Cultuurkalender 2024: de leukste wereldse festivals in januari image
REDACTIE

Cultuurkalender 2024: de leukste wereldse festivals in januari

Van het Voodoofestival in Benin tot aan het Kiruna Snow Festival in Zweden: deze wereldse festivals in januari 2024 wil je absoluut niet missen!

2 januari 2024: Cape Town Minstrel Carnival in Zuid-Afrika

Op tweede nuwe jaar, de dag na nieuwjaar, vullen de straten van Bo-Kaap, een multiculturele wijk in de buurt van het centrum van het Zuid-Afrikaanse Kaapstad, zich met gezang, gedrum en kleurenpracht. De Cape Town Minstrel Carnival-parade bestaat uit tientallen Kaapse Klopse (troepen) met een eigen lied en stijl. Voorlopertjies lopen voorop en zwepen het publiek op met extravagante outfits en dansbewegingen. De oorsprong van dit vrolijke volksfeest stamt uit de slavernijperiode. 2 januari was de enige gemeenschappelijke vrije dag voor tot slaaf gemaakten. Zij slenterden door de straten om oude vrienden te ontmoeten en zongen parodieën waarmee ze hun meesters belachelijk maakten. Wat velen niet weten is dat de Kaapse Klopse elke zaterdag tot en met medio februari optreden in het Athlone Stadium.


10 januari 2024: Voodoo-festival in Benin

Voodoo speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven in Benin. Het jaarlijkse Fête du Vodoun, oftewel het Voodoo-festival, vindt plaats op verschillende locaties in het land en brengt duizenden aanhangers, voodoopriesters en koningen samen. Ouidah is de spirituele hoofdstad van voodoo. Tijdens de feestdag wordt volop muziek gemaakt en gedanst. 


21 januari 2024: Kamelenworstelfestival in Turkije

Het Kamelenworstelfestival, dat elke winter op talloze plekken in West- en Zuid-Turkije wordt gehouden, is een viering van de Yörüks-cultuur. De nomadische Turken zijn van oudsher afhankelijk van kamelen. Tijdens het festivalweekend gaan mannelijke herkauwers elkaar geweldloos te lijf. Een kameel wordt tot winnaar bekroond als hij zijn opponent ten val brengt of op de vlucht laat slaan. Het schouwspel is niet geheel ongevaarlijk voor het publiek: de kamelen van bijna een ton hebben niet allemaal vechtersbloed en rennen soms de mensenmassa in.


20 januari 2024: Timkat in Ethiopië

Timkat in Ethiopië is een uitbundig feest ter nagedachtenis aan het Doopsel van Jezus. Op de avond voor het feest kondigen trompetten de prachtig versierde priesters aan. Zij lopen onder met goud versierde paraplu’s, die de hemellichamen symboliseren. Overal zijn toortsen en vuren om de hemel te verlichten.

Wil jij zelf naar Ethiopië? Dat kan onder andere met Mayketours.nl

24-28 januari 2024: Kiruna Snow Festival in Zweden

Het Zweedse Kiruna verandert één keer per jaar in een winterwonderland. Onder het noorderlicht bewonder je sneeuwsculpturen en kijk je naar livemuziekoptredens, figuurschaatsen hondensledewedstrijden en het wereldkampioenschap sneeuwblazen.


25 januari 2024: Thaipusam Festival in Sri Lanka

Het kleurrijke Thaipusam-festival in Sri Lanka wordt gevierd ter ere van Murugan, god van de oorlog en overwinning. In de hoop dat iets van de goddelijke kracht op hen zal afstralen, doen pelgrims aan zelfkastijding door haken of andere piercings door hun lichaam te klieven. Gruwelijk om te zien, maar ook mooi dankzij het spirituele element. De Nallur Kandaswamy Koviltempel in het Sri Lankaanse Jaffna vormt het nationale epicentrum, maar het wordt ook gevierd in andere landen.

Ben je benieuwd naar de festivals de rest van het jaar? Bekijk de gehele Cultuurkalender voor 2024.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.