Cultuurkalender 2024: de leukste wereldse festivals in augustus image
Ameerakker

Cultuurkalender 2024: de leukste wereldse festivals in augustus

Van het Baliem Valley Highland Festival in Indonesië tot aan La Tomatina in Spanje: deze wereldse festivals in augustus 2024 wil je absoluut niet missen!

Tweede week in augustus 2024: Baliem Valley Highland Festival in Papoea, Indonesië

De Baliemvallei in Indonesië werd pas in 1938 door westerlingen ‘ontdekt’. Sindsdien is het gebied geleidelijk opengesteld en is het jaarlijkse Baliem Valley Highland Festival een toeristische attractie geworden. Stammen uit de vallei komen gedurende drie dagen bijeen in Wamena om hun tradities te herleven en hun cultuur te vieren. Iedereen is uitgedost in ceremoniële kleding. Gezamenlijk beelden ze, al dansend en vechtend, hun geschiedenis uit. Op deze manier houden zij hun cultuur levend, ook al staat die onder hoge druk en is modernisering onontkoombaar. Ondanks het toenemende aantal internationale bezoekers is het festival een prachtige mogelijkheid om de diverse stammen van de Indonesische regio Papoea beter te leren kennen. Als je oprechte interesse toont, is de kans groot dat je op een later tijdstip wordt uitgenodigd om bij ze langs te gaan, in hun eigen dorpen. Daar vind je de rust en stilte om samen te eten, te dansen en hun families te leren kennen.

Klinkt dat aanlokkelijk? Regel je reizen naar Papoea via Papoea Explorer.

25 augustus - 2 september 2024: Burning Man in de Verenigde Staten

In de laatste week van augustus vormt Black Rock City, een pop-upstadje in de woestijn van Nevada, het decor voor een van ’s werelds bijzonderste festivals: Burning Man. De achterliggende gedachte is het creëren van een tijdelijke, experimentele gemeenschap met unieke kledingstukken, voertuigen, kunstinstallaties en uiteraard feestjes. Burning Man wordt traditioneel afgesloten met het aansteken van een metershoge stroman. De tickets zijn vaak al binnen een uur uitverkocht.


28 augustus 2024: La Tomatina in Spanje

Wat ooit begon als een straatvete tussen lokale tieners die tomaten uit stalletjes grepen, groeide uit tot La Tomatina, het grootste tomatengevecht ter wereld. Elk jaar reizen drommen mensen naar het Spaanse Bunyol om de stad een uur lang rood te kleuren. Daarna komt de brandweer om de stad weer schoon te spuiten.

Ben je benieuwd naar de festivals de rest van het jaar? Bekijk de gehele Cultuurkalender voor 2024.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.