Cultuurkalender 2024: de leukste wereldse festivals en evenementen per maand image
Getty Images

Cultuurkalender 2024: de leukste wereldse festivals en evenementen per maand

Waar moet je in 2024 zijn op reis? In vrijwel elk land worden jaarlijks tig fantastische wereldse festivals georganiseerd. Van het carnaval in Rio tot een Voodoo-festival in Benin: in deze Cultuurkalender vind je 55 culturele reiservaringen voor het komende jaar die je nooit meer zult vergeten, handig ingedeeld per maand. 

10 januari 2024: Voodoo-festival in Benin

Voodoo speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven in Benin. Het jaarlijkse Fête du Vodoun, oftewel het Voodoo-festival, vindt plaats op verschillende locaties in het land en brengt duizenden aanhangers, voodoopriesters en koningen samen. Ouidah is de spirituele hoofdstad van voodoo. Tijdens de feestdag wordt volop muziek gemaakt en gedanst. 

Benieuwd naar meer? Bekijk alle festivals wereldwijd in januari

13 februari 2024: Mardi Gras in New Orleans, Verenigde Staten

‘If you go to New Orleans, you wanna go see the Mardi Gras,’ zong Professor Longhair. Daar is geen woord aan gelogen. Als je naar Bourbon Street in de Franse wijk gaat, dan krijg je een kleurrijk feest voorgeschoteld. Dat het feest doordrenkt is van voodoo merk je als je de oude wijken in trekt, op zoek naar de mysterieuze Mardi Gras Indians. De leden van deze besloten subcultuur tonen zich tijdens Mardi Gras bij uitzondering in hun fantastische outfits. Het zijn zwarte New Orleanians die zich uitdossen als Native Americans en zingen in een Afrikaans dialect.

Wil jij met de voetjes van de vloer in februari? Bekijk hier de complete festivalkalender voor de maand februari.

25 maart 2024: Holi in India

Indiërs uit alle sociale klassen gaan de straat op om elkaar happy holi te wensen. Ze vieren de aanvang van de lente, het nieuwe jaar en de overwinning van het goede op het kwade. Dat doen ze door elkaar te bekogelen met gekleurd poeder. Het Holi festival is nergens zo uitbundig als in Varanasi. Toeristen reizen er in busladingen naartoe om zich in het feestgedruis te mengen. Indiase regio’s geven hun eigen draai aan Holi. In de westelijke deelstaat Gujarat is het gebruikelijk om een hoog opgehangen pot karnemelk te breken door een menselijke piramide te vormen. Ondertussen gooien omstanders water over de piramide heen.

Op zoek naar meer festivals, ver weg en dichtbij? Bekijk alle wereldse festiviteiten in maart.

30 april - 5 mei 2024: AfrikaBurn in Zuid-Afrika

AfrikaBurn, dat in het midden van de Karoo losbarst, is Zuid-Afrika’s antwoord op Burning Man, het legendarische festival in de woestijn van de Amerikaanse staat Nevada. Het evenement geeft bezoekers een week lang de kans in een volledig zelfvoorzienend dorp te wonen en hun fantasie de vrije loop te laten. Commercie is uit den boze — op het terrein is niets te koop en dus moet je alles zelf meenemen. Er wordt gedanst en gezongen en overal staat kunst opgesteld. Van enorme houten beelden die feestelijk worden verbrand tot zogeheten art cars, die uit een Mad Max-film lijken te zijn weggereden. Er wordt theater opgevoerd, met vuur gespuwd en gefeest.

Van Semana Santa in Spanje tot het Songkran-festival in Thailand: dit zijn de festivals die je niet wilt missen in april.

5 mei 2024: Cinco de Mayo in Mexico

Cinco de Mayo herinnert aan de overwinning van Mexico op Frankrijk in 1862. De nationale Mexicaanse feestdag wordt uitbundig gevierd met vuurwerk, parades, taco's en margarita’s. In Puebla ben je getuige van een grootschalige parade en een nabootsing van de militaire strijd.


24 juni 2024: Inti Raymi Festival in Cuzco, Peru

In Cuzco, Peru wordt de eerste dag van het nieuwe Incajaar ingeluid met een groots cultuurspektakel: Inti Raymi. Deelnemers in prachtige kostuums brengen hulde aan de zonnegod. De processie wordt geleid door een keizer, die in een gouden strijdwagen van de Qorikancha-tempel naar het hoger gelegen Sacsaywaman-fort wordt gedragen. De straten zijn gevuld met muziek, dans, gebeden, bloemen en vrouwen die met een bezem geesten proberen te verdrijven.

Op zoek naar nog meer zomerse festiviteiten? Van Brazilië tot Portugal: dit is de cultuurkalender van juni.

11-15 juli 2024: Naadam in Mongolië

Elk jaar in juli zet het Nadaam-festival het anders zo terughoudende Mongolië op zijn kop. De drie meest populaire sporten van Mongolië — worstelen, boogschieten en paardrijden — worden door het hele land beoefend. Aan de laatste twee disciplines doen ook vrouwen mee. De winnaar van deze ‘Olympische Spelen van Mongolië’ krijgt eeuwige roem en wordt een jaar geëerd.

En dat is nog lang niet alles! Van Ketikoti in Suriname tot het Tagong paardenfestival in Tibet: dit zijn de grootste evenementen in juli

28 augustus 2024: La Tomatina in Spanje

Wat ooit begon als een straatvete tussen lokale tieners die tomaten uit stalletjes grepen, groeide uit tot La Tomatina, het grootste tomatengevecht ter wereld. Elk jaar reizen drommen mensen naar het Spaanse Bunyol om de stad een uur lang rood te kleuren. Daarna komt de brandweer om de stad weer schoon te spuiten.

Van het Baliem Valley Highland Festival in Indonesisch Papoea tot Burning Man in de Verenigde Staten: augustus is een goede maand voor festivals.

Eind september 2024: Almabtrieb in de Alpen, Oostenrijk en Slovenië

Op verschillende plekken in de Alpen vindt in september de jaarlijkse Almabtrieb plaats, een feestelijke boerentraditie waarbij de dorpelingen vieren dat de koeien veilig terug zijn gekeerd van de alpenweides en god bedanken voor de vruchtbare zomer. Speciaal voor deze gelegenheid worden de koeien uitgedost met bonte decoraties en bellen, waardoor je de stoet al van ver ziet en hoort aankomen. De vele koeienvlaaien op straat verraden aan het eind van de dag dat het een wild feestje was. Het Tiroolse plaatsje Tarrenz (Oostenrijk) verwelkomt jaarlijks zo’n 1100 schapen en lammeren. Tijdens de Schafschied, zoals zij hun schapenvariant noemen, barst er een groot volksfeest los. Ook in Slovenië, aan de andere kant van de Alpen, worden de koeien warm onthaald. Het Kravji Bal, of Koeienbal, in Bohinj behoort tot de uniekste en onbekendste festivals van het land.

Van Oktoberfest in Duitsland tot Gerewol in Niger: dit zijn de mooiste festivals van september.

Oktober of november 2024: Jumping the bull in de Omovallei, Ethiopië

Het toerisme heeft de Ethiopische Omovallei geen goed gedaan. Dat neemt niet weg dat de vele rituelen in het gebied onvergetelijk zijn, zoals de Jumping the bull-ceremonie van het Hamervolk. Hierbij moet een jongen vier keer heen en weer over een rij stieren lopen om zijn mannelijkheid te bewijzen. Na succesvolle afsluiting wordt zijn haar afgeschoren en sluit hij zich aan bij de maza, de volwassen mannen. Het ritueel voltrekt zich in oktober of november. Er zijn geen vaste dagen — je zult net de mazzel moeten hebben dat er een ceremonie plaatsvindt. 

Ook deze maand is er wereldwijd genoeg te beleven: dit zijn de mooiste festivals van oktober!

1 & 2 november 2024: Día de Muertos in Mexico

Dankzij Pixar-film Coco en een Unesco-vermelding kunnen we haast niet meer om het Mexicaanse Día de Muertos heen. De bekendste vieringen van deze feest- en gedenkdagen ter ere van de doden vinden plaats in Mexico-Stad en de zuidelijke staat Oaxaca. Veel herdenkers schminken hun gezicht, naar traditioneel gebruik, als een calavera de azucar, oftewel suikerschedel. Laat de grote parade in het centrum van Mexico-Stad aan je voorbij gaan en wijk uit naar buitenwijk Mixquic. Tijdens een ingetogen optocht lopen bewoners met kaarsen en bloemen richting het lokale kerkhof, waar ze de graven van hun gestorven familieleden schoonmaken en versieren.
Een van de mooiste Día de Muertos-vieringen speelt zich af in Pátzcuaro in de staat Michoacán. Locals komen bijeen op de oever van het Pátzcuaromeer en varen in kano’s naar een begraafplaats op een eiland.

Niet alleen in Mexico, ook in India en Thailand haal je deze maand je hart op. Bekijk de cultuurkalender van november. 

Half december 2024: International Festival of the Sahara in Tunesië

In Douz, een stad in de zuidelijke woestijnregio van Tunesië, is het half december een drukte van jewelste. Wel vijftigduizend woestijnbewoners arriveren dan in de stad om samen het International Festival of the Sahara te vieren. Het evenement begon als een huwelijksmarkt, waar nomadische families geschikte partners uitzochten voor hun kroost. In zijn huidige vorm is het vierdaagse festival vooral een viering van de bedoeïenencultuur. Op het programma staan verschillende wedstrijden: worstelgevechten, hondenraces, een marathon met kamelen en spektakel met paarden. Verder zijn er poëzie-opvoeringen, lezingen en Arabische muziekoptredens.

En dan is er natuurlijk nog oud en nieuw. Wil je dat graag eens buiten de eigen landsgrenzen vieren, dan zijn dit dé plekken om dat te doen!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.