Joy to the world: dit zijn de 10 vredigste landen ter wereld image
Getty Images

Joy to the world: dit zijn de 10 vredigste landen ter wereld

In een jaar dat in het teken stond van een oorlog tussen Rusland en Oekraïne én Israël en Palestina, om over tal van andere onlusten nog niet eens te spreken, realiseren we ons des te meer dat vrede een groot goed is. Met de feestdagen om de hoek richten we graag ons op de positieve lichtpuntjes om ons heen en kijken we naar de plekken waar liefde, rust en saamhorigheid hoog in het vaandel staan. Dit zijn de top 10 vredigste landen wereldwijd!

10. Zwitserland

Vreedzaamste landen ter wereld: Zwitserland. Foto: Getty Images

Als hekkensluiter van de top 10 vinden we dit jaar voor het eerst Zwitserland. Dat lijkt misschien niet verrassend gezien de rust en de welvaart, maar de positie mag toch opvallend genoemd worden, aangezien Zwitserland een van de landen is met de grootste wapenexport per hoofd van de bevolking in 2023. Dit lijkt in tegenspraak met zijn status als vreedzaam land, maar Zwitserland scoort juist weer heel hoog op andere belangrijke gebieden zoals binnenlandse veiligheid, politieke stabiliteit​ en goede relaties met buurlanden.


9. Japan

Vreedzaamste landen wereldwijd: Japan. Foto: Getty Images
Waar Japan vorig jaar nog de top 10 afsloot, wist het dit jaar een plekje op te schuiven. Het land onderscheidt zich door zijn lage geweldscriminaliteitscijfers, weinig gewelddadige demonstraties, moeilijke toegang tot wapens en hoge politieke stabiliteit. Deze elementen dragen allemaal bij aan een hoge kwaliteit van leven. Dit is mede de reden waarom Japan ook een van de top reisbestemmingen ter wereld is, met steden zoals Tokio die zeer gewild zijn bij bezoekers. Interessant is dat het land, ondanks zijn nabijheid tot landen als China en Noord-Korea, meer uitgeeft aan collectieve zelfverdediging. Dit heeft echter niet geleid tot een vermindering van de vreedzaamheid van het land.


8. Slovenië

Vreedzaamste landen wereldwijd: Slovenië. Foto: Getty Images
Slovenië is het enige Centraal-Europese land dat de top 10 wist te behalen, al moest het wel een plekje inleveren ten opzichte van vorig jaar. Het land scoort met name hoog door de vermindering van militaire uitgaven en activiteiten. Slovenië wordt erkend voor zijn hoge mate van veiligheid en stabiliteit, samen met een algemene hoge levensstandaard en kwaliteit van leven.


7. Portugal

Vreedzaamste landen wereldwijd: Portugal. Foto: Getty Images

Portugal heeft zich de afgelopen jaren opgewerkt in de Global Peace Index, van de achttiende plaats in 2014 naar de zevende plaats in 2023. Deze stijging is opmerkelijk en toont de voortdurende inspanningen van het land om een veilige en vreedzame samenleving te handhaven. Doordat er werd bespaard op militaire uitgaven en activiteiten, steeg het het land van de achtste naar de vierde plaats op het gebied van demilitarisering.


6. Singapore

Meest vreedzame landen ter wereld: Singapore. Foto: Getty Images
Singapore klimt van de negende naar de zesde positie in de lijst en is daarmee de nummer één in Azië. Het land scoort vooral hoge ogen op het gebied van veiligheid en gebrek aan conflicten, terwijl het gemiddeld toch zo’n €3000 per capita uitgeeft aan de strijdmacht. Een belangrijk aspect van Singapore's vreedzaamheid is de effectieve wetshandhaving, wat heeft bijgedragen aan lage criminaliteitscijfers en een algemeen gevoel van veiligheid. Sommige critici wijzen op de strikte regelgeving en het hoge niveau van toezicht in Singapore, wat vragen oproept over de balans tussen veiligheid en persoonlijke vrijheid. Deze aspecten van Singapore's bestuur kunnen worden gezien als factoren die bijdragen aan de lage misdaadcijfers, maar roepen ook vragen op over de mate van individuele vrijheid en privacy in het land​. De geografische ligging van Singapore speelt overigens ook een rol; het land kent geen onmiddellijke externe veiligheidsdreigingen. 


5. Oostenrijk

Meest vreedzame landen ter wereld: Oostenrijk. Foto: Getty Images

Dat je ook lekker kunt blijven zitten waar je zit bewijst Oostenrijk, die net als vorig jaar op de vijfde plek te vinden is. Een van de redenen voor Oostenrijks hoge plaatsing is de algemene sociale en politieke stabiliteit in het land. Als lid van de Europese Unie, heeft Oostenrijk zich gericht op het onderhouden van goede relaties met zowel oostelijke als westelijke politieke blokken en het aangaan van nieuwe vormen van samenwerking met buurlanden. Deze aanpak heeft bijgedragen aan een vreedzame binnenlandse en internationale omgeving. Desalniettemin heeft Oostenrijk in recente jaren enige sociale spanningen ervaren, met name vanwege anti-immigratiecampagnes van de rechtse Vrijheidspartij (FPÖ). De aanslag in Wenen in november 2020, uitgevoerd door een ISIS-sympathisant, leidde tot de invoering van uitgebreide anti-terreurmaatregelen, wat leidde tot een verslechtering van de vreedzaamheid in Oostenrijk op het gebied van de impact van terrorisme. Ook de coronapandemie leidde tot onrust en grote protesten tegen lockdowns en de verplichte vaccinatie. Desondanks blijft Oostenrijk goed scoren op meerdere welzijnsindicatoren, zoals inkomen, banen en huisvesting, die allemaal bijdragen aan het algemene gevoel van vreedzaamheid. 


4. Nieuw-Zeeland

Vreedzaamste landen wereldwijd: Nieuw-Zeeland. Foto: Getty Images

Ondanks een kleine daling in de ranking in vergelijking met het voorgaande jaar, toen Nieuw-Zeeland op de tweede plaats stond, blijft het land een van de meest vreedzame landen ter wereld. Deze hoge plaatsing is mede te danken aan de sterke democratische waarden en normen en de nadruk op mensenrechten en burgerlijke vrijheden. Een van de opvallende kenmerken is de lage mate van geweld en conflicten. In het land dragen politieagenten bijvoorbeeld niet standaard vuurwapens, omdat er geen grote behoefte aan wordt gevoeld, wat bijdraagt aan de perceptie van een veilige en vreedzame samenleving​


3. Ierland

Vreedzaamste landen wereldwijd: Ierland. Foto: Getty Images

Ierland staat net als in 2022 op de derde plek. Het land kent weinig conflicten, heeft lage misdaadcijfers en een hoge mate van sociale stabiliteit. De militaire uitgaven zijn laag en Ierland heeft relatief weinig militair personeel in verhouding tot de bevolking.


2. Denemarken

Vreedzaamste landen wereldwijd: Denemarken. Foto: Getty Images

Waar Denemarken vorig jaar nog op positie vier stond, weet het nu op te klimmen naar de tweede plaats. Hoewel het land meer wil gaan uitgeven aan militarisering, zijn de kosten ten gevolge van geweld slechts vier procent van het bruto nationaal product. Denemarken staat bekend als politiek stabiel land, waar persvrijheid, gelijke inkomens en mensenrechten hoog in het vaandel staan. 


1. IJsland

Vreedzaamste landen wereldwijd: IJsland. Foto: Getty Images

Met stip op 1 staat IJsland, voor het zeventiende jaar op rij (en daarmee sinds de start van de Global Peace Index). Het land wordt geroemd om z’n lage mate van criminaliteit, hoge mate van welvaart en educatie en goede loonstelsel.  IJsland heeft vrijwel geen binnenlandse of internationale conflicten en daardoor ook beperkte militaire uitgaven en personeel. Het kent een robuuste rechtsstaat en transparante overheid en de maatschappij kenmerkt zich door hoge niveaus van veiligheid en sociale cohesie. Deze factoren, gecombineerd met een hoge levensstandaard, uitstekende sociale voorzieningen en een sterke nadruk op gelijkheid en milieuduurzaamheid, maken IJsland tot een model van vreedzaamheid en harmonie op wereldniveau. Toch scoort het land 4% slechter dan vorig jaar, als gevolg van moord en de impact van terrorisme. 


En hoe scoort Nederland?

Nederland steeg maar liefst vijf plekken ten opzichte van 2022 en staat daarmee dit jaar op de zestiende plaats. Binnen Europa staan we op de elfde plek. Nederland's positie  is een reflectie vanonze algehele vreedzaamheid, gekenmerkt door factoren als binnenlandse stabiliteit, lage misdaadcijfers en effectieve overheidsstructuren.

Over het onderzoek
Ieder jaar onderzoekt Vision of Humanity de vredigste landen ter wereld. In deze Global Peace Index wordt voor 163 bestemmingen onder andere gekeken naar conflicten, de verhouding met buurlanden, de mate van criminaliteit en de impact van terrorisme. Hoewel het niveau van vreedzaamheid in 2023 bij maar liefst 84 landen steeg, lijkt vrede op aarde nog ver weg: de wereldwijde score daalde (voor het negende jaar op rij) met 0,42%, door een toename in het aantal conflictgerelateerde sterfgevallen en een stijging van de wereldwijde ecenomische kosten van geweld. Dit werd met name veroorzaakt door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het totaal aantal conflictgerelateerde doden steeg dan ook met 96%. 
Ondanks de oorlog scoort Europa het beste van alle werelddelen. Het Midden-Oosten en Noord-Afrika toonde na Noord-Amerika de grootste verbetering, maar blijft met vier van de tien onveiligste landen wereldwijd het minst vreedzame gebied. Met name in Libië, Ivoorkust en Afghanistan steeg de vredesindex. 

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.