Marokko image

Marokko


Reistips

Marokko
Afrika
Columbus Travel

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Vakantieplannen voor Marokko? Op onze website vind je de leukste bezienswaardigheden, activiteiten, bijzondere plekjes en routes buiten de gebaande paden. Van wandelen over verlaten stranden bij Taoussarte tot het bezoeken van fotogenieke piratendorpjes en authentieke steden. En van het zoeken naar olie in de Ourikavallei en verdwalen in de smalle straatjes van Fez tot het maken van unieke treinritten langs de Algerijnse grens. 

Val voor een vallei buiten de drukte van Marrakesh

Val voor een vallei buiten de drukte van Marrakesh - tip foto
Op een klein uur rijden van de stad Marrakech ligt de Ourikavallei, een schitterend groen gebied waar een rivier doorheen kabbelt. Langs de weg vind je leuke eettentjes, waar je aan tafeltjes in het gras kunt genieten van een tajine terwijl je uitkijkt op de rivier en de dorpjes aan de overkant. Vaak kan je riad een uitstapje voor je regelen.

Overnacht in de Sahara bij berbernomaden

Overnacht in de Sahara bij berbernomaden - tip foto
Marokko kent nog altijd een sterke nomadische cultuur die je buiten de grote steden overal terugziet. Reis af naar Erg Chebbi bij Merzouga om daar in een tentenkamp midden in de Saharawoestijn te verblijven en je onder te dompelen in de Berberse cultuur. Maak een tochtje op dromedarissen, ga crossen op een quad of surf van de duinen af. In de avond eet je door de nomaden bereide tajine, waarna je met z’n allen gaat dansen en muziekspelen bij een kampvuur. Vergeet ook niet om sterren te kijken, want lichtvervuiling kennen ze hier niet. Sta de volgende ochtend zo vroeg mogelijk op, want de opkomende zon is hier adembenemend mooi. 

Bezoek Hollywood’s favoriete filmlocatie bij Ouarzazate en Aït Ben Haddou

Bezoek Hollywood’s favoriete filmlocatie bij Ouarzazate en Aït Ben Haddou - tip foto
Game of Thrones, Gladiator, Black Hawk Down, The Mummy, Kingdom of Heaven, Babel, Ben Hur en The passion of the Christ. Dit is nog maar een klein deel van een flinke waslijst aan films en series die allemaal zijn opgenomen in de regio Ouarzazate. Voor filmliefhebbers dus absoluut een niet te missen uitstapje. Met name de Kasba van Aït-Ben-Haddou is enorm populair onder filmmakers. Kijk er daarom niet vreemd van op als je opeens een voltallige filmcrew met camera’s en decorstukken tegen het lijf loopt.

Rijd door de Tizi n’Test pas: de mooiste en gevaarlijkste weg van Marokko

Rijd door de Tizi n’Test pas: de mooiste en gevaarlijkste weg van Marokko - tip foto
Vroeger was dit de enige verbinding tussen Marrakech en Agadir, maar dat is sinds de aanleg van de snelweg tussen de twee steden gelukkig allang niet meer zo. De Tizi n’Test pas is nu een prachtige route die dwars door het Atlasgebergte heengaat. Deze smalle weg meandert door een kleurrijk berglandschap. Eenmaal op het hoogste punt van de route, kun je vanwege het hoogteverschil maar beter wat warme kleding aantrekken. De beruchte status van deze pas komt doordat hier – met name in het verleden – veel ongelukken gebeurden. Als dit je afschrikt, is het ook mogelijk om deze tocht af te leggen met een ervaren chauffeur die je er veilig doorheen rijdt. 

Ga op zoek naar olie in de Ourikavallei

Ga op zoek naar olie in de Ourikavallei - tip foto
Arganolie wordt ook wel het vloeibare goud van Marokko genoemd. De olie is kostbaar: voor één liter olie is zestig kilo organvrucht nodig. In de vrouwencoöperatie Tiguemine Argan, tevens in de Ourikavallei, kun je met eigen ogen zien hoe het proces verloopt: van het breken van de vrucht tot het schillen en stampen van de noot. De olie is een stuk goedkoper dan in Nederland en met een aankoop ondersteun je de weduwen en gescheiden vrouwen van de coöperatie, Cooperative Feminine Tiguemine Argan, 15 kilometer van Essaouira (Route Marrakech).

Ontmoet Marokkaanse ambachtslieden op de Route de l’Ourika

Ontmoet Marokkaanse ambachtslieden op de Route de l’Ourika - tip foto
Op weg naar de Ourikavallei, zo’n 17 kilometer buiten de stad Marrakech, ligt de coöperatie D’ArtMains. Hier bewerken mannen uit het naburige dorp met de hand brons, tin, hout en steen tot lampen, meubels en mozaïek. Je kunt het hele proces bezichtigen en desgewenst zelf iets kopen. De opbrengsten worden verdeeld onder de inwoners van het dorp. Vanuit Marrakesh ligt het op de Route de l’Ourika. 

Ontdek lege stranden bij Taoussarte

Ontdek lege stranden bij Taoussarte - tip foto
Langs de Middellandse Zeekust van de Rif vind je overal prachtige stranden, die je vaak helemaal voor je alleen hebt. Zo ook het strand vlak bij Taoussarte, dat alleen bereikbaar is via een kilometerslang wandelpad dat eindigt bij een trap met zevenhonderd treden, die tegen een steile rotswand is gemetseld. 

Volg het spoor van James Bond door Marokko

Niemand minder dan James Bond en Madeleine Swann (in de film Spectre) gingen je voor als passagiers van de Oriental Desert Express, die over een lengte van 350 kilometer tussen de steden Oujda en Bouarfa loopt. Deze spoorlijn werd tussen 1925 en 1931 aangelegd langs de Algerijnse grens om legertroepen en mineralen te vervoeren. Nu wordt de trein, die sopt in pittoreske dorpjes als Beni Oukil, Ain Beni Mthar en Tendrara, alleen nog gecharterd voor reizigers. 

Dwaal door de smalle straatjes van de oude medina van Fez

Dwaal door de smalle straatjes van de oude medina van Fez - tip foto
Dat Fez de op een na grootste stad is van Marokko, schetst een vertekend beeld als je alleen de historische medina en kasba An-Nouar bezoekt. Dit lijkt op een stukje stad dat al jaren stilstaat in de tijd. Bijna alle straten zijn overdekt om je tegen de zon te beschermen en vanwege een knap staaltje architectuur van de oude medina is het er opvallend koel. Bezoek de beroemde leerlooierijen, struin langs de marktjes en ga vooral eten bij de kleinere restaurantjes om de toeristische trekpleisters te vermijden. Wil je andere steden in de regio ontdekken? Een dagtripje naar Meknès en de nog bijna helemaal intacte, Romeinse ruïnes van Volubilis is dan zeker aan te raden en maar een paar uurtjes rijden vanaf Fez.

Bezoek de Grand Canyon van Marokko en de Dadesvallei

Bezoek de Grand Canyon van Marokko en de Dadesvallei - tip foto
Als je in de buurt bent van Tinghir kun je de Todra Gorge bijna niet missen. Deze weg loopt tussen twee gigantische rotsen in en wordt vaak de Grand Canyon van Marokko genoemd. Dat is niet eens zo’n vreemde vergelijking, gezien de gelijkenissen tussen het gesteente en de ruige kliffen. De geul tussen de rotsen is ook een knooppunt voor nomaden die op doorreis zijn en hun spullen kopen en verkopen op marktjes langs de weg. Een stukje westwaarts vind je de Dadèsvallei, een bergachtig landschap met ontelbaar veel kasba’s en een prachtige natuur. 
 
50 onvergetelijke roadtrips buiten de gebaande paden

Van Andalusië tot Zuid-Afrika

50 onvergetelijke roadtrips buiten de gebaande paden

€ 18.95

De ultieme roadtrip heeft het in zich om alles even te laten voor wat het is – je rijdt weg met grote nieuwsgierigheid en openheid voor het onbekende. Ter inspiratie voor jouw volgende autovakantie hebben we onze 50 favoriete roadtrips samengebundeld in een full-colour fotoboek. Ga je mee op safari in Zambia, trek je met ons mee door Sardinië en ontdek je met ons de Australische Outback? Uiteraard weg van de massa, zoals je van Columbus gewend bent.

Bestel