van Jezus.

  April – Pasen
  Viering van de opstanding van Jezus uit de dood.

  25 mei – Spring Bank Holiday
  Viering van het begin van de zomer.

  12 juli – Slag aan de Boyne
  Feestdag rond 12 juli om de Slag aan de Boyne te herdenken, dat in 1690 aan de oostkust van Ierland plaatsvond.

  4 augustus – Summer Bank Holiday (Schotland)
  Einde van de zomervakantieperiode in Schotland.

  31 augustus – Summer Bank Holiday
  Einde van de zomervakantieperiode in Engeland, Wales en Noord-Ierland

  5 november – Guy Fawkes Dag
  Deze dag wordt ook wel Bonfire Night genoemd. Het staat in het teken van de dag dat een complot werd ontdekt, dat door de katholieke samenzweerders werd georganiseerd om de Houses of Parliament op te blazen in Londen in 1605. Veel mensen steken vreugdevuren aan en vuurwerk af.

 • Stekker type G
 • Tijdsverschil: 1 uur vroeger
  De hoofdstad van Groot-Brittannië is Londen.
  Het oppervlak van Groot-Brittannië is 6x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Engels.