Brazilië image

Brazilië


Reisgids

Brazilië
Zuid Amerika
Getty Images

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Brazilië: tips voor je vakantie

Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika. Verlies jezelf in de levendige ritmes van samba en bossanova, geniet van de adembenemende stranden van Copacabana en Ipanema in Rio de Janeiro, en ontdek de weelderige Amazone-regenwouden. Bewonder het iconische beeld van Christus de Verlosser in Rio de Janeiro dat over de stad uitkijkt en proef de heerlijke Braziliaanse keuken, van feijoada tot caipirinha. Of je nu van avontuur, cultuur, natuur of stranden houdt, Brazilië heeft voor elk wat wils. Nog niet overtuigd? Zes redenen waarom Brazilië bovenaan jouw bucketlist hoort!

Rondreis Brazilië

In deze gratis reisgids delen we de belangrijkste bezienswaardigheden van Brazilië, Columbustips weg van de massa, de beste reistijd van Brazilië en het tijdsverschil.

Rio de Janeiro

Het caranval van Rio de Janeiro in Brazilië kan worden gezien als één van de grootste shows op aarde. De parade bereikt zijn climax in de Sambradrome, wanneer de leden van sambascholen hun ingestudeerde dansroutines ten uitvoer brengen, riocarnaval.org. Het carnaval van Rio de Janeiro is in het weekend voor Aswoensdag, meestal in februari. Vier dagen lang wordt er feestgevierd in de straten van Rio. Reizigers die het carnaval meemaken zien het als één van hun hoogtepunten van de vakantie in Brazilië.

Andere bezienswaardigheden in Rio de Janeiro zijn het beeld van Christus de Verlosser (één van de zeven nieuwe wereldwonderen), de Suikerbroodberg (voor een fenomenaal uitzicht over de stad) en de stranden van Ipanema en Copacabana. In Rio de Janeiro stromen hele volksstammen af op het befaamde standbeeld van Christus de Verlossen op de berg Corcovado, maar laten het omliggende Floresta da Tijuca links liggen. Je kunt in delen van dit met bergen en watervallen doorspekte regenwoud – het grootste stadsbos ter wereld – dan ook alleen op de wereld wanen. De groepjes brulapen daargelaten, uiteraard. Met bus 221 vanaf Praça 15 de Novembro bereik je het gebied, riohiking.com.br

Brasilia

Brasilia is de hoofdstad van Brazilië sinds 1960. Pas aan het eind van de jaren vijftig werd deze stad in het centraal-westelijke deel van Brazilië in korte tijd uit de grond gestampt, met als gevolg een moderne architectuur. Weinig reizigers plannen een bezoek aan Brasilia bij hun rondreis in Brazilië.

Bahia

Rio de Janeiro mag dan alle aandacht opeisen, maar als je het echte Brazilië wilt ontdekken, maar je een roadtrip naar de deelstaat Bahia. Hier liggen de fabelachtigste stranden te wachten op ontdekkers. De mooiste plekjes aan de maar liefst duizend kilometer lange kust zijn goed verborgen – ze liggen op hippie-chic eilanden, achter een dikke strook in de jungle of in baaien van slaperige vissersdorpjes. Op veel plekken in Bahia grenst het Braziliaanse oerbos, de Mata Atlântica, direct aan zee. Om bij de mooiste stranden te komen, zul je een hike door de jungle moeten maken. Een uitzondering is Ribeira: dit fotogenieke baaitje kun je gewoon met de auto vanuit het surfplaatsje Itacaré bereiken.

Amazone

De westelijke Amazone van Brazilië, grofweg al het oerwoud ten westen van de miljoenenstad Manaus, is in tegenstelling tot de oostelijke Amazone nog grotendeels intact. De enige manier van punt A naar B te komen is in een karakteristieke houten rivierboot op de machtige Rio Solimôes en Rio Negro, die net ten oosten van Manaus samenvloeien en de Amazonerivier vormen. Enorme nationale parken en reservaten dienen de toekomst van dit deel van de Braziliaanse Amazone veilig te stellen. Een van de mooiste is Mamirauá, een laagvlakte met honderden riviertjes en meren. Het reservaat is een uitstekende plek om wildlife te spotten, van de rivierdolfijn tot kaaiman tot de luiaard en uacari, een zeldzaam aapje met een knalrode kop.

Pantanal

De Pantanal in Brazilië is qua diversiteit in fauna en flora één van de rijkste gebieden ter wereld. Doordat het landschap voornamelijk uit savanne en moeras bestaat, zijn de honderden soorten vogels en viervoeters gemakkelijk te spotten. Onder de attracties: jaguars, rhea’s (grote loopvogels), agoeti’s (grote knaagdieren) en überschattige coati’s, ook wel witsnuitneusberen genoemd.

Natuur Brazilië, weg van de massa

De Chapada Diamantina in Brazilië is een groene Grand Canyon. Met tafelbergen die abrupt eindigen in een diepe kloof heeft de ruwe diamant Chapada Diamantina veel weg van de Grand Canyon, maar dan in het groen. De kans dat een verkenningstocht er langer duurt dan gepland is groot, dankzij de onweerstaanbare zwemplekken die je tegenkomt tijdens een wandeling langs sprankelende rivieren en watervallen.

Lençóis Maranhenses is een bijzondere woestijn in Brazilië: vissen, Caribische lamantijnen (een soort zeekoe) en langstaartotters: het zijn dierstoorten die je niet snel met een kurkdroge woestijn associeert. Maar tussen mei en september vormt het regenseizoen duizenden kristalheldere blauwe en groene lagunes tussen witte zandduinen, waardoor verschillende vissoorten uit de modder tevoorschijn kruipen.

Vlag Brazilië

Vlag van BrazilieDe vlag van Brazilië heeft in het midden de tekst Ordem e progresso (Orde en vooruitgang). Binnen de ruit representeert de blauwe bol met 27 witte sterren het sterrenbeeld Zuiderkruis, wat belangrijk is voor de navigatie op het zuidelijk halfrond. De groene kleur symboliseert het Huis van Braganza (de koninklijke familie), geel vertegenwoordigt het Huis van Habsburg, en de blauwe bol staat voor de lucht boven Rio de Janeiro op 15 november 1889, de dag van de Braziliaanse onafhankelijkheid.

Tijd Brazilië

Brazilië heeft vier verschillende tijdszones. Het grootste gedeelte van het land valt binnen de tijdszone van hoofdstad Brasilia, waar het winter vier uur eerder is dan in Nederland en in de zomer vijf uur eerder. Het tijdsverschil met Rio de Janeiro is ook vier uur in de winter en vijf uur in de zomer.

Wat zegt de community

(11)
Bekijk reviews >

Beste reistijd

De kust van Brazilië heeft een tropisch klimaat. Vanaf Rio naar het zuiden duurt het regenseizoen van oktober tot januari. In het noordoosten begint de regenperiode veel eerder, in Fortaleza al in april. Mei t/m juli is daarmee de beste tijd om naar Brazilië te gaan, met uitzondering van het noordoosten waar je beter tussen augustus en december heen kunt gaan. Ook in het regenseizoen is het daar trouwens prima te doen. In de zuidelijke binnenlanden is het een stuk koeler, maar zelfs daar zijn er veel winterdagen die aangenaam warm zijn.

Reisinspiratie

Van onze community

Azaras's kapucijnaap
Azaras's kapucijnaap
Pantanal
Dreamer666
Heel raar beestje
Heel raar beestje
Pantanal
Dreamer666
Jonge jaguar in de boom
Jonge jaguar in de boom
Pantanal
Dreamer666

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Brazilië van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Brazilië dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona 

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties Brazilië:

  - Gele koorts 

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Brazilië kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: Real (BRR). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januariNieuwjaarsdag
   

  21 aprilDag van Tiradentes
  Herdenking van Tiradentes die in opstand kwam voor een onafhankelijk Brazilië.

  1 mei – Dag van de arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

  7 sept  Onafhankelijkheidsdag
  Viering dat Brazilië in 1822 onafhankelijk werd van Portugal.

  12 oktoberDag van onze beschermvrouw
  Herdenking van de beschermvrouw van Brazilië, Heilige Maagd Maria. Deze dag wordt ook wel gevierd als kinderdag gevierd.

  2 novemberAllerheiligen
  Herdenking van overleden dierbaren.

  15 novemberDag van de Republiek

  Herdenking van de proclamatie van de republiek op 15 november 1889. De keizer werd afgezet en vervangen door een republikeinsstelsel.

  Kerstmis

  Carnaval

  Carnaval vindt 7 weken voor pasen plaats. Dit is hét hoogtepunt van het jaar in Brazilië. Sambamuziek, schaarsgeklede mensen en kleurrijke optochten. Vanuit de hele wereld komen mensen op dit spektakel af. De bandas of blocos, speciale orkesten, gaan feestend de stad door, iedereen gaat gegarandeerd uit zijn plaats! Vooral Rio de Janeiro is the place to be met carnaval.

 • Brazilië – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Brazilië, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Brazilië gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type AStekker type BStekker type C
 • Tijdsverschil: 3 tot 6 uur vroeger
  De hoofdstad van Brazilië is Brasilia.
  Het oppervlak van Brazilië is 12x Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Portugees.